Posts

Showing posts with the label kesihatan

TANDA SELSEMA DISEBABKAN VIRUS BAGI IBU HAMIL

Image
Selesema biasanya disebabkan oleh alahan. Ia hanya setakat selsema dan mungkin batuk saja.

Selsema yang disebabkan oleh virus selalunya lebih teruk. Ia bermula dengan demam, sakit badan, keletihan, kemudian diikuti dengan bersin, selesema, termasuk hidung berair dan tersumbat, sakit tekak, batuk, demam dan rasa seram sejuk.

Apa yang penting ialah selsema yang disebabkan oleh virus menyebabkan seorang wanita hamil itu menjadi lemah dan mengalami demam.


Mereka mungkin mengalami cirit-birit atau muntah-muntah juga.

Antaranya:

1. Kesukaran bernafas, dan sesak nafas

2. Lendir / hingus berdarah

3.Rasa sakit di dada atau abdomen

4. Rasa pening, dan sakit kepala

5. Merasa pergerakan bayi dalam rahem sangat kurang

6. Demam panas yang tinggi dan tidak turun dengan ubat paracetamol
Jika mengalami gejala di bawah, harus dapatkan pemeriksaan yang cepat.

10 FAKTA TENTANG TULANG SIHAT DAN KUAT

Image
Salam sayang 

Kak long nak berkongsi mengenai TULANG pula hari ini dengan korang.



Fakta-fakta Mengejutkan Tentang Tulang Sihat
Kebanyakan mereka yang dah berusia 40an ke atas mudah didiagnos dengan masalah kurangnya ketumpatan tulang di usia. Tapi ada beberapa kejutan yang tersembunyi di dalam tulang dan sebenarnya apa yang kita amalkan di masa muda dapat mempengaruhi keadaan tulang kita apabila berusia kelak.

10 fakta tentang tulang sihat 1. Tulang itu hidup Tulang mungkin nampak keras seperti batu, tetapi sebenarnya tulang itu hidup. Sekelompok sel yang disebut osteoblas, terus-menerus membuat tulang baru. Selain itu juga ada sekelompok sel yang disebut osteoklas, yang berfungsi memusnahkan tulang.

Proses pemusnahan dan penghasilan tulang baru disebut sebagai remodeling tulang. Tulang boleh merosot disebabkan ketidakseimbangan antara kemusnahan dan penghasilan tulang baru ketika usia semakin meningkat.

2. Menabung pembentukan tulang dari usia muda Bermain, olahraga, mengangkat beba…

MENCEGAH ANAK DEHIDRASI KETIKA CIRIT-BIRIT

Image
Biasanya kalau anak yang cirit birit. Mesti dia keletihan dan nampak lemah je. Punca utama adalah kerana dehidrasi. Bila cirit-birit berlaku, banyak air yang dikeluarkan dari badan. Selera makan dan minum juga berkurang.

Boleh ke kalau kita nak berikan air tenaga atau air glukosa pada si kecil yang sedang cirit-birit. Ni kaklong kongsikan apa pendapat seorang doktor muda yang mempunyai seorang anak perempuan comel.

Jemput baca ye.




Rasa perlu share dengan mommies semua pasal, kebetulan air glucose yang sepupu beli ni, sebab di suggest oleh adik yang bekerja di kedai farmasi untuk merawat cirit birit baby yang berumur setahun.

.
Air glucose ni memang famous, ada jual kat mana-mana tapi tak sesuai untuk diberikan waktu cirit birit, lebih lagi jika anak yang cirit berumur bawah 3 tahun. Jadi, parents kena bijak pilih mana yang sesuai untuk anak. Kalau tak pasti, boleh bertanyakan pada pegawai farmasi di farmasi berkenaan jika ada.



.
Kalau kita ke klinik/hospital, kebanyakan pesakit akan d…

JIGSAW PUZZLE - AKTIVITI ANAK KECIL

Image
Biasanya kita buntu kan apa permainan yang boleh dibelikan untuk si kecil kita.
Kekadang tu rasa macam membazir pun ada. Tapi sebenarnya dalam bermain, anak-anak sedang belajar sesuatu juga. Antara permainan yang kita boleh hadiahkan buat anak kecil kita adalah JIGSAW PUZZLE. 

Kaklong nak kongsikan 5 kebaikan bermain permainan JIGSAW PUZZLE ni
5 manfaat permainan jigsaw puzzle. 1. Penyelesaian masalah. Sepanjang tempoh menyiapkan jigsaw puzzle, anak-anak akan belajar berfikir dan menyusun strategi untuk menyelesaikan set tersebut. Proses ini melibatkan proses penyelesaian masalah. Bagaimana nak letakkan kepingan demi kepingan yang sesuai dan tersusun. Latihan sebegini secara tak langsung boleh diaplikasikan dalam kehidupan harian.


2. Koordinasi tangan dan mata. Ketika memegang setiap kepingan. Mata memerhati bentuk kepingan puzzle dan tangan cuba meletak pada tempat yang betul. Proses 'trial and error' yang terlibat ketika menyiapkan puzzle melibatkan banyak pergerakan tangan…

BALM CF RUB - ALTERNATIF UBAT BATUK & SELSEMA TERBAIK

Image
Hingus mengalir tak henti-henti? Merengek-rengek sepanjang hari? Ibu ayah tak cukup tidur bila anak selesema? Itulah yang pernah kaklong alami suatu ketika. Mujurlah ada kawan belajar yang bagitau pasal BALM CF RUB dari TASNEEM NATUREL ni.

Cuba beli 1 bekas dan sapukan pada anak yang kecil. Ye lah kita dok dengar tapi tak cuba, mana nak tau kan. Alhamdulillah selepas beberapa kali sapuan, nampak perbezaan yang ketara pada si kecil. Selesema yang berhari-hari dah berkurang, lebih mudah lena sebab hidung dah tak tersumbat lagi. Syukur sangat sebab ditemukan dengan balm ni.


Antara fungsi balm CF Rub ini adalah untuk: Membantu mengurangkan selesemaMembantu mengurangkan kepanasan demamMembantu mengurangkan kahak serta mencairkan kahak yang pekatMembantu melegakan masalah batukMembantu mengurangkan simptom asma
Dalam CF Rub ada gabungan beberapa jenis minyak pati tumbuhan (Essential Oil- EO) seperti Lavender, Tea Tree, Eucalyptus, Frankincense, Cypress. Di bawah adalah penerangan serba ring…

BALM SKEENZ - PENAWAR PENYAKIT KULIT

Image
Wowwieee NEW BALM in the house. Si biru muda yang menarik perhatian para agen dan ds sejak beberapa minggu yang lalu. Kali ni si biru muda buat penampilan khas pulak. 
Khusus buat anak-anak kecil yang comel tapi ada masalah penyakit kulit. Kasihan kan. Bila nampak si comel tergaru-garu. Kekadang sampai melecet. Lagi teruk sampai berdarah. Sebab tu kali ni cik SKEENZ membuat penampilan hebat. Masa promosi haritu pun dah terjual lebih 1000 bekas tau cik SKEENZ ni.

Balm Skeenz dihasilkan dari minyak tumbuhan yang khusus untuk menyembuhkan penyakit kulit, Ia juga membantu memperbaiki keadaan kulit. Antara minyak tumbuhan yang digunakan adalah seperti minyak Argan, minyak biji anggur , minyak rosemary. Balm Skeenz diformulasi dengan bahan yang mesra bayi. Mempunyai bahan seperti shear butter dan vitamin E yang kaya dengan tokoferol membantu menyelesaikan masalah kelembapan kulit.

Balm Skeenz turut disahkan penggunaannya oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia dan boleh digunakan oleh ba…

9 TIPS POTTY TRAINING WAKTU MALAM

Image
Hai korang.

Harini kaklong nak kongsikan 9 tips POTTY TRAINING WAKTU MALAM. Kaklong perolehi TIPS ini dari buku 3 Kertas, 3 Krayon, 3 Pensel Warna karya Adlil Rajiah dan Najmi Haniffah


TIPS 1
Perhatikan rutin anak tidur waktu malam
Pemerhatian perlu dilakukan dengan melihat kekerapan anak kencing di diapers, waktu yang dia kerap kencing, apa faktor yang mendorong dia kencing di diapers.
Contohnya, mungkin jika minum susu 2 botol, anak akan kencing tengah malam. Atau jika pakai baju lengan panjang dan tak menyusu malam dia tak kencing. Atau buka kipas tak kencing tapi buka aircond akan kencing.
Ni semua kena diperhatikan sekurangnya 2 minggu. Nak kenalpasti ni mak ayah kenalah bangun dan periksa anak tu.
TIPS 2 
Persediaan alas tilam kalis air.
Terlajak kencing di atas tilam memang lumrah. Jadi sebelum mak ayah naik menyinga nak menyental tilam, apa kata sediakan dulu alas/ lapik tilam yang kalis air. 
Lebih mudah dibersihkan bukan?

TIPS 3
Galakkan anak membuang sebelum tidur.
Ni perkara u…

Indeks Glisemik - Pengedar Shaklee Manjung

Image
Salam sayang 

Korang tau tak apa sebenarnya INDEKS GLISEMIK?

Indeks Glisemik ni diperkenalkan oleh Dr Jenkins seorang saintis pada tahun 1981.

Indeks Glisemik digunakan untuk menilai jenis karbohidrat serta kesannya pada paras glukosa dalam darah.
Indek Glisemik bermula dari angka 0 hingga maksimum angka 100. Angka 0 menunjukkan yang makanan tersebut langsung tidak meningkatkan paras glukosa dalam darah manakala angka 100 menunjukkan makanan yang paling banyak meningkatkan paras glukosa dalam darah

Rajah di bawah menunjukkan perkaitan tahap Indeks Glisemik dengan pembebasan glukosa dalam darah

Indeks Glisemik boleh dikategorikan kepada 3 kategori
i) Kategori Indeks Glisemik (GI) Tinggi  Makanan di bawah kategori ini adalah makanan yang mudah dan cepat dihadam. Ini mempercepatkan peningkatan gula dalam darah. Lazimnya ia adalah makanan diproses. Bacaan GI adalah pada 70 dan ke atas
ii) Kategori Indeks Glisemik (GI) Sederhana Makanan yang mempunyai GI sederhana terletak pada GI 55-69
iii…

Persediaan Untuk Hamil

Image
Bila kita bercakap pasal kehamilan, kadang-kala ia tidak dirancang ala orang kata accident gitu. Tetapi sebaik-baiknya seseorang ibu yang ingin mengandung (kali pertama mahupun yang berikutnya) haruslah membuat persediaan awal terutama dari segi kesihatan tubuh badan ibu sendiri.

Wanita yang ingin hamil harus memastikan tubuh badannya cukup dengan nutrien. Darahnya cukup kandungan zat besi dan hemoglobin. Tiada masalah kesihatan seperti kencing manis mahupun darah tinggi. Kesemua ini penting untuk memastikan si ibu tadi sihat dan selamat untuk mengandung serta janin yang dikandung sihat dan sempurna.

Sebaik-baiknya 3 bulan sebelum sesuatu kehamilan dirancang, seseorang yang bergelar ibu perlu mengambil vitamin di bawah dengan secukupnya.

👶 Asid folik

Asid folik penting kerana ia membantu pembentukan sistem saraf serta melindungi bayi daripada kecacatan tiub neural seperti spina bifida
Sebaiknya pengambilan asid folik sebanyak 400 mikrogram diperlukan ketika kehamilan dirancang dan dit…

NUTRIFERON & HERBAL CREAM - USAHA UNTUK CHICKEN POX

Image
Salam sayang 

2 minggu lepas, Anas telah dijangkiti "cengkering" atau biasanya orang panggil chicken pox. Risau lah juga kak long ni memandangkan banyak acara bakal berlangsung pada hujung bulan 4.

Seperti biasa, kak long ke klinik dahulu untuk mengambil cuti sakit Anas. Dapat 10 hari tu, maknanya 10 hari lah dia di rumah bersama adik-adiknya yang lain (berpotensi besar untuk dijangkiti). Doktor sekadar memberi ubat demam jika Anas demam kemudian. Tiada ubat sapu mahupun ubat gatal.

Mengikut petua ibu kak long, kalau ada anak-anak yang dijangkiti campak atau cengkering ini, minumkan dengan air kelapa supaya semua biji-biji merah ini keluar. Jadi misi pertama adalah mencari air kelapa muda terlebih dahulu. Alhamdulillah, memang mudah untuk mencari air kelapa muda dan dapat penggerai yang faham untuk tujuan perubatan, maka sebungkus air kelapa tulen (tanpa gula dan ais) kami beli untuk Anas.


Balik sahaja ke rumah, kak long minta Anas minum air kelapa itu tadi dan kak long sap…