Posts

Showing posts with the label kesihatan

Alahan Protein Susu Lembu

Image
Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google


Sekarang ini, banyak iklan di televisyen yang mempromosikan susu yang berasaskan soya. Kenapa? Kerana ada di antara bayi dan kanak-kanak yang menghadapi masalah ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU. Ingin tahu lebih lanjut mengenai alahan ini? Jemput baca perkongsian di bawah ye.

Apa itu ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU?

Alahan protein susu lembu merupakan alahaan yang paling umum di kalangan kanak-kanak. Ia adalah tindakbalas sistem imun yang hipersensitif terhadap protein yang terdapat di dalam susu lembu. Sistem imun tersilap mengesan protein susu lembu sebagai sesuatu yang perlu dielakkan lalu ia mencetuskan tindak balas alergi/ alahan.

Terdapat 5-8% kanak-kanak di seluruh dunia yang mengalami alahan protein susu lembu. Masalah ini berterusan sehingga mereka melalui peringkat remaja. Statistik menunjukkan 1.0-17.5% kanak-kanak yang terlibat adalah kanak-kanak prasekolah dan 1.0-13.5% adalah kanak-kanak berusia 5-16 tahun.

Bagaimana kita boleh men…

VIVIX - PREMIUM & EKSKLUSIF

Image
Salam sayang 


VIVIX Shaklee
Ramai peminat Vivix ni. Kitorang SID ni selalu gelarkan Vivix ni Sirap Ajaib Shaklee :)
Vivix ni adalah minuman kesihatan berunsurkan tumbuhan. Yang membezakan Vivix ni dengan minuman jus kesihatan di pasaran adalah kerana ia dihasilkan dari bahan premium tau.
Vivix Shaklee merupakan satu kejayaan dalam revolusi anti penuaan selular. Vivix ini premium dan eksklusif kerana menggunakan tumbuhan yang sangat berkualiti. Kesemua bahan yang digunakan dalam penghasilan Vivix telahpun diuji terlebih dahulu di makmal oleh Saintis Shaklee. Vivix mengandungi resveratrol dan yang lebih menarik ia lengkap dengan polifenol tumbuhan menjadikan ia 10x lebih baik dari resveratrolsahaja dalam melambatkan proses penuaan sel.


Vivix bertindak melalui 4 mekanisma seperti yang ditunjukkan dalam rajah di bawah:

Apakah kebaikan RESVERATROL?
Jika ada yang nak mencuba?
Boleh hubungi 
Nur Adha @ Kak Long  Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut  019-7987970

Air Dan Kita

Image
Salam sayang

Nak kurus kena makan lemak?

Salam sayang 

MAKAN LEMAK UNTUK BAKAR LEMAK 😱

"Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can’t make them."

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

1. Asid Lemak omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)

2. Leptin memberitahu badan anda (otak anda) untuk mengurangkan selera makan anda supaya anda boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan

3. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda)

4. Leptin juga menyebabkan badan anda untuk membakar lemak untuk tenaga

5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Lepti…

Kebah Demam Lebih Cepat?

Salam sayang 

Kebiasaannya orang akan mengaitkan GLA Complex Shaklee dengan kecantikan dan kesuburan. Tapi ada satu perkongsian dari upline kak long yang menyatakan pengambilan GLA Complex turun membantu demam lebih cepat kebah.

Jom baca perkongsian beliau:

Ni cerita saya :-

Kalau rasa badan lemah dan ada tanda nak demam, saya akan standby GLA Complex siap2. Baru ni masa raya, suami bagi tahu badan dia dah mula panas nak demam... So saya terus ambilkan air dan bagi 2 biji GLA Complex Shaklee.

Alhamdulillah malam tu tak jadi demam dengan izin Allah.

Mengapa saya berikan GLA? Kerana GLA menstabilkan prostagladin dalam tubuh.

Apa pula prostaglandin?

Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah.

Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpa…

Keputihan - Penyelesaian dengan Shaklee

Image
Salam sayang 

Masalah keputihan selalu menyerabutkan kepala dan fikiran kita orang perempuan ni kan..

Dah macam-macam cara digunakan...

Minum air masak banyak = Dah buat
Gunakan pencuci mengikut pH = Dah buat
Makan alfalfa = Dah juga

Tapi kenapa masih ada keputihan? Kak long suka nak kongsikan pengalaman seorang customer yang dah mencuba perkara-perkara di atas tetapi hasilnya menghampakan.

Namun selepas beliau mencuba amalan pengambilan GLA Complex 2 biji sehari. Alhamdulillah tiada lagi keputihan dan tak perlu lagi panty liners seperti sebelum ini!

Alhamdulillah seronok dengar!

Mengapa GLA Complex? Ia menstabilkan hormon dalam badan kita. Sebab itu wanita perlu ambil terutama mereka yang melalui pre monopause atau yang dah monopause supaya hormon kita stabil.

Ada adik beradik, kakak, adik atau kawan yang mengalami keputihan boleh cuba GLA Complex Shaklee!


Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970

Aneurysm - Bengkak Salur Darah

Image
Salam sayang 

Beberapa ketika dahulu, heboh seketika di media sosial dan blog mengenai kematian seorang pelajar KKSB yang dikatakan mengambil beberapa suplemen serentak. Malangnya salah satu suplemen yang diambil adalah Shaklee

Namun Alhamdulillah, kebenaran terbongkar... Suplemen bukanlah penyebabnya... Penyebab utama kematian beliau adalah kerana ANEURYSM. (Al-Fatihah buat Allahyarhamah... Moga diletakkan di kalangan mereka yang beriman)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jadi hari ni kak long nak kongsikan dengan korang berkaitan ANEURYSM ni...

ANEURYSM adalah satu keadaan di mana terdapat pebezaan pada salur darah sama ada ia mengalami pembengkakan atau menggelembung. Lazimnya ia terjadi sejak dari lahir lagi.  Aneurysm boleh terjadi pada satu salur dara (single aneurysm) atau banyak salur darah (multiple aneurysm).
Aneurysm boleh terjadi pada mana-mana bahagian badan namun lazimnya di kepala dan dada. Ia boleh terjadi pada sesiapa sahaja.
Pembengkakan s…

HANIS dan HFMD

Image
Beberapa hari yang lepas, kak long ada memuatnaik status di FB kak long berkaitan si comel HANIS


Ada yang pm bertanyakan apa itu HFMD dan bagaimana kak long menanganinya.

Jadi petang ni akk long nak kongsikan dengan kalian apa itu HFMD atau nama panjangnya Hand, Foot & Mouth disease (penyakit Kaki, tangan dan mulut)

Penyakit HFMD disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71).  Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD.  Mereka yang dijangkiti akan menunjukkan satu atau lebih tanda seperti demam, luka (ulcer) di mulut, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki. HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri.  Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabk…

Kenali BENTUK BADAN ANDA

Image
Salam sayang 

Kebiasaannya bila kita sebut bentuk badan...mesti ramai yang terbayang pinggang ramping bagai ala ala gitar itu

Secara asasnya terdapat beberapa jenis bentuk badan namun secara umumnya yang banyak terdapat ialah bentuk Epal dan bentuk Pear


Nisbah ukur lilit pinggang dan pinggul ni dapat membantu kita mengenalpasti jenis bentuk badan kita. Selain itu, ia juga membantu sejauhmana penambahan berat badan kita kerana lazimnya penambahan berat badan ketara di dua bahagian ini, pinggang dan pinggul

Di bawah ini adalah formula pengiraan Nisbah ukurlilit pinggang dan pinggul:


WHR = Ukur Lilit Pinggang / Ukur Lilit Punggung


Nisbah ukuran pinggang dan punggung (WHR) adalah kaedah penentu untuk mengetahui bentuk badan baik dan ideal bagi setiap orang.

Caranya ialah membahagikan ukuran pinggang dengan punggung yang mana bagi wanita, ukurannya mestilah tidak melebihi 0.8 dan 1.0 bagi lelaki. Sekiranya nisbah WHR melebihi tahap ditentukan di atas, bermakna bentuk badan kurang cantik wal…

Jom KENALI BMI ANDA

Image
Salam sayang 

Kak long pasti ramai di luar sana tu dah tahu apa itu BMI. Tapi pasti ada yang masih tercari-cari kan... Jadi kak long nak kongsikan di sini...

Indeks Jisim Badan atau (BMI) (Body Mass Index) merupakan formula untuk menilai berat badan serta berkait rapat dengan ketinggian seseorang itu. 
BMI merupakan pengukuran tidak langsung komposisi badan kerana ia amat berkaitan dengan lemak yang terdapat dalam berat badan serta ketinggian seseorang individu itu.
Jika korang nak tahu sama ada berat badan serta ketinggian korang itu menepati ciri-ciri berat badan yang ideal atau tidak, korang boleh kira BMI korang mengikut formula kat bawah ni:

Ukur berat badan korang dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter (m):
BMI =                            berat(kg)                                        ------------------------------                                        tinggi(m) x tinggi(m)

Setelah mendapat keputusan BMI, korang bolehlah melihat carta di bawah bagi menentukan sama ada kor…

KESAN AMBIL VITAMIN KETIKA HAMIL

Image
Salam sayang buat semua pembaca setia kak long

Kak long percaya masih ada lagi ibu-ibu hamil yang di luar sana sekadar mengambil vitamin klinik ketika pemeriksaan rutin namun vitamin tersebut tidak dimakan. Antara alasan-alasan yang biasa diberikan adalah VITAMIN PENYEBAB BAYI BESAR.

Benarkah?


Sebenarnya, saiz bayi tidak dipengaruhi oleh pengambilan vitamin namun ia lebih dipengaruhi oleh tabiat pemakanan si ibu serta faktor keturunan.
Alhamdulillah, dalam keempat-empat kehamilan (satu keguguran), kak long memastikan yang kak long mengambil vitamin yang dibekalkan. Sebelum mengenali Shaklee, vitamin percuma yang diberikan oleh pihak klinik tetap kak long ambil.
Sebenarnya banyak kesan buruk jika si ibu yang hamil tadi tidak cukup nutrien untuk dibekalkan kepada anak-anak. Sebagai contoh, jika kandungan asid folik ibu tidak dapat menampung keperluan asid folik bayi, kecacatan spina bifida mungkin sekali terjadi. Asid folik penting dalam pembentukan saraf dan neuron bayi dalam kandungan…

Omega pencegah Gout

Hai semua


Apa lunch korang ya tengahari ni? Ada yang amik makanan laut atau daging?


Malam semalam kak long dinner dengan meatball IKEA yang sangat famous tu. Maklumlah bila berada di Kota Damansara ni, IKEA antara tempat wajib pergi


Dan mencuba Swedish Meatball memang aim kak long malam tadi. Memang sedap dan sangat mengenyangkan. Tapi kena beringat sebab pengambilan daging merah yang banyak sangat mengundang risiko penyakit seperti gout, darah tinggi dan sakit jantung.


Sebagai langkah pencegahan, terutama jika kita mempunyai keturunan yang mempunyai penyakit kardiovaskular seperti yang kak long sebutkan tadi, pengambilan vitamin tambahan memang sangat membantu selain daripada memperbaiki cara pemakanan seharian.


Shaklee ada produk pencegah Gout? Omega guard dan alfalfa serta performance drink adalah set gout yang kak long cadangkan untuk mereka yang nak mencegah mahupun yang sudah ada gout.


Omega guard
kandungan DHA dan EPA iaitu asid lemak dipercayai bertindak untuk mengurangkan rad…

Ambil Omega ketika letih?

Salam sayang




Sihat semua pagi ni? Alhamdulillah kak long masih diberi keizinannya untuk terus berkongsi kebaikan Shaklee dengan korang semua.


Semalam antara hari yang agak meletihkan buat kak long. Bertolak dari Sitiawan kira-kira jam 10 pagi dan terus bermesyuarat dan lawatan kilang hingga jam 6. Merempuh pula kesesakan sebelum tiba di hotel kak long menginap. Rasa bersyukur sangat sebab tinggal di Sitiawan, kak long tidak perlu menempuh jammed langsung.




Sebelum ni kak long hanya mengambil ostematrix 4 biji sebelum tidur. Namun sejak mengetahui bahawa B complex dan Omega guard juga membantu dalam mendapatkan tidur yang berkualiti, maka kak long mengubah sedikit jadual pemakanan vitamin kak long.




Bila badan kita penat, sebenarnya otot-otot kita membengkak. Tisu-tisu yang membentuk otot mengalami radang dan seterusnya menyebabkan kita rasa sakit-sakit badan. Omega membantu dalam meredakan radang dan dengan sinerginya bersama ostematrix dan b complex, otot yang membengkak dan badan yang …

Overnight Oat.. Apakah itu?

Image
Kat newsfeed FB kak long dah ramai terjangkit dengan OVERNIGHT OAT... Selama ni kak long dok memerhati je...tapi entah macamana boleh terasa nak menjoinkan diri pulak dengan trend baru ni (trend la sangat kan)

Sebenarnya macam-macam resipi yang kak long jumpa...google je overnight oat maka banyaklah blog-blog resipi mahupun blog-blog kesihatan yang memaparkan resipi mereka.

Secara asasnya Overnight Oat ni hanyalah oat yang direndam semalaman dengan sebarang jenis cecair (spesifik minuman ye...cecair selain minuman, kak long tak gerenti =) ) biasanya susu segar ataupun yogurt

Kenapa ia jadi trend? Sebab ia mudah dan rasanya memang sedap namun bergantung pada resipi korang lah.. Dan yang bestnya..ia sangat bagus diambil untuk mereka yang nak berdiet...

So korang boleh je cuba ikut resipi korang...kat bawah ni kak long cuba dengan resipi kak long sendiri...guna je apa yang ada kat dapur tu...

Resipi simple Overnight Oat kak long
Oat segera Susu segar ESP Cinch Chocolate

Campurkan mengikut sel…

FIBER TU APA?

Image
Salam sayang

Seperti yang dijanjikan, hari ni entry kak long adalah berkaitan FIBER.

Apa itu FIBER?

Fiber adalah sejenis karbohidrat yang tidak boleh dicernakan oleh sistem badan. Ia tidak dapat dipecahkan kepada molekul yang lebih kecil malah ia akan dikeluarkan kembali tanpa dicerna.

Nampak macam fiber ni takde gunanya kan... Tapi fiber ni membantu menstabilkan kandungan gula dan garam dalam badan kita selain dari memberi rasa kenyang pada perut

Secara umunya, kanak-kanak dan orang dewasa memerlukan 20-30grams fiber dalam sehari

Sumber utama fiber adalah dari sayur-sayuran, buah-buahan, kekacang dan bijirin