Posts

Showing posts with the label kulit

Soalan Lazim Shaklee Collagen Powder (SCP) - RahsiaSihat.com

Image
Salam sayang 


Dalam entri yang lepas, kak long ada menerangkan sedikit sebanyak mengenai produk Shaklee Collagen Powder (SCP).

Hari ni kak long nak kongsikan beberapa SOALAN LAZIM (FAQ) yang sering ditanyakan mengenai SHAKLEE COLLAGEN POWDER (SCP) ini

1.Collagen Shaklee ini di hasilkan daripada apa ?

Bahan utamanya ialah sisik ikan merah dari laut dalam. Fungsinya adalah untuk menyokong pembentukan tisu penyambung. Bukan itu saja, Shaklee Collagen Powder ini juga di tambah dengan 7 bahan aktif iaitu ekstrak biji benih Camellia japonica, ekstrak Pfaffia, kolagen ikan, ekstrak kerangkerangan, Lactobacillus acidophilus, vitamin C dan vitamin B meningkatkan keberkesanan collagen RSS dan menyokong kecantikan dari dalam ke luaran.


2. Mengapa Sisik Ikan Merah Laut Dalam ?

Ikan merah laut dalam hidup pada paras 5000m di bawah laut. Sisiknya lebih tahan kepada tekanan air yang jauh di dasar laut berbanding ikan biasa. Tambahan pula ia jauh dari pencemaran dan sisa toksik. Jadi kolagen yang dih…

Fungsi Shaklee Collagen Powder (SCP) dalam Set The Radiant 4? - RahsiaSihat.com

Image
Salam sayang 

Hari ni kak long nak berkongsi mengenai Shaklee Collagen Powder (SCP). Dalam set The Radiant 4, SCP adalah salah satu produk yang terdapat di dalamnya. Jadi apakah kepentingan SCP dalam set The Radiant 4 ni kan.




Apa fungsi KOLAGEN yang sebenar?Kolagen bertindak seperti “gam” yang mengikat tubuh. Kolagen ditemui dalam otot, tulang, tendon dan paling banyak, dalam kulit. Kolagen dikenali kerana manfaatnya kepada kulit sepertimenjadikan kulit anda lebih tegang, elastik, dan gebu, mengurangkan liang pori, kedutan dan garis halus, merangsang kulit yang lebih cerah dan licinkuku yang kuat serta rambut yang lebat dan bersinar. Pengeluaran kolagen secara semula jadi berkurangan apabila umur meningkat. Ini menyebabkan kulit kendur, kedutan dan garis halus terbentuk
Malah sebenarnya kekurangan kolagen menyebabkan  rawan pada sendi menjadi lemah. Sebab itulah kenapa ibu dan ayah kita sering mengeluh sakit dan lenguh sendi-sendi. 
Keistimewaan SCP (Shaklee Collagen Powder)
Shaklee…

Set Radiant 4 untuk Kulit Flawless - RahsiaSihat.com

Image
Salam sayang 



Kak long kan paling suka tengok orang yang kulitnya flawless tau. Tak kisah pun apa warna kulit. Yang penting flawless. Takde cela, takde noda, takde parut atau biji hitam ke putih ke takde. Memang bersih. licin dan gebu.
Memang idaman kak long kulit macam tu. Rasanya last kak long ada kulit ala ala baby ni masa zaman sekolah. Dah masuk universiti, dah pandai nak tepek macam-macam benda kat muka ni hah masa tu lah benda lain pun ikut naik juga.
Kekadang tu rasa menyesal juga. Macam-macam jenama mendarat kat kulit muka kak long ni tau. Asalnya saje guna mak punya. Mendapat la lepas tu. Kulit jadi kasar, kering, menggerutu semua ada. Cantik sikit banding katak puru.
Sekarang ni dah banyak ok dah banding masa awal kerja. Jerawat batu Alhamdulillah memang dah pergi dah. Yang tinggal cuma kesan-kesan jerawat dan parit chicken pox kecik dulu. Dan satu lagi masalah adalah jerawat pasir belah bawah dagu dan bawah pipi.
Sekarang ni kak long cuma banyakkan amik buah-buahan segar.…

Zinc dan JERAWAT

Image
Salam sayang 


Jerawat? Masalah yang sering menghantui kita kan... Biasanya bila jerawat menjelma, kita selalu mencari penyelesaian yang mudah iaitu dengan mencari krim jerawat. Namun ia sekadar mengubati dalam masa yang pendek dan masalah jerawat akan terus menghantui kita

Tahukah anda yang ZINC boleh membantu dalam merawat masalah jerawat ni
Jom kak long cerita sikit Bagaimana zinc merawat masalah jerawat yang korang hadapi berulang-ulang kali tu

1) Zinc mengawal penghasilan minyak pada kulit

2) Zinc bersifat anti-inflamasi (mempunyai ciri-ciri anti-radang) dan ini secara tak langsung membantu mengurangkan kerengsaan kulit akibat jerawat

3) Zinc meningkatkan immune system. Jerawat adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria juga. Jadi zinc membantu tubuh melawan bakteria yang menyebabkan jerawat (Propionibacterium acnes)

4) Zinc is an important co-factor in helping the body to process vitamin A and E; yang mana kedua-duanya juga turut membantu tubuh melawan jerawat

Zinc - Vitamin A - Vitami…

UNSUR RAHSIA DALAM VITALEA ~ KROMIUM

Image
Salam sayang

Bila sebut je multivitamin ramai yang rasa ia adalah vitamin yang biasa... Tapi dalam Shaklee kami mempunyai MULTIVITAMIN yang memang lain dari yang lain...ia adalah VITALEA

Kenapa kak long kata ia luar biasa...ini kerana VITALEA mengandungi UNSUR RAHSIA iaitu KROMIUM

Sebelum kak long bercerita lanjut...Jom kita kenal dengan UNSUR KROMIUM ni

Apa kromium?  Ia adalah logam mineral yang jumlahnya sedikit, baik dalam makanan mahupun pada tubuh manusia, tetapi sangat penting bagi kesihatan.  Nutrien ini tergolong essential trace mineral ( mineral penting yang diperlukan dalam jumlah kecil )  Kita memerlukan KROMIUM dari sumber makanan keranan ia tidak dihasilkan di dalam tubuh  KROMIUM diperlukan oleh hampir semua jaringan tubuh manusia, termasuk kulit, otak, otot, limpa, ginjal dan testis.

Di dalam VITALEA terdapat sebanyak 120mcg unsur KROMIUM.


Apa kepentingan KROMIUM ni ye...
i) KULIT Mereka yang berjerawat, KROMIUM membantu merawat jerawat dan mengurangkan jangkitan pada kulit
ii) DIA…

LECITHIN & KULIT CANTIK

Image
Salam sayang
Biasanya kita cuma dengar LECITHIN adalah EJEN PENCAIR LEMAK. Jarang sangat orang kata nak kulit lawa amik LECITHIN.
Namun apabila Pengacara Jemputan ketika Majlis Makan Malam Shaklee berkata yang pengambilan LECITHIN membantu menghasilkan KULIT yang CANTIK, membuatkan kak long tak senang duduk.
Hasil dari pencarian, maka inilah antara info yang boleh kak long kongsikan dengan kalian.
Lecithin membantu dalam pembentukan membran sel Lecithin membantu memberi kelembapan pada kulit Lecithin adalah salah satu nutrien yang menjadikan kulit lebih halus Lecithin membantu mengaktifkan metabolisme sel Lecithin sebagai ejen anti-penuaan