Posts

Showing posts with the label lecithin

BERPUASA dengan LECITHIN

Image
Salam sayang

Bulan puasa yang lepas, selain dari mengikuti kelas GengFitKC secara online, kak long masih meneruskan pengambilan SET KURUS SHAKLEE.

Apa yang kak long ambil? Memandangkan kak long masih menyusukan seorang bayi berusia 10 bulan ketika itu, maka pengambilan CINCH sangat tidak digalakkan. Maka solusinya adalah dengan mengambil ESP (Soy protein).

Selain itu, tanpa gagal setiap hari sebelum bersahur kak long akan mengambil 6 biji LECITHIN. Kak long ambil Lecithin ni sebagai usaha untuk menurunkan peratusan lemak badan serta mengurangkan lemak di bahagian bawah kulit.

Bagaimana LECITHIN ni bertindak?


LECITHIN juga dikenali sebagai PENGEMULSI SEMULAJADI. Ia mempunyai kesan untuk melekat pada lemak. Lecithin membolehkan lemak "terapung" di dalam darah dan sekaligus mengelakkan ia daripada melekat pada permukaan membran.
Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com



LECITHIN PELBAGAI FUNGSI

Image
Salam sayang



Harga sebotol RM55.00 Ada 180 biji

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

LECITHIN untuk ANAK BERSEKOLAH

Image
Salam sayang

Ada sahaja ibu bapa yang pm atau whatsapp kak long apa vitamin yang boleh diambil untuk anak-anak mereka yang masih bersekolah. Biasanya kak long akan tanya tujuan mereka terlebih dahulu. Biasanya antara tujuan vitamin diambil adalah untuk ·Membekalkan tenaga sepanjang waktu persekolahan·Membantu anak lebih focus dalam pembelajaran·Meningkatkan daya ingatan anak semasa belajar·Mengurangkan masalah kesihatan anak-anak
Vitamin yang kak long nak kongsikan hari ni lebih berkaitan dengan masalah pembelajaran serta fokus anak-anak di sekolah. Untuk 2 masalah ini, kak long suka nak cadangkan pengambilan LECITHIN.
Lecithin boleh diambil sejak dari anak berusia 4 tahun ke atas. Di dalam Lecithin terdapat satu unsur yang dipanggil KOLIN. KOLIN inilah yang bertindak untuk menghubungkan neuron di dalam otak. Dalam kata lain kolin adalah unsur yang mengaktifkan neurontransmitter di dalam otak. Neurotransmitter ini akan menghantar mesej ke otak dan sistem saraf
Kalau kita perasan dala…

LECITHIN KURANGKAN BENGKAK SUSU DISEBABKAN GS

Salam sayang 

Rentetan dari perkongsian kak long tentang Green Smoothies yang lepas. Sebenarnya kak long tak sedar pun yang GS ni boleh jadi milk booster. Sebab biasanya bila kak long ambil ESP setiap hari pun tiada masalah bengkak susu.
Namun sebaliknya terjadi selepas kak long mula mengamalkan GS ni. Hari pertama kak long rasa biasa je dan mek Hana pun menyusu seperti biasa. Masuk hari ketiga, kak long dah rasa kelainan. Hana mula mengelak minum susu pada bahagian kanan. Dan rasa berdenyut-denyut dah mula. Menjelang petang, rasa berdenyut dah mula sakit. Masa ni sakit masih boleh bertahan dan kak long masih terus menyusukan Hana pada kedua-dua belah. Bila malam, belah kanan semakin sakit dan Hana menolak untuk menyusu pada belah kanan. Memikirkan yang kak long berpuasa, pelbagai usaha luaran kak long lakukan seperti mengurut dengan sikat, tuaman panas dan tuaman sejuk. Masih bengkak susu tidak mahu surut.
Satu benda yang tak seronok bila bengkak susu ni selain sakit adalah, pengal…

Berpuasa tanpa Gastrik

Image
Salam sayang

Kak long dulu memang rajin bebeno kena gastrik.  Tak boleh lambat makan,  tak boleh makan pedas. Banyak kena pantang.

Salah satu cara kak long dulu adalah dengan mengambil susu setiap hari. Sekurangnya berkurang lah juga simptom gastrik tu.

Tapi sejak kenal Shaklee,  dan mengamalkan SET GASTRIK, alhamdulillah gastrik makin malu nak menyinggah.  Salah satu item dalam #setgastrikshaklee adalah ESP.  Waktu puasa ni hari-hari kak long pasti membancuh 1 cawan ESP.  Bukan sahaja untuk mengelakkan gastrik malah sumber tenaga untuk kak long.  Takde lah melepek bila dah petang 😀



Yang menariknya dalam Set Ramadhan Shaklee ni,  lecithin turut disertakan.  Kenapa?  Lazimnya mereka yang berpuasa kurang mengambil air  yang mencukupi.  Itu menjadi salah satu punca sembelit.  Lecithin membantu mengurangi simptom sembelit kerana ia membantu melembutkan najis. Sebab itulah kenapa lecithin disertakan di dalam Set Ramadhan ini.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lu…

Pengambilan SET KURUS SHAKLEE

Image
Salam sayang 

Sebelum ni kak long dah kongsikan SET KURUS SHAKLEE kan...

Ada yang bertanya, perlukah ambil setiap satu seperti yang dicadangkan.... Secara personal kak long akan katakan ia perlu. Kenapa?

Sebab setiap langkah yang ditunjukkan adalah bertujuan untuk memastikan produk yang diambil berkesan.

Di bawah ni kak long berikan cara PENGAMBILAN SET KURUS SHAKLEE


Hari 1 - Hari 3
Langkah detox perlu dilakukan. Ini untuk memastikan selepas ini, proses penyingkiran lemak dan penyerapan vitamin berlaku dengan efisien Ambil 3 biji Alfalfa sebelum sarapan (peringatan: Maksimum Alfalfa boleh diambil 10 biji namaun untuk peringkat awal mulakan dengan dos yang rendah) atau Ambil 4 biji herblaxsebelum tidur
Hari 4 dan seterusnya
Ambil3 biji Alfalfa sebelum sarapan (peringatan: Maksimum Alfalfa boleh diambil 10 biji namaun untuk peringkat awal mulakan dengan dos yang rendah) Ambil Lecithin 3 biji selepas makan tengahari Ambil Lecithin 3 biji selepas makan malam ** Jika anda mengambil Cinch Shake; Sa…

KOLIN dalam LECITHIN

Image
Salam sayang 

Selama ni kita kenal LECITHIN sebagai PENGEMULSI LEMAK...maksudnya ia bagus untuk MISI KURUS... Tapi hari ni kak long nak share yang LECITHIN sangat bagus untuk KESIHATAN OTAK

Kenapa?

Dalam LECITHIN, salah satu unsur yang ada adalah KOLIN.

Jom kita kenal KOLIN tu apa...

Apa itu KOLIN?
Kolin adalah nutrien yang mempunyai struktur menyerupai vitamin B. Ia adalah sejenis asid lemak dan boleh dijumpai di dalam LECITHIN. Tubuh kita boleh menghasilkan KOLIN namun keperluan KOLIN perlu diambil dari sumber luar bagi memenuhi jumlah yang perlu

Kolin adalah nutrien yang larut dalam air sehingga tidak dapat disimpan lama di dalam tubuh. Kelebihan kolin dalam tubuh akan dikeluarkan dari tubuh melalui urine. Oleh karena itu memenuhi keperluan harian kolin sangat disarankan bagi setiap orang.

Contoh bahan makanan yang banyak mengandungi kolin seperti telur, daging ayam, remis, udang, daging lembu, ikan sardin, asparagus, tomato, kacang soya



Untuk fungsi otak
KOLIN berfungsi untuk mengakti…

MISI KURUS 2015 ~ SET KURUS YANG MANTOP!!!

Image
Salam sayang 

Alhamdulillah... Dah masuk hari kedua bulan April...bagi SID Shaklee, ia merupakan bulan kedua dalam cycle baru.

Semalam kak long dah umumkan apa promo terbaru bulan ni...yang pasti SET KURUS pasti mengungguli carta.... Shaklee ada produk kuruskan badan ke?... Eh mestilah ada... Nak tahu lebih lanjut, teruskan baca

3 langkah bagaimana Shaklee membantu MISI KURUS ANDA!

OMEGA vs LECITHIN

Image
Salam sayang 

Antara LECITHIN & OMEGA, kak long lebih menyukai OMEGA... Kenapa?


Omega guard Shaklee yang lengkap dengan omega 3 membantu meningkatkan metabolisme badan seterusnya membantu badan membakar lemak secara semula jadi

Ini adalah kerana LEPTIN iaitu hormon yang dihasilkan oleh tisu lemak yang memberi isyarat kepada otak untuk mengawal pengambilan makanan dan pengawalan berat badan. Omega 3 yang terdapat di dalam Omega guard Shaklee berfungsi merangsang penghasilan hormon leptin di mana secara tidak langsung ia mengurangkan selera makan.

Selain itu, omega 3 turut menghalang penghasilan hormon kortisol yang menggalakkan penyimpanan lemak di samping menambah kadar serotonin iaitu bahan kimia di dalam otak yang sentiasa membuatkan kita merasa kenyang. Satu lagi yang kak long suka, Omega ni membantu pembakaran lemak yang sedia ada pada badan kita (lemak termendap)

Berbanding dengan LECITHIN, Lecithin bertindak dengan memecahkan lemak kepada molekul yang kecil dan membenarkan m…

LECITHIN & KULIT CANTIK

Image
Salam sayang
Biasanya kita cuma dengar LECITHIN adalah EJEN PENCAIR LEMAK. Jarang sangat orang kata nak kulit lawa amik LECITHIN.
Namun apabila Pengacara Jemputan ketika Majlis Makan Malam Shaklee berkata yang pengambilan LECITHIN membantu menghasilkan KULIT yang CANTIK, membuatkan kak long tak senang duduk.
Hasil dari pencarian, maka inilah antara info yang boleh kak long kongsikan dengan kalian.
Lecithin membantu dalam pembentukan membran sel Lecithin membantu memberi kelembapan pada kulit Lecithin adalah salah satu nutrien yang menjadikan kulit lebih halus Lecithin membantu mengaktifkan metabolisme sel Lecithin sebagai ejen anti-penuaan

TURUN 8KG dalam masa SEBULAN

Image
Wah..sejak naik cuti raya ni...galak kak long bercerita tentang program PENURUNAN BERAT BADAN...

Sebenarnya teruja bebeno ni sebab kak long sendiri mengalami KENAIKAN BERAT sejak bulan PUASA lagi...orang lain bulan puasa turun, tapi kak long bulan puasa, naik berat...macamana tu ye...

Ni semua gara-gara tak boleh tinggal nasi walau sebutir pada bulan puasa yang lepas... biasanya kak long akan pastikan kak long makan nasi sekali sahaja (memadai masa sahur)...tapi yang berlaku sebaliknya...kak long bantai amik nasi 2-3 kali (berbuka, bermoreh dan lain-lain waktu sebelum tidur)... kemudian lepas amik nasi..baring-baring dan terus tidur...nah hasilnya...ukuran badan mula la lari...bukan senang nak kejor yeop...

Jadi selepas raya ni, aim kak long nak pakai baju-baju raya tahun-tahun lepas (baju muat tapi tang kain hmmmm...) Oleh sebab itulah kak long nak berkongsi dengan korang semua testimoni kawan-kawan kak long yang dah berjaya menurunkan berat badan mereka dengan DIET ATKINS + VITAMIN …

HILANG 23KG >>>> Diet Atkins + SHAKLEE

Image
Kembali bertugas seperti biasa selepas seminggu bercuti dengan kerja-kerja rutin...

Almaklum bila bercuti ni (raya atau tak) dan berada di kampung pula... memang agak lari la jadual waktu nyer kan...rasa-rasa kak long..kawan-kawan kat luar sana pun macam tu juga kan...

Kak long teruja hari ni nak mencoretkan sedikit pengalaman seorang rakan biz kak long...

Beliau memulakan misi LOSS WEIGHT ni bermula dari bulan Mei 2012 dan sehingga Julai 2012, beliau telah kehilangan 23KG...banyak tu kan...

Jadi apa yang beliau amalkan ye..

Beliau amalkan DIET ATKINS iaitu sejenis diet yang mengurangkan pengambilan karbohidrat..hanya 20gm - 50gm karbohidrat sahaja yang dibenarkan... Untuk mereka yang obes, diet atkins sememangnya sesuai.. kak long pernah mencuba diet atkins ni selama 2 minggu dan sememangnya ia diet yang mudah dan berat sangat mudah turun... (namun jika anda mempunyai risiko penyakit metabolisme, sebaik-baiknya dapatkan nasihat dari doktor dulu ye...)

Selain dari itu, untuk memastika…

Amazing!!! Berat Turun Dalam Masa 2 Bulan

Image
Ramai ibu yang menyusukan anak menghadapi masalah penurunan berat badan.Namun begitu, tidak semua produk sesuai dengan ibu yang menyusukan ditakuti memberi kesan bukan sahaja pada ibu tetapi kepada bayi.

Di Shaklee kami mempunyai satu killer product pembakar lemak yang memang sesuai diamalkan oleh ibu yang menyusukan iaitu LECITHIN...Ia memang selamat diambil dan memberi kesan yang sangat memberangsangkan..

Jom kita baca testimoni Puan Fadzilah selepas mengambil Lecithin+Herblax+Alfalfa dengan konsisten selama 3 bulan...




Pastikan anda mengikut saranan pemakanan yang disediakan serta pengambilan air kosong yang mencukupi untuk kesan yang lebih efektif.
Jika anda tidak mendapat kesan yang diingini, sila periksa faktor-faktor di bawah: Adakah pengambilan air kosong anda mencukupi setara dengan keperluan berat badan?Adakah anda melakukan proses detox sebelum memulakan sesuatu diet?Adakah anda menjaga pemakanan anda kerana supplement bukan UBAT KURUS.Dengan cara dan motivasi yang kuat, anda j…

Kesan Hebat dengan Shape-Up Programme

Image
Korang tentu dah dah tau apa yg ada dalam Shape-Up programme (bagi yang belum tau...boleh rujuk entry ni)

Kak long nak berkongsi pula beberapa testimoni pengguna yang dah mencuba sama ada keseluruhan set atau sebahagian set mengikut bajet mereka...Jom kita kongsikan..


Haidawati Abd Rashid: Baru 2 bulan ambil Herb lax, lecithin dan cinch shake....dari baju saiz 50 dah boleh pakai saiz 46 arini..ni yang lagi semangat nak tersukan ni...Alhamdulillah...
dan ini testimoni kedua...

Pelanggan Zabrina telah mengambil lecithin, fiber (4kali minum), cinch (2 kali minum) dan herblax...telah mengalami perubahan dari segi penurunan inci...lebih banyak baju yang dulunya ketat kini mula longgar dan sudah boleh memakai seluar jeans yang berjenama
Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

Jika diperhatikan vitamin asas pengawalan berat badan yang mereka ambil adalah:

i) Lecithin
Mengapa perlu kepada lecithin? Lecithin berfungsi untuk memecahkan l…

SHAPE UP PROGRAMME ~ Set Yang HOT, HOTTER & HOTTEST

Image
Tajuk kat atas tentu membuatkan korang tertanya-tanya kan...Set apa yang HOT, HOTTER & HOTTEST tu ye...

Tak lain tak bukan...SET PENGURANGAN BERAT BADAN alias SLIMMING SET...

Wah..bila menulis mengenai SLIMMING SET ni tentu ramai yang tertanya-tanya..ada ke produk Shaklee yang membantu dalam pengawalan berat badan...Jawapannya..ADA!

Dalam Shaklee..Ia lebih dikenali dengan SHAPE-UP PROGRAMME..

Apa yang terkandung di dalam SHAPE-UP PROGRAMME...

i) Lecithin ~ Bertindak sebagai emulsifier..lemak dalam badan akan dicairkan dan membentuk 'bile' yang memudahkan proses pembuangan dilakukan



ii) Herblax ~ Bertindak sebagai agen detox di bahagian usus...Mengandungi daun senna yang digunakan sejak zaman dahulu sebagai julap semulajadi



iii) Cinch Shake Mix ~ Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake membantu anda menghilangkan lemak…

Alfalfa dan Lecithin ~ Apa yg anda perlu tahu?

Image
Gabungan dua vitamin ini iaitu Alfalfa dan Lecithin oleh individu yang mempunyai niat untuk pengurusan berat badan malah ibu menyusu sekalipun adalah sangat sesuai. Namun seperkara yang perlu kita tahu tentang dua vitamin ini, pengambilan vitamin ini memerlukan kita minum banyak air. Banyak air yang dimaksudkan bukanlah di minum sekaligus tetapi secara berperingkat atau sedikit-sedikit yang berkadaran dengan masa.

Bagaimana kita nak tahu kita masih kurang air dengan pengambilan vitamin - vitamin ini? Sekiranya anda mengambil salah satu dari vitamin ini iaitu Alfalfa ataupun Lecithin atau kedua duanya sekali, maka anda perlu pastikan antara tanda-tanda kekurangan air ialah
badan kita ditumbuhi ruam,tekak mudah rasa haus, kulit wajah ditumbuhi jerawat halus,kulit menjadi kering dan gatal,kulit bibir kering, ulser mulut mudah rasa nak demam.sembelit
Maka apa yang dapat saya kongsikan ialah, pengambilan dua vitamin ini tidak digalakkan sama sekali diambil pada kuantiti yang banyak secara sek…

3 set asas pengurusan berat badan

credit


Lately, selain daripada set penyusuan, ramai juga yang bertanyakan saya set untuk kuruskan badan. So, entry kali ni saya share secara ringkas apa suplemen2 yang tubuh kita perlukan dan cadangan suplemen Shaklee.
Pertama : Detox
Kenapa perlu detox? Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.
Utk detox ni, korang boleh mulakan dengan Herb Lax, sejenis mild laxatif daripada Shaklee. Utk ibu2 yang menyusukan anak, tak berapa recommend sangat la sebenarnya sebab risau efek kat baby (sesetengahnya). Jika anda gusar, tak perlu ambil Herb Lax pun takpe tapi pastikan anda konsisten dengan alfalfa/fiber k? Bagi yang lain, sangat recommended.
Kedua : Protein
Tahukah anda bahawa utk mengawal berat badan, pengambilan protein sebenarnya sangat penting? Protein bukan aje utk bina badan, bina muscle tau ..…

Nak Konsentrasi & Tambah Daya Ingatan ~ Yang Mana Satu?

Image
Baru-baru ni kak long mendapat satu email dr seorang ibu yang sangat concern dgn pemakanan anaknya....Jadi dari email tu, harini kak long nak berkongsi info dengan anda semua tentang suplemen yang sesuai untuk mereka yang masih belajar, tak kira peringkat umur. Cadangan suplemen untuk golongan ini ialah :

B Complex DANLecithin ATAUOmega Guard

SuplemenKenapa?Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu pelajar berfikiran positif sentiasa(mood baik). So, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik pemikiran & daya menumpuan akan lebih baik. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah yang cantik berseri dan tidak kusamLecithin mengandungi choline which is essential in the proper functioning of the brain. Lecithin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine.Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, in…

Jom kenal dengan Lecithin ~ Si Pemecah Lemak ~

Image
Sejak dua menjak ni..ramai bebeno yang bertanyakan pasal cara nak kuruskan badan..apatah lagi bila kak long publish pasal LECITHIN dan beberapa testimoni berkaitan keberkesanan lecithin...

Tapi ada juga yg bertanya...apa fungsi lain LECITHIN ni...Arini kak long nak kongsikan KISAH LECITHIN yang kak long kongsi dr website MommyIcha....

Jom kita baca....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Seronok pula saya berkongsi kebaikan suplemen Lecithin ini. Lecithin ni bukan setakat suplemen untuk me'reduce' inches di tubuh, malah sesuai bagi mereka yang bergelar student (digabungkan dengan vitamin B Complex).


Now, jom kita baca fakta-fakta mengenai khasiat Lecithin ini.
Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolesterol, triglycerides dan lemak-lemak yang lain.Sebab tu ia membantu mencegah penyakit-penyakit seperti high blood pressure, stroke,heart disease, arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan up to 6000 - 7000mg sehari jika ber…

Testimoni ~ Turun 10 kg dengan LECITHIN

Lecithin Shaklee sememangnya antara add-on yang glamer di kalangan ibu menyusu selain daripada vitamin E. Most of bf mommies mengamalkan lecithin daripada Shaklee ini dengan tujuan untuk me'reduce'kan inches di tubuh, especially perut dan peha. Lecithin juga terbukti berkesan untuk mengurangkan masalah clogged duct yang sering dihadapi oleh ibu menyusu. Lecithin juga bagus untuk kecantikan kulit dan lecithin juga bagus bagi ibu2 yang kerap menghadapi masalah pelupa.
Banyak faedahnya Lecithin ni. Bukan untuk wanita aje tau .. lelaki pun sama. Apapun, jom baca ceritaIzan yang berjaya turunkan 10 kg dalam masa 4 bulan dengan Lecithin Shaklee ini. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
credit

Masa mengandungkan Hadif, anak ketiga..berat aku naik daripada 67 kg ke 80 kg. Masalah aku adalah sentiasa berselera makan dan tak pernak mabuk yang teruk - teruk .. Masalah ker tu? Alhamdulillah ... rezeki Allah bagi. Sekurang-kurangnya adalah juga kudrat nak …