Showing posts with label fiber. Show all posts
Showing posts with label fiber. Show all posts
, , , , ,

Kesan Hebat dengan Shape-Up Programme

Korang tentu dah dah tau apa yg ada dalam Shape-Up programme (bagi yang belum tau...boleh rujuk entry ni)

Kak long nak berkongsi pula beberapa testimoni pengguna yang dah mencuba sama ada keseluruhan set atau sebahagian set mengikut bajet mereka...Jom kita kongsikan..


Haidawati Abd Rashid: Baru 2 bulan ambil Herb lax, lecithin dan cinch shake....dari baju saiz 50 dah boleh pakai saiz 46 arini..ni yang lagi semangat nak tersukan ni...Alhamdulillah...

dan ini testimoni kedua...


Pelanggan Zabrina telah mengambil lecithin, fiber (4kali minum), cinch (2 kali minum) dan herblax...telah mengalami perubahan dari segi penurunan inci...lebih banyak baju yang dulunya ketat kini mula longgar dan sudah boleh memakai seluar jeans yang berjenama

Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

Jika diperhatikan vitamin asas pengawalan berat badan yang mereka ambil adalah:

i) Lecithin
Mengapa perlu kepada lecithin? Lecithin berfungsi untuk memecahkan lemak2 ...Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh bdn.

ii) Herblax / Fiber
Herblax digunakan untuk tujuan detox....(Ibu yang bf boleh mengambil Alfalfa sebagai ganti untuk detox). Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum (sumber:mamafaiz.com)


Untuk detox, boleh memilih antara herblax atau fiber...bergantung pada bajet anda...namun fiber lebih efektif resultnya...dengan pengambilan fiber, ia akan memanjangkan tempoh makanan dalam perut dan memberikan rasa kenyang sepenuhnya. Ia berupaya menyerap lebihan air dan lemak dalam badan.Disamping tu kalau anda makan fiber ni, kerja2 ‘melabur’ akan jadi mudah, usus dicuci sepenuhnya jadi akan elakkan perut buncit.selain berfungsi untuk melancarkan penghadaman..

iii) Protein
Protein yang diambil oleh mereka adalah dari Cinch Shake (bagi ibu yang bf boleh tukar kepada ESP)....Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35% (sumber: mamafaiz.com)

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jadi...jika anda anda inginkan konsultasi dan mahukan suplemen yang membantu pengawalan berat badan anda mengikut bajet jangan segan-segan hubungi kak long di 019-7987970 atau emelkan ke nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, , , ,

Hubungan Suami Isteri Baik


Mesti tertanya-tanya tentang tajuk entry hari ini..Saya seronok dengan testimoni daripada pelanggan GenkiMomma. Mari kita bongkar rahsia tajuk ini.
---------------------------------------------------------------------------------
Sue merupakan salah seorang customer baru GenkiMomma, dan juga pertama kali mencuba produk Shaklee. Beliau sememangnya mengutamakan kesihatan, dan sebelum ini juga pengamal suplemen tegar yang dibeli dari farmasi biasa.

Masih ingat lagi, 1 Ramadhan yang lepas saya terima SMS darinya yang ingin mencuba suplemen Shaklee dengan tujuan untuk menambah tenaga, mencantikkan kulit, mengelakkan rambut gugur dan membuang sedikit lemak di badan.

Jadi suplemen yang beliau ambil buat permulaan ialah B-Complex, Vita-C, Zinc & Fiber unflavored. Dan, jom ikuti apa kata Sue selepas seminggu mengambilnya... 


"Saya rasa baru tak sampai seminggu ambik vit tu semua. Tapi perasan badan tak letih, ngantuk, hubungan suami isteri ++ baikTak sangka... tapi rasa perubahan!"

Alhamdulillah, seriously saya juga tumpang happy!!!Inilah kelebihan mengambil suplemen, terutama suplemen Shaklee. Asalnya kita mungkin mengambil suplemen untuk tujuan A-B-C, namun, tanpa kita sedari, kita turut menikmati khasiat X-Y-Z yang pastinya sangat-sangat berbaloi dengan RM yang telah anda belanjakan! Suami pun bertambah sayang... opppsss!

Owh, saya tahu, ramai yang menyangka vitamin Shaklee nie mahal, kan? Tak kurang juga yang menggelarkan Shaklee sebagai vitamin mewah. Sebenarnya, tidaklah mahal manapun jika nak dibandingkan dengan harga kesihatan anda. 


"Bagus vits ni sume kak. Berbaloi2 dengan harga.
Saya ingatkan Shaklee ni mahal. Heh"



Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , , ,

3 set asas pengurusan berat badan

credit


Lately, selain daripada set penyusuan, ramai juga yang bertanyakan saya set untuk kuruskan badan. So, entry kali ni saya share secara ringkas apa suplemen2 yang tubuh kita perlukan dan cadangan suplemen Shaklee.

Pertama : Detox

Kenapa perlu detox? Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.

Utk detox ni, korang boleh mulakan dengan Herb Lax, sejenis mild laxatif daripada Shaklee. Utk ibu2 yang menyusukan anak, tak berapa recommend sangat la sebenarnya sebab risau efek kat baby (sesetengahnya). Jika anda gusar, tak perlu ambil Herb Lax pun takpe tapi pastikan anda konsisten dengan alfalfa/fiber k? Bagi yang lain, sangat recommended.

Kedua : Protein

Tahukah anda bahawa utk mengawal berat badan, pengambilan protein sebenarnya sangat penting? Protein bukan aje utk bina badan, bina muscle tau .. tetapi protein ni sebenarnyalah antara zat yang membantu up kan metabolisme tubuh anda, untuk perkembangan otot (yes of course), dan membantu kita rasa kenyang lebih lama. Lebih best lagi, protein juga mampu membakar kalori sehingga 35%.

Untuk protein terbaik, anda boleh memilih samada Cinch Shake atau jika anda ibu yang menyusukan bayi, jangan ambilk Cinch Shake ni, tapi gantikan dengan ESP/ MealShake (extra tau sebab ESP ni membantu mempercepatkan penghasilan susu badan)

Ketiga : Lecithin
Lecithin ni memang asasnya adalah 'fat emulsifier' atau bahasa mudahnya 'pancair lemak'. Lecithin ni apabila bergabung/bertemu dengan lemak akan membuat lemak2 tu 'pecah' dan dia akan 'melekat' pada lemak2 tu dan membawa lemak2 tu keluar dari badan dengan bantuan fiber.

So, itulah dia tiga suplemen asas yang tubuh kita perlukan dalam proses mengawal berat badan. Selain tu, senaman, amalan pemakanan yang betul, senaman yang konsisten juga penting.

Jika anda perlukan panduan pemakanan dan konsultasi, boleh hubungi saya k :)




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
,

Dimakan Untuk Dibuang


Mesti ramaiyang tertanya-tanya  apa benda la yang kita makan tapi kita nak buang.....Ada yang dapat meneka...Tadaa.....Jawapannya....FIBER...... 

Fiber atau istilah lain dipanggil serat banyak terdapat dalam buah-buahan dan sayuran. Penting ke fiber atau serat ini?

Jawapannya ialah ya. Namun kebanyakan kita tahu fiber atau serat ini penting agar kita lawas dalam membuang toksin dalam bentuk pepejal dan fiber membantu agar kita tidak mendapat sembelit. Hakikatnya fiber mempunyai banyak fungsi dalam tubuh kita. Antaranya ialah :
* Boleh mengelakkan kanser usus
*Bertindak mengurangkan tahap kolesterol
* Mengeluarkan racun dari badan dengan mempercepatkan proses pembuangan najis
* Dapat mengurangkan gula dalam darah
* Baik utk mereka yang dalam proses pelansingan badan kerana serat akan berada lama dalam perut dan memberikan rasa kenyang
* menggalakkan bakteria yang baik dalam usus besar
* mengurangkan sembelit yang akan menyebabkan masalah buasir, angin pasang dan penyakit diverticular.
 
So...semoga ilmu ini dapat dipanjangkan dan kita tahu apa yang kita makan memberi kesan yang baik atau sebaliknya.....
 
Nak cuba Fiber Unflavoured dari Shaklee...boleh hubungi kak long via email nuradhamansor@yahoo.com atau  sms je ke 0197987970......
Share:
Read More
, ,

Mencegah dan Mengatasi Darah Tinggi

sumber

Untuk mencegah darah tinggi bagi Anda yang masih memiliki tekanan darah normal ataupun mengatasi darah tinggi bagi Anda yang sudah memiliki tekanan darah tinggi, maka saranan berikut ini dapat Anda lakukan:
  • Kurangkan pengambilan garam dalam makanan Anda. Jika Anda sudah menderita tekanan darah tinggi sebaiknya Anda menghindari makanan yang mengandung garam.
  • Makan makanan yang mengandung kalium, magnesium dan kalsium. Kalium, magnesium dan kalsium mampu mengurangi tekanan darah tinggi.
  • Kurangkan minum minuman atau makanan beralkohol. Jika Anda menderita tekanan darah tinggi, sebaiknya hindari pengambilan alkohol secara berlebihan. 
  • Bersenam secara teratur boleh menurunkan tekanan darah tinggi. Jika Anda menderita tekanan darah tinggi, pilihlah olahraga yang ringan seperti berjalan kaki, berbasikal,berjogging dan berenang. Lakukan selama 30 hingga 45 minit sehari sebanyak 3 kali seminggu.
  • Makan sayur dan buah yang berserat tinggi seperti sayuran hijau, pisang, tomato, melon, dan mangga.
  • Jalankan terapi anti stres agar mengurangi stres dan Anda mampu mengendalikan emosi Anda.
  • Berhenti merokok juga berperanan besar untuk mengurangi tekanan darah tinggi atau hipertensi.
  • Kendalikan kadar kolesterol Anda.
  • Kendalikan diabetes Anda.
  • Hindari ubat yang boleh meningkatkan tekanan darah. Konsultasikan ke doktor jika Anda menerima rawatan untuk penyakit tertentu, untuk meminta ubat yang tidak meningkatkan tekanan darah.

Adakah mana-mana suplemen SHAKLEE yang memBANTU MENCEGAH TEKANAN DARAH TINGGI???

Jawapannya ADA....

Apa yang kaklong boleh syorkan sebagai langkah pencegahan dari awal ialah mengambil supplemen/makanan tambahan iaitu Fiber Unflavored.
Shaklee Fiber Plan® Unflavored is uniquely formulated with natural plant fiber sources. It is an excellent source of vitamin C. It is fat free and cholesterol free. It promotes regularity and prevents constipation, Helps to maintain normal blood sugar level (beneficial to diabetics) and Cleans the intestines by removing harmful toxins and potential carcinogens.
*A diet high in fiber (25 grams a day) helps keep cholesterol levels..


                                                                                                 


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
, , , , ,

Testimoni - Pn Adda dan Shaklee...Alhamdulillah..




Alhamdulillah...saya berkesempatan untuk berkongsi apa yang Pn Adda rasakan.... saya mula mengenali Adda di alam maya sejak tahun lepas lagi.. Dari beliau hamil sehingga lah kini si kecilnya dah pun berusia 6 bulan.. jom lihat apa kata beliau.. ni saya petik dari emelnya kepada saya..
___________________________________

salam kak cery..dah lama berniat nk tulis testimoni ni tp x berkesempatan, ni curi2 tulis sementara ingat n baby pon tido..saya mula consume shaklee ni since pregnant ank kedua smplah sekarang, anak dah masuk 2 bulan. mula2 dulu ambil shaklee sbb saya sentiasa letih yang sgt kronik smp doktor sarankan saya consume vitamin..tambahan pulak anak first, Adam sgtlah semangat bodynye, jenuh jugklah nak dukung dia kesana kemari..mmg meletihkan dgn segala urusan rumah yang perlu dibereskan setiap hari..bukan senang jd surirumah kan kak? tambah2 yang berkerjaya..uih lg letih..so far, benefit yang sy dapat sepanjang consume shaklee ni:


Sepanjang pregnant

1. saya mula consume full pack set A+ESP+fiber(sbb ade GD).memula rs mcm nk demam because of the healing crisis but then saya rs sgt bertenaga. kalau dulu letak kepala je terus tido, tp after consume shaklee, puas cuba nk tido siang, x dpt sbb x letih pon hehe


2. GD saya terkawal n berat baby masa lahir pon x besar sgt..3.23kg..kire oklah berbanding abangnye besar sikit..


lepas deliver

1. saya consume full pack set C+ESP+lecithin. apa yang sy rs, sakit jahit tuh x lama, cepat sembuh, x mudah letih walaupun anak bgn malam ke, meragam ke..


2. saya ada keputihan sebelum pregnant n keputihan yang sgt severe sepanjang pregnant, smp kene mkn ubat aje kejenye sbb keje jangkitan..tp skang langsung takde! hehehe hebat tuuuu

3. wpon mkn agak bnyk tp berat terkawal n so far saya dah balik kepada berat asal sebelum pregnant, plus dh kurang se kg dua lagi heheh bonus.

4. saya ni dah try mcm2 untuk bf anak tp rezeki sy mungkin x sehebat org lain, sy kene campur susu formula..tp sy tetap amalkan shaklee n esp dn ikut segala tips jadual makan vitamin dr kak cery..hasilnya, baby sy Eilman, merasa jugak susu ibunya ni smp skang wpon x fully bf. sy still cuba smp skang dan berharap boleh fully bf Eilman nnt..Adam dulu langsung x merasa..kira sy bersyukur sbb kali ni production susu ada wpon x meriah..tp shaklee sgt membantu sy stay positive. :) sy consume 9 alfalfa per day with all other vitamins

5. dr segi perkambangan baby Eilman, sy perhatikan berat dia normal dan bertambah dgn normal..mungkin disbbkan x fully bf, jd peningkatan dia xlah mendadak sgt tp sgt sihat..alhamdulillah..lepas 1 week lahir, baby dpt demam kuning, tp sekejap sgt dn x tinggi pon..gi 2 3 kali je klinik dh sehat :). Eilman pon sgt aktif berbanding Adam dulu, cepat bg respon n cepat mengiring..kemahiran lain blom lagilah ye sbb baru 2 bulan umurnya..

kesimpulannya, alhamdulillah..sy rs bersyukur dgn kesihatan dan segala yang Allah bagi ni..ada rezeki leh order lagi kan kak? hehehe




Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970.
Share:
Read More
, , , , , , , , ,

SHAKLEE & SLIMMING SET



Sejak balik dari mengikut suami outstation, saya dapat merasakan badan saya tambah berisi. Walaupun bila ditimbang naik +- 1kg tp bila tengok cermin nampak muka tembam ja. Perut pun ke depan lebey, cam pregnant berapa bulan tah. Oh tidak, sudahlah weekend ni ada award night untuk pencapaian dalam Shaklee. Jadi, kalau sebelum ni saya hanya mengambil vitalea, lecithin dan alfalfa untuk tujuan menjaga berat badan, kini saya up lagi.

Dalam program slimming/detox set terdiri dari herb lax, lecithin dan alfalfa. Ketiga-tiga ini membantu dalam proses percernaan dan detox. Jadi saya pun tambah herb lax dalam senarai supplement saya. 

Untuk membantu diet saya juga, saya akan displinkan diri mengambil cinch shake mix dan energizing soy protein. Sebenarnya cinch shake mix dan herb lax tak disarankan untuk ibu menyusu anak kerana khuatir anak akan cirit birit. Namun, dari pemerhatian saya, anak saya yang berusia 15 bulan tu, tak ada mendapat kesan-kesan sampingan dari slimming series yang saya baru mulakan ini.

Fungsi Cinch Shake Mix bukan sekadar memberi rasa kenyang. Rumusan proprietary-nya diperkaya dengan Leucine iaitu asid amino yang memberi isyarat kepada badan supaya memelihara otot semasa proses pengurangan berat badan. Jadi leusina ini akan membantu menghilangkan lemak tetapi tetap memelihara otot. Ini bermakna, hasilnya nanti badan akan berat dengan otot bukan berat dengan lemak.

Namun, untuk ibu menyusu di luar sana, jika ada kekhuatiran boleh ambil energizing soy protein untuk menggantikan cinch shake mix. Saya sendiri telah mengalami kesan positif dengan pengambilan ESP secara teratur semasa Ramadhan tahun lepas. Memang time raya tu, rasa best dan orang perasan perubahan diri yang kembali maintain selepas melahirkan anak kedua.

Ramai yang bertanya tentang Shaklee slimming series. Sebernanya Shaklee weight management mengajurkan Cinch sebagai solution. Namun, kami memberikan pilihan yang lain bergantung kepada budget dan situasi anda.

Antara produk yang membantu dalam program diet adalah seperti
-Cinch Shaklee Mix
-Cinch Energy Tea Mix
-Energizing Soy Protein
-Lecithin
-Alfalfa
-Herb Lax
-Fiber
-Vitalea


Banyakkan? Bukan semua anda perlu ambil. Ia bergantung kepada keadaan kesihatan dan berat anda juga. Antara senario dan cadangan supplement seperti:

Jika anda tidak gemuk, cuma sekadar nak maintain berat badan ideal, saya mengesyorkan

  • Alfalfa, Vitalea dan Lecithin.
Jika anda sudah agak berusia, mengalami pertambahan berat badan yang serius, berisiko untuk diabetis dan mempunyai tahap kolestrol yang tinggi, cadangan saya

  • Alfalfa, Fiber dan Herb Lax
  • Tambahan Vitalea dan Lecitin jika berkemampuan
Jika anda nak kurangkan berat badan tapi sukar mengawal nafsu

  • Lecithin dan Cinch Shake Mix
Jika anda ibu menyusu dan hendak kurangkan berat badan, pilihan yang ada mengikut budget

  • Set B
  • Set B + ESP
  • Set B + ESP + Lecithin
Kalau anda tak ada masalah budget, silalah beli semua senarai di atas. :D. 

kredit to ida

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970.
Share:
Read More
, , ,

Diabetes Ketika Hamil


credit to Hayati Hanapi dan Hadhatina

Apakah Diabetes Melitus?



Diabetes Melitus adalah sejenis gangguan atau ketidakaturan yang menghalang badan dari menggunakan makanan dengan berkesan. Karbohidrat ringkas (gula di dalam minuman ringan, kek, atau jem) dan karbohidrat kompleks (kanji di dalam nasi dan mee) akan dihadamkan di dalam badan untuk membentuk glukosa. Glukosa dalam aliran darah kemudiannya akan dicernakan di dalam pelbagai tisu badan dan proses ini dikawalatur oleh insulin. Insulin merupakan hormon yang dihasilkan oleh pankreas iaitu organ kecil yang terletak di belakang perut. Tanpa insulin, glukosa tidak dapat memasuki sel badan di mana ia digunakan sebagai sumber tenaga, sebaliknya glukosa akan terkumpul di dalam darah dengan berlebihan dan menyebabkan diabetes melitus

Apakah yang dimaksudkan Diabetes Melitus semasa kehamilan?
Diabetes Melitus (GDM) semasa kehamilan merupakan keadaan di mana kandungan gula dalam darah tinggi semasa hamil dan ia dialami oleh sesetengah wanita.
Apakah bezanya antara diabetes semasa kehamilan dengan diabetes yang lain?
Di luar kehamilan, diabetes dikelaskan kepada 2 jenis iaitu:-
  1. Jenis 1 (Diabetes Melitus bersandarkan insulin, IDDM)-Sebanyak 10% pesakit Diabetes menghidap Diabetes jenis IDDM. Bagi kes IDDM, insulin yang dihasilkan oleh sel b-islet di dalam pankreas adalah tidak mencukupi atau tiada langsung
  2. Jenis 2 (Diabetes Melitus tidak bersandarkan insulin, NIDDM)-Manakala bagi NIDDM, reseptor insulin yang tidak sensitif dianggap menjadi penyebab utama masalah ini dan pesakit NIDDM biasanyagemuk.
Semasa kehamilan, kesan insulin akan terganggu sedikit oleh berbagai-bagai hormon yang dihasilkan oleh uri. Ini dikenali sebagai rintangan insulin. Beberapa hormon seperti estrogen, kortisol dan "human placental lactogen" akan menyekat pengeluaran insulin. 

Ia biasanya bermula pada pertengahan kehamilan (20-24 minggu). Semakin uri membesar semakin banyaklah hormon-hormon ini dihasilkan dan semakin tinggi rintangan insulin yang terjadi. Bagi kebanyakan wanita, uri dapat menghasilkan insulin tambahan untuk mengatasi rintangan insulin. Jika ia gagal maka GDM akan berlaku. Ia berlaku sebanyak 3-12% daripada semua kehamilan. Biasanya pesakit akan pulih selepas melahirkan anak. Walau bagaimanapun pesakit menghadapi risiko yang lebih tinggi untuk menghidap Diabetes kemudian nanti.
Faktor-faktor yang berkaitan dengan kemungkinan berlakunya GDM termasuklah:
  • Sejarah keluarga menghidapi diabetes.
  • Wanita berumur (>35 tahun).
  • Wanita gemuk dengan indeks jisim badan >30.
  • Mengalami masalah yang berkaitan semasa hamil seperti hipertensi, penghasilan cecair amnion berlebihan (polihidramnios)(←faktor ini yg saya alami semasa mengandung anak ke-2), keguguran.
  • Pernah melahirkan bayi yang bersaiz besar sebelumnya, lahir mati, atau bayi yang dilahirkan cacat.
  • Kandidiasis faraj yang berulang-ulang dan jangkitan kulat pada Kulit.
Bagaimana penyakit ini dikesan?
Lazimnya wanita tidak menunjukkan sebarang tanda amaran walaupun kemungkinan sesetengah wanita merasa teramat dahaga, kerap buang air kecil dan kelesuan. Ramai wanita yang menghidap GDM tidak menunjukkan sebarang faktor risiko. Sesetengah pusat rawatan menyediakan ujian saringan antara 24-28 minggu kehamilan.

Namun dicadangkan anda menjalani ujian saringan glukosa (ujian kerintangan glukosa oral yang diubahsuai, MOGTT) jika terdapat faktor risiko.Dalam perkataan lain, ujian saringan glukosa juga dikenali sebagai ujian minum air gula. 
Saya pernah terpaksa lalui saat 'manis'  minum segelas air gula yang sangat 'sedap'. Cukuplah sekali seumur hidup. (^-^)v 
Bagaimana diabetes memberi kesan ke atas kehamilan?
 
- Ini bergantung pada tahap penjagaan kesihatan diri anda sendiri. Jika paras gula di dalam darah dapat dikawal dengan baik sepanjang kehamilan, komplikasi untuk mengalami masalah ini dapat dikawal dan dicegah.

- Jika paras gula di dalam darah berlebihan, maka ia akan berpindah ke bayi menerusi uri. Janin akan bertindak balas dengan menukarkan glukosa yang berlebihan kepada lemak dan 
bayi akan menjadi terlalu besar (makrosomia). Bayi yang terlalu besar akan menimbulkan kesukaran ketika proses kelahiran dan meningkatkan risiko untuk menjalani pembedahan Caesarean. 

- Sebagai tambahan kepada makrosomia, GDM akan meningkatkan risiko hipoglisemia (paras gula yang rendah di dalam darah) semasa bayi baru dilahirkan. Paras gula di dalam darah bayi akan diawasi dengan teliti semasa penjagaan bayi dan adalah perlu memberi glukosa secara intravena kepada bayi jika paras gula terlalu rendah.

- Bayi juga 
mudah terdedah kepada Jaundis, ketidakimbangan bahan kimia di dalam darah seperti paras serum kalsium dan magnesium yang rendah,masalah pernafasan mahu pun kecacatan bayi. Adalah dipercayai bahawa bayi yang bersaiz besar cenderung menjadi obes di masa akan datang. Semasa dewasa, mereka juga akan cenderung untuk menghidapi diabetes jenis 2 (diabetes yang tidak bersandarkan insulin).

Pemeriksaan ultrasound semasa antenatal adalah berguna untuk mengawasi saiz janin dan mengesan polihidramnios serta keabnormalan janin. Seperti pesakit diabetes yang lain, ibu yang hamil dengan GDM adalah berisiko tinggi untuk mengalami komplikasi seperti jangkitan pada saluran kencing, Diabetik Ketoasidosis, dan jangkitan kulat pada kulit. Mereka juga mudah terdedah kepada kelahiran pramatang disebabkan Polihidramnios dan bayi yang bersaiz besar. 
Adakah GDM menjejaskan proses pelahiran dan kelahiran?
 
GDM itu sendiri bukanlah merupakan penunjuk bagi pembedahan Caesarean. Namun jika bayi terlalu besar untuk menjalani kelahiran normal melalui faraj, atau jika bayi dalam tidak dapat dilahirkan secara normal, maka kelahiran secara Caesarean sangat diperlukan. Jika bayi sangat besar, ia kemungkinan akan mengalami trauma semasa kelahiran, terutamanya kecederaan tulang dan saraf di sekitar bahu.



Jika terapi insulin diperlukan semasa kehamilan, anda akan diberi suntikan insulin pada waktu pagi semasa pelahiran bermula atau diberi melalui intravena sepanjang proses pelahiran. Selepas bayi dilahirkan paras gula di dalam darah biasanya akan kembali ke paras normal dan insulin tidak diperlukan lagi.
Bagaimana rawatan terhadap GDM?
  1. Kawal paras glukosa di dalam darah dengan pengubahsuaian diet.
  2. Senaman sederhana secara tekal juga berguna untuk memperbaiki tolerans glukosa.
  3. Jika pendekatan melalui pemakanan tidak berkesan, terapi insulin diperlukan. Paras glukosa perlu diawasi selalu jika terapi insulin telah dimulakan.

Jika anda memang menghidap diabetes dan bercadang untuk hamil, anda perlu berusaha untuk mengawal diabetes pada tahap optima beberapa bulan sebelum mengandung kerana paras glukosa yang tinggi semasa trimester pertama akan meningkatkan risiko kelahiran bayi cacat.



Berikut adalah pola pemakanan yang baik untuk mengekalkan paras gula yang normal di dalam darah:
  • Elakkan gula dan makanan yang tinggi kandungan gulanya (kek, aiskrim, minuman ringan, buah-buahan di dalam tin, jem, coklat dan lain-lain).
  • Mengambil karbohidrat kompleks (bijirin, kekacang, peas, sayur-sayuran, dan makanan berkanji).
  • Mengambil makanan yang kaya serat (buah-buahan, sayur-sayuran, legum, roti gandum tulen, dan lain-lain).
  • Memastikan diet yang rendah lemak, terutama lemak tepu (mentega, daging berlemak, krim dan lain-lain). Pilihlah hirisan nipis daging dan ayam tanpa kulit.
  • Elakkan makanan yang bergoreng.
Source : Info Sihat



Bagi anda yang mengidap GDM atau Diabetes semasa kehamilan, berita baik untuk anda!!
Sebagai permulaan, saya mencadangkan at least Shaklee Fiber Plan Unflavored dan B-Complex untuk anda.
Fiber
Tambah kandungan serat di dalam badan, elak sembelit, serap kolesterol, lebihan gula (buat pesakit diabetes) dan asid urik (bagi pesakit gout).

Info tambahan : Adalah lebih baik untuk ambil Fiber Plan Unflavored berbanding Fiber Plan Tablets, kerana yang serbuk lebih mudah diserap ke dalam badan.

→ Bancuh 1/2 sudu teh dengan sejug air atau jus kegemaran sekali sehari.
B-Complex
Tukar makanan kepada tenaga. Kandungan Biotin nya akan metabolisme kan lemak di dalam badan! Sebenarnya, B-Kompleks sangat-sangat membantu dalam Weight Reduction, kalau betul caranya. Ini kerana, B-Kompleks akan membakar makanan untuk keperluan badan. Negatifnya, anda akan berasa cepat lapar! Jadi, waktu nie perlu berhati-hati lah, jika tak kawal nafsu lapar sebaik-baiknya, anada akan mudah terjurus untuk makan lebih banyak, di mana menyebabkan berat badan anda naik. Saya cadangkan anda makan healthy snack seperti buah-buahan & kekacang apabila sentiasa rasa lapar tue.
→ Di ambil sebiji sehari selepas makan.

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long
Share:
Read More