Showing posts with label diet. Show all posts
Showing posts with label diet. Show all posts
, , ,

LECITHIN KURANGKAN BENGKAK SUSU DISEBABKAN GS

Salam sayang 

Rentetan dari perkongsian kak long tentang Green Smoothies yang lepas. Sebenarnya kak long tak sedar pun yang GS ni boleh jadi milk booster. Sebab biasanya bila kak long ambil ESP setiap hari pun tiada masalah bengkak susu.

Namun sebaliknya terjadi selepas kak long mula mengamalkan GS ni. Hari pertama kak long rasa biasa je dan mek Hana pun menyusu seperti biasa. Masuk hari ketiga, kak long dah rasa kelainan. Hana mula mengelak minum susu pada bahagian kanan. Dan rasa berdenyut-denyut dah mula.
Menjelang petang, rasa berdenyut dah mula sakit. Masa ni sakit masih boleh bertahan dan kak long masih terus menyusukan Hana pada kedua-dua belah. Bila malam, belah kanan semakin sakit dan Hana menolak untuk menyusu pada belah kanan. Memikirkan yang kak long berpuasa, pelbagai usaha luaran kak long lakukan seperti mengurut dengan sikat, tuaman panas dan tuaman sejuk. Masih bengkak susu tidak mahu surut.

Satu benda yang tak seronok bila bengkak susu ni selain sakit adalah, pengaliran susu menjadi tersekat-sekat kerana munculnya ketulan “susu beku” yang menyebabkan baby tidak boleh menghisap dengan baik. Alhamdulillah, Hanis masih mahu menyusu, dial ah yang menjadi mesin pengepam susu paling setia kak long. Hanis membantu untuk mengurangkan bengkak secara tidak langsung.

Sebaik berbuka, kak long terus mengambil 6 biji LECITHIN. Lecithin ni memang suplemen yang paling mujarab untuk kak long bila bengkak susu melanda. Masih ada bengkak bila kali pertama kak long ambil lecithin. Dan sebelum tidur, kak long ambil sekali lagi 6 biji LECITHIN.

Apabila bangun keesokannya semasa sahur, Alhamdulillah bengkak dah menyusut walaupun ketulan susu masih boleh dirasa. Jadi semasa sahur ni kak long ambil juga 3 biji LECITHIN untuk mengurangkannya. Pagi sahur ni kak long cutikan dulu pengambilan GS. Nampaknya seharian berpuasa ni masalah bengkak susu hampir pulih. Mungkin esok kita cuba berGS semula dan jangan lupa ambil 6 biji LECITHIN juga.

LECITHIN berfungsi mencairkan lemak. Jadi apabila bengkak susu melanda, susu yang terdiri dari unsur protein dan lemak menjadi berketul-ketul. Untuk mengurangkan atau mencairkan “ketulan” susu itu tadi, unsur pencair susu perlu ada. Dalam kes ini, LECITHIN bertindak mencairkan ketulan susu yang membeku. Jumlah yang perlu diambil mengikut pada badan seseorang. Kak long memang mengamalkan LECITHIN 6 biji setiap hari. Jadi apabila ada masalah ini, mungkin 6 biji tidak mencukupi.

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com




Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970
Share:
Read More
,

GREEN SMOOTHIES MENU PILIHAN MEREKA YANG BERDIET

Salam sayang

Korang masih dalam mood raya lagi ke? Ya lah kan, raya kan sebulan katanya hihi.

Ni nak cerita, masa bulan puasa hari tu kejadiannya... Kak long ni ada mengikuti 1 kelas diet online. Sebenarnya join kumpulan ni tahun lepas tapi penganjur buka kembali penyertaan mereka yang nak ikut untuk bulan puasa kira macam alumni lah kan.

Grup diet ni memang sangat membantu kak long dalam merealisasikan impian untuk kekal sihat, bertenaga di samping mendapatkan berat idaman. Salah satu ilmu yang diajar dalam grup ni adalah pemakanan sihat. Menu yang kami wajib ambil setiap hari adalah Green Smoothies.

Green Smoothies ni adalah minuman sayuran mentah. Kak long tak pernah blend sayur untuk dibuat jus walaupun ada juga minum jus pegaga di kedai makan. Tapi jus pegaga tu rasanya masih boleh diterima. Bila buat sendiri ni macam-macam resipi boleh digunakan dengan bermacam sayuran.

Image may contain: food
Green Smoothies: Romaine + mangga + ESP + air sejuk 😋😋😋

Resipi Green Smoothies ni pun ringkas je iaitu sedikit buah (sebagai pemanis asli), sayur, serbuk protein dan air sejuk/ ais. Kak long gunakan blender Shake and Take untuk buat smoothies ni. Dalam bulan puasa, kitorang digalakkan ambil semasa sahur dan sebagai supper.

Korang, pertama kali kak long nak telan GS ni memang ambik masa sebab bau sayur yang tak berapa nak sedap ni (macam ada bau maung-maung sikit) tapi bila dah rasa, sebenarnya okay je. Kena tukar mentaliti kita sendiri bab-bab sayur ni.

Green Smoothies ni sangat membantu kelancaran proses pembuangan terutamanya di bulan puasa. Selain tu, jika kita mengambil Green Smoothies ni setiap hari, akan nampak perbezaan yang agak ketara dari segi kebuncitan perut, struktur kulit dan rambut.

Sekarang ni GS ni dah memang jadi makanan harian kak long. Memang syiokkkk


Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, ,

Overnight Oat.. Apakah itu?


Kat newsfeed FB kak long dah ramai terjangkit dengan OVERNIGHT OAT... Selama ni kak long dok memerhati je...tapi entah macamana boleh terasa nak menjoinkan diri pulak dengan trend baru ni (trend la sangat kan)

Sebenarnya macam-macam resipi yang kak long jumpa...google je overnight oat maka banyaklah blog-blog resipi mahupun blog-blog kesihatan yang memaparkan resipi mereka.

Secara asasnya Overnight Oat ni hanyalah oat yang direndam semalaman dengan sebarang jenis cecair (spesifik minuman ye...cecair selain minuman, kak long tak gerenti =) ) biasanya susu segar ataupun yogurt

Kenapa ia jadi trend? Sebab ia mudah dan rasanya memang sedap namun bergantung pada resipi korang lah.. Dan yang bestnya..ia sangat bagus diambil untuk mereka yang nak berdiet...

So korang boleh je cuba ikut resipi korang...kat bawah ni kak long cuba dengan resipi kak long sendiri...guna je apa yang ada kat dapur tu...

Resipi simple Overnight Oat kak long

Oat segera
Susu segar
ESP
Cinch Chocolate


Campurkan mengikut selera masing-masing dan biarkan semalaman dalam peti sejuk.

Keluarkan keesokan harinya dan boleh nikmati terus... 
Boleh juga kalau korang nak tambah topping kat atas tu


psst...kak long taerlupa nak snap gambar jadi kak long pinjam gambar dari google ye...
IMG_4108-2Blog
Gambar ihsan Google



Salam sayang 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

Peraturan Asas Diet

Salam sayang 

Semalam seorang rakan fb kak long berkongsi 1 poster berkaitan dengan KURUS... 

Kebelakangan ni ramai sangat yang sms atau wassap kak long bagaimana nak kurus dengan cepat... Ada yang nak kak long tolong turunkan berat badan dia 10kg dalam masa 1 bulan...Perghh...

Maaf ye..kak long memang ada menjual suplemen yang membantu dalam pembakaran lemak namun pengambilan vitamin tersebut MESTILAH konsisten dan mematuhi PERATURAN DIET.


Apa PERATURAN DIET tu ye... 
Secara asasnya, untuk mereka yang ingin mengurangkan berat badan, WAJIB:

i) Minum air kosong 3-4 Liter sehari
ii) Bersenam sebaik-baiknya setiap hari (10-20 minit 1 sesi)
iii) Banyakkan makan buah atau sayur-sayuran
iv) Kurangkan makanan berlemak dan berminyak

Jika anda di luar mengamalkan Peraturan Asas Diet ni dan mengambil vitamin mengikut jadual konsultasi, in shaa Allah proses pengurangan inci dan berat akan lebih mudah dilakukan.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

Testimoni ESP

Kalau semalam kita dah tau kelebihan ESP... maka hari ini, kak long nak berkongsi testimoni ESP pula dengan kawan-kawan di luar sana.

i) TESTIMONI DIET


ii) TESTIMONI IBU MENYUSU


Seeing is believing kan... Jadi anda di luar sana..sempena HARGA RUNTUH ESP ni janganlah lepaskan peluang... Inilah masanya nak mencuba ESP SHAKLEE...

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, , , , , ,

TURUN 8KG dalam masa SEBULAN

Wah..sejak naik cuti raya ni...galak kak long bercerita tentang program PENURUNAN BERAT BADAN...

Sebenarnya teruja bebeno ni sebab kak long sendiri mengalami KENAIKAN BERAT sejak bulan PUASA lagi...orang lain bulan puasa turun, tapi kak long bulan puasa, naik berat...macamana tu ye...

Ni semua gara-gara tak boleh tinggal nasi walau sebutir pada bulan puasa yang lepas... biasanya kak long akan pastikan kak long makan nasi sekali sahaja (memadai masa sahur)...tapi yang berlaku sebaliknya...kak long bantai amik nasi 2-3 kali (berbuka, bermoreh dan lain-lain waktu sebelum tidur)... kemudian lepas amik nasi..baring-baring dan terus tidur...nah hasilnya...ukuran badan mula la lari...bukan senang nak kejor yeop...

Jadi selepas raya ni, aim kak long nak pakai baju-baju raya tahun-tahun lepas (baju muat tapi tang kain hmmmm...) Oleh sebab itulah kak long nak berkongsi dengan korang semua testimoni kawan-kawan kak long yang dah berjaya menurunkan berat badan mereka dengan DIET ATKINS + VITAMIN SHAKLEE...



Nampak gayanya...ATKINS kak long perlu dilakukan secepat mungkin... Jom kita berDIET ATKINS + PUASA + SUPLEMEN SHAKLEE... Moga-moga raya haji nanti, baju-baju lama dapat dipakai semula.. Amin...

Korang-korang semua, jom ler kita KURUS DAN SIHAT.... 

Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , , ,

3 set asas pengurusan berat badan

credit


Lately, selain daripada set penyusuan, ramai juga yang bertanyakan saya set untuk kuruskan badan. So, entry kali ni saya share secara ringkas apa suplemen2 yang tubuh kita perlukan dan cadangan suplemen Shaklee.

Pertama : Detox

Kenapa perlu detox? Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.

Utk detox ni, korang boleh mulakan dengan Herb Lax, sejenis mild laxatif daripada Shaklee. Utk ibu2 yang menyusukan anak, tak berapa recommend sangat la sebenarnya sebab risau efek kat baby (sesetengahnya). Jika anda gusar, tak perlu ambil Herb Lax pun takpe tapi pastikan anda konsisten dengan alfalfa/fiber k? Bagi yang lain, sangat recommended.

Kedua : Protein

Tahukah anda bahawa utk mengawal berat badan, pengambilan protein sebenarnya sangat penting? Protein bukan aje utk bina badan, bina muscle tau .. tetapi protein ni sebenarnyalah antara zat yang membantu up kan metabolisme tubuh anda, untuk perkembangan otot (yes of course), dan membantu kita rasa kenyang lebih lama. Lebih best lagi, protein juga mampu membakar kalori sehingga 35%.

Untuk protein terbaik, anda boleh memilih samada Cinch Shake atau jika anda ibu yang menyusukan bayi, jangan ambilk Cinch Shake ni, tapi gantikan dengan ESP/ MealShake (extra tau sebab ESP ni membantu mempercepatkan penghasilan susu badan)

Ketiga : Lecithin
Lecithin ni memang asasnya adalah 'fat emulsifier' atau bahasa mudahnya 'pancair lemak'. Lecithin ni apabila bergabung/bertemu dengan lemak akan membuat lemak2 tu 'pecah' dan dia akan 'melekat' pada lemak2 tu dan membawa lemak2 tu keluar dari badan dengan bantuan fiber.

So, itulah dia tiga suplemen asas yang tubuh kita perlukan dalam proses mengawal berat badan. Selain tu, senaman, amalan pemakanan yang betul, senaman yang konsisten juga penting.

Jika anda perlukan panduan pemakanan dan konsultasi, boleh hubungi saya k :)




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
,

Diet Pisang



Nak citer sket pasal diet la...korang pernah tak dengar DIET PISANG...ni kak long cilok sket dr cik jintanmanis atas info berkaitan DIET PISANG....


~ Happy reading ~


Untuk Infor Lebih Lanjut dan video Di Youtube Mengenai Morning Banana Diet ni boleh rujuk Link ni  Ini   MORNING BANANA DIET


Eat a banana for breakfast

* You can eat more than one, and in fact the inventor of the diet often ate four (smallish Philippines) bananas in the morning, but don’t stuff yourself to the point of fullness or discomfort.
* Eat only raw, uncooked, unfrozen bananas.
* Other fruit may be substituted.
* If other fruit is substituted, some variants require it be restricted to one type of fruit per meal.
* If you are still hungry 15 or 30 minutes after your banana, you can eat other food (the Japanese inventor of the original Asa Banana Diet sometimes ate a rice ball two and a half hours later, about 200 calories worth; Morning Banana forum members have suggested oatmeal, although it’s not as portable as a rice ball).

Eat normally for lunch and dinner

* Dinner must be eaten by 8 p.m. at the latest (6 p.m. is better).
* There are no explicit limits on the types of food you can eat for lunch and dinner, or the amount. But in practice dieters report on Mixi that they try to cut the amount of rice they eat and find substitutions for fried foods. As with many diets, the mere fact you have decided to go on a diet tends to make you more aware of what and how much you are are eating and how healthy it is. The diet avoids strict food rules to prevent a sense of deprivation.
* However, you should not eat a dessert with dinner or any of your meals; you’ll need to satisfy your sweet tooth during a snack, but we’ll get to that later.
* At all meals you should eat only until you’re satisfied but not full or stuffed. The Japanese have a proverb, Hara hachibu ni isha irazu, “A stomach eight-tenths full needs no doctor.” American dietitians define this level of fullness or satiety as a 7 on a 1-to-10 “hunger scale,” and they teach their clients to recognize this feeling.

Drink only water

* The only beverage allowed at most meals is water, preferably mineral or filtered.
* The water must be at room temperature, not chilled or hot.
* The water should be drunk in small sips and not used to wash down food.
* There is no quota of water to drink, and you should not drink it in excess.
* Outside of meals non-caloric beverages like tea, coffee, and diet soda are generally allowed but somewhat frowned upon, and in general water is encouraged as much as possible; frequent consumption of milk products is discouraged.
* On social occasions you may drink beer or wine.

Eat your food mindfully

* Chew your banana and other food thorouoghly and be mindful of its taste.

You may eat an afternoon snack

* A sweet snack of chocolate, cookies, or the like is allowed at about 3 p.m.
* Ice cream, a donut, or potato chips are not recommended.
* Some substitute fresh fruit for their snack, but if you want sweets you should not deny yourself.
* Some Japanese who like salty snacks eat salted konbu (seaweed) snacks and some Japanese who are very hungry in the afternoon substitute a filling, fist-sized rice ball for sweets.
* A good alternative if a salty or more filling snack is needed is popcorn according to Morning Banana forum members, but watch out for excessive fat content.
* If you are hungry after dinner, you may have a second snack of fresh fruit, but this should not be a habit.

Early to bed

* Go to bed by midnight. If you can manage to go to bed earlier, all the better.
* Try to aim for a four-hour period between your last meal or snack and bedtime (which is why 8:00 p.m. is the latest you should eat dinner).

Exercise only if you want to

* Put no pressure on yourself to exercise.
* If you want to exercise, go ahead: the test is to do what puts the least stress on you.
* But try to get some walking in every day if possible (but again, don’t force yourself if it stresses you out).



Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More