Showing posts with label ostematrix. Show all posts
Showing posts with label ostematrix. Show all posts
, , , , , , ,

CEGAH OSTEOPOROSIS DENGAN KALSIUM SECUKUPNYA


Hasil penemuan penyelidikan bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Otago, New Zealand menunjukkan kebanyakan wanita di Malaysia mendapat kurang daripada 50 peratus jumlah kalsium yang disarankan untuk kesihatan tulang. Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’.



Pakar Runding Ortopedik dan Pakar Bedah Trauma, Dr. Chin Chee Howe memaklumkan bahawa sumber yang tinggi kalsium datang dari produk tenusu seperti susu segar, keju dan yogurt. Bagaimanapun, produk tenusu terbabit jarang menjadi antara diet ruji penduduk negara ini.

“Osteoporosis adalah sejenis penyakit yang ‘senyap’ dan serius. Kebanyakan wanita hanya mengetahui mereka menghidapinya selepas mengalami retak atau patah tulang. Kesihatan tulang manusia merosot secara berperingkat dan beransur-ansur dari umur 30-an. Namun, ianya belum terlambat untuk mula menjaga kesihatan tulang anda,” katanya.

Osteoporosis Boleh Dicegah


Osteoporosis bukannya sejenis penyakit yang boleh disembuhkan tetapi ia dapat dicegah. Retak atau patah tulang pinggul merupakan antara yang paling biasa berlaku di kalangan penghidap osteoporosis. Ia hampir pasti akan membawa kepada kemasukan wad dan juga boleh membawa maut dalam satu daripada setiap lima (20 peratus) kes patah tulang pinggul.



Antara 30 hingga 50 peratus lagi (yang patah tulang pinggul) berkemungkinan besar mengalami kecacatan kekal yang akan mengganggu pergerakan harian mereka kelak. Walaupun banyak berlaku di kalangan wanita, tidak bermakna lelaki terlindung daripada osteoporosis. Namun, lelaki mempunyai kelebihan yang memberi lebih perlindungan daripada penyakit tersebut di mana kebanyakan lelaki menjalani cara hidup aktif dan secara semula jadi mempunyai jisim tulang yang lebih tinggi berbanding wanita.

Kesan osteoporosis di Asia dijangka meningkat dengan perangkaan lebih 50 peratus kejadian retak atau patah tulang pinggul dunia akan berlaku di rantau ini menjelang 2050.

Oleh itu, penduduk Asia, terutamanya wanita, disaran mendapatkan keperluan kalsium harian secukupnya (antara 800 hingga 1,000 miligram) di samping nutrien penting lain seperti protein, zink, magnesium dan vitamin D yang diperlukan untuk mengekalkan tulang yang kuat dan sihat. Segelas susu berkalsium tinggi mengandungi 500 miligram (mg) kalsium dan dua gelas susu tersebut cukup untuk membekalkan jumlah kalsium yang disarankan setiap hari.

Namun, jika anda alah dengan susu atau produk tenusu, boleh cuba alternatif suplemen dari Shaklee. Ostematrix Shaklee lengkap dengan Kalsium, Magnesium dan Vitamin D.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong







Share:
Read More
, , , , , ,

10 FAKTA TENTANG TULANG SIHAT DAN KUAT

Salam sayang 

Kak long nak berkongsi mengenai TULANG pula hari ini dengan korang.



Fakta-fakta Mengejutkan Tentang Tulang Sihat


Kebanyakan mereka yang dah berusia 40an ke atas mudah didiagnos dengan masalah kurangnya ketumpatan tulang di usia. Tapi ada beberapa kejutan yang tersembunyi di dalam tulang dan sebenarnya apa yang kita amalkan di masa muda dapat mempengaruhi keadaan tulang kita apabila berusia kelak.

10 fakta tentang tulang sihat

1. Tulang itu hidup

Tulang mungkin nampak keras seperti batu, tetapi sebenarnya tulang itu hidup. Sekelompok sel yang disebut osteoblas, terus-menerus membuat tulang baru. Selain itu juga ada sekelompok sel yang disebut osteoklas, yang berfungsi memusnahkan tulang.

Proses pemusnahan dan penghasilan tulang baru disebut sebagai remodeling tulang. Tulang boleh merosot disebabkan ketidakseimbangan antara kemusnahan dan penghasilan tulang baru ketika usia semakin meningkat.

2. Menabung pembentukan tulang dari usia muda

Bermain, olahraga, mengangkat beban, lari, dan hampir setiap kegiatan yang menggerakkan otot akan mempengaruhi tulang untuk mengumpul mineral lebih banyak, di mana kesannya tulang menjadi lebih kuat dan lebih padat.

Puncak kepadatan tulang adalah sekitar usia 30 tahun dan kemudian mulai menurun. Sebab itulah usaha untuk menjaga kesihatan tulang harus dimulakan sejak muda.

3. Penipisan tulang boleh terjadi pada usia muda

Perempuan muda yang berhenti menstruasi akan memiliki proses meniru hormon menopause, yang menyebabkan hilangnya tulang. Anoreksia pada khususnya dapat membahayakan tulang dengan menghentikan menstruasi.

4. Tulang adalah unit penyimpanan

Jika tubuh memerlukan kalsium karena misalnya menyusui, maka tubuh akan mengambilnya dari tulang jika asupan kalsium kurang. Satu-satunya masalah adalah bahwa kadang-kadang zat beracun, seperti timah atau merkuri, dapat bersarang di tulang juga.

"Tulang adalah sebuah tempat penyimpanan utama untuk kalsium dan fosfat, dan menyimpan zat-zat seperti logam berat dalam tingkat rendah untuk jangka waktu yang lama," jelas Dr. Cosman.


5. Kelebihan berat dapat membantu tulang

Ramai yang menyangka berat badan lebih maka dapat membuat tulang lebih kuat, sebenarnya tidak.

Sama seperti latihan dan menggerakkan otot dapat membangun tulang kuat, tubuh mungkin menanggapi kelebihan berat badan dengan meletakkan mineral tulang lebih untuk mendukung berat itu. Namun jika kelebihan berat badan terfokus dalam perut, maka dapat meningkatkan risiko penipisan tulang.

6. Lemak perut merugikan tulang

Hasil penelitian menunjukkan bahwa, wanita premenopause yang memiliki kelebihan lemak di bagian tengah tubuh mereka berada pada peningkatan risiko untuk osteoporosis. Karena lemak perut berbeda dari lemak pada paha atau pantat. Lemak perut adalah lemak jahat dan sangat aktif secara metabolik.

"Lemak perut dapat menghasilkan semua jenis hormon yang dapat meningkatkan peradangan dalam tubuh, dan hasil akhir dari peradangan adalah peningkatan pelarutan tulang," kata Dr. Cosman.


7. Makanan yang baik untuk tulang

Makanan kaya kalsium sangat bagus untuk tulang. Dan meskipun susu merupakan sumber yang baik, tetapi bukan satu-satunya.

Dr Cosman merekomendasikan yogurt dan keju, dan makanan yang kaya kalsium seperti almond dan sayuran hijau. Bahkan buah-buahan atau sayur tanpa kalsium dapat bermanfaat untuk tulang.

"Buah-buahan dan sayuran dapat membantu asam buffer dalam tubuh, dan kandungan asam yang tinggi tidak baik untuk tulang," kata Dr Cosman.

8. Suplemen mungkin tidak terbaik

Pil-pil telah dikaitkan dengan batu ginjal dan studi menunjukkan bahwa risiko serangan jantung lebih tinggi pada orang yang mengambil kalsium dibandingkan pada mereka yang tidak.

Sebuah laporan Institute of Medicine tahun 2010 menyarankan bahwa, kebanyakan orang di Amerika Serikat mendapatkan cukup vitamin D dan kalsium dalam diet mereka tanpa suplemen.



Sebenarnya, suplemen kalsium terbaik perlulah lengkap dengan vitamin D dan magnesium. 2 unsur ni sangat membantu penyerapan kalsium ke dalam badan jadi lebih efisien. Untuk kaklong sendiri, kaklong amalkan Ostematrix Shaklee.


9. Patah pinggul lebih mungkin dibandingkan dengan kanser tulang

Meskipun kanser payudara dan kanser lainnya  adalah penyebab utama kematian wanita, namun patah tulang disebabkan osteoporosis juga harus menjadi perhatian utama.

Bahkan, risiko seorang wanita untuk mengalami patah tulang pinggul yang disebabkan osteoporosis adalah sama dengan kanser payudara, ovarium, dan risiko kanser rahim gabungan. Pinggul patah paling umum terjadi pada orang dengan usia lebih dari 65 tahun.

Patah tulang pinggul dapat menjadi peristiwa yang berpotensi mengubah hidup atau bahkan mengancam jiwa, dan mungkin memerlukan operasi dan waktu pemulihan yang lama. Kebanyakan mereka yang patah pinggul tidak  sepenuhnya pulih dari patah pinggul dan harus menggunakan alat bantu jalan atau kursi roda.

10. Etnik mempengaruhi kekuatan tulang

Siapa sangka kan. Rupanya osteoporosis ni berisiko jauh lebih tinggi pada orang kulit putih atau Asia.

Sebuah survey menemukan bahawa, antara 13-18% dari wanita yang lebih tua dari 50 tahun di Amerika Syarikat mengalami osteoporosis pada pinggul mereka, dan kira-kira 20% dari perempuan kulit putih non-Hispanik, 5% dari perempuan kulit hitam non-Hispanik, dan 10% dari wanita Latin.

Golongan lelaki memiliki risiko lebih rendah untuk osteoporosis, tetapi risikonya masih lebih tinggi pada orang kulit putih dan Asia berbanding pada mereka dengan latar belakang etnik lainnya.

Share:
Read More
, , ,

Ibu sembelit? Ostematrix Penyelesaiannya

Salam sayang

Antara perkara yang menakutkan bagi ibu yang berpantang terutamanya adalah SEMBELIT. Bukan setakat ibu berpantang malah ia merupakan masalah kebanyakan daripada kita. Bila ada masalah ni ia menunjukkan yang ada masalah pada sistem pencernaan kita.

Jadi apa yang boleh diambil untuk menyelesaikan masalah SEMBELIT ni. Korang kenal tak si putih ni. Apa kaitan dia dengan masalah SEMBELIT korang ni?


Jom kita baca lebih lanjut tentang si putih atau nama komersilnya OSTEMATRIX.

💚Ostematrix adalah suplemen kalsium yang mengandungi magnesium, vitamin D dan boron.Tiada ubat perangsang pelawas dalam kandungannya.

💚Magnesium dalam Ostematrix membantu secara tidak langsung dengan memudahkan pergerakan otot usus untuk mengeluarkan najis secara lembut.

💚Magnesium juga boleh membantu menyerap air lebih baik. Penambahan air di dalam kolon menyebabkan najis menjadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan

💚Ibu hamil yang mengambil Ostematrix pada waktu malam sebelum tidur sangat membantu untuk:

✔melembutkan najis

✔merangsang pergerakan najis

✔membolehkan ibu-ibu membuang air besar tanpa rasa sakit akibat sembelit

Jadi dah jelaskan apa peranan OSTEMATRIX ni dengan masalah SEMBELIT korang tu.sebab itulah kak long memang sangat rekomen ibu yang mengandung atau berpantang mengambil OSTEMATRIX ni. Bila pembuangan dah lancar tentu korang rasa bahagia kan 😋😋 Ibu menyusu pun sangat digalakkan tau. Yang ni kak long sambung dalam entri lain ye

Berminat dengan produk di atas? Boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, ,

Sembeli Semasa Pantang - Mohon Dijauhkan

Salam sayang 

Antara pengalaman yang paling tak dapat kak long lupakan dan memang minta dijauhkan adalah SEMBELIT KETIKA PANTANG. Kak long yakin ramai je ibu-ibu berpantang kat luar sana sangat fobia bila berhadapan dengan masalah ini.

Image result for sembelit ketika berpantang

Ye lah kan, dah lah baru lepas melahirkan. Jika dijahit, kena pula jahitannya panjang maka memang perasaan takut, seram dan ngeri untuk membuang tu memang wujud. Masa belum kenal Shaklee, sayur sawi dan buah betik adalah perkara wajib kak long makan setiap hari. Alhamdulillah, takde lah masalah sembelit masa tu.

Tapi bila dah kenal Shaklee ni, lagilah mudah... Cuma ambil 4-6 biji sehari cik OSTEMATRIX, masalah sembelit boleh hilang. Bukan itu sahaja, ia datang dengan pakej badan cergas dan susu banyak.. Seronok kan..

Korang nak tahu tak bagaimana sebenarnya  CIK OSTEMATRIX melancarkan sistem pencernaan kita?

Dalam Ostematrix ada 3 unsur utama iaitu Kalsium, Magnesium dan Vitamin D.

Magnesium dan vitamin D membantu penyerapan yang optimum kalsium dalam badan.

Unsur kalsium dan magnesium ini merupakan unsur yang pergerakkan peristalsis (pergerakan macam ombak dalam usus).Peristalsis juga menolak makanan ke dalam perut kita.

Magnesium membantu menenangkan otot dalam usus untuk menghasilkan ritma yang lancar, dan seterusnya membantu mengurangkan sembelit.

Magnesium pula bertindak memerangkap air dan secara tak langsung menyebabkan pertambahan jumlah air dalam kolon. Hasilnya najis yang lembut dan pergerakkan najis lebih lancar. Sekaligus dapat mengelakkan sembelit berlaku.

Jelas tak mekanisma Ostematrix ni bertindak kat dalam usus kita. Harap-harap korang faham ye apa yang kak long cuba terangkan ni :)

Kalau berminat, roger sahaja kak long tau.

Ingat Shaklee Ingat Kak Long

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970



Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970
Share:
Read More
, , ,

Cergas Bertenaga Selepas Ceasarean dengan Ostematrix

Salam sayang 

Kak long nak kongsikan sikit pengalaman bersalin kak long baru-baru ni.

Hari ni masuk hari ke 24 kak long berpantang...kejap je kan..tak terasa sangat berpantang pun mungkin dah terbiasa (kak long memang kena berpantang semasa mengandung sebab ada GDM). Jadi ia bukanlah benda yang menyusahkan pun.

Untuk sesi bersalin kali ni, kak long membuat opsyen untuk bersalin secara pembedahan sebabnya mek Hana Awatif ni saiznya dah mencecah 4.3 kg semasa kali terakhir ultrasound dibuat. Walaupun ujian tersebut mempunyai ralat dalam pengiraan berat, namun kak long tak nak mengambil apa-apa risiko yang boleh menjejaskan mek Hana. Jadi kak long membuat keputusan untuk dibedah.

Satu pengalaman baru buat kak long dan tak menyangka ia sangat menakutkan dan menyakitkan (terutama selepas bius hilang). Hari pertama tu, kak long sekadar mengambil vitamin asas berpantang dan kak long masih terasa sakit dan letih. Nak bergerak banyak tu memang taklah, nak menangis dibuatnya.

Malam kedua selepas bersalin, kak long mengambil 4 biji OSTEMATRIX dan 1 biji B COMPLEX. Alhamdulillah, keesokan paginya, rasa sakit-sakit tu semakin menghilang dan kak long boleh bergerak dan berjalan. Dah boleh merayau-rayau keliling wad lagi :) Bersyukur sangat rasa ditemukan dengan produk Shaklee ni. Mek Hana pun kak long dah boleh uruskan sendiri walaupun rasa pedih pada tempat pembedahan masih terasa namun tidaklah sampai kak long terbaring sahaja.

Memang best lah bila ambil SET BERPANTANG + OSTEMATRIX. Sangat dicadangkan!

Berminat dengan produk Shaklee?

Hubungi
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

OSTEMATRIX ~ Teman Setia ketika KERJA LUAR KAWASAN

Salam Khamis buat semua pembaca rahsiasihat.com

Maaf sebab semalam tak ke udara heheh...ala ala DJ gitu kan...

Semalam kak long bekerja di luar kawasan maka tak dapat nak menjenguk lama rahsiasihat.com ni.

Biasanya kak long akan ke Shah Alam, salah satu destinasi luar kawasan yang kerap dituju. Akan betolak seawal subuh dan sampai semula ke rumah selewat tengah malam.

Memang sangat meletihkan namun pembantu setia kak long cik OSTEMATRIX tak culas melaksanakan tugas...




MANFAAT OSTEMATRIX SHAKLEE ADALAH

1. Menguatkan Tulang - Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.

2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas - Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan arthritis

3. Meringankan stress - Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf, penenang saraf, menggalakkan tidur selesa, memperbaiki jantung berdebar, gementar, mimpi buruk dan stress. Juga memperbaiki depresi, mood swing, sakit kepala dan pitam.

4. Memperbaiki masalah haid - Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium serentak meringankan sakit waktu haid dan membantu membuang air kecil.

5. Pengalkalian tubuh - Kalsium adalah mineral alkalin, dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti diwaktu umur tua.
Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrien dan merangsang detoksifikasi.

6. Memperbaiki hiperaktiviti perut dan gastrik.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , ,

Ambil Omega ketika letih?

Salam sayang




Sihat semua pagi ni? Alhamdulillah kak long masih diberi keizinannya untuk terus berkongsi kebaikan Shaklee dengan korang semua.


Semalam antara hari yang agak meletihkan buat kak long. Bertolak dari Sitiawan kira-kira jam 10 pagi dan terus bermesyuarat dan lawatan kilang hingga jam 6. Merempuh pula kesesakan sebelum tiba di hotel kak long menginap. Rasa bersyukur sangat sebab tinggal di Sitiawan, kak long tidak perlu menempuh jammed langsung.




Sebelum ni kak long hanya mengambil ostematrix 4 biji sebelum tidur. Namun sejak mengetahui bahawa B complex dan Omega guard juga membantu dalam mendapatkan tidur yang berkualiti, maka kak long mengubah sedikit jadual pemakanan vitamin kak long.




Bila badan kita penat, sebenarnya otot-otot kita membengkak. Tisu-tisu yang membentuk otot mengalami radang dan seterusnya menyebabkan kita rasa sakit-sakit badan. Omega membantu dalam meredakan radang dan dengan sinerginya bersama ostematrix dan b complex, otot yang membengkak dan badan yang penat akan jadi lebih sihat dan cergas pada keesokan hari.




Ia sangat berbaloi untuk dicuba. Untuk yang berada di sekitar Sitiawan dan berminat dengan produk Shaklee boleh hubungi kak long



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

Ostematrix Penguat Tulang

Salam sayang buat semua pembaca kak long...

Jumaat lepas sempena cuti Maal Hijrah, ibu dan ayah kak long turun ke Manjung nak menjenguk anak sulung mereka ni...

Jadi pada hari Sabtu tu, kak long bawalah mereka meronda-ronda sekitar Manjung.. Kebetulan ada barang dapur yang nak dibeli, kami singgah ke AEON Jusco Manjung

Tak tersangka Anlene sedang mengadakan prmosi dan pada masa yang sama membuat pemeriksaan percuma ketumpatan tulang. Tanpa melengahkan masa, kak long serta ibu dan ayah pun turut serta..

Keputusannya... Ibu kak long mempunyai ketumpatan tulang yang paling bagus dan berada di Zon Rendah Risiko Osteoporosis. Kak long? Kak long pula berada pada Zon Risiko Sederhana Osteoporosis (peringatan buat diri sendir: Jangan culas makan Ostematrix ye kak long hehehe)

Apa rahsianya?

Sejak beliau muda lagi, ibu kak long adalah peminum setia susu sekurang-kurangnya 1 gelas sehari..Malah sehingga kini, ibu kak long masih mengamalkan minum 1 gelas susu Omega Plus setiap pagi. Malah sejak kak long mengenali Shaklee... OSTEMATRIX merupakan produk paling konsisten diambil oleh ibu kak long walaupun beliau masih minum susu, namun pengambilan Ostematrix setiap hari sebelum tidur adalah perkara wa

Ingat ye.. Osteoporosis datang dengan senyap tanpa ada tanda-tanda.. Justeru, kitalah yang kena sentiasa beringat sedari muda untuk memastikan bekalan kalsium mencukupi bukan sahaja untuk tulang malah gigi dan otot juga.

Ostematrix sesuai untuk mereka yang alah pada susu dan merupakan alternatif terbaik kerana ia lengkap dengan Magnesium dan Vitamin D.





Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

PROMO OSTEMATRIX SEPANJANG APRIL 2014

Salam sayang

Alhamdulillah, hari ini, bumi Sitiawan disiarami hujan. Syukur atas segala kurnianNya.

Bulan baru menjelma lagi, selepas penat berclosing Shaklee semalam, maka hari ni kembali berjuang untuk Bulan April 2014.

Apa yang menarik untuk bulan April 2014 ni? 

Jika bulan lepas PROMOSI ESP berlangsung, 
untuk APRIL 2014, PROMOSI OSTEMATRIX pula mengambil tempat



Dengan pembelian 6 botol OSTEMATRIX anda layak mendapat 1 botol percuma.

Harga mampu milik RM366 untuk satu set (Nak beli sebotol pun boleh; hanya RM61 sahaja)



  Perunding Kesihatan Shaklee Anda!!
Share:
Read More
, , , ,

Kawal GASTRIK dengan SHAKLEE

Kalau sebelum ni kak long kongsikan bagaimana kak long mengawal GASTRIK secara biasa...kini kak long kongsikan pula apa suplemen yang kak long amalkan untuk mengelakkan GASTRIK/

Alhamdulillah selepas mengenali Shaklee, kak long lebih bijak mengawal GASTRIK...



~ B COMPLEX
Berfungsi sebagai agen penenang, mengurangkan stress dan menenangkan saraf.
Pengambilan sebiji sehari cukup untuk membantu mengawalselia saraf kita
~ OSTEMATRIX
Kandungan kalsium yang bersifat alkali, meneutralkan kandungan usus dan mengurangkan risiko pengakisan permukaan usus disebabkan tindakan asid hidroklorik
Pengambilan 4 biji ostematrix sebelum tidur setiap malam sangat bagus kerana sepanjang malam kita akan berpuasa dan pemprosesan makanan
~ESP
Protein soya membantu membaikpulih semula se-sel yang rosak serta menghasilkan sel baru yang lebih sihat. Selain dari itu, ESP bersifat rendah glisemik index iaitu tenaga/glukosa dilepaskan secara perlahan ke dalam darah dan tenaga dilepaskan secara beransur-ansur. Perut rasa lebih kenyang pada jangka masa yang lebih lama.

Dah tau rahsianya kan... Apa kata korang-korang kat luar sana tu yang ada gastrik, cuba suplemen yang kak long nyatakan kat atas tu.

HIDUP LEBIH RIANG TANPA GASTRIK!!!


Salam sayang
 
Berminat nak mencuba produk Shaklee? Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, ,

Kesihatan Wanita ~ KEPENTINGANNYA!

Kebanyakan dari wanita di luar sana sering mendahulukan individu yang mereka sayang terlebih dahulu berbanding dengan diri mereka sendiri, betul tak? Sedangkan hakikatnya, WANITA perlu mengekalkan kesihatan mereka sama sahaja dengan insan tersayang...

Wanita secara umumnya melalui pelbagai fasa perubahan hormon sepanjang kehidupan mereka bermula dari baligh, kehamilan, penyusuan dan putus haid. Perubahan yang berlaku menjadikan wanita sangat istimewa dan pastinya mereka memerlukan penjagaan kesihatan yang istimewa.

Di Shaklee, terdapat set khusus untuk para WANITA di luar sana yang mementingkan kesihatan mereka.

Apa yang terkandung dalam SET WANITA?

Omega Guard ~ mengandungi docosahexanoic acid (DHA) dan eicosapentaenoic acid (EPA) yang merupakan asid lemak omega 3 yan dikenalpasti dapat memberikan sokongan nutrisi bagi menyokong tahap kolesterol yang baik sekaligus menjadikan jantun lebih sihat

GLA Complex ~ Gamma Linolenic Acid (GLA) telah digunakan secara tradisional untuk keselesaan semasa kitaran bulanan (haid) serta membantu melegakan gejala PMS yan berlaku sebelum haid dan ia juga boleh menangani masalah yang timbul sebelum putus haid

Ostematrix ~ Unsur utama dalam Ostematrix iaitu Kalsium, Magnesium, Vitamin D dan mineral zink, tembaga dan mangan. Pengambilan ostematrix dalam diet harian dapat membantu dalam pembentukan dan penyenggaraan tulang dan gigi yang sihat. Dianggarkan sejuta rakyat Malaysia yang mana 8% darinya adalah wanita kurang berkesedaran bagaimana untuk mengekalkan kesihatan tulang.




Berminat nak mencuba produk Shaklee?

 Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, ,

Terus Bertenaga Semasa Berpantang Dengan SET BERPANTANG SHAKLEE

Hari ni dah masuk hari ke 22 kak long berpantang... Alhamdulillah, sepanjang tempoh berpantang ni tugasan harian kak long dipermudahkan..

Lawatan dari sahabat-sahabat sepejabat mahupun sahabat-sahabat Shaklee menceriakan hari-hari kak long.. Antara komen-komen yang sering dilemparkan...

Kak long nampak cergas
Kak long nampak bertenaga dan tak macam orang berpantang
Wajah dan kulit kak long nampak bermaya dan tidak pucat
Kak long lebih ceria

Apa rahsianya?

Nak tau ke apa rahsia kak long? SHAKLEE lah rahsianya... Kak long mengambil SET BERPANTANG Shaklee seawal hari pertama bersalin... Vitamin pertama yang kak long makan adalah OSTEMATRIX... Maklumlah kan, keletihan meneran dan bersalin menyebabkan urat-urat badan dan sendi-sendi sakit dan lenguh di sana sini...

Kemudian, kak long mengambil VITALEA, B COMPLEX dan VITAMIN C... Vitamin C ni dah ibarat gula-gula bagi kak long... sejak mengandung lagi, bila tekak rasa nak makan benda masam-masam maka VITAMIN C lah penggantinya...

ZINC kak long amik pada malam kedua bersalin...

Apa fungsi Zinc? Zinc membantu menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Apatah lagi ZINC COMPLEX Shaklee yang turut mengandungi Kalsium yang membantu memperbaiki otot dan sendi...

Jadi semua vitamin yang kak long sebutkan kat atas terdapat dalam SET BERPANTANG SHAKLEE kecuali OSTEMATRIX... tapi u olls masih boleh add on OSTEMATRIX bila order SET BERPANTANG SHAKLEE...

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
,

Testimoni Pengguna ~ KEHEBATAN OSTEMATRIX

Beberapa hari ni, kak long dah dok bercerita tentang kepentingan kalsium serta KELEBIHAN OSTEMATRIX (produk kalsium magnesium dari SHAKLEE).

Jadi hari ni kak long nak berkongsi dengan kalian beberapa testimoni pengguna-pengguna yang dah mencuba OSTEMATRIX dan mendapati hasilnya menakjubkan!!

TESTIMONI 1 ~ KEKEJANGAN & KEBAS KAKI


TESTIMONI 2 ~ BABY MUDAH MELAWAS


TESTIMONI 3 ~ IBU MENYUSU (SUSU MENCURAH SEHINGGA CADAR LENCUN)


TESTIMONI 4 ~ TIADA SAKIT BELAKANG, SAKIT GIGI HILANG


TESTIMONI 5 ~ ALAHAN HAMIL



Jadi siapa kata OSTEMATRIX hanya untuk tulang dan gigi sahaja..
Ia adalah produk yang pelbagai khasiat!!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalsium yang bagus adalah KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D + FOSFORUS!

Bingung nak cari di mana? 

OSTEMATRIX SHAKLEE LENGKAP DENGAN RUMUSAN DI ATAS!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulan ni promo OSTEMATRIX 
(BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)

Cepat dapatkan sebelum terlambat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More

OSTEMATRIX bantu ATASI SUKAR TIDUR

Selalu tak u olls rasa mengantuk sangat tapi bila dah baring, tak boleh nak lelapkan mata?

Atau dah masuk tidur tetapi sering terjaga dan susah nak tidur semula...

Ada yang beranggapan ini adalah suatu penyakit yang dikenali sebagai insomnia... sebenarnya pengertian insomnia itu sangat luas dan banyak faktor yang terlibat..

Jadi adakah cara nak mengelakkan berlakunya gangguan tidur pada waktu malam ni?

Pengambilan OSTEMATRIX sebelum tidur sangat membantu mereka yang mengalami kesukaran tidur di waktu malam. Macam kak long ni, sejak mengandung ni, memang senang terjaga apatah lagi dengan usia kandungan yang semakin menua, maka kesukaran lebih jelas. Namun syukur, dengan pengambilan OSTEMATRIX yang konsisten setiap hari sebelum tidur, kak long berjaya mendapat rehat yang secukupnya..

Jom kita baca pula testimoni di bawah ini, bagaimana OSTEMATRIX membantu masalah sahabat kita ni...


credit to: ummuainansupermom.blogspot.com 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Secara saintifiknya, OSTEMATRIX yang mengandungi rumusan KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D & FOSFORUS ini membantu memberi kerehatan pada otot dan tubuh badan yang aktif seharian.

Pengambilan 2-4 tablet OSTEMATRIX telah mencukupkan jumlah pengambilan kalsium sehari. Pengambilan ini sangat digalakkan sebelum tidur. Bagaimana kandungan dalam OSTEMATRIX ini membantu masalah tidur?

Kalsium ~ berfungsi menstabilkan tekanan darah. Tekanan darah yang stabil mengelakkan stress, menimbulkan rasa relaks dan memudahkan tubuh berehat

Magnesium ~ mencegah berlakunya kekejangan otot yang disebabkan oleh aktiviti seharian

Fosforus ~ bertindak bersama kalsium dalam meregulasi pergerakan otot dan relaksasi otot.

Bahan-bahan lain di dalam OSTEMATRIX dapat mengurangkan stress dengan mengendalikan kadar glukosa darah dalam tubuh, meredakan ketegangan saraf, serta membantu pembentukan serotonin dan hormon melatonin.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalsium yang bagus adalah KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D + FOSFORUS!

Bingung nak cari di mana? 

OSTEMATRIX SHAKLEE LENGKAP DENGAN RUMUSAN DI ATAS!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulan ni promo OSTEMATRIX 
(BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)

Cepat dapatkan sebelum terlambat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More

20 KISAH KALSIUM UNTUK KANAK-KANAK





Kalsium merupakan nutrien penting untuk pembentukan tulang, pembinaan sel-sel dan perjalanan sistem tubuh manusia. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, teruskan bersama 20 cerita menarik tentang kalsium ini.
  1. Kalsium merupakan mineral penting dalam tubuh dan hampir semua kalsium (99%) terdapat pada tulang. Bahagian badan lain seperti gigi, plasma darah, cecair selular dan tisu lembut turut mengandungi kalsium.
  2. Kalsium perlu untuk proses pembekuan darah, penghantaran tindak balas saraf, membekalkan tenaga untuk jantung dan untuk kontraksi otot.
  3. Keperluan kalsium tinggi semasa di peringkat baligh dan remaja seseorang.
  4. Pengambilan kalsium yang tidak mencukupi, penyerapan kalsium yang rendah dan kehilangan kalsium boleh mengurangkan pemendapan mineral pada tulang seterusnya menyebabkan kekurangan jisim tulang.
  5. Bagi kanak-kanak, keperluan kalsium sangat penting untuk pembentukan dan menguatkan gigi serta kuku.
  6. Pengambilan kalsium yang mencukupi juga perlu untuk membina asas tulang yang kuat dan mengurangkan risiko osteoporosis di kemudian hari kelak.
  7. Kanak-kanak berusia di antara satu hingga tiga tahun disarankan agar mengambil lebih kurang 500mg kalsium setiap hari. Manakala, bagi kanak-kanak berusia empat hingga lapan tahun, mereka memerlukan kira-kira 800gm kalsium sehari.
  8. Oleh kerana susu kaya dengan kalsium, kanak-kanak perlu minum susu secukupnya setiap hari agar dapat memenuhi keperluan kalsium hariannya.
  9. Pengambilan kalsium terbaik ialah dengan minum susu. Keadaan semula jadinya dalam bentuk cecair memudahkannya diserap oleh tubuh.
  10. Segelas susu boleh memberikan anak anda kira-kira 250mg hingga 500mg kalsium. Jadi, pastikan anak anda minum dua gelas susu sehari untuk memberikan mereka kalsium yang mencukupi setiap hari.
  11. Bagi kanak-kanak yang tidak gemar minum susu, ibu bapa perlulah mencari alternatif lain yang dapat membekalkan kalsium pada anak.
  12. Makanan yang kaya dengan kalsium selain susu ialah keju, yogurt, tauhu, brokoli, roti gandum penuh dan susu soya.
  13. Kini, ada banyak makanan seperti bijirin sarapan pagi dan biskut telah diperkaya dengan kalsium. Lihatlah label makanan tersebut untuk mengenal pasti kandungan kalsium yang ada di dalamnya.
  14. Untuk penyerapan maksimum ke dalam tulang, kalsium hendaklah diambil bersama vitamin D.
  15. Kekurangan kalsium pada kanak-kanak boleh menyebabkan penyakit ‘rickets’.
  16. Kalsium tidak digalakkan diambil bersama produk yang tinggi lemak seperti coklat kerana asid ‘oxalic’ yang ada dalam coklat akan bertindak balas dengan kalsium lalu membentuk batu karang.
  17. Tahu kah anda bahawa secawan susu kambing mengandungi 327mg kalsium.
  18. Kalsium dalam tulang tidak sentiasa kekal di dalamnya. Sel-sel tulang sentiasa melakukan proses penggantian kalsium. Kalsium dalam tulang turut diambil sekiranya badan tidak memperolehnya daripada sumber makanan.
  19. Kalsium yang dikunyah atau dicairkan akan lebih mudah diserap.
  20. Untuk kekalkan tulang dan gigi yang kuat pada anak, berikan mereka snek yang kaya dengan kalsium dan hidangkanlah makanan bersama susu.

sumber: http://pama.karangkraf.com/kanak-kanak/20-kisah-kalsium-1.84045 


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalsium yang bagus adalah KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D + FOSFORUS!

Bingung nak cari di mana? 

OSTEMATRIX SHAKLEE LENGKAP DENGAN RUMUSAN DI ATAS!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bulan ni promo OSTEMATRIX 
(BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)

Cepat dapatkan sebelum terlambat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More