Posts

Showing posts with the label lain-lain

Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Terbakar

Salam sayang 

Pagi ni kak long menerima mesej whatsapp dari grup family.

"Assalamualaikum satu musibah telah menimpa sekoklah tahfiz disurau keramat hujung datok keramat .terbakar subuh tadi ramai pelajar terperangkap." Mesej ni dihantar oleh biras kak long. Dan tahfiz ini terletak berhampiran dengan rumah kediaman mereka.

Terkejut kami mendengarnya. Dan bila kaklong google rupanya pihak wartawan pun dah cover cerita ni

https://www.bharian.com.my/berita/kes/2017/09/325192/pusat-tahfiz-terbakar-lebih-20-terkorban

Ini link dari Berita Harian untuk korang baca

Diharapkan tiada mana-mana pihak yang mengedarkan gambar yang tidak sepatutnya menerusi apa jua aplikasi media sosial. Ini salah satu cara kita menghormati pihak mangsa dan keluarga mereka.

Dahului ucapan Innalillah Wainna Ilaihi Rajiun serta bacaan Al Fatihah adalah lebih mulia lagi kan.


Banyak pihak yang mula membuka tabung atau dana untuk musibah ini. Sedikit sumbangan kita mungkin boleh membantu pihak yang terlibat in s…

GEMA GEGARVAGANZA

Image
Malam ini kak long ambil mood untuk menceriakan korang-korang pembaca setia RahsiaSihat.com ni dengan rancangan kegemaran kak long.

Kak long jarang menonton televisyen apatah lagi drama-drama. Namun satu program ini memang kak long tunggu-tunggu sejak trailer keluar di televisyen lagi. Inilah dia programnya... GEMA GEGAR VAGANZA. Kenapa kak long tunggu? Sebabnya kebanyakan kumpulan nasyid kegemaran kak long menyertai program ni.

Memang seronok apabila dapat mengimbau kenangan lagu-lagu nasyid masa zaman persekolahan dulu-dulu. Rasa macam masih muda remaja pula rasanya (sila jangan muntah ye).

Program ini berbeza dengan Gegar Vaganza kerana lagu-lagu yang dipertandingkan kebanyakannya adalah lagu berundur dakwah walaupun berbeza genre. Yang mana tidak pernah menonton atau tidak punya Astro, boleh sahaja menonton di youtube. Kumpulan kegemaran kak long tentulah Hijjaz dan Mirwana. Cara mereka membawa lagu yang diberikan oleh pihak produksi memang berbeza dan mereka memang membawa denga…

Teknologi Makanan Belajar Apa?

Image
Salam sayang 

Sejak berkenalan dengan DIET EAT CLEAN ni, memang bermacam-macam istilah zaman belajar tu didengar balik 😁. Maklumlah akak kan dulu belajar teknologi makanan jadi banyak istilah dalam makanan tu kita boleh jumpa di label-label makanan.


Memang kitorang belajar pasal gluten, pasal hydrogented oil, pasal parboiled rice, pasal blast freezing, pasal IQF...cumanya kitorang lebih fokus pada teknik pemprosesan serta sifat makanan itu sendiri.

Kitorang belajar Akta Makanan sebab untuk makanan terproses, setiap bahan tambah/ food additive termasuk pengawet, perisa dan pewarna yang digunakan ada sukatan tertentu yang dibenarkan... Tak boleh letak sesuka hati...yang ada nombor siri E tu, kitorang ada buku khusu untuk nombor E tu... jadi mudah untuk kita rujuk (sangat berguna untuk kak long tau masa bekerja ni)

Kitorang belajar macamana nak buat sosej, nak buat aiskrim, macamana nak buat makanan terperam macam tempe, teh kombucha. Ada juga belajar bioteknologi, yang mana kalau masu…

Salam Sayang

Image
Salam sayang

Lama kita tak bersiaran..maaf banyak-banyak...bulan puasa dan raya yang agak menyibukkan...dengan urusan kerja dan pindah rumah bonda ayahanda hinggalah ke urusan Syawal

Alhamdulillah walau tidak bersiaran lama, syukur kerana blog yang setia ni masih terus membuahkan hasil....

Lepas ni kena usaha kuat lagi untuk terus berhasil malah membuahkan hasil yang lebih lumayan..

Bagaimana denga sambutan Syawal kalian...hari ni dah hari ke-9... Alhamdulillah tahun ni dapat kak long bercuti panjang...jika tahun lepas beraya di hujung-hujung pantang, tahun ni kiranya dapat kak long menebus semula raya tahun lepas...

Kebiasaannya menyambut raya di dua tempat sahaja namun bermula tahun ini ada 3 tempat pula...Seremban, Batu Pahat & Mersing...jangan salah sangka ye, Seremban tempat hijrah terkini ayahbonda kak long, Batu Pahat tempat bermastautin nenda dan sanak saudara kak long serta en suami manakala Mersing adalah tempat tinggal bonda mertua kak long...Maka lebih jauhlah perjalan…

Bidadari Syurga

Image
Salam sayang
Hari pertama dalam minggu kedua bulan Jun... Masih dalam mood cuti sekolah walaupun kak long bekerja.. Alhamdulillah semalam dapat juga kak long sekeluarga meluangkan masa bersama-sama ibu dan ayah... Perjalanan yang tidak dirancang disebabkan kesihatan encik Suami namun perancangan Allah mengatasi segala-galanya...
Satu perasaan yang tidak dapat diungkapkan bila dapat bertemu dengan sepasang bidadari syurga ini. 
Semalam, secara rasminya kedua-dua ibu dan ayah kak long telahpun menetap di Seremban. Perpindahan dari Johor ke Negeri Sembilan in shaa Allah akan membawa banyak hikmah buat kita sekeluarga.
Lepas ni, makin dekatlah dan semoga semakin mudahlah kami ingin menjenguk bidadari syurga kami ini.



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

RAHSIA ~ TIDUR DALAM GELAP

Image
Salam sayang

Petang ni kak long nak berkongsi info berkaitan Rahsia Tidur Dalam Gelap. Banyak kebaikannya rupanya dan salah satunya mampu menjadikan berat badan kita ideal. Nak tahu rahsia yang lain-lain..jemput baca artikel yang kak long pinjam dari sini


Matikan lampu ketika tidur, tinjauan Sains dan pesanan Rasulullah SAW
Semakin malam semakin gelap tubuh kita akan merasa lelah dan mengantuk. Ini jelas wajar, sintesis dan sekresi hormon melatonin oleh kelenjar pineal meningkat seiring dengan semakinnya malam.
Hormon inilah yang menyebabkan kita menjadi mengantuk di malam hari. Fungsi dari rasa kantuk adalah sebagai isyarat positif tubuh agar segera mengistirahatkannya. Hormon yang mempengaruhi irama sirkadian ini kemudian akan menyesuaikan sehingga terjadi penyegerakan antara kitaran tidur dengan kitaran pergantian siang dan malam di alam sekitar.

Dari Jabir Bin Abdullah bahawasanya Rasulullah bersabda:
"Matikanlah lampu-lampu diwaktu malam jika kamu hendak tidur, dan tutuplah pintu…

TERIMA KASIH CINTA ~ TERIMA KASIH PEMILIK TULANG RUSUKKU

Image
Salam sayang

Ku adalah manusia Yang paling beruntung Memiliki kamu
Kau tiada habisnya Menyayangi aku sepenuh hatimu Cinta yang luar biasa Ku serahkan.. pada dirimu
Kaulah cinta sesungguhnya Sekuat hatiku kan menjagamu Demi cinta seutuhnya
Ku kan berjanji seumur hidupku Takkan lelah mendampingimu (Cinta Sesungguhnya – Sabhi Saddi ft Marsha)


Melankolik kan lirik lagu di atas, tapi itulah sebenarnya bait-bait yang sememangnya dinukilkan khusus buat suami kak long, En Redzuan Tukiran. Mengenalinya lantas mengahwini beliau merupakan antara anugerah terindah yang pernah terjadi dalam kamus kehidupan kak long. 
Sepanjang perkahwinan kami, beliau sangat menyokong apa jua yang kak long lakukan. Pengorbanan terbesar yang kak long masih tak dapat nak balas adalah apabila beliau sanggup berhijrah dari Johor untuk bersama-sama kak long di Perak ni memulakan kehidupan baru kami walaupun seluruh ahli keluarganya menetap di Johor.
Dalam Shaklee beliaulah suami paling bergaya, despatch boy paling macho…

Menulis sebab minat dan sharing kan caring....

Image
Ramai yang bertanya adakah kak long berblog ni semata-mata kerana nak menjual sahaja...
Soalan bonus tu...actually kak long memang minat menulis...di awal pembabitan berblogging ni..kak long hanya menulis ketidakpuashatian kak long sahaja...mungkin ada antara kalian pernah membaca penulisan awal kak long...namun lama-kelamaan kak long rasa sangat tak 'best' sebab penulisan sebegitu menampakkan kelemahan dan ketidakmatangan seseorang...heheh ini pendapat peribadi kak long ye...tak terlibat dengan mana-mana individu yang hidup atau yang dah tiada....

Cabaran #2 MommyLyna - Duit dan Ramadhan

Image
Alamak...tetiba tersedar...arini last day utk submit entry for cabaran kedua....dah tgk sket2 peserta lain nyer entry...tgh kekeringan idea betul2 ni...anyway...kak long persembahkan entry kak long..harap-harap mara ke peringkat seterusnya....


Ari ni kak long nak buka mata anda semua mengenai sejarah....


Bahagian Pertama


Ada siapa tahu sejarah duit tak..kak long nak kongsi sejarah duit pd entry kali ni...


dipetik dr wikipedia


Sebelum kewujudan konsep wang, manusia menggunakan sistem barter tidak cekap. Oleh kerana ketidakpuasan manusia terhadap sistem tukar barang atau barter, maka satu sistem pertukaran yang menggunakan satu 'benda' sebagai perantaraan dicipta. Keupayaan wang membebaskan manusia dari kerumitan sistem barter membawa kepada penggunaan wang sebaik sahaja wujud barang yang boleh diterima umum.