Posts

Showing posts with the label lemak

BERPUASA dengan LECITHIN

Image
Salam sayang

Bulan puasa yang lepas, selain dari mengikuti kelas GengFitKC secara online, kak long masih meneruskan pengambilan SET KURUS SHAKLEE.

Apa yang kak long ambil? Memandangkan kak long masih menyusukan seorang bayi berusia 10 bulan ketika itu, maka pengambilan CINCH sangat tidak digalakkan. Maka solusinya adalah dengan mengambil ESP (Soy protein).

Selain itu, tanpa gagal setiap hari sebelum bersahur kak long akan mengambil 6 biji LECITHIN. Kak long ambil Lecithin ni sebagai usaha untuk menurunkan peratusan lemak badan serta mengurangkan lemak di bahagian bawah kulit.

Bagaimana LECITHIN ni bertindak?


LECITHIN juga dikenali sebagai PENGEMULSI SEMULAJADI. Ia mempunyai kesan untuk melekat pada lemak. Lecithin membolehkan lemak "terapung" di dalam darah dan sekaligus mengelakkan ia daripada melekat pada permukaan membran.
Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com



Jom KENALI BMI ANDA

Image
Salam sayang 

Kak long pasti ramai di luar sana tu dah tahu apa itu BMI. Tapi pasti ada yang masih tercari-cari kan... Jadi kak long nak kongsikan di sini...

Indeks Jisim Badan atau (BMI) (Body Mass Index) merupakan formula untuk menilai berat badan serta berkait rapat dengan ketinggian seseorang itu. 
BMI merupakan pengukuran tidak langsung komposisi badan kerana ia amat berkaitan dengan lemak yang terdapat dalam berat badan serta ketinggian seseorang individu itu.
Jika korang nak tahu sama ada berat badan serta ketinggian korang itu menepati ciri-ciri berat badan yang ideal atau tidak, korang boleh kira BMI korang mengikut formula kat bawah ni:

Ukur berat badan korang dalam kilogram (kg) dan tinggi dalam meter (m):
BMI =                            berat(kg)                                        ------------------------------                                        tinggi(m) x tinggi(m)

Setelah mendapat keputusan BMI, korang bolehlah melihat carta di bawah bagi menentukan sama ada kor…