Posts

Showing posts with the label kesihatan

Bila DEMAM & ASMA bersatu ~ NUTRITIONAL HEALING

Image
Salam sayang dari kak long sekeluarga

Apa khabar kalian??? Syukur, kak long memperolehi semula sedikit kesihatan dan kekuatan untuk kembali menulis di ruangan rahsiasihat.com ini.

Bermula dari minggu terakhir cuti sekolah, En Demam mula menziarahi kami sekeluarga...bermula dari en suami kemudian anak-anak dan ahli keluarga yang terakhir adalah kak long (penutup yang agak lama).

Mungkin keadaan cuaca dan sedikit penat fizikal kerana berulang alik Sitiawan-Seremban menjadi punca namun sakitkan antara tanda kita disayangi Tuhan :)

Sepanjang sakit ni selain ke klinik (untuk mengambil MC hehehe) kak long menggunakan kaedah NUTRITIONAL HEALING.

Macamana NUTRITIONAL HEALING ni? Mudah sahaja iaitu dengan menggunakan set suplemen Shaklee.

Apa yang kak long ambil sepanjang kak long Demam & diserang Asma? Ni senarainye ye (mungkin boleh jadi panduan buat kalian)

i) ESP - pentingnya protein kerana badan kita memerlukan sel yang sihat. Pengambilan ESP dari hasil protein tulen mempercepatkan pem…

RAHSIA ~ TIDUR DALAM GELAP

Image
Salam sayang

Petang ni kak long nak berkongsi info berkaitan Rahsia Tidur Dalam Gelap. Banyak kebaikannya rupanya dan salah satunya mampu menjadikan berat badan kita ideal. Nak tahu rahsia yang lain-lain..jemput baca artikel yang kak long pinjam dari sini


Matikan lampu ketika tidur, tinjauan Sains dan pesanan Rasulullah SAW
Semakin malam semakin gelap tubuh kita akan merasa lelah dan mengantuk. Ini jelas wajar, sintesis dan sekresi hormon melatonin oleh kelenjar pineal meningkat seiring dengan semakinnya malam.
Hormon inilah yang menyebabkan kita menjadi mengantuk di malam hari. Fungsi dari rasa kantuk adalah sebagai isyarat positif tubuh agar segera mengistirahatkannya. Hormon yang mempengaruhi irama sirkadian ini kemudian akan menyesuaikan sehingga terjadi penyegerakan antara kitaran tidur dengan kitaran pergantian siang dan malam di alam sekitar.

Dari Jabir Bin Abdullah bahawasanya Rasulullah bersabda:
"Matikanlah lampu-lampu diwaktu malam jika kamu hendak tidur, dan tutuplah pintu…

VITAMIN E untuk KAUM ADAM???

Image
Salam sayang
Biasanya bila kita sebut je VITAMIN E, apa yang kita nampak adalah berkaitan KULIT & WANITA... 
Vitamin E memang sangat dikenali dengan kesan keremajaan pada kulit ... Tapi korang semua tahu tak yang VITAMIN E sangat bagus manfaatnya untuk kaum ADAM???
Apa kata korang luangkan sedikit masa untuk membaca artikel berkaitan VITAMIN E dan KESIHATAN LELAKI di bawah ni
Selamat membaca 




 Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

KONSISTEN DENGAN VITAMIN

Image
Salam sayang

Dah lama tak berbicara berkaitan suplemen... Ramai yang pm/wassap kak long baru-baru ni gara-gara entry yg lepas (hehehe entry jiwang untuk encik suami).. Tak salahkan untuk kita sebagai isteri ni nak memuliakan dan memuji suami... Sebab tanpa redha suami, maka takdelah kak long bergiat dalam biz Shaklee ni.

Okay pada hari ni, kak long nak kongsikan sedikit mengapa mereka yang mengambil vitamin perlu konsisten. Kak long percaya ramai yang di antara kita ni sebenarnya suka mencuba-cuba... Nak-nak bila brand sesuatu barang tu tengah meletops...contohnya Shaklee ni lah...kebelakangan ni nama Shaklee memang meletops...ramai yang berminat nak membeli. Namun adakah mereka terus mengamalkan Shaklee atau selepas habis je terus tukar ke jenama lain...

Sel merupakan unit asas untuk semua hidupan. Dalam kehidupan sel-sel ini akan terus sihat, mengalami kecederaan atau rosak malah ada sel yang mempunyai jangka hayat seperti sel darah merah yang mempunyai jangka hayat 120 hari sahaja.

BILA GIGI GERAHAM SAKIT

Image
Salam sayang

Apa khabar sahabat-sahabat di luar sana... Lama kak long tinggalkan blog ni bersawang kan..

Banyak betul yang nak diceritakan... dah masuk senarai untuk ditulis ni hehehhe..tapi untuk kali ni kak long nak cerita pasal CABUT GIGI GERAHAM

Mesti korang ada pelbagai rasa bila sebut pasal doktor gigi kan.. Rasanya itu lah tempat terakhir yang akan dijejak itupun sebab dah tiada pilihan lain.

Begitulah jua empunya diri ni. Nak dijadikan cerita, ada di satu hari tu kira-kira sebulan yang lalu, tengah sedap-sedap mengunyah kuih, tetiba rasa macam tergigit batu..bila ditengok, rupa-rupanya serpihan amalgam (bahan tampalan gigi) kak long telah tercabut

Maka bermulalah episod kesakitan yang mendalam...yang paling ketara adalah seminggu selepas bekas tampalan tu tercabut. En suami bila tengok kak long dah semakin teruk, terus dibawa ke klinik gigi. Bila diperiksa, gusi kak long dah membengkak dan tiada apa yang boleh dilakukan selain memberi MC dan antibiotik serta ubat bengkak.

Ubat …

NUTRIFERON - PERISAI DIRI

Image
Dua tiga hari yang lepas, adik ipar kak long dimasukkan ke wad gara-gara demam beberapa hari malah beliau disyaki menghidapi demam denggi. Sampel darah telah diambil beberapa kali namun belum ada pengesahan mengenai sakit beliau.

Pagi ni, rakan sekerja kak long diminta ke klinik kerajaan berdekatan untuk pengambilan sampel darah. Beliau juga telah demam beberapa hari dan tidak sembuh-sembuh.

Pelbagai jenis demam mula melanda termasuklah demam denggi, demam chikunguya serta demam viral (yang disebabkan oleh virus). Dalam keadaan cuaca yang serba tak kena sekarang ni, marilah kita sama-sama membina perisai dengan meningkatkan keimunan sistem diri kita.

Pengambilan vitamin seperti VITAMIN C dan ZINC sangat membantu memperkuatkan imuniti badan kita.
Di Shaklee, kami turut mempunyai satu produk yang MENINGKATKAN IMUNITI BADAN SESEORANG iaitu NUTRIFERON!

********************************************************* Jom kita kenal dengan NUTRIFERON

Kawal GASTRIK dengan SHAKLEE

Image
Kalau sebelum ni kak long kongsikan bagaimana kak long mengawal GASTRIK secara biasa...kini kak long kongsikan pula apa suplemen yang kak long amalkan untuk mengelakkan GASTRIK/

Alhamdulillah selepas mengenali Shaklee, kak long lebih bijak mengawal GASTRIK...



GASTRIK dan TIPS MENGAWALNYA

Ramai yang bertanyakan pada kak long bagaimana kak long menangani penyakit GASTRIK kak long ni.

Kak long memang dah lama ada gastrik sejak dari zaman sekolah lagi. Apa taknye, kak long memang kak makan pedas..pendek kata kalau sehari tak jumpa cili, memang tak sempurna hidup la jawabnya...jadi gastrik dan kak long memang sinonim la..

Bila masuk alam kerja pula, ia jadi lebih teruk dan tidak dapat dikawal...Nak tau puncanya?? Jadual makan yang bersepah...tabiat suka makan pedas dan yang memang kak long tak boleh nak lari ..STRESS..nak-nak bila ada lawatan dari director atau audit atau inspection dari kementerian, maka menjadi-jadilah gastrik kak long ni...

Apa penyelesaian kak long???? (Ini sebelum berSHAKLEE)

1) Jaga jadual makan
Pastikan 3 waktu makan utama dipatuhi iaitu SARAPAN, MAKAN TENGAH HARI dan MAKAN MALAM. Jika anda ingin diet, JANGAN tinggalkan 3 waktu makan utama ini. Kuantiti makanan yang perlu dikurangkan bukan skip waktu makan.

2) Kurangkan makan makanan atau minuma ber…

ESP dan GLISEMIKS INDEKS

Image
Emak kak long seorang penghidap diabetes mellitus jenis II. Kebiasaannya mereka yang menghidap diabetes akan diberikan senarai menu yang boleh mereka pilih untuk memastikan yang kadar gula dalam darah mereka sentiasa pada tahap optimum.

Bagaimana menu bagi pesakit diabetes dibentuk? Para nutritionist akan melihat pada INDEKS GLISEMIKS untuk menyediakan menu bagi pesakit diabates.

Indeks Glisemik?

Ia adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Ia merujuk kepada kepantasan 50g karbohidrat menaikkan glukosa dalam darah ataupun kadangkala ia merujuk kepada kepantasan insulin dirembeskan oleh pankreas dalam mencernakan karbohidrat tersebut.

Indeks glisemik terdiri daripada beberapa kelas iaitu tinggi (melebihi nilai 70), pertengahan (antara 55 - 70) dan rendah (di bawah nilai 55)

Beza makanan mengikut indeks glisemik

Makanan yang mempunyai Indeks Glisemik Rendah
~ membebaskan glukosa secara perlahan dan teratur
~  lambat dicerna dan di…

Anemia ketika hamil..boleh membawa MAUT!!

Image
Kak long rasa gembira..sahabat baik kak long yang melansungkan perkahwinan beliau pada November 2011 kini dah pun hamil...antara rasa gembira, excited dan berdebar-debar...maklum la kan anak sulung...


Antara masalah yang sering dihadapi oleh ibu-ibu yang hamil adalah kurang/ rendah sel hemoglobin..erti kata lain..ANEMIA...Alhamdulillah, kak long tiada masalah anemia ketika hamil namun melihat kakak ipar yg anemic memang rasa simpati...

Bagi ibu yang hamil paras Hemoglobin dalam darah adalah di antara 11.5 hinga 16.5g/dL . Hemoglobin berfungsi dalam mengangkut sel oksigen di dalam darah. Apabila sel darah merah berkurang maka bekalan oksigen secara tidak langsung turut terjejas.

Simptom anemia
• 5 L yaitu lemah, letih, lesu, lelah, dan lalai
• Sering mengalami pusing-pusing dan mata sering berkunang-kunang,
• Apabila lebih kronik, bahagian kelopak mata yang berwarna pucat, bibir yang pucat, lidah, kulit serta tangan yang pucat.

Punca anemia
~ Kekurangan kekurangan zat besi
~ Kekurangan vitami…

Beralih ke suplement untuk berpantang

Image
Kalau masa kak long bersalin anak pertama dulu, memang kak long sibuk mencari set bersalin mana yang sesuai untuk digunakan...selain dari harga yang berpatutan, kak long pastikan ia dalam bentuk pil dan mudah ditelan...hehheh kalau jenis jamu yg kocok atau bancuh tu memang tak lalu nak minum heheh...

Tetapi kini jika ada yang bertanyakan pada kak long set bersalin yang mana sesuai untuk ibu lepas bersalin? Dengan pantasnya, kak long akan menjawab...SET BERPANTANG SHAKLEE..kenapa?

Tubuh badan kita memerlukan makro dan mikronutrien dalam memastikan setiap sel-sel beraktiviti dengan baik...Apa jua yg kita makan secara asasnya akan dipecahkan ke 2 kumpulan tadi...pengambilan suplemen/ vitamin sebenarnya memudahkan badan/ sel menyerap nutrien secara terus tanpa perlu melalui proses yg panjang...justeru sel menjadi lebih produktif ..mudah pulih dan lebih sihat...

Masalah Keputihan di Kalangan Wanita

Image
Salam semua...Hari ni kak long nak membawa kalian meneliti masalah yang sering dihadapi oleh kaum wanita sama ada yang masih remaja sehingga ke dewasa...Ada kala masalah ini dianggap taboo oleh sesetengah golongan namun kak long ingin menegaskan yang demi taraf kesihatan yang lebih baik seharusnya permasalahan ini dibincangkan dengan lebih terbuka dan berilmiah...

Keputihan merupakan masalah yang sering mengganggu urusan harian seseorang wanita...Bagaimana keputihan ini terjadi? Adakah ia benar-benar mengganggu kehidupan seharian?

Penjagaan Selepas Bersalin ~ Ceasarian

Kak long nak berkongsi dengan kawan-kawan di luar sana bagaimana penjagaan ibu-ibu yang bersalin secara pembedahan...Kak long perolehi artikel ni dari satu grup di mukabuku...Moga kita sama-sama beroleh manfaatnya...InsyaAllah...

Kelahiran secara pembedahan (Caesarian) sudah menjadi sesuatu yang biasa pada masa kini. Ada yang terpaksa melaluinya kerana masalah posisi bayi ataupun bentuk tulang kajang yang sempit dan sukar memberi laluan kepada bayi untuk dilahirkan secara normal.

Ada juga ibu-ibu hamil membuat pilihan bersalin secara pembedahan kerana mahu mengelakkan rasa sakit mengisi ketuban. Tidak kurang pula yang memilihnya kerana beranggapan bersalin dengan cara tersebut dapat memelihara serta mengekalkan keadaan saluran vagina supaya tidak longgar.

Akibat kedangkalan pengetahuan berkaitan dunia kehamilan dan kelahiran, ramai ibu yang bersalin secara pembedahan tidak mengambil berat tentang penjagaan ketika dalam pantang. Walaupun bayi dilahirkan tanpa melalui pintu rahim atau fara…