Posts

Showing posts with the label gastrik

Berpuasa tanpa Gastrik

Image
Salam sayang

Kak long dulu memang rajin bebeno kena gastrik.  Tak boleh lambat makan,  tak boleh makan pedas. Banyak kena pantang.

Salah satu cara kak long dulu adalah dengan mengambil susu setiap hari. Sekurangnya berkurang lah juga simptom gastrik tu.

Tapi sejak kenal Shaklee,  dan mengamalkan SET GASTRIK, alhamdulillah gastrik makin malu nak menyinggah.  Salah satu item dalam #setgastrikshaklee adalah ESP.  Waktu puasa ni hari-hari kak long pasti membancuh 1 cawan ESP.  Bukan sahaja untuk mengelakkan gastrik malah sumber tenaga untuk kak long.  Takde lah melepek bila dah petang 😀



Yang menariknya dalam Set Ramadhan Shaklee ni,  lecithin turut disertakan.  Kenapa?  Lazimnya mereka yang berpuasa kurang mengambil air  yang mencukupi.  Itu menjadi salah satu punca sembelit.  Lecithin membantu mengurangi simptom sembelit kerana ia membantu melembutkan najis. Sebab itulah kenapa lecithin disertakan di dalam Set Ramadhan ini.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lu…

Kawal GASTRIK dengan SHAKLEE

Image
Kalau sebelum ni kak long kongsikan bagaimana kak long mengawal GASTRIK secara biasa...kini kak long kongsikan pula apa suplemen yang kak long amalkan untuk mengelakkan GASTRIK/

Alhamdulillah selepas mengenali Shaklee, kak long lebih bijak mengawal GASTRIK...



GASTRIK dan TIPS MENGAWALNYA

Ramai yang bertanyakan pada kak long bagaimana kak long menangani penyakit GASTRIK kak long ni.

Kak long memang dah lama ada gastrik sejak dari zaman sekolah lagi. Apa taknye, kak long memang kak makan pedas..pendek kata kalau sehari tak jumpa cili, memang tak sempurna hidup la jawabnya...jadi gastrik dan kak long memang sinonim la..

Bila masuk alam kerja pula, ia jadi lebih teruk dan tidak dapat dikawal...Nak tau puncanya?? Jadual makan yang bersepah...tabiat suka makan pedas dan yang memang kak long tak boleh nak lari ..STRESS..nak-nak bila ada lawatan dari director atau audit atau inspection dari kementerian, maka menjadi-jadilah gastrik kak long ni...

Apa penyelesaian kak long???? (Ini sebelum berSHAKLEE)

1) Jaga jadual makan
Pastikan 3 waktu makan utama dipatuhi iaitu SARAPAN, MAKAN TENGAH HARI dan MAKAN MALAM. Jika anda ingin diet, JANGAN tinggalkan 3 waktu makan utama ini. Kuantiti makanan yang perlu dikurangkan bukan skip waktu makan.

2) Kurangkan makan makanan atau minuma ber…