Showing posts with label motivation. Show all posts
Showing posts with label motivation. Show all posts
,

Paksa Diri Untuk Berjaya! - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 


Image result for bangkit dari kegagalan

Bukan mudah sebenarnya nak bangkit selepas kita jatuh.

Ia sangat menyakitkan emosi dan mental. Macam-macam dalam fikiran ni.

Ye inilah yang kak long hadapi di awal-awal tahun 2017 saat kak long membuat comeback di dalam Shaklee.

Tapi kak long tahu kalau kak long terus menerus meratapi nasib sampai bila weii.. Bukannya ada yang nak mencampak sebuntil dua emas untuk kak long kan.

Jadi nak atau tidak, kak long kena kuat dan PAKSA DIRI. 

Cemburu sangat tengok mereka yang dah berjaya. 
Income berkepuk-kepuk setiap bulan. 
Tak perlu beri alasan pada anak-anak sebab tak mampu nak belikan makanan kegemaran mereka. 
Mudah menghulur saat insan lain ditimpa musibah.

Tapi bila bangkit kena KUAT SEMANGAT.

Dan jangan lupa UPGRADE DIRI.

Upgrade diri dengan ilmu bisnes online (sebab kaklong buat bisnes online) dan juga upgrade kualiti amal ibadat dengan Allah. Kita berniaga bukan semata-mata untuk dunia kan. Yang penting untuk negeri akhirat kita yang lebih kekal.

So korang-korang kat luar sana, cukup-cukuplah meratap diri. Hentikanlah berkata memang nasib begini. Sedangkan banyak ruang dan peluang yang kita belum cuba.

Allah takkan mengubah nasib sesuatu kaum kecuali kaum tersebut mengubahnya. 

Jadi masih nak duduk termenung. PAKSA DIRI UNTUK BERJAYA!

Berminat menjadi ahli Shaklee atau/dan mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 

nuradhamansor@yahoo.com


Share:
Read More
,

Kelulusan bukan syarat berjaya dalam Shaklee

Salam sayang

Alhamdulillah malam tadi berlangsungnya satu event Shaklee buat pertama kalinya di daerah Manjung ni...


Antara sesi yang diadakan adalah Sesi Health & Wellness, Mini Business Opportunity Meeting (BOM) dan Motivation Sharing

Sesi Health & Wellness Talk malam tadi berkisar mengenai Kesihatan Wanita serta produk yang sesuai... Banyak juga ilmu baru yang kak long cedok semasa sesi ini... (yang ini akakn kak long sharekan kemudian)

Namun yang paling menarik hati dan membuatkan kak long lebih bersemangat adalah apabila seorang pakcik ni membuat sesi perkongsian...

Beliau asalnya hanya pemandu lori..lulusan darjah 6...memulakan Shaklee dengan niat untuk menambah pendapatan keluarga... Beliau berbangsa India dan kurang fasih berbahasa Melayu namun berkat usaha gigih beliau...kini beliau telahpun mencapai taraf Senior Coordinator dengan pendapatan bulanan mencecah lebih RM5000 sebulan...Beliau tidak lagi membawa lori dan membuat Shaklee secara sepenuh masa sejak beliau naik pangkat Supervisor.... Kebanyakan downline beliau adalah dari bangsa India dan Melayu... menarik kan...

Sebenarnya...sepanjang pembabitan kak long bersama Shaklee... TIADA YANG MUSTAHIL!!!


Sesiapa sahaja boleh berjaya di dalam Shaklee yang penting NAK... Berbeza dengan mereka yang tak nak... Mereka yang NAK sanggup berkorban apa sahaja..(masa tidur, masa makan, masa berhibur) semata-mata nak mencari sebuah kejayaan... Mereka yang berjaya biasanya menundakan sedikit masa kegembiraan kerana mereka tahu yang mereka akan lebih gembira dan bahagia setelah mereka mengecapi kejaayan...


Banyak perkara yang berlaku dalam hidup kak long beberapa bulan kebelakangan ni...dan ia mungkin satu turning point untuk kak long lebih berusaha memecut untuk mencapai kejayaan di dalam Shaklee.. Kak long mohon doa kalian agar kita sama-sama menuju ke puncak kejayaan!

p/s: Kak long masih menerima kehadiran ahli-ahli baru yang nak bersama-sama kak long menikmati kejayaan di dalam Shaklee

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

Perlukah LIFE BOAT???



Assalamualaikum dan salam penuh kasih sayang buat pembaca blog kak long

Kenapa tetiba je kak long bertanyakan soalan di atas ye... Kebanyakan antara kita sekarang ni amat jarang memikirkan kehidupan kita di waktu mendatang...tak kiralah sama ada tentang kewangan kita, kesihatan kita malah amalan kita.

Waktu mendatang tu tak bermakna 10 tahun akan datang je malah sekada kerlipan mata sebentar lagi pun kita tak pasti bagaimana akan kita harungi jika kita tak bersedia.

Apa persediaan kita untuk memastikan kedudukan kewangan kita semakin baik?
Apa persediaan kita untuk memastikan kita terus sihat dan bertenaga dalam menjalankan urusan kita?
Apa persediaan kita nak naik pangkat dalam kerjaya kita?
Apa persediaan kita dalam membesarkan lagi jaringan perniagaan kita?
Malah
Apa persediaan kita untuk menuju ke alam barzakh kelak?

Jika untuk hidup di dunia ni pun kita tak bersedia... Bagaimana agaknya kita nak bersedia ke alam yang satu lagi..

Jadi fikir-fikir kan lah...

Besar manakah LIFEBOAT yang anda nak bina...
Dari bahan apakah LIFEBOAT tu nanti..
Bilakah LIFEBOAT anda tu nak siap...

Yang tahu hanya ANDA!!! FAST ACTION FAST RESULT!!!

Salam sayang


 Berminat nak mencuba produk Shaklee? Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda
~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More

POSITIFkan DIRI

Pagi hari macam ni kak long nak berkongsi sedikit kisah-kisah yang POSITIF.....


Kisah Guru Dan Murid

Seorang guru pernah bertanya pada anak muridnya, "Adakah kamu semua menyayangi diri sendiri?"
Dan para murid menjawab, "Ya! Kami sayang diri kami!"
Ujar guru itu, "Bagaimana cara kamu semua menyayangi diri sendiri?"
"Belajar sungguh-sungguh!"
"Jaga hati!"
"Pakai topi keledar!''
Maka kata si guru,
"Benar. Tetapi ia lebih dari itu. Terimalah diri kamu, tiada manusia yang sempurna. Hormatlah maruah kamu, ia tidak pernah meminta untuk diragut melainkan kamu yang membiarkannya. Berikan galakan kepada diri kamu, galakan orang lain tidak cukup buatmu. Rancangkan kejayaan buat diri kamu, jangan biar diri kamu gagal kerana kegagalan yang diterima."
Boleh menangis, menyesal, menjerit sekuat mungkin kerana meratapi kegagalan yang diterima. Tetapi pada esok hari, kamu harus bangun tidur dengan segar dan hilangkan segala kesedihan.
Kenapa?
Kerana berabad-abad sekalipun tangisan dan kekecewaan ia tidak akan merubah apa-apa. Ambil separuh untuk dijadikan iktibar dan ambil separuh untuk dijadikan pendorong.
Kisah Lelaki dan Jadual Penerbangannya
Seorang lelaki mengejar penerbangannya, saat tiba di lapangan terbang, penerbangannya terpaksa dilewatkan kerana kerosakan pada bahagian tertentu. Tetapi dia tidak marah. Katanya, "Bagus!"
Maka orang di sekelilingnya hairan. Bukankah sepatutnya lelaki itu marah.
"Mereka mengambil berat akan keselamatan kita. Bukankah ia bagus?"
"Tetapi.. sukarlah untuk kita mendapatkan penerbangan berikutnya. Kerana kita terpaksa menunggu dengan begitu lama. Sedangkan sekarang kita sedang mengejar masa!"
"Bagus!"
Dan orang di sekelilingnya bertambah hairan.
"Kenapa bagus?".
"Kerana saya dan semua orang dapat bersantai-santai terlebih dahulu. Cuaca di luar sana sangat tidak menyenangkan. Sedangkan kita di sini berada dalam keadaan nyaman dan selesa. Terdapat beberapa buah kusyen empuk di hujung kaunter. Terdapat makanan dan kopi panas di kafeteria. Jadi saya akan memanfaatkan peluang ini, kerana saya sering tidak cukup masa selama ini. Sekarang saya dapat membaca majalah kegemaran saya terlebih dahulu."
Dan orang sekelilingnya merasa kagum dengan lelaki itu. Seraya berkata, "Hebat!"
Itulah dia. Tabiatnya yang positif akan mempengaruhi kelakuan, kata-kata dan pastinya keputusan. Ia memberitahu dunia bahawa sikap positif penting dalam kehidupan. Apa sekali pun tujuan kita, fikir positif. Sentiasa positif dan optimis!

Semoga kak long dan kalian semua dapat mengambil pengajaran di atas kisah-kisah di atas...POSITIFkan diri anda dengan bergaul dengan mereka yang positif, berbicara hal yang positif, membaca perihal yang positif...apabila semuanya POSITIF...minda separa sedar turut menjadi positif dan setiap langkah yang diambil lebih BERJAYA...


Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, ,

6 cara meningkatkan keyakinan si kecil

sumber





Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More

2 Pilihan Mengejar Cita-Cita - BerJALAN @ BerLARI

Petang ni kak long nak share dgn kawan-kawan semua satu tip yg kak long perolehi dari Irfan Khairi...kak long memang subscribe tips2 Irfan Khairi...beliau akan menghantar tips beliau secara percuma  terus ke email kita....seronok kan tiap2 hari kita boleh dapat tips yg sangat berguna dan bermotivasi....


Untuk ari ni tip yang dikongsi adalah berkaitan cita-cita...korang ada cita-cita tak...for sure..dr zaman sekolah lagi kita sentiasa ditanya apakah cita-cita kita...kak long pasti antara cita-cita yg glamour masa sekolah dulu...polis, cikgu, askar...ni masa zaman kak long la...bidak-budak zaman sekarang...bila ditanya tentang cita-cita...doktor, engineer, peguam....lebih class gitu....tapi dapat ke kita semua mengejar cita-cita kita atau ada yg terkandas di tengah jalan....


Dulu cita-cita kak long..nak jd someone yang takde lagi dlm family....kebanyakan ahli keluarga keluarga kak long (extended family la ye)....ramai yg jadi cikgu...doktor...akauntan...kak long rasa x best la pulak kalau amik sama mcm diorg...so kak long pasang niat nak ambik jurusan farmasi....masa matrik..kak long letak farmasi sebagai pilihan pertama...diikuti teknologi makanan (tak tau pun apa benda ni masa tulis tu...)...then bila result matrik keluar...kak long cuma dapat mengikuti jurusan pilihan kedua kak long iaitu Teknologi Makalan....frust jugak la...sbb kak long dah buat satu perancangan hidup if dapat jurusan farmasi tu...tp yang rasa bertuah sangat....cousin kak long yg sebaya dgn kak long (depa ni kembar) dapat jurusan farmasi...nasib baik kak long xdpt dek...


Ok la kak long dah byk melalut ni...kat bwh ni kak long kongsikan tip yg kak long dpt dr irfan khairi ye...moga dapat jd panduan kita semua


Tip pilihan: Dua cara mencapai cita-cita!

Terdapat dua cara sahaja dalam mencapai cita-cita. Cara berjalan & cara berlari...
 
1) Berjalan...
 
Sekiranya anda taking your own sweet time. Anda berusaha pada kadar yang perlahan, sedikit demi sedikit. Hari ini mungkin bersemangat... esok lusa kurang semangat. Setiap pagi bangun tidur, anda rasa it will be the same day as yesterday. Untuk menyiap kan sesuatu kerja, ia mengambil masa yang lama. Semangat anda adalah rendah walaupun sememangnya mempunyai matlamat dan cita-cita. Dalam mencapai sesuatu yang membanggakan, ia mengambil anda berminggu-minggu atau berbulan-bulan walaupun anda merasa diri anda cukup bermotivasi. Anda sering rasakan kejayaan adalah jauh lagi...
 
Berjalan mengejar cita-cita mengurangkan momentum anda. Ia juga mengambil masa yang amat lama dan kadangkala, ia membosankan apabila tiada apa yang tercapai dalam masa terdekat...
 
2) BERLARI!
 
Sekiranya anda bersemangat setiap hari. Bangun pagi dan rasa teruja bahawa hari ini anda akan mencapai matlamat anda tetapkan pada hari ini! Setiap masa adalah amat berharga dan anda menyiapkan segala kerja anda dengan pantas dan cekap! Anda mempunyai semangat dan momentum yang tinggi. Selang beberapa hari, anda mencapai sesuatu yang membanggakan diri anda sendiri... Anda rasa puas dan ketagih dengan kejayaan dan setiap jam sentiasa membuat anda lakukan sesuatu kearah mencapai cita-cita anda!
 
 
Berlari mengejar cita-cita akan meninggalkan orang lain jauh ke belakang!

Berjalan adalah mudah dan dilakukan oleh semua orang. Berlari adalah lebih sukar dan memenatkan- oleh itu, ramai tidak melakukannya cuma apabila terpaksa!


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
,

RiSaU..Membawa STRESS


Tip Pilihan: Risau Membawa Stress
Oleh: Irfan Khairi
Pernah tak anda merasa stress atau tension? Punca utama stress datangnya daripada kita "risau" sesuatu. Bila kita selalu risau, itu yang menyebabkan stress. Dan stress pula banyak mengakibatkan penyakit :(
Ada research mengenai "risau" mengatakan:
  • 40% orang risau pada sesuatu, tetapi sesuatu yang dirisaukan itu tidak terjadi pun
  • 30% orang risau pada perkara-perkara yang sudah lepas dan tidak boleh diubahkan pun
  • 12% orang risau tentang kesihatan
  • 10% orang risau tentang perkara-perkara yang amat kecil
  • 4% pula risau tentang perkara yang akan datang dan tidak boleh kita ubah pun
  • Manakala 4% lagi adalah risau yang boleh kita lakukan sesuatu!
Jadi, next time anda risau dan terasa stress, lihat kembali statistik ini. Risau anda dalam % yang mana? Mudah-mudahan ianya akan mengurangkan stress anda!

Bila kita gembira dan senang hati selalu, lebih mudah untuk kita mencapai apa sahaja cita-cita kita. 


Kalau kak long stress...kak long ambik B-Complex lebih sikit....Alhamdulillah membantu...

Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970.
Share:
Read More
,

20 Tips MURAH REZEKI

credit to kak cery dan hadha~*

1.Menyempatkan diri beribadah

Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.) < -

2.Memperbanyak istighfar

Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.: “Barang siapa yang memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yan g tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-N as a’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari A bd ullah bin Abb as r.a.)

3.Tinggalkan perbuatan dosa

Istighfar tidak laku di sisi Allah jika masih buat dosa. Dosa bukan saja membuat hati resah malah menutup pintu rezeki. Sa bd a Nabi s.a.w.: “… dan seorang lelaki akan diharamkan baginya rezeki kerana dosa yan g dibuatnya.” (Riwayat at-Tirmizi)

4.Sentiasa ingat Allah

Banyak ingat Allah buatkan hati tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah beri kepada orang beriman. Firman-Nya: “(iaitu) orang-orang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingati Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah maka hati akan menjadi tenteram.” (Ar-Ra’d: 28)

5.Berbakti dan mendoakan ibu bapa

Dalam hadis riwayat Imam Ahmad, Rasulullah s.a.w. berpesan agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahi rezekinya, hendaklah berbakti kepada ibu bapanya dan menyambung tali kekeluargaan. Baginda s.a.w. juga bersabda: “Siapa berbakti kepada ibu bapanya maka kebahagiaanlah buatnya dan Allah akan memanjangkan umurnya.” (Riwayat Abu Ya’ala, at-Tabrani, al-Asybahani dan al-Hakim) Mendoakan ibu bapa juga menjadi sebab mengalirnya rezeki, berdasarkan sabda Nabi s.a.w.: “Apabila hamba itu meninggalkan berdoa kepada kedua orang tuanya nescaya terputuslah rezeki (Allah) daripadanya.” (Riwayat al-Hakim dan ad-Dailami

6.Berbuat baik dan menolong orang yang lemah

Berbuat baik kepada orang yang lemah ini termasuklah menggembira kan dan meraikan orang tua, orang sakit, anak yatim dan fakir miskin, juga isteri dan anak-anak yang masih kecil. Sabda Nabi s.a.w.: “Tidaklah kamu diberi pertolongan dan diberi rezeki melainkan kerana orang-orang lemah di kalangan kamu.” (Riwayat Bukhari)

7.Tunaikan hajat orang lain

Menunaikan hajat orang menjadi sebab Allah lapangkan rezeki dalam bentuk tertunainya hajat sendiri, seperti sabda Nabi s.a.w.: “Siapa yang menunaikan hajat saudaranya maka Allah akan menunaikan hajatnya…” (Riwayat Muslim)

8.Banyak berselawat

Ada hadis yang menganjurkan berselawat jika hajat atau cita-cita tidak tertunai kerana selawat itu dapat menghilangkan kesusahan, kesedihan, dan kesukaran serta meluaskan rezeki dan menyebabkan terlaksananya semua hajat. Wallahu a’lam.

9.Buat kebajikan banyak-banyak

Ibnu Abb as berkata: “Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk yang lain. Manakala kejahatan pula boleh menggelapkan rupa, menggelapkan hati, melemahkan tubuh, sempit rezeki dan makhluk lain mengutuknya.”

10.Berpagi-pagi

Menurut Rasulullah s.a.w., berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaik-baik selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat. < -- lepas subuh tu ..jgnla sambung selimut balik..cemanalah rezeki nak masuk.. so lepas subuh…plan your activities kay

11.Menjalin silaturrahim

Nabi s.a.w. bersabda: “Barang siapa ingin dilapangkan rezekinya dan dilambatkan ajalnya maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya.” (Riwayat Bukhari)

12.Melazimi kekal berwuduk.

Seorang Arab desa menemui Rasulullah s.a.w. dan meminta pedoman mengenai beberapa perkara termasuk mahu dimurahkan rezeki oleh Allah. Baginda s.a.w. bersabda: “Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas ) nescaya Allah akan memurahkan rezeki.” (Diriwayatkan daripada Sayidina Khalid al-Walid)

13.Bersedekah

Sedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah buka pintu rezeki. Nabi s.a.w. bersabda kepada Zubair bin al-Awwam: “Hai Zubair, ketahuilah bahawa kunci rezeki hamba itu ditentang Arasy, yang dikirim oleh Allah az za wajalla kepada setiap hamba sekadar nafkahnya. Maka siapa yang membanyakkan pemberian kepada orang lain, nescaya Allah membanyakkan baginya. Dan siapa yang menyedikitkan, nescaya Allah menyedikitkan baginya.” (Riwayat ad-Daruquthni dari An as r.a.)

14.Melazimi solat malam (tahajud)

Ada keterangan bahawa amalan solat tahajjud memudahkan memperoleh rezeki, menjadi sebab seseorang itu dipercayai dan dihormati orang dan doanya dimakbulkan Allah.

15.Melazimi solat Dhuha

Amalan solat Dhuha yang dibuat waktu orang sedang sibuk dengan urusan dunia (aktiviti harian), juga mempunyai rahsia tersendiri. Firman Allah dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, jangan sekali-kali engkau mal as mengerjakan empat rakaat pada waktu permulaan siang (solat Dhuha), nanti pasti akan Aku cukupkan keperluanmu pada petang harinya." (Riwayat al-Hakim dan Thabrani)

16.Bersyukur kepada Allah

Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah. Lawannya adalah kufur nikmat. Allah berfirman: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya Aku tambahi nikmat-Ku kepadamu, dan demi sesungguhnya jika kamu kufur, sesungguhnya az ab-Ku amat ker as ." (Ibrahim: 7) Firman-Nya lagi: “… dan Kami akan memberi bal as an kepada orang-orang yan g bersyukur.” (Ali Imran: 145)

17.Mengamalkan zikir dan bacaan ayat Quran tertentu

Zikir dari ayat-ayat al-Quran atau asma’ul husna selain menenangkan, menjenihkan dan melunakkan hati, ia mengandungi fadilat khusus untuk keluasan ilmu, terbukanya pintu hidayah, dimudahkan faham agama, diberi kemanisan iman dan dilapangkan rezeki.

Misalnya, dua ayat terakhir surah at-Taubah (ayat 128-129) jika dibaca secara konsisten tujuh kali setiap kali lepas solat, dikatakan boleh menjadi sebab Allah lapangkan kehidupan dan murahkan rezeki.

Salah satu nama Allah, al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika diwiridkan selalu; misalnya dibaca

“Ya Allah ya Fattah” berulang-ulang, diiringi doa: “Ya Allah, bukalah hati kami untuk mengenali-Mu, bukalah pintu rahmat dan keampunan-Mu, ya Fattah ya 'Alim.”

Ada juga hadis menyebut, siapa amalkan baca surah al-Waqi’ah setiap malam, dia tidak akan ditimpa kepapaan. Wallahu a’lam.

18.Berdoa

Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah, penuh bergantung dan mengharap pada rahmat dan pemberian dari-Nya. Dalam al-Quran, Allah suruh kita meminta kepada-Nya, nescaya Dia akan perkenankan.

19.Berikhtiar

Siapa berusaha, dia akan dapat. Ini sunnatullah. Dalam satu hadis sahih dikatakan bahawa Allah berikan dunia kepada orang yang dicintai-Nya dan yang tidak dicintai-Nya, tapi agama hanya Allah beri kepada orang yang dicintai-Nya saja. (Riwayat Ahmad, Ibnu Abi Syaibah dan al-Hakim).Bagi orang beriman, tentulah dia perlu mencari sebab-sebab yang boleh membawa kepada murah rezeki dalam skop yang luas . Misalnya, hendak tenang dibacanya Quran, hendak dapat anak yang baik dididiknya sejak anak dalam rahim lagi, hendak sihat dijaganya pemakanan dan makan yang baik dan halal, hendak dapat jiran yang baik dia sendiri berusaha jadi baik, hendak rezeki berkat dijauhinya yan g haram, dan sebagainya.

20.Bertawakal

Dengan tawakal, seseorang itu akan direzekikan rasa kaya dengan Allah. Firman-Nya: “Barang siapa bertawakal kepada Allah, nescaya Allah mencukupkan (keperluannya).” (At-Thalaq: 3)

Nabi s.a.w. bersabda: “Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pagi hari lapar dan petang hari telah kenyang.” (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

Share:
Read More

17 tips PENGURUSAN MASA - khas utk IBU yg SIBUK


Tidak kira samada anda seorang FTWM, WAHM mahupun SAHM, perkataan 'sibuk' adalah lumrah dalam kehidupan seorang wanita bergelar isteri dan ibu. Anda memang tidak akan mampu lari daripada kesibukan ini. Adakalanya sehingga menjurus kepada masalah 'stress' dan 'demotivated'.

  

Justeru, yang penting adalah bagaimana anda menguruskan kesibukan itu sehingga anda tampil 'tidak sibuk' dan 'teratur'. Pengurusan masa adalah perkara crucial dalam hidup setiap individu. Pengurusan masa yang cemerlang hanyalah pada individu yang cemerlang. Kurangkan merungut, lebihkan tindakan. Tidak ada siapa mampu melakukan semua kerja untuk anda seperti yang anda mahukan.

Jom baca sedikit tips daripada teman saya, Mommy Lyna, tentang pengurusan masa beliau sebagai seorang ibu dengan tiga orang anak lelaki, bekerjaya, melakukan pelbagai perniagaan online dan offline, tetapi masih mampu trampil idola ramai ibu-ibu (khususnya geng bloggers)
  1. Buat jadual peribadi
  2. Jauhkan diri dari memberi dan mencari alasan.
  3. Cut masa untuk bersenang-senang terlampau lama
  4. Jadikan setiap masa adalah masa untuk berfikir.
  5. Sentiasa rasa ‘kalau tak buat sekarang nanti tak buat-buat dah’.
  6. Adakan masa untuk Tuhan, Tuhan akan ‘adakan’ masa untuk kita.
  7. Kurangkan masa untuk berbual-bual dan memikirkan perkara yang tidak berfaedah.
  8. Kurangkan masa untuk mengeluh, berharap kepada orang, membebel, merungut dan lain-lain perbuatan yang tidak mendatangkan apa-apa kecuali kecewa, letih dan penat.
  9. Sentiasa berusaha untuk challenge diri sendiri.
  10. Anggap setiap halangan yang datang adalah masa untuk berehat, misalnya waktu-waktu anak meragam, komputer rosak, telefon rosak dan sebagainya.
  11. Dapatkan rehat yang optimum, bukan rehat yang melampau.
  12. Bawa sekurang-kurangnya sebuah buku ke mana-mana agar masa yang terluang dapat diisi dengan membaca buku.
  13. Galakkan perbincangan yang berfaedah dengan orang terdekat, terutama pasangan.
  14. Tahu limitation yang kita ada. Kemudian, push to that limit.
  15. Jangan jadikan orang yang tak berjaya sebagai ‘demotivator’ untuk kita, sebaliknya lihat pada mereka yang sibuk dan berjaya mengurus masa mereka, then belajar dari mereka.
  16. Sentiasa berdoa agar diberi masa dan peluang untuk membuat kebaikan dan kebajikan.
  17. Katakan tiada masa pada perkara-perkara remeh-temeh
InshaALLAH. Sama2 kita amalkan tips2 di atas sebanyak mungkin.

Share:
Read More
,

JadiLah PengguNa Yang BijAk

Emma Zarin seorang eksekutif muda yang merancang untuk membeli sebuah kereta jenama xxx88.
Emma ke kedai A dan mendapati kedai tersebut memberi diskaun RM500 untuk pembelian model yang dia mahukan. 


Seterusnya Emma ke kedai B dan mendapati harga kereta impiannya adalah sama dengan harga dengan beberapa kedai yang dilihatnya.
Maka Emma membuat keputusan untuk membeli di kedai A kerana mendapati tawarannya sangat menarik.

Keesokkannya, rakan dipejabatnya sibuk bercerita tentang Asmina yang membeli kereta dan mendapat hadiah percuma Astro Decorder. 


Asmina turut membeli kereta yang sama modelnya namun dari kedai yang berbeza. Asmina membayar harga keretanya dengan harga yang sama dalam pasaran cuma kelebihannya Asmina mendapat Astro Decorder.

Perasankah kita apa yang Emma dan Asmina dapat merupakan NILAI TAMBAH dari pengedar? Namun pastinya ramai yang tertarik dengan NILAI TAMBAH yang melibatkan duit. Tidak kurang juga yang berminat untuk mendapatkan NILAI TAMBAH dalam bentuk barangan. Ianya dikatakan STRATEGI PEMASARAN.

Sama juga dengan buku....


Encik Pandara menulis tentang tips motivasi yang dipelajarinya dari pengajiannya di Univeristi XXX. Harga buku ini RM20.

Puan Maisara menulis tips motivasinya melalui pengalaman hidup dan kajian yang dlakukan atas usahanya. Harga buku beliau ialah RM50.

Maka untuk mendapatkan ilmu ini, kita sebagai pembaca boleh memilih untuk membeli buku penulisan Encik Pandara atau Puan Maisara mengikut kemampuan kita untuk mendapatkannya. ATAU juga membeli kedua2nya jika mampu supaya dapat melihat perbezaan hasil tulisan dua individu ini. Bagi yang punya kekangan kewangan, buku2 motivasi biasa pastinya menjadi pilihan.

Hanya jauhari mengenal maknikam.



Share:
Read More
, ,

SuSu dAn NaSi...KonSeP PenYuSuan SuSU iBu..

Orang selalu kata, kalau nak jimat, masak di rumah. Beras kalau tidak ditanak manakan bertukar menjadi nasi. Berapa banyak nasi yang kita mahu maka tahu lah kita mengagak berapa sukat beras yang perlu. Saiz periuk itu juga, bukannya boleh mengembang dan menguncup sesuka kita. Maka jika perlu nasi yang banyak.... jika saiz periuk kita kecil maka perlu lebih kerap beras yang perlu ditanak.

Beras pula, jika mampu beli yang baik tak salah beli yang bagus malah ada yang sanggup belanja untuk membeli beras import untuk dimasak menjadi nasi. Bagi yang kurang berkemampuan, beras biasa menjadi pilihan. Apapun beras ini akan tetap menjadi nasi. Cuma kualiti nasi sahaja yang berbeza.

Periuk...bagi yang mampu pastinya mencari periuk nasi serbaguna. Periuk ini selain memasak nasi, sangat menyenangkan bila nak masak bubur tanpa perlu kita berjaga2 nasi menjadi hangit. Macam-macam fungsi ada. Bagi yang sederhana, periuk nasi elektrik biasa menjadi pilihan. Bagi yang kurang kemampuan, periuk biasa ditanak di atas api dapur. Namun apa pun, tujuannya tetap sama iaitu mahukan beras bertukar menjadi nasi.
Ini cerita mereka yang masak di rumah.

Bagi yang nak cepat dan duit lebih, mereka rasa makan diluar lagi mudah. Dapur tak bersepah dan hidup lebih mudah. Namun ada juga yang sekadar beli lauk di luar dan tanak nasi di rumah. Lebih jimat katanya.

Namun hari ini setelah kesedaran dalam diri timbul, apabila berlaku macam-macam gelagat peniaga seperti meludah dalam nasi sebagai petua pelaris, bayar harga nasi mahal walhal hanya beras biasa....sudah pasti menanak nasi di rumah menjadi pilihan.

Apa yang ibu cuba sampaikan di sini ialah menanak nasi untuk keperluan ialah ibarat menyusukan anak dengan susuibu. Jika kita tidak menanak beras , masakan beras akan bertukar menjadi nasi. Sama dengan keadaan seorang ibu, masakan boleh air dalam tubuh ibu itu akan memancut dengan sendirinya menjadi susu jika tidak dihisap atau diperah? Bila bayi menghisap atau diperah barulah susu akan mengalir keluar. Lebih kerap beras ditanak menjadi nasi maka lebih banyak nasi yang dapat di makan. Maka samalah gambaran apabila lebih kerap bayi disusukan atau lebih banyak sesi perahan,maka lebih banyak susu dihasilkan.

Bercerita tentang jenis beras....beras sendiri mempunyai gred yang tersendiri. Namun mengikut kemampuan individu masing-masing memilih jenis beras apa yang hendak ditukarkan kepada nasi.
Masih ingat zaman ibu kecil....memandangkan kami orang susah ditambah adik beradik saya ramai, adakala beras hancur pilihan terbaik. Namun bila dah besar dan dah ada keluarga, mak saya selalu pesan...jika mampu, belilah beras mahal....belilah sebab sendiri yang nak makan. Jangan berkira kecuali macam mak dulu....tak berkemampuan nak bagi beras yang bagus. Sayu juga bila ingat kata-kata mak....namun memang ada kebenarannya.
Sama dengan susuibu...apa yang ibu makan akan menghasilkan kualiti susu itu sendiri. Memang ada pihak yang menafikan dengan mengatakan susuibu itu semua sama....hakikatnya tidak. Susuibu itu khasiatnya sama. Macam nasi tadi, khasiatnya sama. Namun samakah nasi dari beras mahal dan beras biasa? Tepuk dada tanya selera. Nak hasil yang baik maka perlu beri yang baik. Jaga pemakanan selalu ditekankan supaya susu yang terhasil itu penuh dengan zat khasiat yang diperlukan tanpa menjejaskan kesihatan ibu. Makanlah yang bagus2 agar hasilnya juga bagus.

Pam, adakah beza pam yang mahal atau yang murah? Saya tukarkan dalam konteks tanak nasi tadi....periuk. Adakah sama periuk yang multi-function ,periuk nasi elektrik biasa dan periuk biasa yang ditanak di atas dapur? Kalau yang mampu, pam yang hebat harganya setanding dengan fungsinya pasti menjadi keutamaan. Bagi golongan sederhana, memadai pam yang biasa asal boleh berfungsi. Namun saya cuba gambarkan teknik marmet itu adalah ibarat periuk biasa yang digunakan di atas api untuk menanak nasi. Memang nampak macam sedikit leceh namun hasilnya juga tidak mengecewakan cuma perlukan lebih usaha dan perhatian. Saya beri contoh jika tanak nasi atas dapur api, kita kena selalu berjaga dan beri lebih perhatian supaya nasi tidak hangit. Namun jika kena dengan cara, nasi ini lebih nikmat kerana ada tambahan kasih sayang yang dibubuh tanpa disedari.
Begitulah dengan teknik marmet....nampak macam leceh, tapi bila kena dengan cara yang betul....susu akan mengalir dan LEBIH HEBAT ditambah penuh kasih sayang kerana si ibu tadi memberi lebih perhatian dalam memastikan susu yang keluar masuk ke dalam botol tanpa menitik dan jatuh ke tempat lain.

Bagi mereka yang tidak menyusukan anak adalah ibarat mereka yang membeli nasi dari luar. Tidak salah sebab setiap orang mempunyai kelebihan dan kekangan masing-masing. Setiap orang mendapat taufik hidayah yang berbeza. Bagi yang menyusukan anak dengan susuibu, bersyukurlah kerana kita memiliki peluang keemasan itu. Maka jangan sesekali kita menghina dan mengkritik ibu yang tidak menyusukan anaknya dengan susuibu. Kita mampu berdoa agar mereka ini diberi taufik hidayah untuk menyusukan anak mereka yang seterusnya.

Saya masih ingat sesi pembelajaran bersama arwah abah dulu. Abah suka mengajar dan memberi anologi supaya saya lebih faham atas perkara dan pelajaran baru yang diajarnya. Saya juga setiap hari cuba memikirkan apakah anologi yang dapat saya hasilkan agar teman seperjuangan saya dalam penyusuan lebih berjaya dalam perjuangan mereka. Namun alhamdulillah, makin hari makin ramai yang sedar tentang kebaikan susuibu. Kebaikan susuibu itu ibarat kebaikan menanak nasi dengan tangan sendiri. Pastinya lebih enak dan lebih sihat dan lebih selamat.

Maka harapan saya, penulisan saya ini membantu lebih ramai ibu yang menyusukan anaknya. Ingatlah, masakan mampu kita tukarkan beras kepada nasi jika tidak ditanak? Lebih kerap kita tanak, lebih banyak nasi yang dapat dihasilkan. Kesimpulannya, lebih kerap sesi perahan maka lebih banyak susuibu dihasilkan .

Sesungguhnya yang baik itu datang dari ALLAH dan yang kurang itu dari saya.

sumber asal : www.anakkuwiraku.com




Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long
Share:
Read More