Posts

Showing posts with the label diet

LECITHIN KURANGKAN BENGKAK SUSU DISEBABKAN GS

Salam sayang 

Rentetan dari perkongsian kak long tentang Green Smoothies yang lepas. Sebenarnya kak long tak sedar pun yang GS ni boleh jadi milk booster. Sebab biasanya bila kak long ambil ESP setiap hari pun tiada masalah bengkak susu.
Namun sebaliknya terjadi selepas kak long mula mengamalkan GS ni. Hari pertama kak long rasa biasa je dan mek Hana pun menyusu seperti biasa. Masuk hari ketiga, kak long dah rasa kelainan. Hana mula mengelak minum susu pada bahagian kanan. Dan rasa berdenyut-denyut dah mula. Menjelang petang, rasa berdenyut dah mula sakit. Masa ni sakit masih boleh bertahan dan kak long masih terus menyusukan Hana pada kedua-dua belah. Bila malam, belah kanan semakin sakit dan Hana menolak untuk menyusu pada belah kanan. Memikirkan yang kak long berpuasa, pelbagai usaha luaran kak long lakukan seperti mengurut dengan sikat, tuaman panas dan tuaman sejuk. Masih bengkak susu tidak mahu surut.
Satu benda yang tak seronok bila bengkak susu ni selain sakit adalah, pengal…

GREEN SMOOTHIES MENU PILIHAN MEREKA YANG BERDIET

Image
Salam sayang

Korang masih dalam mood raya lagi ke? Ya lah kan, raya kan sebulan katanya hihi.

Ni nak cerita, masa bulan puasa hari tu kejadiannya... Kak long ni ada mengikuti 1 kelas diet online. Sebenarnya join kumpulan ni tahun lepas tapi penganjur buka kembali penyertaan mereka yang nak ikut untuk bulan puasa kira macam alumni lah kan.

Grup diet ni memang sangat membantu kak long dalam merealisasikan impian untuk kekal sihat, bertenaga di samping mendapatkan berat idaman. Salah satu ilmu yang diajar dalam grup ni adalah pemakanan sihat. Menu yang kami wajib ambil setiap hari adalah Green Smoothies.

Green Smoothies ni adalah minuman sayuran mentah. Kak long tak pernah blend sayur untuk dibuat jus walaupun ada juga minum jus pegaga di kedai makan. Tapi jus pegaga tu rasanya masih boleh diterima. Bila buat sendiri ni macam-macam resipi boleh digunakan dengan bermacam sayuran.


Resipi Green Smoothies ni pun ringkas je iaitu sedikit buah (sebagai pemanis asli), sayur, serbuk protein dan a…

Overnight Oat.. Apakah itu?

Image
Kat newsfeed FB kak long dah ramai terjangkit dengan OVERNIGHT OAT... Selama ni kak long dok memerhati je...tapi entah macamana boleh terasa nak menjoinkan diri pulak dengan trend baru ni (trend la sangat kan)

Sebenarnya macam-macam resipi yang kak long jumpa...google je overnight oat maka banyaklah blog-blog resipi mahupun blog-blog kesihatan yang memaparkan resipi mereka.

Secara asasnya Overnight Oat ni hanyalah oat yang direndam semalaman dengan sebarang jenis cecair (spesifik minuman ye...cecair selain minuman, kak long tak gerenti =) ) biasanya susu segar ataupun yogurt

Kenapa ia jadi trend? Sebab ia mudah dan rasanya memang sedap namun bergantung pada resipi korang lah.. Dan yang bestnya..ia sangat bagus diambil untuk mereka yang nak berdiet...

So korang boleh je cuba ikut resipi korang...kat bawah ni kak long cuba dengan resipi kak long sendiri...guna je apa yang ada kat dapur tu...

Resipi simple Overnight Oat kak long
Oat segera Susu segar ESP Cinch Chocolate

Campurkan mengikut sel…

Peraturan Asas Diet

Image
Salam sayang 

Semalam seorang rakan fb kak long berkongsi 1 poster berkaitan dengan KURUS... 
Kebelakangan ni ramai sangat yang sms atau wassap kak long bagaimana nak kurus dengan cepat... Ada yang nak kak long tolong turunkan berat badan dia 10kg dalam masa 1 bulan...Perghh...
Maaf ye..kak long memang ada menjual suplemen yang membantu dalam pembakaran lemak namun pengambilan vitamin tersebut MESTILAH konsisten dan mematuhi PERATURAN DIET.

Apa PERATURAN DIET tu ye...  Secara asasnya, untuk mereka yang ingin mengurangkan berat badan, WAJIB:
i) Minum air kosong 3-4 Liter sehari ii) Bersenam sebaik-baiknya setiap hari (10-20 minit 1 sesi) iii) Banyakkan makan buah atau sayur-sayuran iv) Kurangkan makanan berlemak dan berminyak
Jika anda di luar mengamalkan Peraturan Asas Diet ni dan mengambil vitamin mengikut jadual konsultasi, in shaa Allah proses pengurangan inci dan berat akan lebih mudah dilakukan.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Testimoni ESP

Image
Kalau semalam kita dah tau kelebihan ESP... maka hari ini, kak long nak berkongsi testimoni ESP pula dengan kawan-kawan di luar sana.

i) TESTIMONI DIET


ii) TESTIMONI IBU MENYUSU

Seeing is believing kan... Jadi anda di luar sana..sempena HARGA RUNTUH ESP ni janganlah lepaskan peluang... Inilah masanya nak mencuba ESP SHAKLEE...
Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

TURUN 8KG dalam masa SEBULAN

Image
Wah..sejak naik cuti raya ni...galak kak long bercerita tentang program PENURUNAN BERAT BADAN...

Sebenarnya teruja bebeno ni sebab kak long sendiri mengalami KENAIKAN BERAT sejak bulan PUASA lagi...orang lain bulan puasa turun, tapi kak long bulan puasa, naik berat...macamana tu ye...

Ni semua gara-gara tak boleh tinggal nasi walau sebutir pada bulan puasa yang lepas... biasanya kak long akan pastikan kak long makan nasi sekali sahaja (memadai masa sahur)...tapi yang berlaku sebaliknya...kak long bantai amik nasi 2-3 kali (berbuka, bermoreh dan lain-lain waktu sebelum tidur)... kemudian lepas amik nasi..baring-baring dan terus tidur...nah hasilnya...ukuran badan mula la lari...bukan senang nak kejor yeop...

Jadi selepas raya ni, aim kak long nak pakai baju-baju raya tahun-tahun lepas (baju muat tapi tang kain hmmmm...) Oleh sebab itulah kak long nak berkongsi dengan korang semua testimoni kawan-kawan kak long yang dah berjaya menurunkan berat badan mereka dengan DIET ATKINS + VITAMIN …

3 set asas pengurusan berat badan

credit


Lately, selain daripada set penyusuan, ramai juga yang bertanyakan saya set untuk kuruskan badan. So, entry kali ni saya share secara ringkas apa suplemen2 yang tubuh kita perlukan dan cadangan suplemen Shaklee.
Pertama : Detox
Kenapa perlu detox? Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.
Utk detox ni, korang boleh mulakan dengan Herb Lax, sejenis mild laxatif daripada Shaklee. Utk ibu2 yang menyusukan anak, tak berapa recommend sangat la sebenarnya sebab risau efek kat baby (sesetengahnya). Jika anda gusar, tak perlu ambil Herb Lax pun takpe tapi pastikan anda konsisten dengan alfalfa/fiber k? Bagi yang lain, sangat recommended.
Kedua : Protein
Tahukah anda bahawa utk mengawal berat badan, pengambilan protein sebenarnya sangat penting? Protein bukan aje utk bina badan, bina muscle tau ..…

Diet Pisang

Image
Nak citer sket pasal diet la...korang pernah tak dengar DIET PISANG...ni kak long cilok sket dr cik jintanmanis atas info berkaitan DIET PISANG....