Showing posts with label kanak-kanak. Show all posts
Showing posts with label kanak-kanak. Show all posts
,

Ciri-ciri Anak Tertekan

Salam sayang buat semua

Hari ni kak long nak sharekan bagaimana kita nak tau yang anak kita ni sedang stress atau tertekan atau tak... Biasanya kita dengar pasal orang-orang dewasa macam kita ni je yang stress kan, tapi sebenarnya kanak-kanak pun mengalami stress juga.

Orang dewasa mempunyai pelbagai cara untuk melegakan tekanan mereka namun bagaimana pula dengan kanak-kanak. Mungkin tindakan mereka menghentak-hentak kaki atau membaling barang juga salah satu tanda yang mereka stress.

So untuk menambahkan lagi ilmu keibubapaan kita... jom kita baca artikel yang kak long kongsikan dari pa&ma online.. Semoga bermanfaat :)




Jom kita semak cirri-ciri kanak-kanak yang sedang stres:

Susah tidur
Petunjuk awal kanak-kanak mengalami stres adalah mereka tergolong dalam kelompok anak yang sukar tidur. Waktu tidur yang tidak menentu, sering tidur lewat malam bahkan ada yang menjelang pagi, sentaisa resah dan jika tidur hanya seketika. Sepatutnya pada usia kanak-kanak, mereka perlu tidur seawal pukul 9 malam dan tidur lena yang berkualiti kerana ia penting untuk perkembangan yang sihat dan positif.

Terlalu aktif
Ada kanak-kanak tidak boleh duduk diam walau sekejap. Ada sahaja yang ingin dilakukan dan biasanya hal yang dilakukan berbahaya kepada dirinya dan sering membuatkan anda marah. Lebih teruk, kanak-kanak ini akan merosakkan barang yang dipegangnya.

Pemalu
Sikap pemalu berlebihan yang ditunjukkan oleh seorang kanak-kanak kemungkinan petanda dia mengalami stres. Anda patut berasa curiga sekiranya terlalu malu dan takut apabila berjumpa dengan orang yang baru dikenali.

Suka mengamuk
Ada kalangan kanak-kanak yang mudah mengamuk dan meragam jika kemahuannya tidak dituruti. Sikap suka menggigit, menendang, memukal, menumbuk, menjerit tanpa sebab juga salah satu ciri anak stres. Kesabaran anda sangat diperlukan dalam menangani situasi ini. Kemarahan dan tengkingan dari anda hanya akan meningkatkan lagi stres si anak.

Cerewet makan
Terlalu cerewet dalam bab makan, bahkan hanya akan makan makanan kegemarannya sahaja dan enggan langsung makan makanan lain.

Kencing malam
Anak anda sudah besar tetapi kerap kencing malam di atas katil? Ini antara tanda-tanda anak stres dan kurang percaya pada diri sendiri. Dia berasa tidak tenang, Ia merasa tidak selesa dan kurang mendapat perhatian sehingga terbawa ke dalam tidur perasaan tersebut sehingga sukar  mengendalikan rasa hendak buang air kecil.

Mudah menangis
Cengeng adalah gelaran yang diberikan kepada anak kecil yang kuat menangis. Kanak-kanak yang mudah menangis dan tangisannya sukar dihentikan seolah-olah satu tanda meluahkan perasaan kemungkinan juga mengalami stres.

Ketakutan
Kanak-kanak yang stres selalu mengalami ketakutan tanpa sebab. Dia seperti kehilangan rasa tenang sehingga memerlukan lebih perhatian daripada ibu dan ayah.

credit



Salam sayang

 
Berminat nak mencuba produk Shaklee?
Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda
 ~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
,

SARAPAN SIHAT SEISI KELUARGA

Esok bermula lah sesi persekolahan bagi tahun 2013 (sesetengah negeri dah bermula hari ini). Ibu-ibu di luar sana mungkin agak pening memikirkan apakah hidangan sarapan terutamanya buat si kecil yang baru nak menjejakkan kaki ke sekolah.

Kak long suka nak mencadangkan SET TRIPPLE GEM sebagai penyelesaian buat anda di luar sana.


ESP : Protein Shaklee lengkap dengan 9 amino asid yang diperlukan oleh badan tetapi tidak mampu dibina oleh badan. Protein untuk bina sel. Kulit, rambut, organ semua dibina dari protein.

Meal Shake : Ianya multivitamin yang saya juga memanggilnya sebagai pemakanan lengkap. Rasanya sangat sedap seperti rasa ice cream vanila serbuk. 

Performance Drink : adalah minuman isotonik yang lengkap dengan formula opticarb dan bagus untuk kesihatan kerana ianya tanpa karbonat. Memastikan badan sentiasa hidrat.

Apakah rasanya?
Gabungan 3 serbuk supplement ini memberikan rasa ala-ala vitagen ditambah jika diminum dengan air yang sedikit sejuk. Sangat sedap. Cara bancuhan yang biasa kak long buat ialah dengan gelas yang diisi 500ml air, masukkan 1 setengah sudu besar ESP, 1 sudu besar meal shake dan 1 sudu besar Performance drink.


Siapa yang sesuai amalkan minuman ini? 
Antara mereka yang kak long sangat sarankan mengambil Triple Gem adalah:
~ anak-anak yang dah bersekolah supaya bertenaga , sihat dan tidak mudah dehydrat
~ mereka yang bekerja luar dan terdedah dengan panas terik matahari
~ mereka yang tak boleh dan tak suka telan pil tetapi perlukan supplement
~ mereka yang ingin replace meal terutama untuk sarapan

Set ini lengkap dengan keperluan vitamin dan mineral seharian di samping memberikan tenaga berpanjangan buat si kecil yang aktif. Ia juga membantu meningkatkan konsentrasi mereka di sekolah.

SARAPAN YANG SIHAT UNTUK PERMULAAN YANG HEBAT!!!

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, , ,

Mealshakes bantu kurangkan asma

Apabila anak sakit...yang paling susah hati dan tak lena tidur..pastinya IBU...begitu juga dengan Pn Rafaliah...Ummi Irfan ini memang sangat gelisah nak-nak bila little Irfan diserang dengan asma...Ini kisah Pn Lia menangani masalah asma Little Irfan...


"...Malam ni saya nak share pengalaman kami sendiri setelah anak kami, Irfan, sudah 5 bulan lebih mengambil Mealshake. Tak tahu nak mula kat mana sebab terlalu banyak ingin dikongsikan bersama..inshaALLAH, saya cuba yang terbaik..dan memang sebagai seorang ibu, saya mahu berikan yang terbaik untuk anak-anak (walaupun baru sorang je sekarang ni..hehe..). Anak saya telah di-diagnose as asthma since his 5 months old..awal bukan? Memang sejarah keluarga kami ada yang semput (ni kata org dulu2.., org moden cakap asma..hehe..), dan masa saya mengandungkan Irfan masa bulan ke-5 tu saya selalu semput..(banyaknya no 5..ade chemistry ni..hehe...) banyak kali ulang alik hospital untuk amik neb..after deliver, AlhamduLILLAH saya ok, tapi Irfan mula batuk2, nafas berbunyi dan seangkatannya..Kami bawa ke hospital (boleh dikatakan kerap jugak..) untuk bg neb kat Irfan..terus doctor referkan pada paedeatrician untuk tindakan selanjutnya..

Lalu bermulalah episode Irfan folo-up di hospital setiap 3 bulan sekali. Irfan terpaksa pakai inhaler kerana paru-parunya premature lagi kata paed..so, sejak umur 5 bulan tu start lar kemana-mana kami pergi mesti bawak inhaler Irfan..as if like nyawa Irfan kat situ..kami cubamacam-macam ikhtiar..tradisional, moden, islam..macam-macam supplement..oh ya! Kami bawa Irfan ke Darus Syifa’ dan ustaz disitu syorkan ke pakar kanak-kanak (masa ni mmg dah refer ke hospital putrajaya dah..) untuk sedut kahak2 dia yang clog kat paru2 dia..tapi, hospital tak galakkan buat camtu sebab boleh lukakan tekak dan paru2 dia .. boleh dikatakan kalau Irfan missed inhaler dia, minggu tu dia start batuk2 dan mulalah ulang alik hospital..sehingga last year 2010, 2 kali admitted di hospital sebab Irfan dapat pneumonia..cuti saya semua habis..semua unpaid leave..! tapi takpe, saya berkorban untuk Irfan..saya kena kuat semangat demi anak saya..!

Kalau nak cerita bab supplement, macam2 kami dah cuba..in-fact saya rasa saya lagi terer dari doctor pakar tu bila cerita bab2 asthma, bronchitis, neb..bla..bla..bla..hehe..banyak saya baca thru emails, webs, akhbar..sampai kalau orang tanya siap bg jawapan..konfiden je..aiceh..! sehinggalah saya cubaproduk Shaklee ni..sebab kat pasaran lain saya rasa agak susah nak jumpa supplement utk anak yang ada masalah macam Irfan ni..yess..there are lot of choices of vitamin c out there, but he is allergic to artificial colourings and preservatives..hhmm..susah kan?? So, saya dapati Shaklee Mealshake, bentuk serbuk, no colours, no preservatives, dan mudah nak bagi Irfan, bancuh dalam susu dia sahaja..So, I try..surprisingly he liked it..but after a week consume, Irfan demam 3 hari berturut2..risau saya, tapi teruskan jugak bagi mealshake tu ..AlhamduLILLAH, lepas 3 hari, dia active, kuat makan, main macam biasa..saya terkejut..! sebab selalunya kalau baru lepas baik demam, Irfan mesti tak lalu makan, letih dan lepak je taknak buat ape2 aktiviti..

Camne Irfan harini? Sangat aktif, makan banyak, susu pun banyak (6tin Isomil sebulan yea..kopak kak limah ni haa...hehe..tapi takpe demi anak jangan berkira, asalkan Irfan sihat..).. Kalau dulu trigger method Irfan which leads him to asthma attack is flu..sekarang ni tidak lagi..kena flu pun steady je occayy..hehe..dah kurang demam dan batuk..sihat dan cergas..disebabkan itu saya confident dengan produk2 Shaklee dan menambahkan supplemen Chewable Vitamin C untuk fights flu and colds dan Omega utk mengurangkan iritasi bila dia batuk asthma tu..kalau dengar bunyi batuk Irfan ibarat org kata macam bunyi mercun.! kesian bila dia batuk especially bila kena attack tu..tapi sebenarnya, saya tak bagi Irfan kesemuanya sekaligus, tapi saya selang2kan ..tak bagi hari2..Saya juga ada bertanyakan pada paed (fyi, Irfan still continue folo-up di HPJ 3 months once) tentang supplemen yang saya bagi ni, paed tu cakap, “bagus bagi dia supplement, sebab tak semua makanan yang dia makan akan diserap, kadang2 dia memilih makankan..jadinya supplemen adalah satu cara utk menampung mana yang kurang..kalau dia boleh makan supplemen tu u teruskan bagi ..” ini doctor pakar cakap yea, bukan saya..Lega saya dengarnya..dan saya terus beri rangkaian supplemen ni kepada Irfan sehingga hari ini..dan sekarang ni Irfan pakai 1 shj inhaler (sblm ni 2 inhaler) dan doctor nak tengok progress dia next 3 months..and hope that he will be free from inhaler usage later..


Ini rangkaian supplemen yang saya beri pada Irfan - Chewable Vit C, Mealshake dan Omega


Terima kasih pada Lia atas perkongsian yang sangat berharga....Semoga Little Irfan semakin sihat...InsyaAllah..


Jadi kawan-kawan di luar sana...demi kesihatan usahlah kita berkira....ia sangat MAHAL ketika kita SIHAT..namun setelah SAKIT...ia sangat MURAH namun kenapa kita nak ubati kalau kita tahu kita boleh mencegahnya???


Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu 
 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease*
Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , ,

Pengalaman dengan anak yang Ekzema

Anak kak long yang sulung, Anas zikry..memang ada eczema sejak dari bayi..bermula dari pipi yang kononnya ruam susu..lama kelamaan..kawasan pipinya yang montel semakin kemerah-merahan dan kering dan menggelupas...

Macam-macam petua yang kak long dah buat..letak gincu kat pipi yang ruam tu (terpaksa beli gincu sebab kak long tak pakai...), sapu tepung ubi, letak bedak ammens dan pelbagai lagi..

Selain tu, ada juga doktor-doktor yang meminta kak long cuba menukar jenis susu untuk Anas...buat pengetahuan semua, anak sulung kak long memang tidak menyusu badan secara eksklusif..masa tu kak long memang agak jahil tentang penyusuan susu ibu..(suatu masa dulu..kini tidak lagi..)...Kalau ikutkan dari semahal-mahal susu hinggalah ke semurah-murah susu..dari hypoallergenic formula milk...lactose free...susu kambing...hampir kesemua jenama susu formula kak long dah cuba tapi hasilnya tetap sama..

Kak long kemudian, berjumpa dengan seorang pediatrik..dan menurutnya..ekzema terjadi mungkin kerana ada keturunan yang mempunyai athma..atau alahan...ye kak long akui..kak long memang ada alahan dan ibu kak long ,memang ada athma...sebab itulah Anas mempunyai ekzema..

Doktor tersebut mengatakan Anas tiada alahan dengan apa-apa jenis susu maka kak long boleh meneruskan dengan jenama yang sedang kak long gunakan...Doktor tersebut memberi sejenis krim iaitu elomet untuk dipakaikan kepada Anas..Alhamdulillah ada perubahan yang positif..

Ekzema Anas tetap ada mengikut keadaan...yang membuat kak long susah hati ialah apabila Anas sudah mula memilih makan..maka untuk mengatasi masalah ini, kak long mencuba Mealshakes Shaklee kebetulan kak long pun sedang mencuba Set penyusuan...Nampak perubahan yang sangat baik..Selera makan Anas semakin bagus dan yang paling best..ekzema Anas nampak perubahan setelah mencuba sehingga 3 canister Mealshakes..ye, kak long cukup faham dengan fungsi suplemen yang memperbaiki sel dari dalam maka perlukan masa dan tempoh yang berbeza untuk setiap individu..Anas semakin pulih dari ekzema....

Untuk rawatan luaran pula, kini kak long beralih ke Herbal Blend Cream Shaklee...sejuk je rasa krim ni...tidak mengakis kulit dan serasi dengan Anas...

Sejak memulakan persekolahan, kak long perasan yang emosi Anas turut berubah-ubah..(macam kita juga kan...) dan apabila mood Anas berubah, ekzema Anas akan bermula...dan sejak itu, selain menambahkan lagi bilangan Mealshakes dari 1 kali ke 2 kali sehari, kak long turut memberi Anas sesuatu yang disukai seperti minum yogurt drink, makan buah-buahan atau mebuat aktiviti yang boleh membuatkan Anas happy..Ye, ekzema sememangnya boleh dirawat dengan belaian kasih sayang...

Kini Anas masih mengambil Mealshakes sebagai menu sarapan yang sihat dan kak long sebagai ibu, semakin gembira dengan perubahan Anas...tiada lagi tergaru-garu..calar balar kulit ..(parut masih ada dan semakin berkurang)...Hati ibu mana yang tak gembira jika anaknya sihat kan..

Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , ,

Kenapa Berkira? Kesihatan Anak Lebih Utama...

Kesihatan adalah satu nikmat yang tidak terkira...kita hanya menghargainya apabila kita sakit...Sebab tu antara salah satu peringatan yang diberi adalah...INGAT SIHAT SEBELUM SAKIT...

Begitu juga dengan kesihatan anak-anak kita....tidak salah jika kita melaburkan sedikit untuk kesihatan mereka..apatah lagi..baru-baru ini kita dikejutkan dengan penularan penyakit AGE gastroenteritis..

Jadi..apa kata kalau korang cuba SET PERMATA HATI yang kak long sediakan khas buat anak-anak yang berusia 1 tahun ke atas...

Apa istimewanya SET PERMATA HATI ni...set ini mengandungi MEALSHAKES SHAKLEE dan OMEGA GUARD...

Mealshakes ~ campuran 19 vitamin dan mineral serta protein dan kalsium yang lengkap buat kanak-kanak....sangat sesuai dijadikan sebagai sarapan pagi ataupun pengganti snek yang berkhasiat...Ibu bapa yang menghadapi masalah dengan anak-anak yang memilih makan...maka Mealshakes adalah alternatif terbaik...


Omega Guard ~ merupakan minyak ikan terbaik dunia...Mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak..


Kak long nak kongsikan satu testimoni dari seorang pengguna shaklee yang telah memilih SET PERMATA HATI untuk anak beliau...





Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

 Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
,

ROTAVIRUS....Musuh Utama Kanak-kanak

Sehari dua ni kita diberitakan tentang kematian 2 orang kanak-kanak di Perak yang disebabkan oleh jangkitan rotavirus...

Apa itu rotavirus? Dalam entry hari ni, kak long nak ajak kawan-kawan baik yang dah berkeluarga mahupun yang masih bujang mengenali dengan lebih dekat ROTAVIRUS..


Rotavirus ini mendapat namanya pada tahun 1974 oleh seorang ahli sains iaitu Thomas Henry Flewett...Ia dinamakan rotavirus kerana partikelnya yang bulat seperti roda. Terdapat beberapa jenis rotavirus seperti Rotavirus A, Rotavirus B dan Rotavirus C. Antara jenis-jenis berikut Rotavirus A adalah yang paling kerap menyerang manusia baik golongan kanak-kanak mahupun dewasa.

Sejak 30 tahun lepas, rotavirus merupakan penyebab utama jangkitan gastroenteritis bagi kanak-kanak 6 bulan sehingga bawah 5 tahun. Jangkitan rotavirus kepada golongan dewasa turut berlaku namun impaknya tidaklah sekritikal kanak-kanak. Antara punca-punca merebaknya rotavirus adalah kerana kurang penjagaan hygiene dan kebersihan terutamanya di tempat-tempat awam.

Antara tanda-tanda berlakunya jangkitan rotavirus adalah:
i) cirit-birit
ii) muntah-muntah
iii) demam

Kanak-kanak yang dijangkiti rotavirus biasanya akan menampakkan simptom selepas 1-2 hari. Jangkitan yang kritikal menyebabkan kanak-kanak mengalami  dehidrasi yang melampau dan boleh menyebabkan kematian.

Kebiasaannya untuk jangkitan rotavirus, selain tindakan pembersihan serta sanitasi dilakukan, pesakit yang dijangkiti turut diberikan vaksin secara oral bagi membantu sistem pertahanan badan.

Ibu bapa di luar sana perlu mengambil langkah berhati-hati. Pastikan air yang diminum ditapis dan dimasak dengan betul, penjagaan kebersihan dalaman dan luaran kawasan perumahan perlu lebih dititikberatkan.


Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, ,

6 cara meningkatkan keyakinan si kecil

sumber





Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
,

Tips DoorGift / Party Pack Untuk Birthday Anak

sumber: MommyLyna



Saya selalu dengar keluhan mak-mak ni.. tentang party pack atau door gift yang diterima anak masing-masing setiap kali kawan-kawannya menyambut hari lahir, samada di rumah atau di taska. Mana taknya kebanyakan ibu bapa menyediakan party pack yang diisi dengan gula-gula, cikedis, coklat dan sebagainya. Tidak semua ibu bapa yang ‘membenarkan’ anak masing-masing menikmati junk-food (makanan ringan ni). Sudahnya party pack tu samada dibuang atau disorok dari anak-anak. Membazir kan? Lagipun, kesian la kat empunya majlis kalau buat macam tu.. bukannya beliau dapat free pun benda2 tu…
Berinspirasikan taska anak-anak saya yang mengharamkan makanan ringan di tempatnya, saya ingin kongsikan idea untuk membuat party pack yang lebih berkhasiat dan memberi manfaat kepada anak-anak, bukan semata-mata seronok makan gula-gula. (Anak saya tak pandai makan gula-gula, Hafiy pernah melalak bila diberi gula2 oleh seorang makcik, sebab dia tak pandai makan :P).

Idea Party Pack 1 : Alatulis


Sekarang ni ada banyak alatulis yang berkonsepkan watak2 kartun kegemaran anak-anak kita. Kalau nak murah, di pasaraya macam Tesco, Giant, Carefour, Kedai Runcit Ahmad… kalau nak mahal sikit di Toys’R'Us dan sebagainya. Ataupun beri pensel sebatang dengan buku ‘latih tubi’ yang banyak dijual di Tesco tu.

Idea Party Pack 2 : Buah

Bagi epal sebiji seorang, jauh lebih baik dari beri cikedis berpeket2 seorang.

Idea Party Pack 3 : Handkerchief


Mungkin boleh buat embroider kalau nak tinggalkan kenangan.

Idea Party Pack 4 : Mainan

Kereta Hot Wheels sebiji seorang?

Idea Party Pack 5 : Zabit, kurma…

Ini adalah item yang ada dalam party pack yang baru diterima anak-anak saya. Musim2 nak puasa ni orang mula jual kurma, zabit dan sebagainya. Bagus kan? Ia bukan saja bagus untuk otak budak2 tapi boleh digunakan oleh keluarganya di bulan Ramadhan nanti.. buat buka puasa :D

Idea Party Pack 6 : Party Stuffs


Belon, mask, dan segala macam barangan untuk party. Budak2 pun suka, boleh join sekali dalam party tu.

Idea Party Pack 7 : Makanan ringan2 tanpa MSG dan gula yang tinggi

Biskut, kerepek, keropok ikan dan sebagainya..

Idea Party Pack 8 : Kuih-muih



Biasa tak pergi derma darah ke, perhimpunan rakyat ke.. masing2 dapat air kotak dengan kuih-muih untuk dibawa balik. Tak salah kan kita adapt konsep ini?

Idea Party Pack 9 : Cenderamata

Cenderamata kenang-kenangan dari majlis anak kita..
Saya pun tak pasti dari mana datangnya idea bahawa budak-budak sukakan gula-gula, cikedis dan pelbagai makanan rapu ni. Anak2 kecil selalu saja ‘digula-gulakan’, padahal kita semua tahu masa tu lah giginya baru nak menumbuh, masa tu la dia tengah belajar menjaga gigi dan sebagainya.
Mungkin ibu bapa prihatin boleh membuat perubahan.. dengan memperkenalkan konsep ‘sihat’ dalam party pack untuk birthday anak-anak kita. Ye lah, masa depa kecil-kecil punyalah memperjuangkan ‘penyusuan ibu’ untuk kesihatan berpanjangan, alih-alih bila besar sikit, tak kisah pula dengan segala macam makanan rapu. Kalau boleh, biarlah berterusan penjagaan pemakanan anak-anak ni kan. Yang penting, ia halal!



Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
, , , ,

ViTAmiN ShaKLeE UnTuK KanAk-KanAk


By GenkiMomma | Oct 13, 2010 | Comments Off
Saya mula berikan makanan tambahan (vitamin) kepada anak-anak sebaik mereka berusia 2 tahun, namun dengan syarat, mereka sudah pandai menguyah dengan baik.
Sebelum mengenali Shaklee, saya berikan anak sulung vitamin C dalam bentuk tablet, manakala minyak ikan berperisa oren dalam bentuk cecair, yang banyak terdapat di pasaran.
Selepas mengenali Shaklee, saya turut kenalkan vitamin Shaklee kepada anak-anak, dan dimulakan dengan Shaklee Chewable Vita-C 100mg. Alhamdulillah, Harith dapat menerimanya dengan baik, walaupun rasanya sedikit berbeza dengan vitamin lain di pasaran (yang lebih manis). Malah, setiap hari dia akan meminta 2 biji Vitamin C untuk dimakan.
Kemudian, setelah saya yakin yang Harith dapat mengunyah kapsul dengan baik, saya perkenalkan padanya Shaklee Omega Guard, sekitar umurnya 3 tahun setengah. Walaupun sedikit ragu-ragu, saya terkejut apabila Harith dapat menguyah kapsul minyak ikan ini dengan baik, dan dalam sekejapan sahaja kapsul Omega itu berjaya ditelan dengan baik. Bau dan rasa minyak ikan tersebut tidak sedikit pun mengalih perhatiannya.
Dan, semenjak dari hari itu, kedua-dua vitamin ini, Vitamin C dan Omega adalah vitamin wajib hariannya.
Awalnya saya cuba untuk berikan kapsul Omega every alternate daykerana bimbang badannya akan panas dan tidak dapat menerima Omega dengan baik. Maklumlah, kanak-kanak kurang minum air. Namun, setelah melihat badannya tiada reaksi yang luar biasa, saya berikan Omega setiap hari dan cuba pastikan dia minum air kosong secukupnya. Tambahan pula, Harith sangat-sangat menyukai Omega, dan saya tak dapat sorokkan Omega daripadanya! Dia akan minta dan cari sampai jumpa, dan boleh kunyah begitu sahaja, macam makan gula-gula gayanya...
Beralih kepada anak dara saya, Hannah...
Pernah beberapa bulan yang lepas saya cuba perkenalkan Omega padanya, sekitar umurnya 2 tahun setengah. Nak tahu apa reaksinya? Dia sekadar gigit, picit kapsul Omega tersebut dan 'tembak' ke seluruh ruang. Habis satu ruang tamu bau ikan. Tapi, Omega Shaklee nie walaupun mempunyai bau ikan (of course lah, dah nama pun minyak ikan, kan?), baunya tidaklah terlalu hanyir. Jadi, saya give up sekejap, sekadar berikan Shaklee Chewable Vita-C 100mg kepadanya.
Namun, Alhamdulillah, sejak minggu lepas, Hannah telah mula makan Omega, dan kunyah dengan jayanya, macam makan Menthos jerr. Buat pengetahuan, Hannah baru berusia 2 tahun 10 bulan.
Haa, jauh lebih awal dari usia abangnya tatkala mula-mula makan Omega dulu, kan? Jadi, jika anda mahu cuba berikan supplements kepada anak anda, bolehlah cuba cara saya nie. Kena try & error, plus, monitor keadaan dan reaksi anak anda.
Satu lagi supplements yang saya berikan pada anak-anak ialah multivitamin dalam bentuk serbuk, yang dikenali sebagai Shaklee Meal Shake. Meal Shake ini mengandungi sedikit protein, dan turut sesuai untuk diminum oleh orang dewasa sebagai sarapan pagi yang ringkas dan padat. Saya suka sangat dengan bau Meal Shake nie, harum Vanilla. Sehari sekali, saya pasti akan campurkan 1/4 sudu makan Meal Shake ini kedalam susu (8oz) mereka.
Kenapa saya berikan ketiga-tiga supplements ini?
Ringkasnya,Vitamin C untuk meningkatkan taraf sistem pertahanan badan mereka, membina & menguatkan sel-sel tisu dalam badan, dan turut penting untuk gusi & gigi. Manakala, OmegaGuard baik untuk perkembangan otak. Dan, yang penting ialah Shaklee Meal Shakesebagai makanan pelengkap.
My girl, Hannah sedang melalui fasa memilih untuk makan! Susah sangat sampai dia lebih sanggup minum susu dari makan apa yang saya hidangkan! Setiap hari, Hannah cuma akan minum berbotol susu, dan makan ayam goreng sahaja TANPA nasi. Hannah cuma akan makan nasi dengan lauk kegemaran seperti tom yam & kari ayam. Sayur memang tak makan langsung! Jadi, memberikan Shaklee Meal Shakeini adalah salah satu usaha saya untuk memastikan Hannah mendapat khasiat makanan yang lengkap.
Nota : Setiap bancuhan Shaklee Meal Shake memberikan satu pertiga daripada US RDA dengan 19 vitamin/ galian yang diperlukan bersama dengan protein, galian dan 3gm serat. Ia adalah pemakanan tambahan yang lengkap.
Share:
Read More