Showing posts with label darah tinggi. Show all posts
Showing posts with label darah tinggi. Show all posts
, , , ,

JOM KENALI PROTEIN AGE - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 

Apakah AGE Protein

AGE merupakan singkatan dari Advanced Glycation End Products, zat ini dibentuk dari gula dan protein berlebihan yang saling terikat. AGEs berasal dari 2 sumber dari makanan yang kita makan dan boleh juga dikeluarkan oleh tubuh. Jika kita makan makanan dengan kadar gula tinggi (Glycemic index/indeks Glisemik yang tinggi), maka ia dapat memberikan petanda kemunculan AGE.

Pembentukan AGE dirangsang oleh komponen seperti

Stress
Penyakit
Kesakitan
Tidur yang tidak cukup
Gaya hidup yang tidak sihat (merokok)
Sinar matahari berlebihan

Selain itu, AGE berlebihan juga menjadi punca beberapa penyakit kronik

AGE Protein dan Penyakit

AGE Protein masih memerlukan banyak penyelidikan. Namun yang pasti pembentukan AGE menjadi lebih ketara apabila protein terdedah kepada gula. Oleh kerana pembentukan AGE mengambil masa yang lama, ia tidak sempat terkesan kepada protein yang jangka hayatnya lebih singkat.

Protein yang mempunyai jangka hayat yang lebih panjang seperti kolagen pada kulit, myelin dalam saraf, otak, mata, dan sel-sel telinga nampaknya terkesan disebabkan AGE. Ini kerana protein jenis ini berinteraksi secara semula jadi dengan lebih banyak gula dan untuk tempoh yang lebih lama menjadikan mereka lebih cenderung untuk menjalani proses glycation.

Image result for age protein


Bagaimana AGE boleh menyebabkan penyakit?

Apabila badan terkandung banyak protein AGE, sel akan menjadi tepu akhirnya banyak penyakit tersekat dan terkumpul. 

Kesan protein AGE berlebihan menyebabkan penyakit seperti berikut:

i) Protein AGE berlebihan menyekat saluran jantung >>>  menyebabkan serangan jantung, darah tinggi dan strok

ii) Protein AGE berlebihan merencatkan fungsi pancreas >>> peningkatan kadar gula dalam darah >>> kesannya menyebabkan diabetes

iii) Protein AGE berlebihan mempercepatkan penuaan kulit >>> menyebabkan kulit berkedut dan kendur

Secara ringkasnya protein AGE menghalang dan menyekat fungsi sel yang normal. 
Semakin banyak timbunan protein AGE semakin tinggi tubuh terdedah kepada pelbagai penyakit.


Berikut adalah beberapa kesan AGE berlebihan:
Diabetes jenis II

Kerosakan sel beta dalam pankreas. Pesakit kencing manis mempunyai lebih banyak gula dalam darah mereka yang membolehkan lebih banyak peluang kepada glycation berlaku
Kerosakan kolagen kulit

Sambungan silang protein kolagen menjadi kurang elastik dan lebih menyebabkan kulit cepat mengalami kedutan.
Kerosakan kepada sendi

Sambungan silang protein kolagen sekitar sendi juga menjadikan sendi kurang fleksibel dan tisu tulang lebih rapuh.

Penyakit kardiovaskular

AGE menjadikan permukaan LDL, “kolesterol jahat”, lebih kasar dan menyebabkannya ebih cenderung untuk melekat pada dinding arteri. Kerosakan kolagen dalam dinding saluran darah boleh menyebabkan tekanan darah meningkat atau melemahkan dinding yang boleh membawa kepada aneurisms.

Penyakit alzheimer

Protein amiloid yang menyebabkan penyakit Alzheimers, merupakan produk sampingan dari proses pembentukan AGE.

Sistem saraf

Jika AGE bertindak terus ke atas pelindung sel saraf, pelindung sel (myelin) akan merosot dan memperlahan inpuls saraf. Ini akan mengakibatkan kehilangan deria pendengaran dan penglihatan (juga masalah katarak).

Jadi kita dah tahu apa kesan kehadiran Protein AGE yang berlebihan kan. Dalam next entri, kaklong nak sharekan bagaimana Shaklee boleh membantu menghalang PROSES PENGHASILAN PROTEIN AGE ni. 

Teruskan membaca ye

Berminat menjadi ahli Shaklee atau/dan mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 

nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, , , , ,

PHYTOCOL-ST - Produk FITOSTEROL dari Shaklee

Salam sayang

Hari ni kak long nak perkenalkan pada korang semua satu lagi ahli keluarga terbaru Shaklee iaitu PHYTOCOL-ST.




Apa tu PHYTOCOL-ST?

Ia adalah rumusan proprietari yang berunsurkan tumbuhan seperti sayuran, buah-buahan dan bijirin. Ia adalah gabungan beberapa FITOSTEROL asli yang aktif.

PHYTOCOL-ST membekalkan sehingga 2000mg fitosterol

FITOSTEROL tu apa?

Fitosterol atau juga dikenali sebagai STEROL TUMBUHAN

Fitosterol adalah kolesterol rantai pendek yang berfungsi sebagai penghadang kolesterol jahat. Ia biasa disebut dengan kolesterol HDL (High Density Lipoprotein) atau kolesterol baik. Sama dengan kolesterol jahat (kolesterol LDL), ia juga merupakan turunan dari ‘keluarga’ lemak.

Mengapa ia disebut kolesterol baik? Ini kerana ia berfungsi mengikis dan membuang kolesterol jahat yang menyumbat pembuluh darah, dan membawanya kembali ke hati untuk diproses dan dimusnahkan. Ia juga berfungsi sebagai penghadang di pembuluh darah yang mencegah kolesterol jahat mengendap, serta melindunginya dari aterosklerosis (terbentuknya plak pada dinding pembuluh darah).

PHYTOCOL-ST sangat dicadangkan untuk mereka yang berKOLESTEROL TINGGI!


 
 Perunding Kesihatan Shaklee Anda!!
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Mencegah dan Mengatasi Darah Tinggi

sumber

Untuk mencegah darah tinggi bagi Anda yang masih memiliki tekanan darah normal ataupun mengatasi darah tinggi bagi Anda yang sudah memiliki tekanan darah tinggi, maka saranan berikut ini dapat Anda lakukan:
  • Kurangkan pengambilan garam dalam makanan Anda. Jika Anda sudah menderita tekanan darah tinggi sebaiknya Anda menghindari makanan yang mengandung garam.
  • Makan makanan yang mengandung kalium, magnesium dan kalsium. Kalium, magnesium dan kalsium mampu mengurangi tekanan darah tinggi.
  • Kurangkan minum minuman atau makanan beralkohol. Jika Anda menderita tekanan darah tinggi, sebaiknya hindari pengambilan alkohol secara berlebihan. 
  • Bersenam secara teratur boleh menurunkan tekanan darah tinggi. Jika Anda menderita tekanan darah tinggi, pilihlah olahraga yang ringan seperti berjalan kaki, berbasikal,berjogging dan berenang. Lakukan selama 30 hingga 45 minit sehari sebanyak 3 kali seminggu.
  • Makan sayur dan buah yang berserat tinggi seperti sayuran hijau, pisang, tomato, melon, dan mangga.
  • Jalankan terapi anti stres agar mengurangi stres dan Anda mampu mengendalikan emosi Anda.
  • Berhenti merokok juga berperanan besar untuk mengurangi tekanan darah tinggi atau hipertensi.
  • Kendalikan kadar kolesterol Anda.
  • Kendalikan diabetes Anda.
  • Hindari ubat yang boleh meningkatkan tekanan darah. Konsultasikan ke doktor jika Anda menerima rawatan untuk penyakit tertentu, untuk meminta ubat yang tidak meningkatkan tekanan darah.

Adakah mana-mana suplemen SHAKLEE yang memBANTU MENCEGAH TEKANAN DARAH TINGGI???

Jawapannya ADA....

Apa yang kaklong boleh syorkan sebagai langkah pencegahan dari awal ialah mengambil supplemen/makanan tambahan iaitu Fiber Unflavored.
Shaklee Fiber Plan® Unflavored is uniquely formulated with natural plant fiber sources. It is an excellent source of vitamin C. It is fat free and cholesterol free. It promotes regularity and prevents constipation, Helps to maintain normal blood sugar level (beneficial to diabetics) and Cleans the intestines by removing harmful toxins and potential carcinogens.
*A diet high in fiber (25 grams a day) helps keep cholesterol levels..


                                                                                                 


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
, , ,

HYPERTENSION @ TEKANAN DARAH TINGGI



Sebelum kita mengenal Tekanan Darah Tinggi....Apa kata kita baca dulu apa  itu Tekanan Darah...


Apa yang dimaksud dengan tekanan darah? Tekanan darah yaitu tekanan yang dialami darah pada pembuluh arteri ketika darah di pam oleh jantung ke seluruh anggota tubuh manusia. Tekanan darah dibuat dengan mengambil dua ukuran dan biasanya terdapat dua angka yang akan disebut oleh doktor. Misalnya doktor menyebut 140-90, maka ertinya adalah 140/90 mmHg. Angka pertama (140) menunjukkan tekanan ke atas pembuluh arteri akibat denyutan jantung atau pada saat jantung berdenyut atau berdetak, dan disebut tekanan sistolik atau sering disebut tekanan atas. Angka kedua (90) menunjukkan tekanan saat jantung beristirahat di antara pengepaman, dan disebut tekanan diastolik atau sering juga disebut tekanan bawah.



Setelah mengetahui tekanan darah, pasti Anda ingin mengetahui apakah tekanan darah Anda termasuk rendah, normal atau tinggi. Berikut ini kategori tekanan darah berdasarkan angka hasil pengukuran dengan tensimeter untuk tekanan sistolik dan diastolik:
Tekanan DarahSistolik (angka pertama)Diastolik (angka kedua)
Darah rendah atau hipotensiDi bawah 90Di bawah 60
Normal90 - 12060 - 80
Pre-hipertensi120 - 14080 - 90
Darah tinggi atau hipertensi (peringkat1)140 - 16090 - 100
Darah tinggi atau hipertensi (peringkat2 / berbahaya)Di atas 160Di atas 100





Faktor Penyebab Hipertensi...



Ada beberapa hal yang boleh menyebabkan seseorang memiliki tekanan darah tinggi. Ada faktor penyebab tekanan darah tinggi yang tidak dapat Anda kendalikan. Ada juga yang dapat Anda kendalikan sehingga boleh mengatasi penyakit darah tinggi. Beberapa faktor tersebut antara lain:
  • Keturunan

    Faktor ini tidak boleh Anda kendalikan. Jika seseorang memiliki orang-tua atau saudara yang memiliki tekanan darah tinggi, maka kemungkinan ia menderita tekanan darah tinggi lebih besar. Statistik menunjukkan bahwa masalah tekanan darah tinggi lebih tinggi pada kembar identikal daripada yang kembar tidak identikal. Sebuah penelitian menunjukkan bahwa ada bukti gen yang diturunkan untuk masalah tekanan darah tinggi.
  • Usia

    Faktor ini tidak boleh Anda kendalikan. Penelitian menunjukkan bahwa seiring usia seseorang bertambah, tekanan darah pun akan meningkat. Anda tidak dapat mengharapkan bahwa tekanan darah Anda saat muda akan sama ketika Anda bertambah tua. Namun Anda dapat mengendalikan agar tidak melewati batas atas yang normal.
  • Garam

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Garam dapat meningkatkan tekanan darah dengan cepat pada beberapa orang, khususnya bagi penderita diabetes, penderita hipertensi ringan, orang dengan usia tua, dan mereka yang berkulit hitam.
  • Kolesterol

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Kandungan lemak yang berlebih dalam darah Anda, dapat menyebabkan timbunan kolesterol pada dinding pembuluh darah. Hal ini dapat membuat pembuluh darah menyempit dan akibatnya tekanan darah akan meningkat. 
  • Obesitas / Kegemukan
  • Faktor ini boleh Anda kendalikan. Orang yang memiliki berat badan di atas 30 persen berat badan ideal, memiliki kemungkinan lebih besar menderita tekanan darah tinggi.
  • Stres

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Stres dan kondisi emosi yang tidak stabil juga dapat mempengaruhi tekanan darah tinggi.
  • Rokok

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Merokok juga dapat meningkatkan tekanan darah menjadi tinggi. Kebiasan merokok dapat meningkatkan risiko diabetes, serangan jantung dan stroke. Karena itu, kebiasaan merokok yang terus dilanjutkan ketika memiliki tekanan darah tinggi, merupakan kombinasi yang sangat berbahaya yang akan memicu penyakit-penyakit yang berkaitan dengan jantung dan darah.
  • Kafein

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Kafein yang terdapat pada kopiteh maupun minuman cola menyebabkan peningkatan tekanan darah.
  • Alkohol

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Pengambilan alkohol secara berlebihan juga menyebabkan tekanan darah tinggi.
  • Kurang Bersenam

    Faktor ini boleh Anda kendalikan. Kurang senaman dan bergerak boleh menyebabkan tekanan darah dalam tubuh meningkat. Senaman teratur mampu menurunkan tekanan darah tinggi Anda namun jangan melakukan olahraga yang berat jika Anda menderita tekanan darah tinggi.
sumber


Artikel seterusnya...kak long ingin berkongsi cara mencegah   dan mengatasi TEKANAN DARAH TINGGI ini...
Tunggguuuuuuu............. 



Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More