Posts

Showing posts with the label ostematrix

CEGAH OSTEOPOROSIS DENGAN KALSIUM SECUKUPNYA

Image
Hasil penemuan penyelidikan bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Otago, New Zealand menunjukkan kebanyakan wanita di Malaysia mendapat kurang daripada 50 peratus jumlah kalsium yang disarankan untuk kesihatan tulang. Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’.



Pakar Runding Ortopedik dan Pakar Bedah Trauma, Dr. Chin Chee Howe memaklumkan bahawa sumber yang tinggi kalsium datang dari produk tenusu seperti susu segar, keju dan yogurt. Bagaimanapun, produk tenusu terbabit jarang menjadi antara diet ruji penduduk negara ini.

“Osteoporosis adalah sejenis penyakit yang ‘senyap’ dan serius. Kebanyakan wanita hanya mengetahui mereka menghidapinya selepas mengalami retak atau patah tulang. Kesihatan tulang manusia merosot secara berperingkat dan beransur-ansur dari umur 30-an. Namun, ianya belum terlambat untuk mula menjaga kesihatan tulang anda,” katanya.

Osteopor…

10 FAKTA TENTANG TULANG SIHAT DAN KUAT

Image
Salam sayang 

Kak long nak berkongsi mengenai TULANG pula hari ini dengan korang.



Fakta-fakta Mengejutkan Tentang Tulang Sihat
Kebanyakan mereka yang dah berusia 40an ke atas mudah didiagnos dengan masalah kurangnya ketumpatan tulang di usia. Tapi ada beberapa kejutan yang tersembunyi di dalam tulang dan sebenarnya apa yang kita amalkan di masa muda dapat mempengaruhi keadaan tulang kita apabila berusia kelak.

10 fakta tentang tulang sihat 1. Tulang itu hidup Tulang mungkin nampak keras seperti batu, tetapi sebenarnya tulang itu hidup. Sekelompok sel yang disebut osteoblas, terus-menerus membuat tulang baru. Selain itu juga ada sekelompok sel yang disebut osteoklas, yang berfungsi memusnahkan tulang.

Proses pemusnahan dan penghasilan tulang baru disebut sebagai remodeling tulang. Tulang boleh merosot disebabkan ketidakseimbangan antara kemusnahan dan penghasilan tulang baru ketika usia semakin meningkat.

2. Menabung pembentukan tulang dari usia muda Bermain, olahraga, mengangkat beba…

Ibu sembelit? Ostematrix Penyelesaiannya

Image
Salam sayang

Antara perkara yang menakutkan bagi ibu yang berpantang terutamanya adalah SEMBELIT. Bukan setakat ibu berpantang malah ia merupakan masalah kebanyakan daripada kita. Bila ada masalah ni ia menunjukkan yang ada masalah pada sistem pencernaan kita.

Jadi apa yang boleh diambil untuk menyelesaikan masalah SEMBELIT ni. Korang kenal tak si putih ni. Apa kaitan dia dengan masalah SEMBELIT korang ni?


Jom kita baca lebih lanjut tentang si putih atau nama komersilnya OSTEMATRIX.

đź’šOstematrix adalah suplemen kalsium yang mengandungi magnesium, vitamin D dan boron.Tiada ubat perangsang pelawas dalam kandungannya.

đź’šMagnesium dalam Ostematrix membantu secara tidak langsung dengan memudahkan pergerakan otot usus untuk mengeluarkan najis secara lembut.

đź’šMagnesium juga boleh membantu menyerap air lebih baik. Penambahan air di dalam kolon menyebabkan najis menjadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan

đź’šIbu hamil yang mengambil Ostematrix pada waktu malam sebelum tidur sangat membant…

Sembeli Semasa Pantang - Mohon Dijauhkan

Image
Salam sayang 

Antara pengalaman yang paling tak dapat kak long lupakan dan memang minta dijauhkan adalah SEMBELIT KETIKA PANTANG. Kak long yakin ramai je ibu-ibu berpantang kat luar sana sangat fobia bila berhadapan dengan masalah ini.

Cergas Bertenaga Selepas Ceasarean dengan Ostematrix

Salam sayang 

Kak long nak kongsikan sikit pengalaman bersalin kak long baru-baru ni.

Hari ni masuk hari ke 24 kak long berpantang...kejap je kan..tak terasa sangat berpantang pun mungkin dah terbiasa (kak long memang kena berpantang semasa mengandung sebab ada GDM). Jadi ia bukanlah benda yang menyusahkan pun.

Untuk sesi bersalin kali ni, kak long membuat opsyen untuk bersalin secara pembedahan sebabnya mek Hana Awatif ni saiznya dah mencecah 4.3 kg semasa kali terakhir ultrasound dibuat. Walaupun ujian tersebut mempunyai ralat dalam pengiraan berat, namun kak long tak nak mengambil apa-apa risiko yang boleh menjejaskan mek Hana. Jadi kak long membuat keputusan untuk dibedah.

Satu pengalaman baru buat kak long dan tak menyangka ia sangat menakutkan dan menyakitkan (terutama selepas bius hilang). Hari pertama tu, kak long sekadar mengambil vitamin asas berpantang dan kak long masih terasa sakit dan letih. Nak bergerak banyak tu memang taklah, nak menangis dibuatnya.

Malam kedua selep…

OSTEMATRIX ~ Teman Setia ketika KERJA LUAR KAWASAN

Image
Salam Khamis buat semua pembaca rahsiasihat.com

Maaf sebab semalam tak ke udara heheh...ala ala DJ gitu kan...

Semalam kak long bekerja di luar kawasan maka tak dapat nak menjenguk lama rahsiasihat.com ni.

Biasanya kak long akan ke Shah Alam, salah satu destinasi luar kawasan yang kerap dituju. Akan betolak seawal subuh dan sampai semula ke rumah selewat tengah malam.

Memang sangat meletihkan namun pembantu setia kak long cik OSTEMATRIX tak culas melaksanakan tugas...




MANFAAT OSTEMATRIX SHAKLEE ADALAH

1. Menguatkan Tulang - Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka, gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.

2. Memperbaiki kekejangan dan kebas-kebas - Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangan, sakit sendi dan arthritis

3. Meringankan stress - Ianya mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf…

Ambil Omega ketika letih?

Salam sayang




Sihat semua pagi ni? Alhamdulillah kak long masih diberi keizinannya untuk terus berkongsi kebaikan Shaklee dengan korang semua.


Semalam antara hari yang agak meletihkan buat kak long. Bertolak dari Sitiawan kira-kira jam 10 pagi dan terus bermesyuarat dan lawatan kilang hingga jam 6. Merempuh pula kesesakan sebelum tiba di hotel kak long menginap. Rasa bersyukur sangat sebab tinggal di Sitiawan, kak long tidak perlu menempuh jammed langsung.




Sebelum ni kak long hanya mengambil ostematrix 4 biji sebelum tidur. Namun sejak mengetahui bahawa B complex dan Omega guard juga membantu dalam mendapatkan tidur yang berkualiti, maka kak long mengubah sedikit jadual pemakanan vitamin kak long.




Bila badan kita penat, sebenarnya otot-otot kita membengkak. Tisu-tisu yang membentuk otot mengalami radang dan seterusnya menyebabkan kita rasa sakit-sakit badan. Omega membantu dalam meredakan radang dan dengan sinerginya bersama ostematrix dan b complex, otot yang membengkak dan badan yang …

Ostematrix Penguat Tulang

Image
Salam sayang buat semua pembaca kak long...

Jumaat lepas sempena cuti Maal Hijrah, ibu dan ayah kak long turun ke Manjung nak menjenguk anak sulung mereka ni...

Jadi pada hari Sabtu tu, kak long bawalah mereka meronda-ronda sekitar Manjung.. Kebetulan ada barang dapur yang nak dibeli, kami singgah ke AEON Jusco Manjung

Tak tersangka Anlene sedang mengadakan prmosi dan pada masa yang sama membuat pemeriksaan percuma ketumpatan tulang. Tanpa melengahkan masa, kak long serta ibu dan ayah pun turut serta..

Keputusannya... Ibu kak long mempunyai ketumpatan tulang yang paling bagus dan berada di Zon Rendah Risiko Osteoporosis. Kak long? Kak long pula berada pada Zon Risiko Sederhana Osteoporosis (peringatan buat diri sendir: Jangan culas makan Ostematrix ye kak long hehehe)

Apa rahsianya?

Sejak beliau muda lagi, ibu kak long adalah peminum setia susu sekurang-kurangnya 1 gelas sehari..Malah sehingga kini, ibu kak long masih mengamalkan minum 1 gelas susu Omega Plus setiap pagi. Malah sejak …

PROMO OSTEMATRIX SEPANJANG APRIL 2014

Image
Salam sayang
Alhamdulillah, hari ini, bumi Sitiawan disiarami hujan. Syukur atas segala kurnianNya.
Bulan baru menjelma lagi, selepas penat berclosing Shaklee semalam, maka hari ni kembali berjuang untuk Bulan April 2014.
Apa yang menarik untuk bulan April 2014 ni? 
Jika bulan lepas PROMOSI ESP berlangsung,  untuk APRIL 2014, PROMOSI OSTEMATRIX pula mengambil tempat


Dengan pembelian 6 botol OSTEMATRIX anda layak mendapat 1 botol percuma.
Harga mampu milik RM366 untuk satu set (Nak beli sebotol pun boleh; hanya RM61 sahaja)


Perunding Kesihatan Shaklee Anda!!

Kawal GASTRIK dengan SHAKLEE

Image
Kalau sebelum ni kak long kongsikan bagaimana kak long mengawal GASTRIK secara biasa...kini kak long kongsikan pula apa suplemen yang kak long amalkan untuk mengelakkan GASTRIK/

Alhamdulillah selepas mengenali Shaklee, kak long lebih bijak mengawal GASTRIK...



Kesihatan Wanita ~ KEPENTINGANNYA!

Image
Kebanyakan dari wanita di luar sana sering mendahulukan individu yang mereka sayang terlebih dahulu berbanding dengan diri mereka sendiri, betul tak? Sedangkan hakikatnya, WANITA perlu mengekalkan kesihatan mereka sama sahaja dengan insan tersayang...

Wanita secara umumnya melalui pelbagai fasa perubahan hormon sepanjang kehidupan mereka bermula dari baligh, kehamilan, penyusuan dan putus haid. Perubahan yang berlaku menjadikan wanita sangat istimewa dan pastinya mereka memerlukan penjagaan kesihatan yang istimewa.

Di Shaklee, terdapat set khusus untuk para WANITA di luar sana yang mementingkan kesihatan mereka.

Apa yang terkandung dalam SET WANITA?
Omega Guard ~ mengandungi docosahexanoic acid (DHA) dan eicosapentaenoic acid (EPA) yang merupakan asid lemak omega 3 yan dikenalpasti dapat memberikan sokongan nutrisi bagi menyokong tahap kolesterol yang baik sekaligus menjadikan jantun lebih sihat
GLA Complex ~ Gamma Linolenic Acid (GLA) telah digunakan secara tradisional untuk keselesaan…

Terus Bertenaga Semasa Berpantang Dengan SET BERPANTANG SHAKLEE

Hari ni dah masuk hari ke 22 kak long berpantang... Alhamdulillah, sepanjang tempoh berpantang ni tugasan harian kak long dipermudahkan..

Lawatan dari sahabat-sahabat sepejabat mahupun sahabat-sahabat Shaklee menceriakan hari-hari kak long.. Antara komen-komen yang sering dilemparkan...

Kak long nampak cergas Kak long nampak bertenaga dan tak macam orang berpantang Wajah dan kulit kak long nampak bermaya dan tidak pucat Kak long lebih ceria
Apa rahsianya?
Nak tau ke apa rahsia kak long? SHAKLEE lah rahsianya... Kak long mengambil SET BERPANTANG Shaklee seawal hari pertama bersalin... Vitamin pertama yang kak long makan adalah OSTEMATRIX... Maklumlah kan, keletihan meneran dan bersalin menyebabkan urat-urat badan dan sendi-sendi sakit dan lenguh di sana sini...

Kemudian, kak long mengambil VITALEA, B COMPLEX dan VITAMIN C... Vitamin C ni dah ibarat gula-gula bagi kak long... sejak mengandung lagi, bila tekak rasa nak makan benda masam-masam maka VITAMIN C lah penggantinya...

ZINC kak long a…

Testimoni Pengguna ~ KEHEBATAN OSTEMATRIX

Image
Beberapa hari ni, kak long dah dok bercerita tentang kepentingan kalsium serta KELEBIHAN OSTEMATRIX (produk kalsium magnesium dari SHAKLEE).
Jadi hari ni kak long nak berkongsi dengan kalian beberapa testimoni pengguna-pengguna yang dah mencuba OSTEMATRIX dan mendapati hasilnya menakjubkan!!
TESTIMONI 1 ~ KEKEJANGAN & KEBAS KAKI

TESTIMONI 2 ~ BABY MUDAH MELAWAS

TESTIMONI 3 ~ IBU MENYUSU (SUSU MENCURAH SEHINGGA CADAR LENCUN)

TESTIMONI 4 ~ TIADA SAKIT BELAKANG, SAKIT GIGI HILANG

TESTIMONI 5 ~ ALAHAN HAMIL


Jadi siapa kata OSTEMATRIX hanya untuk tulang dan gigi sahaja..
Ia adalah produk yang pelbagai khasiat!!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kalsium yang bagus adalah KALSIUM + MAGNESIUM + VITAMIN D + FOSFORUS!
Bingung nak cari di mana? 
OSTEMATRIX SHAKLEE LENGKAP DENGAN RUMUSAN DI ATAS! ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Bulan ni promo OSTEMATRIX  (BELI 6 PERCUMA 1 BOTOL)
Cepat dapatkan sebelum terlambat!!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~…

OSTEMATRIX bantu ATASI SUKAR TIDUR

Image
Selalu tak u olls rasa mengantuk sangat tapi bila dah baring, tak boleh nak lelapkan mata?

Atau dah masuk tidur tetapi sering terjaga dan susah nak tidur semula...

Ada yang beranggapan ini adalah suatu penyakit yang dikenali sebagai insomnia... sebenarnya pengertian insomnia itu sangat luas dan banyak faktor yang terlibat..

Jadi adakah cara nak mengelakkan berlakunya gangguan tidur pada waktu malam ni?

Pengambilan OSTEMATRIX sebelum tidur sangat membantu mereka yang mengalami kesukaran tidur di waktu malam. Macam kak long ni, sejak mengandung ni, memang senang terjaga apatah lagi dengan usia kandungan yang semakin menua, maka kesukaran lebih jelas. Namun syukur, dengan pengambilan OSTEMATRIX yang konsisten setiap hari sebelum tidur, kak long berjaya mendapat rehat yang secukupnya..

Jom kita baca pula testimoni di bawah ini, bagaimana OSTEMATRIX membantu masalah sahabat kita ni...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Secara saintifiknya, OSTEMATRIX yang mengandun…

20 KISAH KALSIUM UNTUK KANAK-KANAK

Image
Kalsium merupakan nutrien penting untuk pembentukan tulang, pembinaan sel-sel dan perjalanan sistem tubuh manusia. Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, teruskan bersama 20 cerita menarik tentang kalsium ini. Kalsium merupakan mineral penting dalam tubuh dan hampir semua kalsium (99%) terdapat pada tulang. Bahagian badan lain seperti gigi, plasma darah, cecair selular dan tisu lembut turut mengandungi kalsium.Kalsium perlu untuk proses pembekuan darah, penghantaran tindak balas saraf, membekalkan tenaga untuk jantung dan untuk kontraksi otot.Keperluan kalsium ti