Showing posts with label kesihatan. Show all posts
Showing posts with label kesihatan. Show all posts
,

JADUAL IMUNISASI BAYI 2018


Kaklong nak kongsikan jadual imunisasi bayi yang terkini (2018) untuk rujukan para pembaca.


Nota:
  • BCG adalah Basile Calmette-Guerin, Vaksin yang memberi perlindungan terhadap Tuberkulosis.
  • DTap adalah kombinasi Vaksin yang memberi perlindungan terhadap Difteria, Tetanus dan Pertusis.
  • DT adalah dos booster yang memberi perlindungan terhadap Difteria dan Tetanus.
  • Hib adalah Haemophilus Influenzae type B.
  • MMR adalah Measles (campak),Mumps (beguk) dan Rubella.
  • MR adalah dos booster yang memberi perlindungan terhadap Measles (campak) dan Rubella.
  • JE adalah Japanese Encephalitis. Vaksin ini hanya diberikan di Sarawak.
  • HPV adalah Human Papillomavirus. Vaksin ini hanya untuk remaja perempuan 13 tahun. Dos 2 diberikan dalam tempoh 6 bulan selepas Dos 1.
Kesemua yang di atas boleh didapati di klinik kesihatan, klinik desa mahupun hospital berhampiran.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.


Share:
Read More
, , , , , , ,

RAWATAN BATUK SEMULAJADI DENGAN BUAH NANAS



Batuk antara penyakit yang mudah berjangkit. Baik golongan kanak-kanak mahupun orang dewasa. Dan biasanya batuk antara penyakit yang agak lama mengambil masa untuk sembuh. Jika dibiarkan lama, pesakit akan rasa kurang selesa dan persekitaran turut akan terganggu. 

Batuk adalah tindakbalas semulajadi untuk menyingkirkan bendasing dan kuman di mana ia dapat membantu menghalang salur pernafasan daripada terkena sebarang jangkitan dan memasuki paru-paru yang boleh menyebabkan penyakit yang serius seperti radang paru-paru (pneumonia). Tindakbalas ini akan menghasilkan lendir atau kahak.

Terdapat beberapa perkara yang menjadi punca batuk
  • Penyakit yang berkaitan dengan virus seperti selesema, influenza
  • Jangkitan pada salur pernafasan (bronchitis, sinusitis) atau paru-paru (pneumonia, tuberculosis)
  • Alahan
  • Asma
  • Merokok
  • Penyakit paru-paru seperti chronic obstructive pulmonary disease (COPD)
  • Terdedah kepada habuk, asap dan bahan kimia di tempat kerja
  • Asid dari perut naik semula ke esofagus, yang dipanggil gastroesophageal reflux disease (GERD)
  • Rembesan cecair ke dalam tekak (postnatal drip syndrome)
  • Tekanan
Kebanyakan batuk adalah tidak bahaya. Rawatan di rumah boleh dilakukan. Minum air kosong yang banyak antara salah satu cara untuk mengurangkan simptom batuk.

Tapi hari ni kaklong nak kongsikan bagaimana BUAH NANAS membantu dalam merawat batuk secara semulajadi



NANAS 5 KALI LEBIH BERKESAN BERBANDING UBAT BATUK

Melalui sumber daripada laman web preventdisease.com, sebuah penelitian yang diterbitkan dalam jurnal “Der Pharma Chemica” pada tahun 2010 mendapati buah nanas digunakan sebagai salah satu bahan asas dalam merawat penyakit tuberkulosis, bronkitis, dan beberapa lagi penyakit yang berkaitan dengan batuk dan selsema.

Dalam kajian berikutnya, para saintis terbabit membandingkan pula keberkesanan jus nanas dengan ubat batuk. Hasilnya, mereka mendapati pesakit yang mengambil jus nanas ini sembuh 4.8 kali lebih cepat berbanding mereka yang mengambil ubat batuk. Oleh kerana nanas adalah daripada sumber semulajadi, maka ianya sesuai diberikan kepada orang dewasa mahupun anak-anak kecil yang berusia 6 bulan ke atas.


Sebagai alternatif untuk bayi di bawah umur setahun, madu boleh juga digantikan dengan air zam-zam atau minyak habbatus sauda perahan tanpa haba (sejuk). Kaedahnya sama seperti penyediaan jus nenas dengan madu, cuma gantikan madu dengan minyak habbatussauda atau air zam-zam. Ia juga dapat memberi tindakbalas yang positif jika diamalkan berterusan ketika diserang batuk.



Untuk bayi di bawah 6 bulan, sapuan Balm CF Rub pada dada dan bahagian belakang serta tapak kaki turut membantu mengurangkan batuk. Balm yang dihasilkan dari minyak pati tumbuhan Tea Tree, Orange dan Eucalyptus ternyata mujarab dalam menguatkan imun bayi. Dan seterusnya membantu memulihkan masalah batuk dan selesema bayi anda.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.





Share:
Read More
, , ,

BUAH BETIK - KHASIAT DAN KEBAIKANNYA (SIRI 2)

Tengah hari tadi korang tentu dah baca jenis-jenis betik yang ada di Malaysia kan. Jadi petang ni kaklong nak kongsikan pula apa kebaikan dan khasiat buah betik pada kita. Pengambilan buah betik 1-3 kali seminggu sangat bagus untuk sistem tubuh badan kita.

Betik ni boleh diambil dengan salad buah-buahan, atau dalam masakan lain. Malah betik ni boleh digunakan secara langsung pada kulit (buat masker/ pupur).

Terbaik untuk kecantikan kulit


Betik baik untuk kulit samada dimakan atau digunakan di luaran.Anda boleh gunakan betik sebagai masker untuk muka. Ia membantu untuk menghilangkan jerawat dan membuka liang yang tersumbat. Ia juga bertindak menghilangkan sel-sel mati serta memberikan kulit muka segar dan lembap.

Mencegah serangan jantung

Betik kaya dengan serat dan mampu merendahkan tahap kolesterol. Ia mengandungi enzim yang membantu mencegah pengoksidaan kolesterol, yang dapat mencegah serangan jantung.

Awet Muda


Antioksidan dalam betik membantu dalam mengawal penuaan pramatang. Pengambilan betik yang kerap membantu anda untuk mendapatkan tubuh kelihatan lebih muda.

Melawaskan sistem penghadaman

Betik membantu dalam mencegah sembelit dan penghadaman. Enzim di dalam betik membantu penghadaman terbentuk secara semula jadi berbanding ubat..
Jus betikjuga membantu dalam menyembuhkan jangkitan usus dengan mengeluarkan nanah dan lendir. Anda perlu mengambil ia dengan kerap untuk sembuh dengan cepat.

Menyembuhkan luka dengan cepat


Betik adalah baik untuk mengubati jangkitan kulit dan luka-luka yang lambat sembuh.

Untuk kuruskan badan

Rendah kalori dan tinggi dalam nilai-nilai pemakanan. Oleh itu, ia adalah satu makanan yang baik untuk mereka yang ingin mengurangkan berat badan.


Baik untuk ibu mengandung dan perempuan

Bagi wanita hamil, pengambilan betik dengan kerap dengan kuantiti kecil membantu menyembuhkan loya dan demam pagi.
Betik mentah membantu dalam mengawal penyelewengan haid di kalangan wanita. Betik membantu meringankan kekejangan haid dan membantu dalam menggalakkan aliran biasa haid.

Mencegah penyakit kanser dan beberapa penyakit utama

Betik mengandungi enzim anti-radang yang membantu untuk melegakan kesakitan bagi mereka yang mengalami artritis, edema dan osteoporosis, dan ia juga mempunyai ciri-ciri anti-kanser yang boleh membantu mencegah kanser.

Betik kaya dengan vitamin A dan vitamin C yang membantu dalam meningkatkan imuniti badan.Oleh itu adalah betik baik untuk mereka yang mengalami demam, sejuk atau selesema.

Dah ambil betik hari ni? Kalau belum,mungkin sekarang masa terbaik untuk makan betik atau minum jus betik.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.




Share:
Read More
,

BUAH BETIK - PENUH KHASIAT DAN KEBAIKAN (SIRI 1)


Kenal tak si oren ni? Nampak menyelerakan kan? Inilah buah betik. Betik tergolong dalam keluarga Caricaceae dan genus carica. Korang tau tak betik ni sebenarnya buah import tau. Betik ni berasal dari Mexico Selatan. Dek kerana suhu dan iklim kita di Asia Tenggara ni hampir menyamai tempat asalnya iaitu beriklim tropika, maka mudahlah ia tumbuh di sini.

Masa kecik dulu, ayah kaklong rajin beli betik. Pilihan kami adalah Betik Exotica. Rupanya betik ni banyak jenis tau. Nak tau tak jenis-jenis betik?

Jenis-jenis betik

Sunrise Solo



Pokok varieti jenis ini tinggi apabila berbuah. Mempunyai kulit buah yang licin,berbintik-bintik dan berwarna hijau kekuningan apabila masak.

Betik Subang 6



Subang 6 adalah kultivar yang berpotensi untuk diproses dan ditinkan kerana warna isinya menarik serta saiz buahnya seragam.Ia juga boleh dimakan segar dan tidak mudah patah. Testur buahnya juga bagus dan berwarna merah terang dan isinya kurang manis.

Betik sitiawan


 Kulitnya berwarna jingga kekuningan dengan jalur hijau apabila masak.permukaan buah tidak rata dan kadangkala bertanda garis-garis alur.

Betik batu arang



Varieti ini mempunyai isinya yang merah,padat dan manis dan sesuai dimakan segar dan pemprosesan. 

Eksotika


Eksotika ni hasil kacukan subang 6 dan Sunrise solo. Buahnya yang kecil,seragam serta mudah untuk dikendalikan dan dihidangkan menjadikan kultivar ini sangat popular dikalangan pengguna tempatan. 

Kaklong kalau makan betik eksotika ni senang je. Belah dua dan cedok dengan sudu. Tak payah pikir nak kopek kulit dan potong-potong. Buahnya memang comel dan muat dipegang satu tangan sahaja.

Korang suka betik yang mana satu. Tapi kan sekarang ni kalau beli betik, takde nya la nak tanya jenis apa. Asalkan betik tu cantik rupa parasnya, kami beli je. Lagipun betik ni memang kegemaran anak-anak kaklong. Sebiji tu memang sekali hadap je la.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , ,

INTERMITTENT FASTING (IF) DIET - KAEDAH DIET YANG SEMAKIN TRENDING

Dah macam-macam kaedah diet yang kaklong belajar. Yang terkini rupanya tentang diet dengan berpuasa atau dikenali juga sebagai Intermittent Fasting Diet (IF Diet).



Ada yang kata IF Diet ni sebagai sunnah sebab kita berpuasa. Puasa selain puasa yang wajib sememangnya sunnah. Tapi nak kata Fiet IF ni sebagai sunnah sepenuhnya mungkin tak kot. Sebab diikutkan jika berpuasa, ada waktu sahur, dan kita mula dari terbitnya fajar hingga terbenam matahari. Ni definisi puasa sebenarnya.

Meh nak cerita apa sebenarnya Diet IF ni. Kaklong kongsikan dari Tuan Kevin Zahri ye

Apa dia Intermittent Fasting?


Diet IF adalah cara pemakanan yang melarang pengambilan makanan pada waktu-waktu tertentu. Tapi berbeza dengan amalan puasa Ramadhan, diet IF benarkan anda minum air kosong atau sumber yang tidak berkalori seperti kopi tanpa semasa “berpuasa”.


Jenis diet IF?


Terdapat beberapa jenis atau cara pengamalan IF.

16:8. Ini mungkin yang paling popular di mana anda boleh makan antara jam 12pm hingga 8pm tapi perlu berpuasa 16 jam selebihnya beberapa kali seminggu.

24jam. Di sini anda perlu elak makanan minuman berkalori untuk 24jam mungkin 1-2x seminggu. Sekali lagi – minum air dibenarkan.

5:2. Lima hari seminggu anda dibenarkan seperti biasa tapi dua kali seminggu anda perlu hadkan pengambilan kalori kepada 500-600kcal sahaja.




Pada pendapat kaklong kalau korang rasa nak cuba buat IF diet ni memang boleh la sangat. Sebab kita pun dah biasa berpuasa siang hari kan. Cumanya walaupun dalam diet IF ni berpuasa lebih lama di waktu petang/ malam, pengambilan makanan ketika siang sangatlah memainkan peranan.

Pastikan kita ambil makanan sebenar (real food) dan cuba kurangkan makanan terproses. Biasanya dalam makanan terproses, bahagian makanan sebenar tu sangatlah sedikit. Kemudian, belajar kurangkan gula dan garam dalam makanan dan minuman yang kita ambil.

Jika kita buat diet ni untuk hanya kurus, memang rugi besar. Namun jika niat kita untuk lebih sihat, in shaa Allah kita akan memilih corak pemakanan yang lebih baik. Makanan bergoreng dan terendam minyak memang sedap namun, lemak yang makin menebal dalam badan tu lebih penting untuk diuruskan.


Jangan lupa, walaupun pemakanan menyumbang 80% dari diet harian, untuk kesihatan organ dalaman dan kecergasan, senaman sekurang-kurangnya 30 minit 3 kali seminggu amatlah efektif dalam sesi diet. Berat turun, badan lebih cergas.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , , , , ,

ANAK TAK NAK MAKAN - ORAL OVER SENSITIVE?


Korang mak-mak ada tak masalah anak yang tak nak makan ni. Terutama bila dah naik umur 1 tahun ke atas? Masalah ni dipanggil masalah anak oral over sensitive. 



Kaklong kongsikan sedikit perkongsian dari Dr Ain Zul berkaitan masalah ini.

Mummy nak sharing sikit jawapan kepada problem kawan lama mummy ni. Mummy rasa perlu kongsi dengan ibu-ibu lain jugak sebab maybe ada yang anak problem macam ni kan.

Ade dua isu aje yang nak sentuh dalam kes ni:

1) Anak 1 tahun 9 bulan tak nak makan makanan tekstur kasar, sepatutnya dah boleh makan macam-macam.

2) Frekuensi susu untuk anak umur 1 tahun ke atas.

Hari ni kita fokus sebab Nombor 1 sahaja.


Anak yang tolak makanan bertekstur macam nasi bijik-bijik, ayam ketul-ketul atau apa sahaja yang kasar berkemungkinan ada masalah oral yang over sensitive. Kenapa kita panggil over sensitive, sebab dia tak boleh nak hadap dengan makanan yang bertekstur kasar sikit. Ada kes yang sampai boleh muntah atau gagging reflex. 

Macam anak kawan mummy ni, nak berus gigi pun tersangat lah susah rupanya bila ditanya. Bukan salah anak tu tau, tapi otak dia dah terima signal kata makanan kasar ni macam bahaya untuk ditelan jadi dia kena muntahkan balik. Sama macam berus gigi, dia tak boleh nak terima bila berus bersentuh dengan bahagian dalam mulut. Sebab tu kebanyakkan anak yang ada masalah oral yang over sensitive sukakan benda lembut je, macam bubur nasi atau benda yang dia tak perlu kunyah pun. Kira macam boleh telan terus la camtu.



Jadi macamana ibu dan ayah boleh buat untuk anak yang ada masalah macam ni:

1- Jangan marah kalau anak muntah, buang balik makanan. Pastikan anak sentiasa enjoy dengan makanan yang dimakan. Marah akan menyebabkan anak rasa tertekan dan mungkin tak berminat lagi.

2- Galakkan anak  untuk makan satu benda setiap masa, jangan paksa. Contoh kenalkan semula sayur tapi satu persatu.

3- Cuba makanan yang mudah dipegang. Contohnya kentang goreng, ayam goreng. Kalau sekarang makan bersuap lagi cuba buat makanan dalam bentuk yang boleh anak pegang. Kita tak boleh suap anak sampai dia besar. Ibu kena belajar tengok meja makan bersepah hehehe.


4- Anak yang over sensitive mudah untuk jadi anak yang memilih makan. Dan kadang-kadang dia lapar tak ikut masa. Oleh sebab itu ibu kena sediakan snek yang berkhasiat seperti buah-buahan dan kekacang.

5- Boleh sediakan makanan anak dalam bentuk yang menarik e.g. bento for kids.

6- Cuba kenalkan makanan yang bertekstur seawal mungkin bila anak dah nampak bersedia. Contohnya, jangan asyik bagi makan puree walaupun anak dah 10 bulan.

7- Gum massage / Oral massage - boleh gunakan pelbagai alat mengurut yang ada di kedai baby


8- Ajar anak aktiviti yang byk guna oral muscles, macam tiup bubbles, tiup cotton balls, hisap air dengan straw.

Ni antara yang boleh ibu ayah buat di rumah. Tapi nasihat mummy, boleh bawak anak jumpa occupational therapist jugak tau untuk dapatkan nasihat. Biasa OT akan buat penilaian pada anak dan tawarkan cara untuk membantu ayah ibu yang ada anak bermasalah tak nak makan ni. Sebenarnya OT lagi berpengalaman nak uruskan bab ni.

Yang penting, ibu ayah kena sentiasa memerhatikan sama ada perkembangan anak tu seiring dengan usia atau tak. Jika ada nampak beza, tak salah untuk dirujuk kepada yang lebih pakar.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.



Share:
Read More
, , , ,

AMBIL LOZENGES UNTUK HILANGKAN BATUK KETIKA HAMIL



Biasanya masa hamil ni, ibu hamil memang mudah diserang dengan demam, selsema dan batuk. Ibu hamil adalah antara mereka yang dikategorikan sebagai golongan berimuniti rendah. Oleh sebab itu, mereka ni mudah diserang dengan pelbagai penyakit berjangkit.

Antara yang biasa diberikan oleh doktor kepada ibu hamil yang batuk adalah pemberian LOZENGES. Namun adakah ia sesuai sebenarnya diambil oleh ibu yang hamil?

Meh kita baca sedikit kupasan dari Dr Zubaidi Ahmad berhubung perkara ini.

Lozenges adalah ubat tablet yang dihisap dan diberikan perasa seperti rasa oren dan strawberi. Ia yang mengandung 2 bahan aktif, yakni 2,4 dichlorobenzil alcohol dan amymetacresol.

Kedua bahan aktif tersebut merupakan antiseptik lemah yang bertujuan membantu meringankan rasa gatal pada kerongkong dan membunuh virus dan bakteria.

Secara amnya kedua-dua bahan tersebut adalah selamat digunakan untuk wanita yang hamil, namun saya mencadangkan agar mengambilnya secara berhati-hati kerana belum belum ada kajian klinikal terhadap keselamatan lozenges ini apabila diambil oleh wanita yang hamil.

Pengunaan lozenges ini boleh diambil setiap 2-3 jam sekali dengan maksimal 12 tablet dalam masa 24 jam.

Saya lebih mencadangkan agar wanita yang hamil mengambil air kosong yang secukupnya, menggunakan madu di awal pagi dan sebelum tidur, dan mengelakkan diri bercampur suasana yang ramai orang. Boleh gunakan pelindung hidung dan mulut.



Memang banyak alternatif di luar sana yang selamat dicuba oleh ibu hamil untuk mengatasi masalah batuk. Jika tadi Dr Zubaidi memberi pendapat tentang lozenges untuk rawatan dalaman, apa kata ibu hamil di luar sana cuba pula Balm CF Rub sebagai alternatif sapuan luaran.

Kandungan minyak pati tumbuhan seperti tea tree dan eucalyptus sememangnya dipercayai sangat membantu masalah batuk, selsema dan flu ni.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.



Share:
Read More
, , , , ,

TANDA SELSEMA DISEBABKAN VIRUS BAGI IBU HAMIL


Selesema biasanya disebabkan oleh alahan. Ia hanya setakat selsema dan mungkin batuk saja.

Selsema yang disebabkan oleh virus selalunya lebih teruk. Ia bermula dengan demam, sakit badan, keletihan, kemudian diikuti dengan bersin, selesema, termasuk hidung berair dan tersumbat, sakit tekak, batuk, demam dan rasa seram sejuk.

Apa yang penting ialah selsema yang disebabkan oleh virus menyebabkan seorang wanita hamil itu menjadi lemah dan mengalami demam.



Mereka mungkin mengalami cirit-birit atau muntah-muntah juga.

Antaranya:

1. Kesukaran bernafas, dan sesak nafas

2. Lendir / hingus berdarah

3.Rasa sakit di dada atau abdomen

4. Rasa pening, dan sakit kepala

5. Merasa pergerakan bayi dalam rahem sangat kurang

6. Demam panas yang tinggi dan tidak turun dengan ubat paracetamol

Jika mengalami gejala di bawah, harus dapatkan pemeriksaan yang cepat.
Share:
Read More
, , , , , ,

10 FAKTA TENTANG TULANG SIHAT DAN KUAT

Salam sayang 

Kak long nak berkongsi mengenai TULANG pula hari ini dengan korang.



Fakta-fakta Mengejutkan Tentang Tulang Sihat


Kebanyakan mereka yang dah berusia 40an ke atas mudah didiagnos dengan masalah kurangnya ketumpatan tulang di usia. Tapi ada beberapa kejutan yang tersembunyi di dalam tulang dan sebenarnya apa yang kita amalkan di masa muda dapat mempengaruhi keadaan tulang kita apabila berusia kelak.

10 fakta tentang tulang sihat

1. Tulang itu hidup

Tulang mungkin nampak keras seperti batu, tetapi sebenarnya tulang itu hidup. Sekelompok sel yang disebut osteoblas, terus-menerus membuat tulang baru. Selain itu juga ada sekelompok sel yang disebut osteoklas, yang berfungsi memusnahkan tulang.

Proses pemusnahan dan penghasilan tulang baru disebut sebagai remodeling tulang. Tulang boleh merosot disebabkan ketidakseimbangan antara kemusnahan dan penghasilan tulang baru ketika usia semakin meningkat.

2. Menabung pembentukan tulang dari usia muda

Bermain, olahraga, mengangkat beban, lari, dan hampir setiap kegiatan yang menggerakkan otot akan mempengaruhi tulang untuk mengumpul mineral lebih banyak, di mana kesannya tulang menjadi lebih kuat dan lebih padat.

Puncak kepadatan tulang adalah sekitar usia 30 tahun dan kemudian mulai menurun. Sebab itulah usaha untuk menjaga kesihatan tulang harus dimulakan sejak muda.

3. Penipisan tulang boleh terjadi pada usia muda

Perempuan muda yang berhenti menstruasi akan memiliki proses meniru hormon menopause, yang menyebabkan hilangnya tulang. Anoreksia pada khususnya dapat membahayakan tulang dengan menghentikan menstruasi.

4. Tulang adalah unit penyimpanan

Jika tubuh memerlukan kalsium karena misalnya menyusui, maka tubuh akan mengambilnya dari tulang jika asupan kalsium kurang. Satu-satunya masalah adalah bahwa kadang-kadang zat beracun, seperti timah atau merkuri, dapat bersarang di tulang juga.

"Tulang adalah sebuah tempat penyimpanan utama untuk kalsium dan fosfat, dan menyimpan zat-zat seperti logam berat dalam tingkat rendah untuk jangka waktu yang lama," jelas Dr. Cosman.


5. Kelebihan berat dapat membantu tulang

Ramai yang menyangka berat badan lebih maka dapat membuat tulang lebih kuat, sebenarnya tidak.

Sama seperti latihan dan menggerakkan otot dapat membangun tulang kuat, tubuh mungkin menanggapi kelebihan berat badan dengan meletakkan mineral tulang lebih untuk mendukung berat itu. Namun jika kelebihan berat badan terfokus dalam perut, maka dapat meningkatkan risiko penipisan tulang.

6. Lemak perut merugikan tulang

Hasil penelitian menunjukkan bahwa, wanita premenopause yang memiliki kelebihan lemak di bagian tengah tubuh mereka berada pada peningkatan risiko untuk osteoporosis. Karena lemak perut berbeda dari lemak pada paha atau pantat. Lemak perut adalah lemak jahat dan sangat aktif secara metabolik.

"Lemak perut dapat menghasilkan semua jenis hormon yang dapat meningkatkan peradangan dalam tubuh, dan hasil akhir dari peradangan adalah peningkatan pelarutan tulang," kata Dr. Cosman.


7. Makanan yang baik untuk tulang

Makanan kaya kalsium sangat bagus untuk tulang. Dan meskipun susu merupakan sumber yang baik, tetapi bukan satu-satunya.

Dr Cosman merekomendasikan yogurt dan keju, dan makanan yang kaya kalsium seperti almond dan sayuran hijau. Bahkan buah-buahan atau sayur tanpa kalsium dapat bermanfaat untuk tulang.

"Buah-buahan dan sayuran dapat membantu asam buffer dalam tubuh, dan kandungan asam yang tinggi tidak baik untuk tulang," kata Dr Cosman.

8. Suplemen mungkin tidak terbaik

Pil-pil telah dikaitkan dengan batu ginjal dan studi menunjukkan bahwa risiko serangan jantung lebih tinggi pada orang yang mengambil kalsium dibandingkan pada mereka yang tidak.

Sebuah laporan Institute of Medicine tahun 2010 menyarankan bahwa, kebanyakan orang di Amerika Serikat mendapatkan cukup vitamin D dan kalsium dalam diet mereka tanpa suplemen.



Sebenarnya, suplemen kalsium terbaik perlulah lengkap dengan vitamin D dan magnesium. 2 unsur ni sangat membantu penyerapan kalsium ke dalam badan jadi lebih efisien. Untuk kaklong sendiri, kaklong amalkan Ostematrix Shaklee.


9. Patah pinggul lebih mungkin dibandingkan dengan kanser tulang

Meskipun kanser payudara dan kanser lainnya  adalah penyebab utama kematian wanita, namun patah tulang disebabkan osteoporosis juga harus menjadi perhatian utama.

Bahkan, risiko seorang wanita untuk mengalami patah tulang pinggul yang disebabkan osteoporosis adalah sama dengan kanser payudara, ovarium, dan risiko kanser rahim gabungan. Pinggul patah paling umum terjadi pada orang dengan usia lebih dari 65 tahun.

Patah tulang pinggul dapat menjadi peristiwa yang berpotensi mengubah hidup atau bahkan mengancam jiwa, dan mungkin memerlukan operasi dan waktu pemulihan yang lama. Kebanyakan mereka yang patah pinggul tidak  sepenuhnya pulih dari patah pinggul dan harus menggunakan alat bantu jalan atau kursi roda.

10. Etnik mempengaruhi kekuatan tulang

Siapa sangka kan. Rupanya osteoporosis ni berisiko jauh lebih tinggi pada orang kulit putih atau Asia.

Sebuah survey menemukan bahawa, antara 13-18% dari wanita yang lebih tua dari 50 tahun di Amerika Syarikat mengalami osteoporosis pada pinggul mereka, dan kira-kira 20% dari perempuan kulit putih non-Hispanik, 5% dari perempuan kulit hitam non-Hispanik, dan 10% dari wanita Latin.

Golongan lelaki memiliki risiko lebih rendah untuk osteoporosis, tetapi risikonya masih lebih tinggi pada orang kulit putih dan Asia berbanding pada mereka dengan latar belakang etnik lainnya.

Share:
Read More
, , , , , , ,

MENCEGAH ANAK DEHIDRASI KETIKA CIRIT-BIRIT

Biasanya kalau anak yang cirit birit. Mesti dia keletihan dan nampak lemah je. Punca utama adalah kerana dehidrasi. Bila cirit-birit berlaku, banyak air yang dikeluarkan dari badan. Selera makan dan minum juga berkurang.

Boleh ke kalau kita nak berikan air tenaga atau air glukosa pada si kecil yang sedang cirit-birit. Ni kaklong kongsikan apa pendapat seorang doktor muda yang mempunyai seorang anak perempuan comel.

Jemput baca ye.




Rasa perlu share dengan mommies semua pasal, kebetulan air glucose yang sepupu beli ni, sebab di suggest oleh adik yang bekerja di kedai farmasi untuk merawat cirit birit baby yang berumur setahun.

.
Air glucose ni memang famous, ada jual kat mana-mana tapi tak sesuai untuk diberikan waktu cirit birit, lebih lagi jika anak yang cirit berumur bawah 3 tahun. Jadi, parents kena bijak pilih mana yang sesuai untuk anak. Kalau tak pasti, boleh bertanyakan pada pegawai farmasi di farmasi berkenaan jika ada.



.
Kalau kita ke klinik/hospital, kebanyakan pesakit akan diberikan Oral Rehydraton Salt (ORS) oleh doktor. ORS mungkin ada banyak brand dan boleh di beli sendiri di farmasi kesihatan di luar. Tapi yang perlu kita tahu adalah kandungan ORS aaamattttlah sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa. Ibu bapa perlu faham, bila anak cirit birit atau muntah – dan jika berterusan, badan anak bukan saja boleh jadik kurang air, tapi kekurangan garam dalam badan.

.
Kebanyakan parents fikir ORS dapat menghentikan cirit-birit anak, tapi tanggapan tu sebenarnya salah tau. Fungsi ORS sebenarnya adalah untuk menggantikan air dan garam yang banyakkk hilang dari badan waktu anak cirit birit. Bila dilarutkan dalam air, molekul-molekul garam dan sebagainya sangat lah senang untuk diserap oleh usus yang waktu tu sedang dalam keadaan ‘tak sihat’. Plus point, ORS jugak ada percentage amount of sugar untuk bekalkan tenaga.

.
Berbalik pada air glucose/ air tenaga yang dibeli di farmasi. Air glucose/ air tenaga ni sebenarnya elok jugak untuk hydration dan dia bagi instant energy kepada peminum. Even saya pun pernah minum waktu kami dalam tournament hoki zaman sekolah dulu. Cuma perlu tahu, air glucose/ air tenaga tidak sesuai diberi kepada bayi lebih lagi yang berumur 3 tahun ke bawah. Kandungan air glucose hanya lah pure glucose dan tidak mengandungi garam yang lain. Kalau di berikan kepada anak yang sedang cirit-birit, air yang mengandungi pure glucose boleh menyebabkan cirit birit anak semakin teruk. Kerana sifat osmotic pure glucose ni menarik lebih banyak air ke dalam usus dan memburukkan lagi keadaan cirit birit tu.


.
Jika anak sedang cirit birit, ibu ayah boleh mengambil langkah di bawah:

1) Teruskan pemberian susu badan bagi yang menyusu/ susu formula.
2) Tidak perlu tukar kepada susu tanpa laktosa (melainkan diarahkan oleh doktor).
3) Berikan ORS mengikut sukatan yang telah disarankan.
4) Jangan cairkan susu formula bayi.
5) Banyakkan makanan bersup untuk kanak-kanak.
6) Kenal pasti tanda-tanda bahaya/ kekurangan air pada anak contohnya:
- menangis tanpa air mata
- terlalu lemah dan tidak aktif
- mata anak cengkung
- ubun bayi berlekuk ke dalam
- anak langsung tak boleh minum/ makan

Ibu bapa perlu segera bawak anak ke hospital jika ada tanda-tanda seperti di atas tau!




Selain dari yang di atas, jika anak ada masalah cirit birit, ibu ayah pun boleh cuba menyapukan balm T Rub pada perut bayi. Sapuan nipis beberapa kali pada bahagian perut dan betis serta tapak kaki bayi juga membantu dalam mengurangkan kekerapan bayi cirit.

Minyak pati halia, serai dan fennel yang ada di dalam Balm T Rub Tasneem Naturel membantu mengurangkan simptom cirit birit bayi.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More