Showing posts with label puasa. Show all posts
Showing posts with label puasa. Show all posts
, , , ,

Berpuasa tanpa Gastrik

Salam sayang

Kak long dulu memang rajin bebeno kena gastrik.  Tak boleh lambat makan,  tak boleh makan pedas. Banyak kena pantang.

Salah satu cara kak long dulu adalah dengan mengambil susu setiap hari. Sekurangnya berkurang lah juga simptom gastrik tu.

Tapi sejak kenal Shaklee,  dan mengamalkan SET GASTRIK, alhamdulillah gastrik makin malu nak menyinggah.  Salah satu item dalam #setgastrikshaklee adalah ESP.  Waktu puasa ni hari-hari kak long pasti membancuh 1 cawan ESP.  Bukan sahaja untuk mengelakkan gastrik malah sumber tenaga untuk kak long.  Takde lah melepek bila dah petang 😀



Yang menariknya dalam Set Ramadhan Shaklee ni,  lecithin turut disertakan.  Kenapa?  Lazimnya mereka yang berpuasa kurang mengambil air  yang mencukupi.  Itu menjadi salah satu punca sembelit.  Lecithin membantu mengurangi simptom sembelit kerana ia membantu melembutkan najis. Sebab itulah kenapa lecithin disertakan di dalam Set Ramadhan ini.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

PERFORMANCE DRINK - MINUMAN ISOTONIK YANG BERKHASIAT

Salam sayang 

Beberapa hari kebelakangan ini, cuaca panas makin menjadi-jadi. Walaupun ada juga sekali sekala hujan turun namun kepanasan bahang cuaca masih terasa.

Anak-anak pun dah mula nampak keletihan setiap kali pulang dari sekolah. Justeru, kak long sentiasa memastikan bancuhan air PERFORMANCE DRINK sentiasa ada buat mereka. PERFORMANCE DRINK? Air apa tu?

Image result for performance drink shaklee

Selalu kan kita dengar yang salah satu petua untuk terus cergas adalah dengan mengambil minuman isotonik. Namun kebanyakan minuman isotonik mempunyai kandungan GULA yang TINGGI serta berGAS. Jadi adakah ada sebarang alternatif untuk minuman isotonik. Jawapan kak long.. PASTI ADA. Mengapa anda perlu berkata YA kepada Performance Drink Shaklee?
  • Bebas gas atau tidak berkarbonat.
  • Kurang kandungan gula (less sugar).
  • Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!
  • Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah dan impaknya- tubuh anda LEBIH CERGAS dan KURANG PENAT! 
  • Mempunyai formula OPTI-CARB yang membantu membekalkan tenaga berterusan

Salah satu pelaburan yang bagus untuk memastikan kecergasan dan keaktifan anak-anak. Apalah kiranya anda memperuntukkan sejumlah wang bagi memastikan ahli keluarga anda yang aktif untuk terus kekal aktif tanpa anda meragui khasiat yang diberikan kepada mereka berbanding minuman isotonik yang lain di pasaran?

Berminat? Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

ESP - PILIHAN UTAMA KETIKA BERPUASA

Salam sayang 

ESP!! ESP!! ESP!! 😱 😱 😱 

ESP sememangnya menjadi kegemaran ramai serta pilihan ibu-ibu terutama menjelang Ramadhan yang bakal tiba tidak lama lagi. Sekarang ini pun ESP menjadi buruan sebab ramai yang sedang mengganti puasa. Gandingan ESP dan Performance Drink memang terbaik!!!

Kenapa ESP menjadi HOT SELLER ye?

Ramai yang menganggap ESP seakan alat atau bahan yang menahan lapar. 
Tetapi sebenarnya ESP bukanlah alat untuk tahan lapar tetapi disebabkan ESP ini mempunyai nilai Glisemik Indeks yang rendah maka, ia membebaskan glukosa dengan lebih perlahan dan menyebabkan rasa lapar itu berkurang
Glisemik Indeks yang rendah membantu mengawal kandungan glukosa di dalam darah dan ia sangat membantu mereka yang menghidap KENCING MANIS terutamanya.

Ingin mendapatkan ESP?

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

Hari Pertama Berpuasa di 2016

Salam Ramadhan untuk semua pembaca setia RahsiaSihat.com

Macamana dengan hari semalam?

Untuk kak long sendiri, semalam memang sungguh hari yang sangat memenatkan... Macam orang tak pernah puasa pulak kan hehe

Bukannya apa, biasanya kak long hanya melalui sama ada tempoh mengandung atau tempoh menyusu sahaja semasa bulan puasa, namun tahun ni, kak long mendapat pengalaman baru iaitu mengandung pada trimester ke3 dan juga menyusukan anak yang berusia 3 tahun.... Perghhh...memang sungguh mengujakan dan meletihkan...

Apatah lagi pada hari semalam juga, kak long dan suami perlu ke Ipoh untuk temujanji Anas bersama pakar di Ipoh...maka ujian 1 Ramadhan sangat terasa... namun syukur sangat-sangat ke hadrat Ilahi kerana kami sekeluarga dapat berkumpul untuk bersahur dan berbuka berbanding tahun lalu....

Bulan puasa ni tentu macam-macam perancangan yang korang semua buat kan.... Ada tak yang berjanji tak nak jejak Bazar Ramadhan? Pada kak long, tak salah nak ke bazar Ramadhan namun harus tetapkan kos dan bajet yang perlu dikeluarkan. Ini untuk mengelakkan sebarang pembaziran. Masa lapar memang semua nampak sedap kan namun kena beringat-ingat juga ye sama ada apa yang dibeli tu mampu atau tidak untuk dihabiskan.

Semalam kak long cuma berbuka dengan kurma, semangkuk bubur lambuk, pecal dan air lemon laici... Tak mampu nak masuk nasi dah....Anak-anak dan suami berbuka dengan nasi, ayam percik dan pecal. Encik suami tak lupa dengan pengat keladi yang dibeli di bazar. Cukuplah untuk kami sekeluarga...

Semoga hari-hari seterusnya, kami dapat menempuh puasa dengan lebih baik lagi...



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

NYAHTOKSIN ketika BERPUASA

Salam sayang

Hari ni kak long nak share dengan korang satu artikel berkaitan NYAHTOKSIN ketika berpuasa dengan produk SHAKLEE.

Selamat membaca



 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

Berpuasa dan menyusukan

Salam sayang

Alhamdulillah Ramadhan yang dinanti mucul jua.. Hari ni dah masuk hari kedua kita berpuasa... Bagaimana hari pertama berpuasa semalam?

Kak long dah melalui beberaapa fasa berpuasa sehingga ke hari ini. Ini termasuklah fasa hamil ketika berpuasa, berpantang dan berpuasa serta menyusukan dan berpuasa.

Antara yang sangat mencabar adalah apabila melalui fasa penyusuan dan berpuasa (pada pengalaman kak long). Seorang ibu perlu menyediakan bukan setakat persediaan dirinya namun untuk bayi yang bakal disusukan.

Setiap bayi mempunyai pola penyusuan yang berbeza. Berdasarkan pengalaman kak long ketika menyusukan Muaz dan Hanis, kedua-dua mereka sangat berbeza. Muaz biasanya akan menyusu setiap 3 jam sekali atau sekurang-kurangnya 2 jam sekali. Senang sebab jadual Muaz lebih teratur dan sebagai ibu kak long lebih bersedia.

Namun sebaliknya untuk Hanis. Hanis menyusu dengan lebih kerap.. Boleh dikatakan setiap jam pasti akan datang dan menyusu 10-15 minit setiap sesi. Pertama kali kak long melalui jadual penyusuan yang berterabur namun Alhamdulillah, kak long masih diberi kekuatan untuk meneruskan puasa semalam.

Jadi hari ni kak long nak kongsikan sedikit tips bagaimana kak long menghadapi penyusuan ketika berpuasa

1) Pastikan malam sebelum puasa dah mula minum air secukupnya iaitu lebih kurang 3 Liter sehari semalam. Kak long memang standby 1 bekas air di bilik tidur jadi ia memudahkan.


2) Ketika bersahur, ambil makanan berat. Menu wajib kak long adalah nasi. Selain tu, boleh top up dengan segelas minuman oat dan yang pasti TRIPPLE GEM memang minuman wajib ketika bersahur.


3) Makan kurma sekurang-kurangnya 3 biji ketika sahur dan 3 biji ketika berbuka. Tenaga yang sangat luarbiasa. Biasanya kurma ni jadi kudapan kak long... 3 biji tu sikit sangat.


4) Kak long berbuka dengan kurma dan minuman manis. Dan selepas solat, WAJIB MAKAN NASI. Jika hari biasa, kak long memang kurangkan makan nasi namun tidak ketika berpuasa. Jangan risau sebab sebelum tidur, memang kak long amalkan OMEGA.


5) Pengambilan vitamin asas seperti Vitalea, Vitamin C, B complex, Ostematrix, Alfalfa dan Vitamin E masih diteruskan cuma kak long pecahkan ikut masa iaitu selepas bebuka, sebelum tidur dan selepas bersahur. Jangan pernah miss makan vitamin sebab ibu menyusu sangat perlukan vitamin tambahan.

**semua gambar di atas ihsan dari Google Image

Lepas ni kak long nak share bagaimana jadual pengepaman kak long pula ye... (tengah cuba-cuba tukar jadual heheh)


 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

RAMADHAN - BULAN UNTUK DETOX



Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, , , ,

Suplemen Ketika Berpuasa

Syaaban berbaki 14 hari sahaja... Tak lama lagi Ramadhan bakal menjengah..

Apa persiapan anda semua di luar sana? Hutang puasa dah habis bayar ke  hehehehe..

Bagaimana pula dengan ibu-ibu yang mempunyai anak-anak yang dah mula nak belajar berpuasa ye.. Tentu sibuk mencari resipi yang boleh membantu si anak untuk terus bertahan sepanjang hari berpuasa.. Atau ibu-ibu di luar sana mencari suplemen yang sesuai ketika berpuasa?

Pilihan kak long tentulah TIGA BERADIK "TRIPPLE GEM"...

Apa yang ada dalam TRIPPLE GEM?


ESP ~ Isolated Protein Soy

Kelebihan:

Membekalkan tenaga yang berterusan
Mempunyai Indeks Glisemik yang rendah
Dihasilkan dari soya non-GMO

** Sangat sesuai ketika berpuasa sebab ia membantu kita melaksanakan tugasan seharian dengan lebih baik... berpuasa tak bermaksud perlu kelihatan letih sepanjang hari kan... Ia juga membantu masalah Gastrik/ pedih ulu hati yang sentiasa melanda ketika musim-musim puasa**

PD ~ Performance Drink

Kelebihan:

Menstabilkan kandungan glukosa dan air di dalam badan
Memberi tenaga kerana mengandungi formula opticarb 
Membantu badan dari terhidrat sepanjang berpuasa

** Dalam cuaca yang panas berterusan dan keadaan berjerebu, pengambilan PD sememangnya membantu memastikan badan mengandungi air yang cukup... simptom2 seperti sakit tekak yang sering melanda ketika cuaca panas dan berpuasa berpunca daripada kekurangan air dalam badan... Ambillah PD supaya anda terus terhidrat**

Mealshake

Kelebihan:

1 rumusan yang lengkap dengan multivitamin dan mineral
Mempunyai rasa vanila yang pasti disukai kanak-kanak
Snek berkhasiat yang ringkas dan mudah disediakan

** Kandungan fiber yang tinggi dalam mealshakes membantu memberi rasa kenyang yang lebih lama... Ia juga membantu masalah pencernaan terutamanya ketika berpuasa..**


Jadi ibu-ibu di luar sana... Jom cepat order SET TRIPPLE GEM khusus untuk mereka yang berpuasa, mencegah dari keletihan melampau dan yang pastinya rasa yang sedap, lemak dan berkrim...

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda ~ Nur Adha Mansor ~ Shaklee ID: 852417 ~ sms|whatsapp: 019-7987970 ~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, ,

1st day puasa....

Mesti ramai yang tertanya2 nape la tajuk entry kak long arini 1st day berpuasa...

Sebenarnya...arini 1st day kak long menggantikan puasa....almaklum la kan..orang pompuan ni ada je cutinye...kalau 2 tahun lepas..puasa kak long penuh tp nampaknye...tahun ni ada berlubang le pulak...

Walaupun hari pertama..alhamdulillah, kak long masih berasa segar dan berjaya meneruskan tugasan harian (masuk ladang keluar ladang..masuk makmal keluar makmal...) dengan jayanya....Alhamdulillah...ni antara kesan positif bila PERFORMANCE DRINK + ENERGIZING SOY PROTEIN + FRESH MILK bergabung...yang kurangnya...KURMA...another milk booster dan makanan sunnah....InsyaAllah kak long akan pastikan esok sahur..RESIPI RAHSIA kak long kat atas tu tersedia...

Memang ummmppphhh la RESIPI RAHSIA kak long....susu maintain...badan segar n bertenaga walau jam menunjukkan pukul 4 petang...cuma tengah tercari-cari resipi yang best nak buat buka petang ni....

Nak mencuba yang di atas....boleh hubungi kak long seperti biasa ye....


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
,

Puasa Buat Susu Merudum...Betul Ke?

sumber


Bulan puasa itu biasanya disambut dengan penuh rasa seronok kerana kelebihan bulan Ramadhan itu sendiri. Namun tidak kurang yang berasa gundah gulana sepanjang bulan Ramadhan iaitu ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak. Golongan ini khuatir sekiranya kesihatan ibu dan anak terganggu dan bagi yang menyusu pula, penghasilan menunjukkan tanda semakin terjejas.

Benarkah puasa itu akan menyebabkan penghasilan susu terjejas?
Hakikatnya TIDAk jika si ibu mengambil langkah yang berjaga-jaga pada peringkat awal lagi.

Ibu menerima banyak email dan mesej dari customer sehingga kenalan2 baru yang bertanyakan mengapa penghasilan dan pengeluaran susu mereka terganggu pada bulan puasa.

Antara mesej tersebut berbunyi :


"Saya pump konsisten setiap hari sama seperti sebelum bulan puasa namun mengapa susu saya masih down? Kini makin hari makin merosot, sedih la...."

Memang benar perkara ini boleh terjadi apabila si ibu tidak monitor pengambilan air sepanjang selepas iftar sehinggalah waktu imsak keesokkannya. Ramai antara kita mudah leka, terutama selepas kenyang dengan makanan dan sedikit minuman, golongan ini hanya akan minum beberapa gelas sebelum tidur dan mungkin segelas waktu bersahur.

Jika kita adalah golongan yang alert, tentu kita sedari bahawa antara waktu iftar sehinggalah waktu imsak keesokkannya, kita mempunyai hampir sebelas jam. Jika kita menyediakan langkah awal iaitu minum air dengan secukupnya, insyaAllah susu tidak akan terjejas sebenarnya terutama apabila si ibu itu memastikan sesi perahan yang konsisten.

Memang tidak dinafikan adakala kita leka sebab dah terbiasa sepanjang hari tidak minum maka adakala terbawa-bawa sehingga malam. Namun jika si ibu itu seorang yang really concern dengan penyusuan anaknya, insyaAllah si ibu akan memastikan minum air secukupnya sepanjang malam.

Banyakkan 3 liter itu sebenarnya? Secara jujur tidak banyak jika kita minum sedikit tetapi istiqamah iaitu berterusan. Bagaimana nak menjayakannya?

Cara yang paling mudah ialah...

1. Sediakan air di dalam 2 botol sukatan 1.5l.

2. Letakkan botol tersebut di tempat yang mudah dilihat agar sentiasa menjadi peringatan.

3. Pastikan selepas bayi menyusu atau selepas ke tandas, minum air 1-2 gelas agar menggantikan air yang keluar tadi.

4. Pastikan air yang disediakan di dalam 2 botol tadi akan habis sehingga sebelum masuknya waktu Imsak. 


InsyaAllah untuk minum 3l air tidak akan menjadi satu masalah kepada si ibu atau sesiapa jua pengamal tegar vitamin sepanjang bulan puasa ini. Pengambilan Performance Drink adalah sebagai satu langkah demi memastikan badan tidak dehydrate atau jika kita tidak dapat melengkapkan keperluan 3 liter air tadi.

Sesungguhnya bila kita mempunyai indicator atau dengan nama lainnya penyukat...kita akan dapat tahu dengan mudah adakah keperluan air oleh badan dipenuhi atau tidak. Namun apa yang terjadi hari ini, ramai ibu2 yang menyusu anak merungut apabila hasil perahan mula menunjukkan tanda berkurang, tetapi hakikatnya mereka ini tidak mengamalkan konsep istiqamah dalam kehidupan seharian mereka.

Sekalilagi ibu nyatakan kejayaan penyusuan dengan pengambilan supplement memerlukan si ibu commit dengan 3 perkara ini:

1. Memastikan sesi perahan yang konsisten setiap 3 jam sekurang-kurangnya.Walaupun breast tidak menunjukkan tanda bengkak atau berat dengan susu, si ibu perlu teruskan perahan agar susu akan terus terhasil.

2. Minum air sebanyak 3 liter. Minum sedikit tetapi istiqamah, insyaAllah 3 liter itu sedikit sebenarnya.
Ibu dan anak2 (terutama abah ke offshore) kami cuba minum 19 liter untuk 4 hari. Air sangat bagus untuk kesihatan luar dan dalaman tubuh kita.


3. DOA yang berterusan. Doa yang ibu maksudkan bukan sekadar niat menyusu dan tadah tangan semata-mata. Sebagai muslim kita perlu mendirikan solat kerana ia tiang agama, ada pendapat mendapati si ibu yang tidak menjaga solat akan sedikit lemah semangat untuk meneruskan perjuangan penyusuan. Wallah hu alam



Semoga panduan bagaimana untuk memastikan puasa tidak menggangu penghasilan susu memberi manfaat kepada ibu2 yang sedang menyusukan anaknya.





Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
, ,

ESP dan PD?

Memandangkan Ramadhan akan tiba, ramai dah mula mencari makanan tambahan persediaan untuk menyambut Ramadhan. Dalam Shaklee, produk yang diminati ramai ialah PD dan ESP. Ianya bukanlah mengenyangkan sehingga kita tidak rasa lapar sepanjang berpuasa....cuma ia membantu kita sustained serta tidak terlalu keletihan yang menyebabkan kita tidak produktif jika berlarutan.

Hubungi saya untuk dapatkannya hari ini. 


                                                                   



Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
,

Tips Penyusuan Ketika Berpuasa

Menyusukan anak ketika berpuasa adalah selamat. Namun sekiranya ibu merasakan ia akan membahayakan kesihatannya atau anaknya, wanita itu dibenarkan untuk berbuka puasa.

Asasnya berpuasa tidak mengganggu pengeluaran susu ibu. Bagaimana pun, dehidrasi boleh menyebabkan susu ibu berkurang. Untuk mengelakkan keadaan ini berlaku, pastikan anda minum air yang secukupnya ketika bersahur dan berbuka puasa. 

Berikut adalah antara tips pemakanan sihat yang membantu ibu-ibu menyusukan anak ketika berpuasa dan kekal bertenaga sepanjang hari.

(1) Ketika berbuka puasa, minum air, makan kurma dan madu dahulu. Ia untuk membekalkan tenaga segera kepada ibu-ibu yang keletihan berpuasa sepanjang hari.
(2) Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran
(3) Sebelum tidur, minum jus buah buahan segar atau air coklat suam yang ditambah dengan protein powder
(4) Minum air secukupnya
(5) Pastikan anda bersahur. Makan seperti biasa. Sebaiknya kurangkan makan makanan yang bergoreng.
(6) Minum shake kurma yang dicampur dengan susu/susu soya. Tambahkan oats bagi mendapatkan rasa kenyang yang lebih lama.
(7) Kurangkan minuman yang mengandungi banyak gula seperti carbonated drinks dan minum berkafein seperti kopi
(8) Ambil supplement untuk mengisi kekurangan nutrisi dalam diet sepanjang proses berpuasa. Sebagai permulaan, pengambilan multivitamin adalah digalakkan.

** Pengambilan protein powder, vitamin B complex, Vitamin C dan Calcium juga amat penting.


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
, ,

PerSeDiaAn PuAsA Bagi Ibu Menyusu



Memandangkan ramai ibu2 yang ada bertanya risau jika ganti puasa akan menjejaskan pengeluaran susu ibu.. dan bagaimana cara makan vitamin yg sesuai supaya tak efek penghasilan susu... hmm., nak jawab cemana ek.. disini saya paste balik entry saya yang dulu2 yg sy tulis tahun lepas.... dicopy dari entry ini.. layann
__________________________________________________


Bulan puasa tak lama lagi dah kan?..ni pun dah masuk bulan rejab..so ramai yang dah start nak berpuasa..dan kepada ibu2 yang dah mula bertanya pada saya..apa nak makan untuk mengekalkan pengeluaran susu dan kekal bertenaga...jgn risau..….… jika mengamalkan makanan seimbang….insyaAllah takkan jejaskan pengeluaran susu….Cuma bila kite berpuasa..kita akan lebih letih dan dehydrate(kurang air)..jadi bila terlalu letih dan tidak bertenaga…ni yang buat kurang mood,stress..dan impak yang buruk atas penghasilan susu…Sebab itulah perlunya anda mengambil makanan yang boleh mengekalkan kesegaran anda sepanjang hari seperti kurma, oats, dan makanan tambahan……especially.. soy protin (ESP) dan Performance Drink….


Antara persiapan Ramadhan bagi seorang ibu menyusu:Sebelum/Semasa berpuasa:
§ Amalkan pemakanan seimbang.
§ Banyakkan minum susu, soya dan makanan yang tinggi protein.
§ Ambil supplemen –soyprotin,mealshake,performance drink,tablet2 vitamin
§ Lebih kerapkan mengepam dan menyusui bayi.
§ Sediakan stok untuk bulan puasa dari awal.
§ Ceria2 selalu.
§ Jaga fizikal-banyakkan rehat,tidur cukup,etc….jauhi stress
§ Psikologi-fikir positif insyaAllah susu cukup utk si kecil..banyakkan doa & istigfar

Ni testimoni yang mengamalkan performance drink :

Setakat ni, alhamdulillah. Semalam kami semua tak terbangun sahur, sedar2 dah dekat Subuh, saya cuma sempat ambil 2 gelas Performance Drink ni, dan alhamdulillah sampai ke petang susu masih banyak bila dipicit anak2.Saya pernah berpuasa (puasa ganti) tanpa mengambil minuman ni, menjelang petang, susu dah mula ‘kering’ dan anak2 start mengamuk.Sekarang macam addicted pulak sebab rasanya sedap, especially bila diminum sejuk2. Ia boleh diminum bila2 masa saja, preferably semasa berbuka dan bersahur. Semasa bersahur untuk bekalan tenaga untuk berpuasa dan menyusu seharian, semasa berbuka untuk menggantikan kembali imbangan elektrolit dan bendalir badan yg hilang.. ~Mommy Lyna

Pada saya, sepanjang 2 tahun berpuasa sambil menyusu dan memerah susu di pejabat ini, sebenarnya pada waktu puasa ini, hasil pengeluaran susu tidak banyak berubah. Jika kebiasaannya anda akan dapat 12oz sehari, contohnya, Insya Allah, jika anda berpuasa, anda akan dapat 12oz EBM juga.~genki Momma

testimony saya? – saya suke ambil performance drink time saya berpuasa…bukan je time breastfeed dulu..tapi sampai la sekrg...dan dulu di miri time saya ke offshore.pagi tu mesti minum performance drink..sepanjang hari berpanas..tapi Alhamdulillah sangat2..raasa bertenaga..tak rasa haus pun.~kak cery

Dan Khas buat semua ibu2 yang sedang menyusukan anak...bolehla jadikan jadual ni sebagai rujukan...Jadual pemakanan tambahan Shaklee di bulan Ramadhan/ berpuasa.

Waktu Sahur:
(1) Makan nasi atau apa jua juadah .digalakkan makan sup..dan makanan yg tinggi protin.
(2) Makanlah sekurang-kurangnya 3 biji kurma.
(3) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (gabungan terbaik). (kalau tak makan soy protin..ganti dgn MealShake)
(4) Makan 3 biji Alfalfa

Waktu Berbuka:
(1) Berbuka dengan juadah berbuka..with kurma..amat digalakkan
(2) Tambahkan minuman Performance Drink dan ESP (untuk dapatkan hasil terbaik).
(3) Makan 2 biji Alfalfa.

Sebelum tidur:
(1) Amalkan minum segelas ESP.
(2) Makan vitamin lain iaitu 1 biji Vita-Lea, B complex dan Vitamin C…dan osteomatrix

Vitamin ini membantu badan ibu sentiasa bertenaga dan tidak kehausan.Selain daripada pengambilan vitamin, amalkan mengambil kurma, terutama sewaktu bersahur.....hmm..mesti ramai nak tahu apa itu performance drink kan?..baca di sini .... minuman ni bukan je utk ibu mengandung atau menyusu...TETAPI SESUAI UNTUK SEMUA... 


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More