Posts

Showing posts with the label kanak-kanak

Pengalaman dengan anak yang Ekzema

Anak kak long yang sulung, Anas zikry..memang ada eczema sejak dari bayi..bermula dari pipi yang kononnya ruam susu..lama kelamaan..kawasan pipinya yang montel semakin kemerah-merahan dan kering dan menggelupas...

Macam-macam petua yang kak long dah buat..letak gincu kat pipi yang ruam tu (terpaksa beli gincu sebab kak long tak pakai...), sapu tepung ubi, letak bedak ammens dan pelbagai lagi..

Selain tu, ada juga doktor-doktor yang meminta kak long cuba menukar jenis susu untuk Anas...buat pengetahuan semua, anak sulung kak long memang tidak menyusu badan secara eksklusif..masa tu kak long memang agak jahil tentang penyusuan susu ibu..(suatu masa dulu..kini tidak lagi..)...Kalau ikutkan dari semahal-mahal susu hinggalah ke semurah-murah susu..dari hypoallergenic formula milk...lactose free...susu kambing...hampir kesemua jenama susu formula kak long dah cuba tapi hasilnya tetap sama..

Kak long kemudian, berjumpa dengan seorang pediatrik..dan menurutnya..ekzema terjadi mungkin kerana a…

Kenapa Berkira? Kesihatan Anak Lebih Utama...

Image
Kesihatan adalah satu nikmat yang tidak terkira...kita hanya menghargainya apabila kita sakit...Sebab tu antara salah satu peringatan yang diberi adalah...INGAT SIHAT SEBELUM SAKIT...

Begitu juga dengan kesihatan anak-anak kita....tidak salah jika kita melaburkan sedikit untuk kesihatan mereka..apatah lagi..baru-baru ini kita dikejutkan dengan penularan penyakit AGE gastroenteritis..

Jadi..apa kata kalau korang cuba SET PERMATA HATI yang kak long sediakan khas buat anak-anak yang berusia 1 tahun ke atas...

Apa istimewanya SET PERMATA HATI ni...set ini mengandungi MEALSHAKES SHAKLEE dan OMEGA GUARD...

Mealshakes ~ campuran 19 vitamin dan mineral serta protein dan kalsium yang lengkap buat kanak-kanak....sangat sesuai dijadikan sebagai sarapan pagi ataupun pengganti snek yang berkhasiat...Ibu bapa yang menghadapi masalah dengan anak-anak yang memilih makan...maka Mealshakes adalah alternatif terbaik...


Omega Guard ~ merupakan minyak ikan terbaik dunia...Mengandungi satu rangkaian penuh 7 …

ROTAVIRUS....Musuh Utama Kanak-kanak

Image
Sehari dua ni kita diberitakan tentang kematian 2 orang kanak-kanak di Perak yang disebabkan oleh jangkitan rotavirus...

Apa itu rotavirus? Dalam entry hari ni, kak long nak ajak kawan-kawan baik yang dah berkeluarga mahupun yang masih bujang mengenali dengan lebih dekat ROTAVIRUS..

6 cara meningkatkan keyakinan si kecil

Image
sumber





Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Tips DoorGift / Party Pack Untuk Birthday Anak

Image
sumber: MommyLyna



Saya selalu dengar keluhan mak-mak ni.. tentang party pack atau door gift yang diterima anak masing-masing setiap kali kawan-kawannya menyambut hari lahir, samada di rumah atau di taska. Mana taknya kebanyakan ibu bapa menyediakan party pack yang diisi dengan gula-gula, cikedis, coklat dan sebagainya. Tidak semua ibu bapa yang ‘membenarkan’ anak masing-masing menikmati junk-food (makanan ringan ni). Sudahnya party pack tu samada dibuang atau disorok dari anak-anak. Membazir kan? Lagipun, kesian la kat empunya majlis kalau buat macam tu.. bukannya beliau dapat free pun benda2 tu… Berinspirasikan taska anak-anak saya yang mengharamkan makanan ringan di tempatnya, saya ingin kongsikan idea untuk membuat party pack yang lebih berkhasiat dan memberi manfaat kepada anak-anak, bukan semata-mata seronok makan gula-gula. (Anak saya tak pandai makan gula-gula, Hafiy pernah melalak bila diberi gula2 oleh seorang makcik, sebab dia tak pandai makan :P). Idea Party Pack 1 : Alatulis
S…

ViTAmiN ShaKLeE UnTuK KanAk-KanAk

By GenkiMomma | Oct 13, 2010 | Comments Off Saya mula berikan makanan tambahan (vitamin) kepada anak-anak sebaik mereka berusia 2 tahun, namun dengan syarat, mereka sudah pandai menguyah dengan baik. Sebelum mengenali Shaklee, saya berikan anak sulung vitamin C dalam bentuk tablet, manakala minyak ikan berperisa oren dalam bentuk cecair, yang banyak terdapat di pasaran. Selepas mengenali Shaklee, saya turut kenalkan vitamin Shaklee kepada anak-anak, dan dimulakan dengan Shaklee Chewable Vita-C 100mg. Alhamdulillah, Harith dapat menerimanya dengan baik, walaupun rasanya sedikit berbeza dengan vitamin lain di pasaran (yang lebih manis). Malah, setiap hari dia akan meminta 2 biji Vitamin C untuk dimakan. Kemudian, setelah saya yakin yang Harith dapat mengunyah kapsul dengan baik, saya perkenalkan padanya Shaklee Omega Guard, sekitar umurnya 3 tahun setengah. Walaupun sedikit ragu-ragu, saya terkejut apabila Harith dapat menguyah kapsul minyak ikan ini dengan baik, dan dalam sekejapan sahaja …