Posts

Showing posts with the label kolesterol

Nak turunkan dan kawal KOLESTEROL

Image
Salam sayang 

Hai semua 😄

Kak long harap korang semua sihat dan ceria-ceria selalu ye.

Kebelakangan ini, kak long sering menerima berita tentang sahabat seumur yang menderita akibat strok. Dalam usia yang tidak berapa nak remaja lagi ni, memang kak long rasa sangat bimbang. Kadangkala kita dah jaga gaya hidup namun mungkin disebabkan tekanan sama ada di tempat kerja mahupun persekitaran rumah, ia juga menjadi faktor penyumbang.

Hari ini kak long nak kongsikan lebih kepada menjaga cara pemakanan yang betul yang boleh membantu mengurangkan risiko berlakunya serangan jantung atau angin ahmar yang berpunca dari KOLESTEROL TINGGI.

Kolesterol yang tinggi memang sangat berbahaya kepada kesihatan kita secara amnya. Ini kerana ia boleh menyebabkan salur darah tersumbat. Yang menjadi kerisauan apabila salur darah yang tersumbat adalah salur darah di organ jantung.

Shaklee telah menyediakan 2 rumusan khusus untuk masalah kolesterol ini.

i) Phytocol-ST



   🍀 Dihasilkan dari gabungan 2 bahan ia…

Nak kurus kena makan lemak?

Salam sayang 

MAKAN LEMAK UNTUK BAKAR LEMAK 😱

"Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can’t make them."

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

1. Asid Lemak omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)

2. Leptin memberitahu badan anda (otak anda) untuk mengurangkan selera makan anda supaya anda boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan

3. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda)

4. Leptin juga menyebabkan badan anda untuk membakar lemak untuk tenaga

5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Lepti…

UNSUR RAHSIA DALAM VITALEA ~ KROMIUM

Image
Salam sayang

Bila sebut je multivitamin ramai yang rasa ia adalah vitamin yang biasa... Tapi dalam Shaklee kami mempunyai MULTIVITAMIN yang memang lain dari yang lain...ia adalah VITALEA

Kenapa kak long kata ia luar biasa...ini kerana VITALEA mengandungi UNSUR RAHSIA iaitu KROMIUM

Sebelum kak long bercerita lanjut...Jom kita kenal dengan UNSUR KROMIUM ni

Apa kromium?  Ia adalah logam mineral yang jumlahnya sedikit, baik dalam makanan mahupun pada tubuh manusia, tetapi sangat penting bagi kesihatan.  Nutrien ini tergolong essential trace mineral ( mineral penting yang diperlukan dalam jumlah kecil )  Kita memerlukan KROMIUM dari sumber makanan keranan ia tidak dihasilkan di dalam tubuh  KROMIUM diperlukan oleh hampir semua jaringan tubuh manusia, termasuk kulit, otak, otot, limpa, ginjal dan testis.

Di dalam VITALEA terdapat sebanyak 120mcg unsur KROMIUM.


Apa kepentingan KROMIUM ni ye...
i) KULIT Mereka yang berjerawat, KROMIUM membantu merawat jerawat dan mengurangkan jangkitan pada kulit
ii) DIA…

TESTIMONI TERHANGAT ~ PHYTOCOL-ST

Image
Salam sayang
Produk belum keluar tapi dah ada testimoni???? 
Produk apa yang mantap sangat tu???
Tentulah PHYTOCOL-ST
Sebelum pelancaran PHYTOCOL-ST yang bakal berlangsung pada 7hb June 2014 ini, Sales Director Shaklee iaitu Mr Ethan Wang telahpun mencuba produk tersebut lebih awal.
Jom kita baca testimoni beliau mengenai PHYTOCOL-ST.

Keputusan hasil pemeriksaan doktor


Jangan gundah gulana ye... In shaa Allah minggu depan produk yang dinanti-nanti ni dah berada di pasaran. Sesiapa yang berminat nak mengorder, boleh hubungi kak long


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

PHYTOCOL-ST - Produk FITOSTEROL dari Shaklee

Image
Salam sayang

Hari ni kak long nak perkenalkan pada korang semua satu lagi ahli keluarga terbaru Shaklee iaitu PHYTOCOL-ST.




Apa tu PHYTOCOL-ST?
Ia adalah rumusan proprietari yang berunsurkan tumbuhan seperti sayuran, buah-buahan dan bijirin. Ia adalah gabungan beberapa FITOSTEROL asli yang aktif.
PHYTOCOL-ST membekalkan sehingga 2000mg fitosterol
FITOSTEROL tu apa?
Fitosterol atau juga dikenali sebagai STEROL TUMBUHAN
Fitosterol adalah kolesterol rantai pendek yang berfungsi sebagai penghadang kolesterol jahat. Ia biasa disebut dengan kolesterol HDL (High Density Lipoprotein) atau kolesterol baik. Sama dengan kolesterol jahat (kolesterol LDL), ia juga merupakan turunan dari ‘keluarga’ lemak.
Mengapa ia disebut kolesterol baik? Ini kerana ia berfungsi mengikis dan membuang kolesterol jahat yang menyumbat pembuluh darah, dan membawanya kembali ke hati untuk diproses dan dimusnahkan. Ia juga berfungsi sebagai penghadang di pembuluh darah yang mencegah kolesterol jahat mengendap, serta melin…

Cerita kak long dan DIET

Sebelum ni kak long pernah share dengan korang kan macamana pembakaran lemak dengan OMEGA oleh salah seorang pelanggan kak N...

Jadi kali ni kak long nak share pula cerita kak long berdiet dan bakar lemak dengan OMEGA pulak...kisahnya, kak long ni tak pernah terfikir pun nak berdiet sebab diri terasa badan ni ok dan bila timbang berat, takde la jauh sangat naiknya...tapi satu hari ni, mak kak long datang la melawat kak long kat perak ni...perkara pertama yang dia tanya...KENAPA kak long MAKIN BESAR?? Pergh..bila mak sendiri dah sound kan...

Then kak long try la beberapa seluar yg memang kak long jarang pakai...hua..rasa nak menitik air mata..tak muat dah..rasa-rasanya beberapa bulan lepas, seluar-seluar ni masih boleh dipakai dengan selesa...

Maka...bermulalah pencarian kak long berkaitan diet...1st sekali kak long try diet atkins..

Diet atkins ni...diet karbohidrat, kak long dah lama tau pasal diet ni...diet atkins ni tidak membenarkan pengamalnya mengambil karbohidrat lebih dari 20gr…

KOLESTEROL....BURUK KE BAIK.....Jom Kita Kenal

Image
Dalam entry kaklong yang lepas-lepas....kak long bawa kalian mengenali ENCIK STROKE....
Antara penyebab utama ENCIK STROKE menyerang adalah kerana kandungan KOLESTEROL yang tinggi dalam pembuluh darah....
Kolestrol yang terkumpul kepada darah jika tidak dikawal akan membuatkan anda akan diserang tekanan darah tinggi akibat tekanan pengepamam pada jantung.  Jantung akan mula bekerja keras mengepam darah untuk disalirkan ke seluruh tubuh. Proses ini pula akan menjadikan otot dan arteri jantung menjadi keras dan bermulalah penyakit lemah jantung.  Lama kelamaan, jantung yang lemah membuat aliran darah berlaku dengan perlahan. Apabila darah mengalir perlahan, penimbunan lemak mula berlaku dalam darah. Ianya akan menjadikan salur darah semakin sempit dan penyumbatan akan berlaku pada bila-bila masa.  Yang pasti itulah "SILENT KILLER". Dalam beberapa saat, apabila penyumbatan berlaku, usia kita ditentukan oleh Nya.  Jika anda bernasib baik, anda selamat, jika tidak, secanggih m…

Mencegah dan Mengatasi Darah Tinggi

Image
sumber

Untuk mencegah darah tinggi bagi Anda yang masih memiliki tekanan darah normal ataupun mengatasi darah tinggi bagi Anda yang sudah memiliki tekanan darah tinggi, maka saranan berikut ini dapat Anda lakukan: Kurangkan pengambilan garam dalam makanan Anda. Jika Anda sudah menderita tekanan darah tinggi sebaiknya Anda menghindari makanan yang mengandung garam.Makan makanan yang mengandung kalium, magnesium dan kalsium. Kalium, magnesium dan kalsium mampu mengurangi tekanan darah tinggi.Kurangkan minum minuman atau makanan beralkohol. Jika Anda menderita tekanan darah tinggi, sebaiknya hindari pengambilan alkohol secara berlebihan. Bersenam secara teratur boleh menurunkan tekanan darah tinggi. Jika Anda menderita tekanan darah tinggi, pilihlah olahraga yang ringan seperti berjalan kaki, berbasikal,berjogging dan berenang. Lakukan selama 30 hingga 45 minit sehari sebanyak 3 kali seminggu.Makan sayur dan buah yang berserat tinggi seperti sayuran hijau, pisang, tomato, melon, dan mangga…