Showing posts with label kesihatan. Show all posts
Showing posts with label kesihatan. Show all posts
,

Alahan Protein Susu Lembu

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google

Image result for alahan susu lembu

Sekarang ini, banyak iklan di televisyen yang mempromosikan susu yang berasaskan soya. Kenapa? Kerana ada di antara bayi dan kanak-kanak yang menghadapi masalah ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU. Ingin tahu lebih lanjut mengenai alahan ini? Jemput baca perkongsian di bawah ye.

Apa itu ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU?

Alahan protein susu lembu merupakan alahaan yang paling umum di kalangan kanak-kanak. Ia adalah tindakbalas sistem imun yang hipersensitif terhadap protein yang terdapat di dalam susu lembu. Sistem imun tersilap mengesan protein susu lembu sebagai sesuatu yang perlu dielakkan lalu ia mencetuskan tindak balas alergi/ alahan.

Terdapat 5-8% kanak-kanak di seluruh dunia yang mengalami alahan protein susu lembu. Masalah ini berterusan sehingga mereka melalui peringkat remaja. Statistik menunjukkan 1.0-17.5% kanak-kanak yang terlibat adalah kanak-kanak prasekolah dan 1.0-13.5% adalah kanak-kanak berusia 5-16 tahun.

Bagaimana kita boleh mengesan gejala alahan protein susu lembu?

Tanda-tanda alahan boleh dilihat selepas anak-anak terdedah kepada protein susu lembu. Ia tidak terhad kepada susu sahaja tetapi turut merangkumi produk tenusu seperti keju dan mentega. Sesetengah kanak-kanak mungkin menunjukkan lebih dari 1 tanda sahaja.

Antara tanda anak anda mengalami alahan protein susu lembu adalah:
* ekzema atau gatal-gatal pada mana-mana anggota badan
* mata berair, merah serta gatal
* cirit-birit
* muntah serta loya
* hidung berhingus dan kerap bersin
* batuk yang berterusan

Jika anak anda ada mengalami tanda di atas, kemungkinan besar anak anda alah terhadap protein susu lembu. Jadi hentikan sementara dan boleh cuba kenalkan kembali dengan susu atau produk berasaskan susu lembu kemudian hari.

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

VIVIX - PREMIUM & EKSKLUSIF

Salam sayang 

Image result for vivix shaklee

VIVIX Shaklee

Ramai peminat Vivix ni. Kitorang SID ni selalu gelarkan Vivix ni Sirap Ajaib Shaklee :)

Vivix ni adalah minuman kesihatan berunsurkan tumbuhan. Yang membezakan Vivix ni dengan minuman jus kesihatan di pasaran adalah kerana ia dihasilkan dari bahan premium tau.

Vivix Shaklee merupakan satu kejayaan dalam revolusi anti penuaan selular. Vivix ini premium dan eksklusif kerana menggunakan tumbuhan yang sangat berkualiti. Kesemua bahan yang digunakan dalam penghasilan Vivix telahpun diuji terlebih dahulu di makmal oleh Saintis Shaklee. Vivix mengandungi resveratrol dan yang lebih menarik ia lengkap dengan polifenol tumbuhan menjadikan ia 10x lebih baik dari resveratrol sahaja dalam melambatkan proses penuaan sel.

Related image


Vivix bertindak melalui 4 mekanisma seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah:

Image result for vivix shaklee

Apakah kebaikan RESVERATROL?

Jika ada yang nak mencuba?

Boleh hubungi 

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Air Dan Kita

Salam sayang

Image result for water

Dalam badan kita 60-70% adalah terdiri daripada kandungan air. Sebab itulah kita manusia takkan dapat hidup lebih dari 4 hari jika keputusan air. Tapi ramai di antara kita yang meremehkan pengambilan air ni.

Setiap hari kita digalakkan untuk mengambil sekurang-kurangnya 8 gelas yang mana 1 gelas bersamaan dengan 250mL air dan ini menjadikan jumlah kesuluruhan air yang patut diambil adalah 2 Liter. Air yang kak long maksudkan ini adalah air kosong ye bukan jus atau air berperisa.

Image result for drinking water

Kenapa perlunya kita mengambil air kosong ni? Ini antara fungsi air yang penting buat kita

* Menggerakkan fungsi tubuh – air memainkan peranan penting bagi merangsang sistem dalam badan kita. Tanpa air, darah tidak mengalir, oksigen dan zat makanan tidak akan dipindahkan, sisa tidak akan dihapuskan dan organ badan tidak berfungsi. Air merupakan alat pengangkutan terbaik.

*Menjalankan proses detoksifikasi - Setiap hari tubuh kita terdedah kepada unsur toksin. Buah-buahan dan sayur-sayuran sekarang tak macam dulu. Kebanyakannya kini disembur dengan racun serangga malah baja yang digunakan pun kebanyakannya baja sintetik. Haiwan ternakan pula makanan mereka dicampur dengan hormon serta antibiotik yang membolehkan mereka matang dan besar dengan lebih cepat. Tak termasuk pula dengan air serta udara yang kita hirup, penuh dengan bahan tercemar

*Mengelakkan dehidrasi dan penyakit – Hampir semua penyakit adalah disebabkan oleh kekurangan air. Masalah jerawat, penghadaman, obesiti, sendi dan masalah yang lebih serius seperti masalah jantung, tekanan darah tinggi dan juga kanser. Antara tanda awal kekurangan air ialah bibir kering, keletihan, pening kepala, insomnia serta sembelit

Image result for benefits of drinking water
Antara kepentingan air:

Minum air sekurang-kurangnya lima gelas sehari boleh mengurangkan risiko kanser usus sebanyak 45 peratus, kanser payudara (79 peratus) dan kanser pundi kencing (50 peratus). 
Sumber air kita datang daripada minuman (47 peratus), makanan (39 peratus) dan proses metabolisme di dalam sel (14 peratus).

“Air penting untuk melarutkan hasil sampingan metabolisme seperti asid urik dan urea yang diangkut oleh darah ke buah pinggang. Kekurangan air memaksa buah pinggang bekerja lebih keras untuk menapis bahan toksik dan lama kelamaan ia boleh menyebabkan kerosakan organ penting ini.

“Air juga diperlukan untuk menjadi pelincir kepada pergerakan sendi dan kajian menunjukkan pengambilan 8-10 gelas air sehari boleh mengurangkan kesakitan sendi pada 80 peratus pesakit artritis.

“Air turut menjadi bahan asas paling utama untuk aktiviti enzim dan kawalan suhu badan; membolehkan darah menghantar oksigen dan nutrien kepada sel di seluruh badan. Kekurangan air menjejaskan semua proses ini dan khasiat makanan mungkin tidak dapat diagihkan dengan baik ke seluruh badan,” 

Badan kita membabitkan 70 peratus air dan jika air ini bersih, sel badan jadi lebih segar dan kuat. Air bersih boleh merangsang sistem pertahanan badan, metabolisme sel dan mengurangkan risiko sel menjadi tidak normal, mencegah bahan toksik daripada merebak ke sel lain dan merendahkan peluang mendapat jangkitan.

Air untuk buang lemak. Bagi individu yang mahu mengurangkan berat badan, minum banyak air kosong antara jalan terbaik. Air elemen penting untuk membantu meningkatkan metabolisme badan dan mempercepatkan proses pembuangan lemak. Masalahnya ramai orang keliru antara isyarat ‘lapar’ atau ‘dahaga’. Ini menyebabkan kebanyakn kita mencari makanan setiap kali satu daripada isyarat ini diterima otak. Jadi apa kata kita ubah. Bila kita rasa lapar kita minum segelas air

Dah habis baca? Apa kata lepas baca ni kita minum segelas air. Ingat air kosong tau. Air kosong ni Zero Kalori :)

Image result for kids drinking water


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

Nak kurus kena makan lemak?

Salam sayang 

MAKAN LEMAK UNTUK BAKAR LEMAK 😱

"Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can’t make them."

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

1. Asid Lemak omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)

2. Leptin memberitahu badan anda (otak anda) untuk mengurangkan selera makan anda supaya anda boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan

3. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda)

4. Leptin juga menyebabkan badan anda untuk membakar lemak untuk tenaga

5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Leptin maka sebaliknya berlaku: Anda akan lapar, dan anda akan menyimpan lebih banyak lemak --> Anda boleh mengambil Omega-3 lemak untuk membantu badan anda bertindak balas lebih baik untuk Leptin jadi anda boleh meningkatkan metabolisme membakar lemak anda
Bulan ni ada PROMOSI OMEGA GUARD.. Jangan lepaskan peluang ye 😍

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Kebah Demam Lebih Cepat?

Salam sayang 

Kebiasaannya orang akan mengaitkan GLA Complex Shaklee dengan kecantikan dan kesuburan. Tapi ada satu perkongsian dari upline kak long yang menyatakan pengambilan GLA Complex turun membantu demam lebih cepat kebah.

Jom baca perkongsian beliau:

Ni cerita saya :-

Kalau rasa badan lemah dan ada tanda nak demam, saya akan standby GLA Complex siap2. Baru ni masa raya, suami bagi tahu badan dia dah mula panas nak demam... So saya terus ambilkan air dan bagi 2 biji GLA Complex Shaklee.

Alhamdulillah malam tu tak jadi demam dengan izin Allah.

Mengapa saya berikan GLA? Kerana GLA menstabilkan prostagladin dalam tubuh.

Apa pula prostaglandin?

Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah.

Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpai dengan jumlah yang kecil dalam oat dan juga daging organ. Untuk memperolehi sejumlah GLA yang lebih tinggi atas alasan kesihatan tertentu, minyak yang diekstrak daripada biji bunga evening primrose, iaitu dalam bentuk suplemen merupakan alternatif yang lebih mudah dan menyenangkan.

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.


Bestkan GLA? Dah dapatkan sebotol? Jika belum boleh order dari kami :
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Keputihan - Penyelesaian dengan Shaklee

Salam sayang 

Masalah keputihan selalu menyerabutkan kepala dan fikiran kita orang perempuan ni kan..

Dah macam-macam cara digunakan...

Minum air masak banyak = Dah buat
Gunakan pencuci mengikut pH = Dah buat
Makan alfalfa = Dah juga

Tapi kenapa masih ada keputihan? Kak long suka nak kongsikan pengalaman seorang customer yang dah mencuba perkara-perkara di atas tetapi hasilnya menghampakan.

Namun selepas beliau mencuba amalan pengambilan GLA Complex 2 biji sehari. Alhamdulillah tiada lagi keputihan dan tak perlu lagi panty liners seperti sebelum ini!

Alhamdulillah seronok dengar!

Mengapa GLA Complex? Ia menstabilkan hormon dalam badan kita. Sebab itu wanita perlu ambil terutama mereka yang melalui pre monopause atau yang dah monopause supaya hormon kita stabil.

Ada adik beradik, kakak, adik atau kawan yang mengalami keputihan boleh cuba GLA Complex Shaklee!



Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970
Share:
Read More

Aneurysm - Bengkak Salur Darah

Salam sayang 

Beberapa ketika dahulu, heboh seketika di media sosial dan blog mengenai kematian seorang pelajar KKSB yang dikatakan mengambil beberapa suplemen serentak. Malangnya salah satu suplemen yang diambil adalah Shaklee

Namun Alhamdulillah, kebenaran terbongkar... Suplemen bukanlah penyebabnya... Penyebab utama kematian beliau adalah kerana ANEURYSM. (Al-Fatihah buat Allahyarhamah... Moga diletakkan di kalangan mereka yang beriman)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jadi hari ni kak long nak kongsikan dengan korang berkaitan ANEURYSM ni...


ANEURYSM adalah satu keadaan di mana terdapat pebezaan pada salur darah sama ada ia mengalami pembengkakan atau menggelembung. Lazimnya ia terjadi sejak dari lahir lagi. 
Aneurysm boleh terjadi pada satu salur dara (single aneurysm) atau banyak salur darah (multiple aneurysm).

Aneurysm boleh terjadi pada mana-mana bahagian badan namun lazimnya di kepala dan dada. Ia boleh terjadi pada sesiapa sahaja.

Pembengkakan salur darah ini boleh menjadi lebih teruk jika mengalami tekanan darah tinggi yang mana ia menyebabkan kulit salur darah makin menipis dan merening lalu menyebabkan ia "pecah" (ruptured aneurysm)




Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , , ,

HANIS dan HFMD

Beberapa hari yang lepas, kak long ada memuatnaik status di FB kak long berkaitan si comel HANIS


Ada yang pm bertanyakan apa itu HFMD dan bagaimana kak long menanganinya.

Jadi petang ni akk long nak kongsikan dengan kalian apa itu HFMD atau nama panjangnya Hand, Foot & Mouth disease (penyakit Kaki, tangan dan mulut)


Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71)
Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD. 
Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. 
HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri
Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

dipetik dari lama web rasmi www.moh.gov.my

Kak long turut membawa Hanis ke pakar kanak-kanak untuk memastikan tahap kesihatannya...menurut doktor tersebut tiada apa yang perlu dirisaukan melainkan jika selepas 3 hari, demam Hanis tidak kebah, Hanis perlu dibawa sekali lagi ke klinik.
Pakar tersebut sekadar memberi lotion untuk mengurangkan kegatalan dan krim untuk mengelakkan luka.

Lazimnya, untuk pesakit HFMD ini, hanya pastikan mereka mengambil air yang cukup untuk mengelakkan mereka dehidrasi, dan sangat digalakkan memberi makan makanan/ minuman yang sejuk seperti aiskrim vanila dan jus buah.

HFMD sangat mudah berjangkit terutamanya kepada kanak-kanak di bawah 8 tahun. 
Oleh sebab itu, sebaik sahaja kak long mengetahui yang Hanis kena jangkitan HFMD, semua cadar dan alat permainan kak long rendamkan di dalam Basic H. Lantai dimop 2 kali sehari menggunakan Basic H (sebelum ni kak long mop berselang hari). Basic H ni bagus sebab ia dihasilkan dari bahan organik dan tidak bertoksik.


Selain dari itu, kak long turut memberikan Hanis sebiji OMEGA GUARD setiap hari ketika dia tidak sihat. Pada kebiasaannya, seminggu 2-3 biji sudah memadai. Omega membantu meningkatkan imuniti Hanis di samping agen antiinflamasi. Bintik-bintik merah yang tumbuh di seleuruh badan Hanis sememangnya gatal namun dengan mengambil Omega, kak long nampak Hnais kurang menggaru. Malah selepas 3 hari, bintik-bintik yang tumbuh tu semkain berkurang dan mengering.


Dan hari ini, hari kelima Hanis dijangkiti HFMD, kesihatan Hanis semakin pulih dan Hanis semakin bijak... (Orang tua-tua kata...budak-budak demam nak dapat akal...) 



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

Kenali BENTUK BADAN ANDA

Salam sayang 

Kebiasaannya bila kita sebut bentuk badan...mesti ramai yang terbayang pinggang ramping bagai ala ala gitar itu

Secara asasnya terdapat beberapa jenis bentuk badan namun secara umumnya yang banyak terdapat ialah bentuk Epal dan bentuk Pear


Nisbah ukur lilit pinggang dan pinggul ni dapat membantu kita mengenalpasti jenis bentuk badan kita. Selain itu, ia juga membantu sejauhmana penambahan berat badan kita kerana lazimnya penambahan berat badan ketara di dua bahagian ini, pinggang dan pinggul

Di bawah ini adalah formula pengiraan Nisbah ukurlilit pinggang dan pinggul:


WHR = Ukur Lilit Pinggang / Ukur Lilit Punggung


Gambar menunjukkan kawasan pinggang dan pinggul lelaki dan wanita

Nisbah ukuran pinggang dan punggung (WHR) adalah kaedah penentu untuk mengetahui bentuk badan baik dan ideal bagi setiap orang.

Caranya ialah membahagikan ukuran pinggang dengan punggung yang mana bagi wanita, ukurannya mestilah tidak melebihi 0.8 dan 1.0 bagi lelaki. Sekiranya nisbah WHR melebihi tahap ditentukan di atas, bermakna bentuk badan kurang cantik walaupun BMI anda dalam lingkungan normal".

* Jika Nisbahnya melebihi 0.8, badan anda berbentuk epal, lebih berisiko utuk sakit kerana lemak banyak terkumpul dibahagian perut@pertengahan badan.

* Jika Nisbah kurang dari 0.8, badan anda berbentuk pear, kurang risiko untuk dapat penyakit kerana berat berlebihan pada pinggul dan peha.

Sebarang pembelian produk Shaklee dari kak long layak mendapat konsultasi perucma hanya dari rahsiasihat.com

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Jom KENALI BMI ANDA

Salam sayang 

Kak long pasti ramai di luar sana tu dah tahu apa itu BMI. Tapi pasti ada yang masih tercari-cari kan... Jadi kak long nak kongsikan di sini...

Indeks Jisim Badan atau (BMI) (Body Mass Index) merupakan formula untuk menilai berat badan serta berkait rapat dengan ketinggian seseorang itu. 

BMI merupakan pengukuran tidak langsung komposisi badan kerana ia amat berkaitan dengan lemak yang terdapat dalam berat badan serta ketinggian seseorang individu itu.
Jika korang nak tahu sama ada berat badan serta ketinggian korang itu menepati ciri-ciri berat badan yang ideal atau tidak, korang boleh kira BMI korang mengikut formula kat bawah ni:

Ukur berat badan korang dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter (m):

BMI =                            berat(kg)
                                       ------------------------------
                                       tinggi(m) x tinggi(m)


Setelah mendapat keputusan BMI, korang bolehlah melihat carta di bawah bagi menentukan sama ada korang ni dalam kategori yang mana.

INDEKS JISIM BADAN - BMI

Nak lebih jelas... Kat bawah ni kak long tunjukkan contoh pengiraannya:

BMI =                         65 kg
                                                     -------------------------------              
                                      1.63 m x 1.63 m

=                24.46
=            Normal



Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

KESAN AMBIL VITAMIN KETIKA HAMIL

Salam sayang buat semua pembaca setia kak long

Kak long percaya masih ada lagi ibu-ibu hamil yang di luar sana sekadar mengambil vitamin klinik ketika pemeriksaan rutin namun vitamin tersebut tidak dimakan. Antara alasan-alasan yang biasa diberikan adalah VITAMIN PENYEBAB BAYI BESAR.

Benarkah?


Sebenarnya, saiz bayi tidak dipengaruhi oleh pengambilan vitamin namun ia lebih dipengaruhi oleh tabiat pemakanan si ibu serta faktor keturunan.

Alhamdulillah, dalam keempat-empat kehamilan (satu keguguran), kak long memastikan yang kak long mengambil vitamin yang dibekalkan. Sebelum mengenali Shaklee, vitamin percuma yang diberikan oleh pihak klinik tetap kak long ambil.

Sebenarnya banyak kesan buruk jika si ibu yang hamil tadi tidak cukup nutrien untuk dibekalkan kepada anak-anak. Sebagai contoh, jika kandungan asid folik ibu tidak dapat menampung keperluan asid folik bayi, kecacatan spina bifida mungkin sekali terjadi. Asid folik penting dalam pembentukan saraf dan neuron bayi dalam kandungan,

Selain itu, sumber kalsium bayi sememangnya diperolehi dari ibu. Ibu-ibu yang tidak mengambil susu dalam menu seharian mereka wajib mengambil alternatif selain susu sebagai sumber kalsium. Kesannya bukan pada bayi namun si ibu yang menghadapinya. Teringat kak long selepas melahirkan Anas, sakit pinggang dan sakit badan silih berganti. Bila badan dah sakit, maka tanggungjawab sebagai ibu dan isteri kadangkala terabai. Apabila ke klinik, doktor memberi pil kalsium dan b complex untuk menangani masalah ini. Kebetulan, klinik panel kak long memang menggunakan produk Shaklee...jadi di sinilah detik pertama kak long berkenalan dengan SHAKLEE.

Sehingga sekarang, kak long masih lagi mengambil VITAMIN untuk kesihatan kak long apatah lagi kini kak long sedang menyusukan si comel Hanis pula. Keperluan setiap ibu pada setiap peringkat mungkin berbeza-beza namun Shaklee sememangnya menyediakan VITAMIN TERBAIK untuk setiap dari kita,

Untuk ibu-ibu atau bakal ibu, di bawah ini adalah antara set yang sesuai untuk kalian. Ia boleh disesuaikan mengikut kondisi serta bajet kalian. 



Untuk yang berada di sekitar Sitiawan, Manjung & Lumut, kita boleh bertemu muka untuk lebih penjelasan.... Manakala mereka yang di luar kawasan kak long, boleh hubungi kak long di nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

Omega pencegah Gout

Hai semua


Apa lunch korang ya tengahari ni? Ada yang amik makanan laut atau daging?


Malam semalam kak long dinner dengan meatball IKEA yang sangat famous tu. Maklumlah bila berada di Kota Damansara ni, IKEA antara tempat wajib pergi


Dan mencuba Swedish Meatball memang aim kak long malam tadi. Memang sedap dan sangat mengenyangkan. Tapi kena beringat sebab pengambilan daging merah yang banyak sangat mengundang risiko penyakit seperti gout, darah tinggi dan sakit jantung.


Sebagai langkah pencegahan, terutama jika kita mempunyai keturunan yang mempunyai penyakit kardiovaskular seperti yang kak long sebutkan tadi, pengambilan vitamin tambahan memang sangat membantu selain daripada memperbaiki cara pemakanan seharian.


Shaklee ada produk pencegah Gout? Omega guard dan alfalfa serta performance drink adalah set gout yang kak long cadangkan untuk mereka yang nak mencegah mahupun yang sudah ada gout.


Omega guard
kandungan DHA dan EPA iaitu asid lemak dipercayai bertindak untuk mengurangkan radang pada sendi-sendi.


Alfalfa
bertindak menyingkirkan toksin dalam badan dengan lembut. Pengambilan air yang banyak membantu dalam proses detox


Performance drink
memastikan kestabilan air dan gula di dalam badan bagi mengelakkan berlakunya dehidrasi dan hipoglicemia. Asid urik boleh disingkirkan dari air kencing dan pengambilan air yang secukupnya sangat membantu.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

Ambil Omega ketika letih?

Salam sayang




Sihat semua pagi ni? Alhamdulillah kak long masih diberi keizinannya untuk terus berkongsi kebaikan Shaklee dengan korang semua.


Semalam antara hari yang agak meletihkan buat kak long. Bertolak dari Sitiawan kira-kira jam 10 pagi dan terus bermesyuarat dan lawatan kilang hingga jam 6. Merempuh pula kesesakan sebelum tiba di hotel kak long menginap. Rasa bersyukur sangat sebab tinggal di Sitiawan, kak long tidak perlu menempuh jammed langsung.




Sebelum ni kak long hanya mengambil ostematrix 4 biji sebelum tidur. Namun sejak mengetahui bahawa B complex dan Omega guard juga membantu dalam mendapatkan tidur yang berkualiti, maka kak long mengubah sedikit jadual pemakanan vitamin kak long.




Bila badan kita penat, sebenarnya otot-otot kita membengkak. Tisu-tisu yang membentuk otot mengalami radang dan seterusnya menyebabkan kita rasa sakit-sakit badan. Omega membantu dalam meredakan radang dan dengan sinerginya bersama ostematrix dan b complex, otot yang membengkak dan badan yang penat akan jadi lebih sihat dan cergas pada keesokan hari.




Ia sangat berbaloi untuk dicuba. Untuk yang berada di sekitar Sitiawan dan berminat dengan produk Shaklee boleh hubungi kak long



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Overnight Oat.. Apakah itu?


Kat newsfeed FB kak long dah ramai terjangkit dengan OVERNIGHT OAT... Selama ni kak long dok memerhati je...tapi entah macamana boleh terasa nak menjoinkan diri pulak dengan trend baru ni (trend la sangat kan)

Sebenarnya macam-macam resipi yang kak long jumpa...google je overnight oat maka banyaklah blog-blog resipi mahupun blog-blog kesihatan yang memaparkan resipi mereka.

Secara asasnya Overnight Oat ni hanyalah oat yang direndam semalaman dengan sebarang jenis cecair (spesifik minuman ye...cecair selain minuman, kak long tak gerenti =) ) biasanya susu segar ataupun yogurt

Kenapa ia jadi trend? Sebab ia mudah dan rasanya memang sedap namun bergantung pada resipi korang lah.. Dan yang bestnya..ia sangat bagus diambil untuk mereka yang nak berdiet...

So korang boleh je cuba ikut resipi korang...kat bawah ni kak long cuba dengan resipi kak long sendiri...guna je apa yang ada kat dapur tu...

Resipi simple Overnight Oat kak long

Oat segera
Susu segar
ESP
Cinch Chocolate


Campurkan mengikut selera masing-masing dan biarkan semalaman dalam peti sejuk.

Keluarkan keesokan harinya dan boleh nikmati terus... 
Boleh juga kalau korang nak tambah topping kat atas tu


psst...kak long taerlupa nak snap gambar jadi kak long pinjam gambar dari google ye...
IMG_4108-2Blog
Gambar ihsan Google



Salam sayang 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

FIBER TU APA?

Salam sayang

Seperti yang dijanjikan, hari ni entry kak long adalah berkaitan FIBER.

Apa itu FIBER?

Fiber adalah sejenis karbohidrat yang tidak boleh dicernakan oleh sistem badan. Ia tidak dapat dipecahkan kepada molekul yang lebih kecil malah ia akan dikeluarkan kembali tanpa dicerna.

Nampak macam fiber ni takde gunanya kan... Tapi fiber ni membantu menstabilkan kandungan gula dan garam dalam badan kita selain dari memberi rasa kenyang pada perut

Secara umunya, kanak-kanak dan orang dewasa memerlukan 20-30grams fiber dalam sehari

Sumber utama fiber adalah dari sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin


Terdapat 2 jenis fiber yang sangat diperlukan dalam tubuh badan kita

i) Fiber terlarut - ia larut dalam air. Fiber jenis ini membantu dalam mengurangkan paras glukosa dan paras kolesterol dalam darah kita. Antara sumbernya adalah oatmeal, kekacang dan beri

ii) Fiber tidak terlarut - berfungsi dalam melancarkan sistem pencernaan. Sangat bagus untuk mengelakkan sembelit dan pembuangan berjalan dengan lebih lancar. Bijirin seperti gandum, jagung, kuskus, berasa perang adalah antara sumber fiber jenis ini



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More