Posts

Showing posts with the label motivation

Paksa Diri Untuk Berjaya! - Pengedar Shaklee Manjung

Image
Salam sayang 



Bukan mudah sebenarnya nak bangkit selepas kita jatuh.

Ia sangat menyakitkan emosi dan mental. Macam-macam dalam fikiran ni.

Ye inilah yang kak long hadapi di awal-awal tahun 2017 saat kak long membuat comeback di dalam Shaklee.

Tapi kak long tahu kalau kak long terus menerus meratapi nasib sampai bila weii.. Bukannya ada yang nak mencampak sebuntil dua emas untuk kak long kan.

Jadi nak atau tidak, kak long kena kuat dan PAKSA DIRI. 

Cemburu sangat tengok mereka yang dah berjaya.  Income berkepuk-kepuk setiap bulan.  Tak perlu beri alasan pada anak-anak sebab tak mampu nak belikan makanan kegemaran mereka.  Mudah menghulur saat insan lain ditimpa musibah.
Tapi bila bangkit kena KUAT SEMANGAT.

Dan jangan lupa UPGRADE DIRI.

Upgrade diri dengan ilmu bisnes online (sebab kaklong buat bisnes online) dan juga upgrade kualiti amal ibadat dengan Allah. Kita berniaga bukan semata-mata untuk dunia kan. Yang penting untuk negeri akhirat kita yang lebih kekal.

So korang-korang kat luar…

Kelulusan bukan syarat berjaya dalam Shaklee

Image
Salam sayang

Alhamdulillah malam tadi berlangsungnya satu event Shaklee buat pertama kalinya di daerah Manjung ni...


Antara sesi yang diadakan adalah Sesi Health & Wellness, Mini Business Opportunity Meeting (BOM) dan Motivation Sharing

Sesi Health & Wellness Talk malam tadi berkisar mengenai Kesihatan Wanita serta produk yang sesuai... Banyak juga ilmu baru yang kak long cedok semasa sesi ini... (yang ini akakn kak long sharekan kemudian)

Namun yang paling menarik hati dan membuatkan kak long lebih bersemangat adalah apabila seorang pakcik ni membuat sesi perkongsian...

Beliau asalnya hanya pemandu lori..lulusan darjah 6...memulakan Shaklee dengan niat untuk menambah pendapatan keluarga... Beliau berbangsa India dan kurang fasih berbahasa Melayu namun berkat usaha gigih beliau...kini beliau telahpun mencapai taraf Senior Coordinator dengan pendapatan bulanan mencecah lebih RM5000 sebulan...Beliau tidak lagi membawa lori dan membuat Shaklee secara sepenuh masa sejak beliau nai…

Perlukah LIFE BOAT???

Image
Assalamualaikum dan salam penuh kasih sayang buat pembaca blog kak long

Kenapa tetiba je kak long bertanyakan soalan di atas ye... Kebanyakan antara kita sekarang ni amat jarang memikirkan kehidupan kita di waktu mendatang...tak kiralah sama ada tentang kewangan kita, kesihatan kita malah amalan kita.

Waktu mendatang tu tak bermakna 10 tahun akan datang je malah sekada kerlipan mata sebentar lagi pun kita tak pasti bagaimana akan kita harungi jika kita tak bersedia.

Apa persediaan kita untuk memastikan kedudukan kewangan kita semakin baik?
Apa persediaan kita untuk memastikan kita terus sihat dan bertenaga dalam menjalankan urusan kita?
Apa persediaan kita nak naik pangkat dalam kerjaya kita?
Apa persediaan kita dalam membesarkan lagi jaringan perniagaan kita?
Malah
Apa persediaan kita untuk menuju ke alam barzakh kelak?

Jika untuk hidup di dunia ni pun kita tak bersedia... Bagaimana agaknya kita nak bersedia ke alam yang satu lagi..

Jadi fikir-fikir kan lah...

Besar manakah LIFEBOAT…

POSITIFkan DIRI

Pagi hari macam ni kak long nak berkongsi sedikit kisah-kisah yang POSITIF.....


Kisah Guru Dan Murid

Seorang guru pernah bertanya pada anak muridnya, "Adakah kamu semua menyayangi diri sendiri?" Dan para murid menjawab, "Ya! Kami sayang diri kami!" Ujar guru itu, "Bagaimana cara kamu semua menyayangi diri sendiri?" "Belajar sungguh-sungguh!" "Jaga hati!" "Pakai topi keledar!'' Maka kata si guru, "Benar. Tetapi ia lebih dari itu. Terimalah diri kamu, tiada manusia yang sempurna. Hormatlah maruah kamu, ia tidak pernah meminta untuk diragut melainkan kamu yang membiarkannya. Berikan galakan kepada diri kamu, galakan orang lain tidak cukup buatmu. Rancangkan kejayaan buat diri kamu, jangan biar diri kamu gagal kerana kegagalan yang diterima." Boleh menangis, menyesal, menjerit sekuat mungkin kerana meratapi kegagalan yang diterima. Tetapi pada esok hari, kamu harus bangun tidur dengan segar dan hilangkan segala kesedihan. Kenap…

6 cara meningkatkan keyakinan si kecil

Image
sumber





Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

2 Pilihan Mengejar Cita-Cita - BerJALAN @ BerLARI

Petang ni kak long nak share dgn kawan-kawan semua satu tip yg kak long perolehi dari Irfan Khairi...kak long memang subscribe tips2 Irfan Khairi...beliau akan menghantar tips beliau secara percuma  terus ke email kita....seronok kan tiap2 hari kita boleh dapat tips yg sangat berguna dan bermotivasi....


Untuk ari ni tip yang dikongsi adalah berkaitan cita-cita...korang ada cita-cita tak...for sure..dr zaman sekolah lagi kita sentiasa ditanya apakah cita-cita kita...kak long pasti antara cita-cita yg glamour masa sekolah dulu...polis, cikgu, askar...ni masa zaman kak long la...bidak-budak zaman sekarang...bila ditanya tentang cita-cita...doktor, engineer, peguam....lebih class gitu....tapi dapat ke kita semua mengejar cita-cita kita atau ada yg terkandas di tengah jalan....


Dulu cita-cita kak long..nak jd someone yang takde lagi dlm family....kebanyakan ahli keluarga keluarga kak long (extended family la ye)....ramai yg jadi cikgu...doktor...akauntan...kak long rasa x best la pulak kalau…

RiSaU..Membawa STRESS

Tip Pilihan: Risau Membawa Stress
Oleh: Irfan Khairi
Pernah tak anda merasa stress atau tension? Punca utama stress datangnya daripada kita "risau" sesuatu. Bila kita selalu risau, itu yang menyebabkan stress. Dan stress pula banyak mengakibatkan penyakit 
Ada research mengenai "risau" mengatakan: 40% orang risau pada sesuatu, tetapi sesuatu yang dirisaukan itu tidak terjadi pun30% orang risau pada perkara-perkara yang sudah lepas dan tidak boleh diubahkan pun12% orang risau tentang kesihatan10% orang risau tentang perkara-perkara yang amat kecil4% pula risau tentang perkara yang akan datang dan tidak boleh kita ubah punManakala 4% lagi adalah risau yang boleh kita lakukan sesuatu!Jadi, next time anda risau dan terasa stress, lihat kembali statistik ini. Risau anda dalam % yang mana? Mudah-mudahan ianya akan mengurangkan stress anda!
Bila kita gembira dan senang hati selalu, lebih mudah untuk kita mencapai apa sahaja cita-cita kita. 


Kalau kak long stress...kak long ambi…

20 Tips MURAH REZEKI

credit to kak cery dan hadha~*

1.Menyempatkan diri beribadah
Allah tidak sia-siakan pengabdian diri hamba-Nya, seperti firman-Nya dalam hadis qudsi: “Wahai anak Adam, sempatkanlah untuk menyembah-Ku maka Aku akan membuat hatimu kaya dan menutup kefakiranmu. Jika tidak melakukannya maka Aku akan penuhi tanganmu dengan kesibukan dan Aku tidak menutup kefakiranmu.” (Riwayat Ahmad, Tirmizi, Ibnu Majah dan al-Hakim dari Abu Hurairah r.a.) < -
2.Memperbanyak istighfar
Istighfar adalah rintihan dan pengakuan dosa seorang hamba di depan Allah, yang menjadi sebab Allah jatuh kasih dan kasihan pada hamba-Nya lalu Dia berkenan melapangkan jiwa dan kehidupan si hamba. Sabda Nabi s.a.w.: “Barang siapa yang memperbanyak istighfar maka Allah s.w.t akan menghapuskan segala kedukaannya, menyelesaikan segala masalahnya dan memberinya rezeki dari arah yan g tidak disangka.” (Riwayat Ahmad, Abu Daud, an-N as a’i, Ibnu Majah dan al-Hakim dari A bd ullah bin Abb as r.a.)
3.Tinggalkan perbuatan dosa
Istighf…

17 tips PENGURUSAN MASA - khas utk IBU yg SIBUK

Image
Tidak kira samada anda seorang FTWM, WAHM mahupun SAHM, perkataan 'sibuk' adalah lumrah dalam kehidupan seorang wanita bergelar isteri dan ibu. Anda memang tidak akan mampu lari daripada kesibukan ini. Adakalanya sehingga menjurus kepada masalah 'stress' dan 'demotivated'.

Justeru, yang penting adalah bagaimana anda menguruskan kesibukan itu sehingga anda tampil 'tidak sibuk' dan 'teratur'. Pengurusan masa adalah perkara crucial dalam hidup setiap individu. Pengurusan masa yang cemerlang hanyalah pada individu yang cemerlang. Kurangkan merungut, lebihkan tindakan. Tidak ada siapa mampu melakukan semua kerja untuk anda seperti yang anda mahukan.
Jom baca sedikit tips daripada teman saya, Mommy Lyna, tentang pengurusan masa beliau sebagai seorang ibu dengan tiga orang anak lelaki, bekerjaya, melakukan pelbagai perniagaan online dan offline, tetapi masih mampu trampil idola ramai ibu-ibu (khususnya geng bloggers) Buat jadual peribadi Jauhkan diri dari …

JadiLah PengguNa Yang BijAk

Image
Emma Zarin seorang eksekutif muda yang merancang untuk membeli sebuah kereta jenama xxx88.
Emma ke kedai A dan mendapati kedai tersebut memberi diskaun RM500 untuk pembelian model yang dia mahukan. 

SuSu dAn NaSi...KonSeP PenYuSuan SuSU iBu..

Orang selalu kata, kalau nak jimat, masak di rumah. Beras kalau tidak ditanak manakan bertukar menjadi nasi. Berapa banyak nasi yang kita mahu maka tahu lah kita mengagak berapa sukat beras yang perlu. Saiz periuk itu juga, bukannya boleh mengembang dan menguncup sesuka kita. Maka jika perlu nasi yang banyak.... jika saiz periuk kita kecil maka perlu lebih kerap beras yang perlu ditanak.

Beras pula, jika mampu beli yang baik tak salah beli yang bagus malah ada yang sanggup belanja untuk membeli beras import untuk dimasak menjadi nasi. Bagi yang kurang berkemampuan, beras biasa menjadi pilihan. Apapun beras ini akan tetap menjadi nasi. Cuma kualiti nasi sahaja yang berbeza.

Periuk...bagi yang mampu pastinya mencari periuk nasi serbaguna. Periuk ini selain memasak nasi, sangat menyenangkan bila nak masak bubur tanpa perlu kita berjaga2 nasi menjadi hangit. Macam-macam fungsi ada. Bagi yang sederhana, periuk nasi elektrik biasa menjadi pilihan. Bagi yang kurang kemampuan, periuk biasa dita…