Posts

Showing posts with the label puasa

Berpuasa tanpa Gastrik

Image
Salam sayang

Kak long dulu memang rajin bebeno kena gastrik.  Tak boleh lambat makan,  tak boleh makan pedas. Banyak kena pantang.

Salah satu cara kak long dulu adalah dengan mengambil susu setiap hari. Sekurangnya berkurang lah juga simptom gastrik tu.

Tapi sejak kenal Shaklee,  dan mengamalkan SET GASTRIK, alhamdulillah gastrik makin malu nak menyinggah.  Salah satu item dalam #setgastrikshaklee adalah ESP.  Waktu puasa ni hari-hari kak long pasti membancuh 1 cawan ESP.  Bukan sahaja untuk mengelakkan gastrik malah sumber tenaga untuk kak long.  Takde lah melepek bila dah petang 😀



Yang menariknya dalam Set Ramadhan Shaklee ni,  lecithin turut disertakan.  Kenapa?  Lazimnya mereka yang berpuasa kurang mengambil air  yang mencukupi.  Itu menjadi salah satu punca sembelit.  Lecithin membantu mengurangi simptom sembelit kerana ia membantu melembutkan najis. Sebab itulah kenapa lecithin disertakan di dalam Set Ramadhan ini.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lu…

PERFORMANCE DRINK - MINUMAN ISOTONIK YANG BERKHASIAT

Image
Salam sayang 

Beberapa hari kebelakangan ini, cuaca panas makin menjadi-jadi. Walaupun ada juga sekali sekala hujan turun namun kepanasan bahang cuaca masih terasa.

Anak-anak pun dah mula nampak keletihan setiap kali pulang dari sekolah. Justeru, kak long sentiasa memastikan bancuhan air PERFORMANCE DRINK sentiasa ada buat mereka. PERFORMANCE DRINK? Air apa tu?


Selalu kan kita dengar yang salah satu petua untuk terus cergas adalah dengan mengambil minuman isotonik. Namun kebanyakan minuman isotonik mempunyai kandungan GULA yang TINGGI serta berGAS. Jadi adakah ada sebarang alternatif untuk minuman isotonik. Jawapan kak long.. PASTI ADA. Mengapa anda perlu berkata YA kepada Performance Drink Shaklee?
Bebas gas atau tidak berkarbonat.Kurang kandungan gula (less sugar).Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempuny…

ESP - PILIHAN UTAMA KETIKA BERPUASA

Image
Salam sayang 

ESP!! ESP!! ESP!! 😱😱😱
ESP sememangnya menjadi kegemaran ramai serta pilihan ibu-ibu terutama menjelang Ramadhan yang bakal tiba tidak lama lagi. Sekarang ini pun ESP menjadi buruan sebab ramai yang sedang mengganti puasa. Gandingan ESP dan Performance Drink memang terbaik!!!
Kenapa ESP menjadi HOT SELLER ye?
Ramai yang menganggap ESP seakan alat atau bahan yang menahan lapar.  Tetapi sebenarnya ESP bukanlah alat untuk tahan lapar tetapi disebabkan ESP ini mempunyai nilai Glisemik Indeks yang rendah maka, ia membebaskan glukosa dengan lebih perlahan dan menyebabkan rasa lapar itu berkurangGlisemik Indeks yang rendah membantu mengawal kandungan glukosa di dalam darah dan ia sangat membantu mereka yang menghidap KENCING MANIS terutamanya.
Ingin mendapatkan ESP?

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Hari Pertama Berpuasa di 2016

Salam Ramadhan untuk semua pembaca setia RahsiaSihat.com

Macamana dengan hari semalam?

Untuk kak long sendiri, semalam memang sungguh hari yang sangat memenatkan... Macam orang tak pernah puasa pulak kan hehe

Bukannya apa, biasanya kak long hanya melalui sama ada tempoh mengandung atau tempoh menyusu sahaja semasa bulan puasa, namun tahun ni, kak long mendapat pengalaman baru iaitu mengandung pada trimester ke3 dan juga menyusukan anak yang berusia 3 tahun.... Perghhh...memang sungguh mengujakan dan meletihkan...

Apatah lagi pada hari semalam juga, kak long dan suami perlu ke Ipoh untuk temujanji Anas bersama pakar di Ipoh...maka ujian 1 Ramadhan sangat terasa... namun syukur sangat-sangat ke hadrat Ilahi kerana kami sekeluarga dapat berkumpul untuk bersahur dan berbuka berbanding tahun lalu....

Bulan puasa ni tentu macam-macam perancangan yang korang semua buat kan.... Ada tak yang berjanji tak nak jejak Bazar Ramadhan? Pada kak long, tak salah nak ke bazar Ramadhan namun harus tetap…

NYAHTOKSIN ketika BERPUASA

Image
Salam sayang

Hari ni kak long nak share dengan korang satu artikel berkaitan NYAHTOKSIN ketika berpuasa dengan produk SHAKLEE.

Selamat membaca




Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Berpuasa dan menyusukan

Image
Salam sayang

Alhamdulillah Ramadhan yang dinanti mucul jua.. Hari ni dah masuk hari kedua kita berpuasa... Bagaimana hari pertama berpuasa semalam?

Kak long dah melalui beberaapa fasa berpuasa sehingga ke hari ini. Ini termasuklah fasa hamil ketika berpuasa, berpantang dan berpuasa serta menyusukan dan berpuasa.

Antara yang sangat mencabar adalah apabila melalui fasa penyusuan dan berpuasa (pada pengalaman kak long). Seorang ibu perlu menyediakan bukan setakat persediaan dirinya namun untuk bayi yang bakal disusukan.

Setiap bayi mempunyai pola penyusuan yang berbeza. Berdasarkan pengalaman kak long ketika menyusukan Muaz dan Hanis, kedua-dua mereka sangat berbeza. Muaz biasanya akan menyusu setiap 3 jam sekali atau sekurang-kurangnya 2 jam sekali. Senang sebab jadual Muaz lebih teratur dan sebagai ibu kak long lebih bersedia.

Namun sebaliknya untuk Hanis. Hanis menyusu dengan lebih kerap.. Boleh dikatakan setiap jam pasti akan datang dan menyusu 10-15 minit setiap sesi. Pertama kali k…

RAMADHAN - BULAN UNTUK DETOX

Image
Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com

Suplemen Ketika Berpuasa

Image
Syaaban berbaki 14 hari sahaja... Tak lama lagi Ramadhan bakal menjengah..

Apa persiapan anda semua di luar sana? Hutang puasa dah habis bayar ke  hehehehe..

Bagaimana pula dengan ibu-ibu yang mempunyai anak-anak yang dah mula nak belajar berpuasa ye.. Tentu sibuk mencari resipi yang boleh membantu si anak untuk terus bertahan sepanjang hari berpuasa.. Atau ibu-ibu di luar sana mencari suplemen yang sesuai ketika berpuasa?

Pilihan kak long tentulah TIGA BERADIK "TRIPPLE GEM"...

Apa yang ada dalam TRIPPLE GEM?

ESP ~ Isolated Protein Soy
Kelebihan:
Membekalkan tenaga yang berterusan Mempunyai Indeks Glisemik yang rendah Dihasilkan dari soya non-GMO
** Sangat sesuai ketika berpuasa sebab ia membantu kita melaksanakan tugasan seharian dengan lebih baik... berpuasa tak bermaksud perlu kelihatan letih sepanjang hari kan... Ia juga membantu masalah Gastrik/ pedih ulu hati yang sentiasa melanda ketika musim-musim puasa**
PD ~ Performance Drink
Kelebihan:
Menstabilkan kandungan glukosa…

1st day puasa....

Mesti ramai yang tertanya2 nape la tajuk entry kak long arini 1st day berpuasa...

Sebenarnya...arini 1st day kak long menggantikan puasa....almaklum la kan..orang pompuan ni ada je cutinye...kalau 2 tahun lepas..puasa kak long penuh tp nampaknye...tahun ni ada berlubang le pulak...

Walaupun hari pertama..alhamdulillah, kak long masih berasa segar dan berjaya meneruskan tugasan harian (masuk ladang keluar ladang..masuk makmal keluar makmal...) dengan jayanya....Alhamdulillah...ni antara kesan positif bila PERFORMANCE DRINK + ENERGIZING SOY PROTEIN + FRESH MILK bergabung...yang kurangnya...KURMA...another milk booster dan makanan sunnah....InsyaAllah kak long akan pastikan esok sahur..RESIPI RAHSIA kak long kat atas tu tersedia...

Memang ummmppphhh la RESIPI RAHSIA kak long....susu maintain...badan segar n bertenaga walau jam menunjukkan pukul 4 petang...cuma tengah tercari-cari resipi yang best nak buat buka petang ni....

Nak mencuba yang di atas....boleh hubungi kak long seperti biasa …

Puasa Buat Susu Merudum...Betul Ke?

sumber


Bulan puasa itu biasanya disambut dengan penuh rasa seronok kerana kelebihan bulan Ramadhan itu sendiri. Namun tidak kurang yang berasa gundah gulana sepanjang bulan Ramadhan iaitu ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak. Golongan ini khuatir sekiranya kesihatan ibu dan anak terganggu dan bagi yang menyusu pula, penghasilan menunjukkan tanda semakin terjejas.

Benarkah puasa itu akan menyebabkan penghasilan susu terjejas?
Hakikatnya TIDAk jika si ibu mengambil langkah yang berjaga-jaga pada peringkat awal lagi.

Ibu menerima banyak email dan mesej dari customer sehingga kenalan2 baru yang bertanyakan mengapa penghasilan dan pengeluaran susu mereka terganggu pada bulan puasa.

Antara mesej tersebut berbunyi :


"Saya pump konsisten setiap hari sama seperti sebelum bulan puasa namun mengapa susu saya masih down? Kini makin hari makin merosot, sedih la...."
Memang benar perkara ini boleh terjadi apabila si ibu tidak monitor pengambilan air sepanjang selepas iftar sehinggalah waktu …

ESP dan PD?

Image
Memandangkan Ramadhan akan tiba, ramai dah mula mencari makanan tambahan persediaan untuk menyambut Ramadhan. Dalam Shaklee, produk yang diminati ramai ialah PD dan ESP. Ianya bukanlah mengenyangkan sehingga kita tidak rasa lapar sepanjang berpuasa....cuma ia membantu kita sustained serta tidak terlalu keletihan yang menyebabkan kita tidak produktif jika berlarutan.

Hubungi saya untuk dapatkannya hari ini. 





Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.

Tips Penyusuan Ketika Berpuasa

Menyusukan anak ketika berpuasa adalah selamat. Namun sekiranya ibu merasakan ia akan membahayakan kesihatannya atau anaknya, wanita itu dibenarkan untuk berbuka puasa.
Asasnya berpuasa tidak mengganggu pengeluaran susu ibu. Bagaimana pun, dehidrasi boleh menyebabkan susu ibu berkurang. Untuk mengelakkan keadaan ini berlaku, pastikan anda minum air yang secukupnya ketika bersahur dan berbuka puasa. 
Berikut adalah antara tips pemakanan sihat yang membantu ibu-ibu menyusukan anak ketika berpuasa dan kekal bertenaga sepanjang hari.
(1) Ketika berbuka puasa, minum air, makan kurma dan madu dahulu. Ia untuk membekalkan tenaga segera kepada ibu-ibu yang keletihan berpuasa sepanjang hari. (2) Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran (3) Sebelum tidur, minum jus buah buahan segar atau air coklat suam yang ditambah dengan protein powder (4) Minum air secukupnya (5) Pastikan anda bersahur. Makan seperti biasa. Sebaiknya kurangkan makan makanan yang bergoreng. (6) Minum shake kurma yan…

PerSeDiaAn PuAsA Bagi Ibu Menyusu

Memandangkan ramai ibu2 yang ada bertanya risau jika ganti puasa akan menjejaskan pengeluaran susu ibu.. dan bagaimana cara makan vitamin yg sesuai supaya tak efek penghasilan susu... hmm., nak jawab cemana ek.. disini saya paste balik entry saya yang dulu2 yg sy tulis tahun lepas.... dicopy dari entry ini.. layann __________________________________________________

Bulan puasa tak lama lagi dah kan?..ni pun dah masuk bulan rejab..so ramai yang dah start nak berpuasa..dan kepada ibu2 yang dah mula bertanya pada saya..apa nak makan untuk mengekalkan pengeluaran susu dan kekal bertenaga...jgn risau..….… jika mengamalkan makanan seimbang….insyaAllah takkan jejaskan pengeluaran susu….Cuma bila kite berpuasa..kita akan lebih letih dan dehydrate(kurang air)..jadi bila terlalu letih dan tidak bertenaga…ni yang buat kurang mood,stress..dan impak yang buruk atas penghasilan susu…Sebab itulah perlunya anda mengambil makanan yang boleh mengekalkan kesegaran anda sepanjang hari seperti kurma, oats, …