Posts

Showing posts with the label penyusuan

Kesan Sampingan Selepas Amalkan SET EU FOUR PLUS

Image
Kebanyakan antara kita akan bertanya apa ye kesan jika kita ambil vitamin sekian sekian...

Hari ni kak long nak berkongsi pula kesan sampingan yang Puan Sabrina rasa selepas mengamalkan SET EU FOUR PLUS Euphoria...


Puan Sabrina mengamalkan SET EU FOUR PLUS yang terdiri daripada:
Multivitamin@Vitalea
B-Kompleks
Vitamin C
Ostematrix
ESP

Jadi apa kesan sampingan yang Puan Sabrina alami:
i) dari segi penyusuan ~ kuantiti susu beliau bertambah selepas mengamalkan set ini...memandangkan beliau seorang WAHM, beliau akan direct feed baby beliau 24-7..dan kini beliau harus pula mengepam dek kerana susu beliau semakin bertambah dan breast lebih cepat berat....ESP & Ostematrix membantu dalam penghasilan susu jadi pengambilan mengikut aturan yang ditetapkan memang sgt2 membantu...

ii) dari segi kesihatan pula ~ sebelum ini Pn Sabrina ada mengalami sakit2 pinggang kesan dari jatuh tangga, beliau terpaksa bangun dan duduk secara perlahan-lahan serta berjalan dengan perlahan...namun Alhamdulillah..ki…

Set TERLARIS....SET 3M..Making More Milk...

Image
Kak long mula-mula jatuh cinta dengan Shaklee selepas mencuba Set B ~ Set penyusuan yang fofular tu...tak lama lepas tu kak long upgrade set B ke set E...yang ada tambahan kalsium..

Kesan lepas amik kalsium/ ostematrix ni memang best..yang paling ketara sakit pinggang kak long semakin pulih...then bila kak long mengepam..alhamdulillah kuantiti semakin meningkat...syukur...

Kemudian kak long menambah ESP @ soy protein dalam diet kak long...dan hasilnya superb!!! Gabungan Set B + Kalsium + Protein = MARVELLOUS!!!

Kenapa Marvellous...komposisi utama susu ibu adalah protein dan kalsium jadi dengan menambah suplemen kalsium dan protein ke dalam diet seharian, ia bermakna kita telahpun mengisi keperluan susu ibu itu sendiri...Apatah lagi dengan mengikut jadual pengepaman yang betul, maka kesan pengambilan SET 3M ini lebih ketara....

Jom kita ikuti apa kata seorang ibu ini selepas mengamalkan SET 3M...



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These pro…

Kenapa Ibu Menyusu Perlu Vitamin?

Image
Sudah pasti soalan di atas adalah antara soalan yang berlegar-legar di benak pemikiran ibu-ibu yang menyusu...ye la kan...biasanya vitamin cuma akan diberi secara percuma buat ibu-ibu yang mengandung...tak cukup ke dengan pengambilan makanan yang seimbang...


Tentu ramai di antara kita dah sangat-sangat familiar dengan piramid makanan di atas..tapi berapa ramai pula yang betul-betul mengikutinya...

Dalam memastikan pengeluaran susu buat si kecil berjalan dengan lancar...seorang ibu yang menyusu perlulah memastikan yang tubuh badannya sihat...dengan tubuh yang sihat maka penghasilan susu lebih mudah...sebagai contoh ye...jika si ibu itu demam...sudah tentu badan si ibu tersebut akan lemah, bila badan ibu lemah, mood atau motivasi si ibu untuk terus menyusu/ mengepam akan menurun...jika ini kerapkali terjadi, maka penghasilan susu akan terjejas...kerana konsep asas dalam penyusuan adalah "Supply & Demand"...

Kak long suka nak kongsi satu testimoni seorang teman...pada awaln…

Puas Hati Dengan Shaklee

Image
Tiada yang lebih menggembirakan hati selain  daripada menerima repond yang baik dari pengguna...Seorang customer kami Euphoria turur berkongsi kebaikan Shaklee selepas mengambil Set 3M dan mengamalkan tips exclusive yang diberi...Syukur Alhamdulillah...Kami mendoakan agar beliau dapat meneruskan penyusuan buat bayinya sehingga 2 tahun...Amin...


Jika anda ingin mencuba dan dapatkan harga istimewa...boleh contact kak long di 019-7987970...

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

Susu Pasti Cukup Jika Yakin dan Konsisten..

Kebelakangan seakan menjadi satu trend bagi ibu-ibu moden untuk menyusukan anak mereka..Kenapa kak long katakan ia trend? Sebab si ibu tadi tidak benar-benar memahami penyusuan susu ibu itu sendiri...

Kerapkali kak long dihujani dengan pertanyaan Vitamin apa yg boleh tambah susu ibu..dan terus-terang kak long nyatakan yang kak long tidak menjual apa-apa vitamin yang menambah susu ibu....tapi mengapa ada set menyusu ye...

Set B atau Set Breastfeeding@ Penyusuan bukanlah set yang digunakan untuk menambah susu...sebenarnya..set B ini membantu memastikan supaya ibu-ibu yang ingin menyusukan anak mereka mendapat khasiat secukupnya dari vitamin yang diambil. Ye..alfalfa merupakan salah satu "milk booster" yang telah digunakan sejak dahulu kala lagi...tetapi...konsep penyusuan susu ibu dan ilmu pemakanan vitamin perlu digali terlebih dahulu...

Kawan-kawan nak tau tak...sejak mula hamil anak kedua (Muaz)..kak long dah memasang niat untuk implemen natural parenting...Natural Parentin…

Ibu Menyusu Perlu...

Jika anda seorang ibu yang menyusu, anda perlu:

Memastikan yang kesihatan anda sentiasa  optimum, kesihatan yang kak long maksudkan di sini adalah kesihatan fizikal, emosi. dan rohani.

Kesihatan fizikal seorang ibu yang menyusu membantu beliau dalam memastikan nutrien yang beliau salurkan kepada bayi mencukupi dan tubuh beliau turut memperolehi nutrien yang cukup. Bagaimana? Dengan mengamalkan pemakanan yang seimbang, itu sudah cukup untuk seorang ibu. Namun jika anda merasakan makanan yang diambil seharian tidak seimbang, maka pengambilan suplemen boleh membantu.

Kesihatan emosi pula membantu ibu tersebut sentiasa tenang dan jauh daripada sebarang tekanan sama ada di tempat kerja, di rumah mahupun persekitaran. Kenapa? Dalam keadaan tertekan, penghasilan hormon oksitoksin akan terjejas. Pancutan susu  ibu dikawal oleh hormon oksitosin yang dirembeskan oleh kelenjar pituitari (posterior).

Hisapan bayi pada puting payudara ibu mencetuskan impuls yang dibawa oleh neuron ke otak untuk me…

Penyusuan Susu Ibu ~ Bukan Hubungan Fizikal Semata-mata

Image
Kak long nak berkongsi satu artikel yang kak long perolehi dari http://www.mypositiveparenting.org berkaitan penyusuan susu ibu..Moga kita beroleh manfaat daripadanya...

Buat bakal-bakal ibu di luar sana, mungkin artikel ini menjadi titik tolak anda untuk berazam menyusukan bayi anda sendiri kelak.


Hubungan Emosi Dalam Penyusuan Ibu Kesannya bukan dari segi fizikal semata-mata. Oleh Dr Balkees Abdul Majeed, Pakar Perunding Pediatrik & Laktasi.

Pemberian susu ibu adalah aktiviti fisiologi normal yang memberi banyak kebaikan kepada ibu, anak, keluarga, masyarakat dan juga alam sekitar, lebihlebih lagi kepada kesihatan ibu dan anak. Adakah anda sedar bahawa penyusuan ibu bukan sekadar untuk memenuhi keperluan pemakanan bayi anda? Susu ibu bukan sahaja diperlukan untuk tumbesaran fizikal si manja, tetapi juga membantu memupuk ikatan kasih sayang antara ibu dan anak, dan mengeratkan hubungan antara mereka. Penyusuan ibu mengeratkan jalinan hubungan emosi dan psikologi antara ibu dan anak. P…

Teknik Mengurut Payudara

Wah..jika baca pada tajuk arini..mesti ramai yang ter'buka mata'..ye lah kan teknik mengurut tu...tapi tahukah anda bahawa dengan teknik mengurut payudara yang betul ia mampu membantu ibu-ibu yang menyusu supaya mereka berasa lebih selesa dan tenang.... Bacaan ini adalah untuk panduan ibu-ibu yang menyusu ye..ibu atau wanita yang tidak menyusu mungkin tidak memperolehi manfaat yang serupa...

Sebelum mula mengurut payudara pastikan tangan anda dicuci bersih dahulu. Sebaiknya tekapkan payudara dengan kain yg direndam air suam seketika. Jom kita mulakan urutan payudara ini;)

1. Message 
Gunakan jari telunjuk dan jari tengah, urut secara membulat bermula dari ketiak ke aerola. Lakukan serentak. Tangan kiri, payudara kita, tangan kanan payudara kanan.

2.Stroke
Gunakan kelima-lima jari dan tekan ke arah payudara secara lembut sahaja. Selain itu, boleh juga menyikat payu dara dengan sikat yang berigigi lebar dari ketiak ke aerola.

3.Shake
Posisikan badan condong sedikit ke hadapan, goyangka…

Susu Ibu Sebatian Ajaib

Hari ni kak long nak berkongsi dengan kawan-kawan semua Ada Apa dengan Susu Ibu...sekadar berkongsi sedikit ilmu yang kak long perolehi dari iluvislam.com

Jom kita sama-sama baca...


"Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan atas kelemahan dan menceraikan susunya dalam masa dua tahun; bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapamu; dan kepada Aku-lah tempat kembalimu." (Surah Luqman, ayat 14) Air susu ibu ialah satu sebatian tiada tandingan yang diciptakan oleh Allah demi memenuhi keperluan nutrisi bayi dan melindunginya daripada sebarang jangkitan. Keseimbangan makanan berkhasiat dalam air susu ibu adalah pada kadar yang tepat dan bersesuaian dengan tubuh bayi yang belum matang. Pada masa yang sama, air susu ibu juga kaya dengan nutrien yang mempercepat pertumbuhan sel-sel otak dan perkembangan sistem saraf. Makanan buatan untuk bayi yang disediakan dengan bantuan teknologi masa kini tidak dapa…

Cara Tambah Susu

Image
Salam Aidil Adha buat semua...

Mood raya masih ada lagi walaupun kak long dah kembali bekerja....tahun ni seperti beberapa tahun sebelumnya, kak long beraya di Perak je..cuma yang berbeza sedikit, tahun ni family kak long di Johor bertandang ke Perak nak menyambut hari raya haji bersama-sama :) meriah ler gamaknye..

Kebelakangan ni banyak email atau sms yang kak long terima bertanya betul ke produk Shaklee ni ada yang boleh tambah susu....Sebenarnya ada TETAPI jika hanya mengambil booster tanpa sesi perahan yang konsisten, ia tetap tak berhasil.


Pengambilan apa jua milk booster pun WAJIB diiringi dengan 3 perkara ini:


i) Pengambilan air yang cukup - sekurang-kurangnya 3Lt....
kita mahukan susu yang lebih dan air merupakan komposisi utama susu ibu, jika ibu tidak meminum air yang cukup, dari mana sumber susu ingin dihasilkan..logik kan...(sebabnya ramai yang mengeluh bila kak long meminta utk menyukat air yang diminum supaya kita dapat memantau jumlah air yang perlu kita ambil)...Sehingga…

Seruan buat Ibu Menyusu dan bakal Menyusu

Image
Salam November buat semua

Wah...kejap je bulan November dah menjengah ye...kurang dari 60 hari, tirai 2012 akan menjengah.....ibu-ibu di luar sana...mcmana dengan misi  penyusuan anda semua...berjaya atau tidak....
doa saya buat kalian, agar penyusuan buat anak-anak anda dapat diteruskan...
ibu-ibu.....penyusuan adalah satu perjalanan dan hukan satu destinasi...kenapa kak long kata ia satu perjalanan....macam kita bila kita nak berjalan atau melancong...tentunya kita akan membuat pelbagai persiapan termasuk jumlah duit nak dibawa, tempat mana yang nak dituju, berapa lama kita nak melancong, jenis pakaian yang perlu dibawa (jika ke luar negara), perlu atau tidak makanan atau bahan-bahan mentah dibawa sekali.....kalau nak buat senarai semak, tentu berjela bukan...

Begitu juga dengan penyusuan, persiapan pastinya perlu lebih awal, antara apa yang kak long praktikkan dan kak long persiapkan semasa kak long berniat nak menyusukan baby Muaz adalah:

i) Ilmu tentang penyusuan - ilmu penyusuan…