Showing posts with label lain-lain. Show all posts
Showing posts with label lain-lain. Show all posts

Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah Terbakar

Salam sayang 

Pagi ni kak long menerima mesej whatsapp dari grup family.

"Assalamualaikum satu musibah telah menimpa sekoklah tahfiz disurau keramat hujung datok keramat .terbakar subuh tadi ramai pelajar terperangkap." Mesej ni dihantar oleh biras kak long. Dan tahfiz ini terletak berhampiran dengan rumah kediaman mereka.

Terkejut kami mendengarnya. Dan bila kaklong google rupanya pihak wartawan pun dah cover cerita ni

https://www.bharian.com.my/berita/kes/2017/09/325192/pusat-tahfiz-terbakar-lebih-20-terkorban

Ini link dari Berita Harian untuk korang baca

Diharapkan tiada mana-mana pihak yang mengedarkan gambar yang tidak sepatutnya menerusi apa jua aplikasi media sosial. Ini salah satu cara kita menghormati pihak mangsa dan keluarga mereka.

Dahului ucapan Innalillah Wainna Ilaihi Rajiun serta bacaan Al Fatihah adalah lebih mulia lagi kan.


Banyak pihak yang mula membuka tabung atau dana untuk musibah ini. Sedikit sumbangan kita mungkin boleh membantu pihak yang terlibat in shaa Allah.


Semoga roh mereka ditempatkan di sisi para kekasih Allah yang dimuliakan. In shaa Allah.

Dan KEMATIAN adalah sebaik-baik peringatan buat yang HIDUP
Share:
Read More
,

GEMA GEGARVAGANZA


Malam ini kak long ambil mood untuk menceriakan korang-korang pembaca setia RahsiaSihat.com ni dengan rancangan kegemaran kak long.

Kak long jarang menonton televisyen apatah lagi drama-drama. Namun satu program ini memang kak long tunggu-tunggu sejak trailer keluar di televisyen lagi. Inilah dia programnya... GEMA GEGAR VAGANZA. Kenapa kak long tunggu? Sebabnya kebanyakan kumpulan nasyid kegemaran kak long menyertai program ni.

Memang seronok apabila dapat mengimbau kenangan lagu-lagu nasyid masa zaman persekolahan dulu-dulu. Rasa macam masih muda remaja pula rasanya (sila jangan muntah ye).

Program ini berbeza dengan Gegar Vaganza kerana lagu-lagu yang dipertandingkan kebanyakannya adalah lagu berundur dakwah walaupun berbeza genre. Yang mana tidak pernah menonton atau tidak punya Astro, boleh sahaja menonton di youtube. Kumpulan kegemaran kak long tentulah Hijjaz dan Mirwana. Cara mereka membawa lagu yang diberikan oleh pihak produksi memang berbeza dan mereka memang membawa dengan gaya mereka tersendiri.

Cubalah menonton..In shaa Allah banyak yang boleh kita dapat. Bukan sekadar hiburan namun ilmu di sebaliknya.

Related image



Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970
Share:
Read More

Teknologi Makanan Belajar Apa?

Salam sayang 

Sejak berkenalan dengan DIET EAT CLEAN ni, memang bermacam-macam istilah zaman belajar tu didengar balik 😁. Maklumlah akak kan dulu belajar teknologi makanan jadi banyak istilah dalam makanan tu kita boleh jumpa di label-label makanan.

Image result for food technology

Memang kitorang belajar pasal gluten, pasal hydrogented oil, pasal parboiled rice, pasal blast freezing, pasal IQF...cumanya kitorang lebih fokus pada teknik pemprosesan serta sifat makanan itu sendiri.

Kitorang belajar Akta Makanan sebab untuk makanan terproses, setiap bahan tambah/ food additive termasuk pengawet, perisa dan pewarna yang digunakan ada sukatan tertentu yang dibenarkan... Tak boleh letak sesuka hati...yang ada nombor siri E tu, kitorang ada buku khusu untuk nombor E tu... jadi mudah untuk kita rujuk (sangat berguna untuk kak long tau masa bekerja ni)

Kitorang belajar macamana nak buat sosej, nak buat aiskrim, macamana nak buat makanan terperam macam tempe, teh kombucha. Ada juga belajar bioteknologi, yang mana kalau masuk makmal biotek ni macam masuk hospital...bau lysol (pembasmi kuman) memang kuat...kitorang diajar ekstrak enzim dan guna alat berteknologi tinggi macam HPLC

Image result for food technology

Tentang nutrisi makanan, memang bukan kepakaran kami di bidang teknologi makanan ni. Tapi kami belajar tentang functional food. Iaitu bagaimana nak hasilkan makanan berfungsi yang bagus untuk kesihatan contohnya makanan tambahan untuk kanak-kanak berasaskan soya. Selain tu, kami turut mempelajari perkara asas dalam pelabelan makanan, sistem keselamatan dan kebersihan makanan untuk kilang. Kami turut membuat analisis untuk sample-sampel makanan untuk mengetahui nutrisi sesuatu makanan itu.

Kesimpulannya, seronok belajar teknologi makanan ni sebab kita belajar tentang apa yang kita makan. Cuma, makanan terproses ni sebenarnya kurang berkhasiat bergantung kepada jenis bahan yang digunakan serta teknik pemprosesannya.


Kalau korang berminat nak mencuba produk Shaklee....

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

Salam Sayang

Salam sayang

Lama kita tak bersiaran..maaf banyak-banyak...bulan puasa dan raya yang agak menyibukkan...dengan urusan kerja dan pindah rumah bonda ayahanda hinggalah ke urusan Syawal

Alhamdulillah walau tidak bersiaran lama, syukur kerana blog yang setia ni masih terus membuahkan hasil....

Lepas ni kena usaha kuat lagi untuk terus berhasil malah membuahkan hasil yang lebih lumayan..

Bagaimana denga sambutan Syawal kalian...hari ni dah hari ke-9... Alhamdulillah tahun ni dapat kak long bercuti panjang...jika tahun lepas beraya di hujung-hujung pantang, tahun ni kiranya dapat kak long menebus semula raya tahun lepas...

Kebiasaannya menyambut raya di dua tempat sahaja namun bermula tahun ini ada 3 tempat pula...Seremban, Batu Pahat & Mersing...jangan salah sangka ye, Seremban tempat hijrah terkini ayahbonda kak long, Batu Pahat tempat bermastautin nenda dan sanak saudara kak long serta en suami manakala Mersing adalah tempat tinggal bonda mertua kak long...Maka lebih jauhlah perjalanan raya kami...

Di kesempatan ini juga, kak long sekeluarga menyusun sepuluh jari memohon maaf jika kami ada tersalah laku, terlepas bicara, terhiris emosi tatkala kita berhubungan. Semoga ukhuwah yang terjalin walau di alamaya ini terus berkembang mekar.

Lupakan seketika hal ehwal raya... Apakata Syawal kali ni kita lebihkan untuk orang lain yang lebih memerlukan...Jika sebelum ini kita sibuk dengan membuat rumah terbuka, apa kata kali ni kurangkan belanja rumah terbuka dan lebihkan bersedekah untuk saudara-saudara kita di Palestin teruatamanya..

Jadikan Syawal kali ni sebagai bulan mujahadah buat kita, jika Ramadhan berjaya mentarbiyyahkan nafsu moga ia berterusan...


Salam lebaran, Salam Syawal


   
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

Bidadari Syurga

Salam sayang

Hari pertama dalam minggu kedua bulan Jun... Masih dalam mood cuti sekolah walaupun kak long bekerja.. Alhamdulillah semalam dapat juga kak long sekeluarga meluangkan masa bersama-sama ibu dan ayah... Perjalanan yang tidak dirancang disebabkan kesihatan encik Suami namun perancangan Allah mengatasi segala-galanya...

Satu perasaan yang tidak dapat diungkapkan bila dapat bertemu dengan sepasang bidadari syurga ini. 

Semalam, secara rasminya kedua-dua ibu dan ayah kak long telahpun menetap di Seremban. Perpindahan dari Johor ke Negeri Sembilan in shaa Allah akan membawa banyak hikmah buat kita sekeluarga.

Lepas ni, makin dekatlah dan semoga semakin mudahlah kami ingin menjenguk bidadari syurga kami ini.



 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

RAHSIA ~ TIDUR DALAM GELAP

Salam sayang

Petang ni kak long nak berkongsi info berkaitan Rahsia Tidur Dalam Gelap. Banyak kebaikannya rupanya dan salah satunya mampu menjadikan berat badan kita ideal. Nak tahu rahsia yang lain-lain..jemput baca artikel yang kak long pinjam dari sini


Matikan lampu ketika tidur, tinjauan Sains dan pesanan Rasulullah SAW


Semakin malam semakin gelap tubuh kita akan merasa lelah dan mengantuk. Ini jelas wajar, sintesis dan sekresi hormon melatonin oleh kelenjar pineal meningkat seiring dengan semakinnya malam.

Hormon inilah yang menyebabkan kita menjadi mengantuk di malam hari. Fungsi dari rasa kantuk adalah sebagai isyarat positif tubuh agar segera mengistirahatkannya. Hormon yang mempengaruhi irama sirkadian ini kemudian akan menyesuaikan sehingga terjadi penyegerakan antara kitaran tidur dengan kitaran pergantian siang dan malam di alam sekitar.


Dari Jabir Bin Abdullah bahawasanya Rasulullah bersabda:

"Matikanlah lampu-lampu diwaktu malam jika kamu hendak tidur, dan tutuplah pintu-pintu, bekas serta makanan dan minuman kalian. (HR. Bukhari dan Muslim)

Seorang biolog, Joan Roberts mencari rahsia setelah melakukan percubaan pada haiwan. Ketika haiwan tersebut diberi cahaya buatan pada malam hari, melantonin nya (salah satu hormon dalam sistem kekebalan yang mampu memerangi dan mencegah berbagai penyakit termasuk kanser payudara dan kanser prostat) menurun dan sistem kekebalan tubuhnya lemah.

Rupanya, cahaya Lampu - seperti juga TV - menyebabkan hormon menjadi sangat lelah. Keadaan malam yang gelap diam-diam bekerjasama dengan tubuh. Hanya dalam keadaan yang benar-benar gelap tubuh menghasilkan melantonin. Sebaliknya, tidur dengan lampu menyala di malam hari - sekecil apapun sinarnya menyebabkan Pengeluaran hormon melantonin terhenti.

Tidur yang berkualiti dalam erti bahawa dalam selang masa selama kita tidur, otak kita benar-benar dalam keadaan berehat. Sinar cahaya saat kita tidur menjadikan kualiti tidur kita kurang baik, ini kerana sinar tersebut masih berperanan sebagai perangsang stimulator kerja otak.

Secara ilmiah, cahaya yang ada dalam bilik tidur akan menembus sampai bahagian mata kita walaupun dalam keadaan terlelap, sinar tersebut akan memasuki bilik stimulator yang nantinya direspon oleh otak. Dengan kata lain walaupun mata kita terpejam, tetapi jika ada cahaya yang bersinar maka otak kita akan bekerja untuk bertindak balas atau mengartikan cahaya yang masuk tersebut.

Tidur yang berkualiti di malam hari merupakan usaha pengoptimuman dalam detoksifikasi untuk meneutralkan toksin yang mengontaminasi tubuh. Detoksifikasi tubuh, terjadi terutama pada hati, tercapai optimum saat tidur. Mekanisme tersebut berkaitan erat dengan diproduksinya antioksidan sebagai penetral toksin. Pada tidur yang berkualiti, detoksifikasi hati dapat berjalan optimum, khususnya dalam pembentukan asid amino glutathione sebagai antioksidan yang meneutralkan stres oksidatif dan radikal bebas.


Mencegah Kanser Payudara
Tidur malam dalam bilik yang gelap benar-benar bermanfaat buat tubuh. Ahli biologi Joan Robert mengatakan tubuh baru boleh menghasilkan hormon melatonin ketika tidak ada cahaya. Hormon ini adalah salah satu hormon kekebalan tubuh yang mampu memerangi dan mencegah berbagai penyakit termasuk kanser payudara dan kanser prostat.

Malangnya, hormon melatonin ini tidak akan muncul jika orang tidur malam hari dengan lampu menyala. Adanya cahaya atau sinar membuat pengeluaran hormon melatonin akan berhenti.

Dengan mematikan lampu ketika tidur malam hari, bukan hanya menjimatkan tenaga tetapi juga meningkatkan kesihatan tubuh. Maka itu tidur malam sambil nonton TV juga sangat tidak disyorkan.

Pengamal kesihatan yang lain, Lynne Eldridge MD yang juga penulis buku 'Avoiding Cancer One Day At A Time' juga menuliskan perempuan buta 80 peratus lebih kecil terkena risiko kanser payudara berbanding rata-rata perempuan lain. Diduga faktor hormon melatonin yang banyak ditubuhnya kerana penglihatan yang gelap membuatnya punya daya tahan tubuh yang lebih tinggi.

Pentingnya tidur malam hari dengan mematikan lampu baru-baru ini juga diteliti oleh para saintis dari Inggeris dan Israel. Penyelidik mendapati ketika cahaya dihidupkan pada malam hari, boleh menyebabkan ekspresi berlebihan dari sel-sel yang dikaitkan dengan pembentukan sel kanser.

Para saintis mendakwa jika seseorang terbangun di malam hari dan menyalakan lampu selama beberapa saat, maka boleh menyebabkan perubahan biologi yang mungkin mengarah ke kanser.

Jika pada penelitian sebelumnya tidur malam dengan lampu terang dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser payudara dan kanser prostat. Maka pada penelitian terbaru ini menunjukkan paparan jangka pendek juga boleh dikaitkan dengan peningkatan risiko kanser.

"Orang-orang yang bangun di malam hari disyorkan untuk tidak menyalakan lampu. Kami percaya bahawa setiap kali menyalakan cahaya buatan pada malam hari akan mempunyai kesan pada biologi tubuh, kerana ini adalah mekanisme yang sensitif," ujar Dr Rachel Ben-Sclomo dari University of Haifa.

Dr Rachel menambah bahawa ini adalah penemuan terbaru dan masih sebatas penelitian pendahuluan. Namun kini ia dan pasukan tengah menganalisa wilayah ini secara lebih terperinci. Keputusan ini juga telah dilaporkan dalam jurnal Cancer Genetics and Cytogenetics.

Anak-anak yang tidur dengan lampu menyala berisiko mengidap leukemia.
Para saintis mendapati bahawa tubuh perlu suasana gelap dalam menghasilkan bahan kimia pelawan kanser. Bahkan ketika menyalakan lampu toilet, begadang, mengembara melintas zon masa, lampu-lampu jalan boleh menghentikan pengeluaran zat melatonin.

Tubuh memerlukan zat kimia untuk mencegah kerosakan DNA dan ketiadaan zat melatonin tersebut akan menghentikan asid lemak menjadi tumor dan mencegah pertumbuhannya.

Prof. Russle Reiter dari Texas University yang mengetuai kajian tersebut mengatakan "Sekali anda tidur dan tidak mematikan lampu selama 1 minit. Otak anda akan mengesan bahawa lampu menyala seharian dan pengeluaran zat melatonin menurun ".

Jumlah anak-anak pengidap leukimia naik menjadi dua kali ganda dalam kurun 40 tahun terakhir. Sekitar 500 anak muda di bawah 15 tahun didiagnosis menderita penyakit ini setiap tahun dan kira-kira 100 orang meninggal.

Sebuah persidangan tentang anak penderita leukimia diadakan di London menyatakan bahawa orang menderita kanser akibat terlalu lama memakai lampu waktu tidur dimalam hari berbanding dengan yang tidak pernah memakai lampu waktu tidur.

Hal ini menekan pengeluaran melatonin di mana biasanya terjadi antara pukul 21.00 9 s / d pukul 20.00. Penelitian terdahulu telah menunjukkan bahawa orang-orang yang paling mudah diserang adalah para pekerja shift yang mempunyai risiko terkena kanser payudara.

Pada kenyataannya, Orang-orang buta tidak terdedah kepada melatonin mempunyai risiko yang lebih rendah menghidap kanser. Maka orang-orang tua disyorkan utk menggunakan bola lampu yang suram berwarna merah atau kuning jika anak-anaknya takut pada kegelapan.

sumber dari jurnalhajiumroh.com

 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

TERIMA KASIH CINTA ~ TERIMA KASIH PEMILIK TULANG RUSUKKU

Salam sayang

Ku adalah manusia
Yang paling beruntung
Memiliki kamu

Kau tiada habisnya
Menyayangi aku sepenuh hatimu
Cinta yang luar biasa
Ku serahkan.. pada dirimu

Kaulah cinta sesungguhnya
Sekuat hatiku kan menjagamu
Demi cinta seutuhnya

Ku kan berjanji seumur hidupku
Takkan lelah mendampingimu
(Cinta Sesungguhnya – Sabhi Saddi ft Marsha)



Melankolik kan lirik lagu di atas, tapi itulah sebenarnya bait-bait yang sememangnya dinukilkan khusus buat suami kak long, En Redzuan Tukiran. Mengenalinya lantas mengahwini beliau merupakan antara anugerah terindah yang pernah terjadi dalam kamus kehidupan kak long. 

Sepanjang perkahwinan kami, beliau sangat menyokong apa jua yang kak long lakukan. Pengorbanan terbesar yang kak long masih tak dapat nak balas adalah apabila beliau sanggup berhijrah dari Johor untuk bersama-sama kak long di Perak ni memulakan kehidupan baru kami walaupun seluruh ahli keluarganya menetap di Johor.

Dalam Shaklee beliaulah suami paling bergaya, despatch boy paling macho, posmen paling rajin, driver yang handsome yang sentiasa berada di sisi... malah selalu bertanya, "Hari ni takde nak hantar barang ke?" - salah satu motivasi untuk kak long terus memastikan yang setiap hari mesti ada sekurang-kurangnya 1 barang untuk dipos dan dihantar.

Masih teringat bagaimana kak long mengenali upline kak long iaitu Kak Norita dan Abg Naquib (dari www.anakkuwiraku.com) 


Masa mula-mula tu beli vitamin untuk diri sendiri...selepas setahun tengok Kak N menulis di blog macam best je nak join Shaklee.. dan bermula dari tarikh 25 Februari 2011 maka kak long sah bergelar Shaklee Independent Distributor. Seronok berbiz Shaklee ni...semuanya hanya di hujung jari malah kami hanya bermeeting secara online... Bila ada webinar, maka kak long sekeluarga akan duduk menekuni apa yang sifu kami ni ajarkan... Anak-anak pun dah pandai berbiz tau heheh

So kalau korang nak join grup WAS kak long boleh je contact no di atas blog ni ye...


   Perunding Kesihatan Shaklee Anda!!

Share:
Read More

Menulis sebab minat dan sharing kan caring....


Ramai yang bertanya adakah kak long berblog ni semata-mata kerana nak menjual sahaja...
 
Soalan bonus tu...actually kak long memang minat menulis...di awal pembabitan berblogging ni..kak long hanya menulis ketidakpuashatian kak long sahaja...mungkin ada antara kalian pernah membaca penulisan awal kak long...namun lama-kelamaan kak long rasa sangat tak 'best' sebab penulisan sebegitu menampakkan kelemahan dan ketidakmatangan seseorang...heheh ini pendapat peribadi kak long ye...tak terlibat dengan mana-mana individu yang hidup atau yang dah tiada....

ATAU


Then, sementelah kak long terjebak dengan dunia blogging ni...kak long nampak yang dengan blog pun boleh buat duit...tapi kak long akui bukan mudah untuk berblog sahaja dan dapat income yg lumayan...lebih-lebih lagi kak long bukannya pandai sangat nak increase traffic dan SEO...

Kak long mula menceburi jualan online sejak kak long mengenali Shaklee...selepas setahun kak long amalkan Shaklee, kak long mula la merisik-risik bagaimana perniagaan online dijalankan..ye, berbeza dengan offline...perniagaan online memang lebih mudah dan menjimatkan masa...(kak long n suami ada gak buat biz offline...tapi sgt kecil2an...lebih utk kawasan setempat...)..Apatah lagi memang kak long suka nak menulis...

Cuma mula-mula nak menulis sesuatu berkaitan fakta agak susah..(hehe kak long ni suka tulis sajak tau..kalau nak tau..)...tapi Alhamdulillah, semakin lama kemahiran itu diasah..ia jadi lebih baik...Dan kini rasa tak sedap pula kalau tak menulis sehari...

Jadi kak long harap korang tak boring membaca blog kak long ni ye...dan semoga kalian sering menyokong biz kak long...Dah baca ni...takkan tak reti-reti nak membeli vitamin dari kak long..ahaks.....terima kasih banyak2 atas sokongan dari kalian...kak long akan terus menulis dan berkongsi dengan kalian apa jua berkaitan kesihatan, rumahtangga, anak-anak dan keluarga...InsyaAllah...

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More

Cabaran #2 MommyLyna - Duit dan Ramadhan

Alamak...tetiba tersedar...arini last day utk submit entry for cabaran kedua....dah tgk sket2 peserta lain nyer entry...tgh kekeringan idea betul2 ni...anyway...kak long persembahkan entry kak long..harap-harap mara ke peringkat seterusnya....


Ari ni kak long nak buka mata anda semua mengenai sejarah....


Bahagian Pertama


Ada siapa tahu sejarah duit tak..kak long nak kongsi sejarah duit pd entry kali ni...


dipetik dr wikipedia


Sebelum kewujudan konsep wang, manusia menggunakan sistem barter tidak cekap. Oleh kerana ketidakpuasan manusia terhadap sistem tukar barang atau barter, maka satu sistem pertukaran yang menggunakan satu 'benda' sebagai perantaraan dicipta. Keupayaan wang membebaskan manusia dari kerumitan sistem barter membawa kepada penggunaan wang sebaik sahaja wujud barang yang boleh diterima umum.


Bayangkan kalau sekarang ni ada lagi sistem barter...hehehe...nak ipad...tulis entry...(boleh jadi jugak kan... :))



Revolusi wang dimulakan dengan wang komoditi. Pada mulanya mereka memilih alat-alat seperti barang perhiasan untuk dijadikan sebagai alat pertukaran. Antara barang-barang yang digunakan ialah:
  1. Biji-biji manik (biasanya diperbuat dari kaca, tanah liat, batu akik dan batu unam.)
  2. Kulit-kulit binatang
  3. Pedang
  4. Cerek (bahan tembaga)
  5. Tombak
  6. Tempayan (yang merupakan simbol atau status kekayaan pada era tersebut)
  7. Meriam kecil tembaga


Kiranya kalau org tu ada brg berharga kira dia la yang kaya ye tak...


Wang logam dicipta untuk menggantikan wang komoditi yang kurang sesuai peranannya sebagai wang. Selain emas, antara logam yang pernah digunakan sebagai wang logam adalah besi, timah, perak dan tembaga. Antara logam-logam ini, emas dan perak merupakan logam yang paling popular dan diguna secara meluas di seluruh dunia.
Sekarang ni kita dah kembali ke emas dan perak..apa lagi..jom ler kita melabur..(ke kak long dah mula melalut ni..)


Wang kertas diperkenalkan untuk mengatasi kelemahan wang logam yang berat untuk menjalankan urusniaga. Wang kertas pada mulanya dalam bentuk satu resit yang digunakan sebagai bukti simpanan emas dan perak dengan tukang emas.




Kalau sekarang ni ibarat surat pajak gadai kot....



Wang fiat merujuk kepada wang yang tidak disandarkan kepada rizab komoditi. Nilai wang fiat diberikan melalui perintah kerajaan yang menguatkuasakan wang fiat sebagai tender sah di sisi undang-undang di mana si penghutang boleh membayar hutang mereka dengan wang fiat tanpa perlu risau tidak diterima.
Pada tahun 1971, Amerika Syarikat bertukar kepada wang fiat. Pada ketika inilah, kebanyakan ekonomi negara-negara maju menyandarkan mata wang mereka kepada dolar Amerika Syarikat.


Inilah era kita masa kini...

Bahagian Kedua
sumber 
Sejarah Puasa 

Bagi umat Islam - Puasa yang wajib adalah puasa di bulan Ramadhan...



Sejarah puasa Ramadan bermula pada akhir bulan Syaaban tahun kedua Hijrah iaitu dua tahun selepas Nabi Muhammad berpindah dari mekah ke Madinah. Madinah terletak sejauh 320 kilometer ke utara Mekah. Peristiwa ini berlaku pada bulan September 622. Sepanjang hayat, beliau sempat berpuasa Ramadan sebanyak sembilan kali.

Imam Mujahid berkata Allah mewajibkan puasa ke atas setiap generasi manusia. Rashid Ridha menguatkan pendapat ini dengan berkata, "Puasa hari ini pernah dilakukan oleh masyarakat Arab sebelum Islam."
Aisyah melaporkan orang Quraish Mekah berpuasa pada hari Asyura. Puasa hari Asyura berlaku pada 10 Muharram setiap tahun hijrah. Apabila Nabi Muhammad berhijrah ke Madinah, beliau mendapati orang Yahudi juga berpuasa pada hari Asyura. Oleh itu, beliau dan para sahabat berpuasa dengan menambah satu hari sebelum hari Asyura bagi membezakan puasa orang Yahudi dengan orang Islam.
Pada penghujung bulan Syaaban tahun kedua Hijrah, Allah menurunkan ayat 183 hingga 185 surah al-Baqarah yang mewajibkan umat Islam berpuasa selama sebulan dalam bulan Ramadan. Selepas puasa Ramadan diwajibkan, hukum mengenai puasa Asyura pun berubah. Nabi Muhammad mengeluarkan hukum mengenai puasa Asyura yang dilakukan sebelum itu,
"Sesiapa yang ingin berpuasa pada hari Asyura, berpuasalah den sesiapa yang hendak berbuka berbukalah."
Nabi Muhammad berpuasa Ramadan selama hidupnya sebanyak sembilan kali. Lapan kali dengan 29 hari dan sekali sahaja puasa penuh 30 hari. Mengikut laporan yang lain sebanyak dua kali puasa penuh 30 hari.
Allah maha bijaksana menetapkan puasa wajib pada bulan Ramadan serta menentukan kitab-kitabnya turun pada bulan yang sama.

Puasa bagi nabi dan rasul yang lain

Dalam kitab Taurat, puasa diwajibkan ke atas orang-orang Yahudi pada hari ke-10 hari bulan ke tujuh dalam kalendar mereka. Ia bertepatan dengan bulan Syaaban bagi orang Islam lalu ia dinamakan hari Asyura(sepuluh). Mereka berpuasa siang dan malam. Puasa yang termasyur bagi orang-orang Nasrani pula ialah puasa sebelum Iedil Fishi iaitu hari memperingati kebangkitan al-Masih dari kubur.
Menurut Imam al-Qurtubi, pada zaman Nabi Musa dan Nabi Isa, Allah juga mewajibkan mereka dan umat mereka supaya berpuasa pada bulan Ramadan. Kemudian mereka mengubah puasa Ramadan itu dengan menambah 10 hari sebagai nazar pendeta yang sembuh daripada sakit. Oleh itu, puasa orang Nasrani menjadi 40 hari.


Jadi kawan-kawan...mari lah kita meneruskan puasa kita...moga-moga ramadhan kali ini lebih berkat dalam kehidupan kita....

“entry ini ditulis untuk cabaran #2 iPad MySuperKids yang direviu oleh alyrds a.k.a ally ardee simin & Wan Fatihanum dan ditaja oleh Adorable Muslimah
Share:
Read More