Posts

Showing posts with the label sembelit

SEMBELIT - MASALAH KEBANYAKAN ORANG TERMASUK BAYI

Image
Dalam seminggu berapa kerap agaknya kalian membuang air besar? Setiap hari? Jika jawapannya setiap hari maka kalian boleh dikategorikan sebagai mereka yang mempunyai usus yang sihat.



Setiap hari kita pasti akan makan sekurangnya 3 kali sehari dan minum air sekurangnya 2 liter. Makanan dan minuman ini akan diproses dan dicernakan di dalam usus kecil kita. Fungsi usus besar pula ialah menyerap semua bahan yang ada di dalam usus terutama air. Dalam sehari, usus besar menyerap kira-kira sembilan hingga 10 liter air bersama makanan pepejal dan sebagainya yang sudah dicernakan.

Daripada jumlah keseluruhan makanan dan minuman yang diambil, 90 hingga 95 peratus air diserap oleh usus besar dan yang tinggal akan keluar sebagai najis iaitu kira-kira 100 hingga 200 gram setiap hari. Najis biasanya terdiri dari serat atau fiber yang tidak boleh diproses serta bahan-bahan asing lain yang tidak dapat diserap oleh badan.


Menurut Pakar Runding Perubatan Gastroenterologi dan Hepatologi Pusat Perubatan…

Masalah Sembelit selesai dengan Mealshake - Pengedar Shaklee Manjung

Image
Salam sayang 

Meal shake Shaklee merupakan minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa

Mealshake adalah sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.
Serat yang terdapat di dalam Mealshake Shaklee banyak membantu masalah sembelit terutamanya kanak-kanak.
Di bawah adalah testimoni ibu-ibu yang telah mencuba Mealshake untuk anak mereka.  Jemput baca ye :)



Selain sembelit, ia juga membantu masalah kurang selera makan anak-anak. Ini kerana ia kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan. Zink juga membantu menaikkan selera makan anak-anak ini.
Berminat menjadi ahli Shaklee atau/dan mencuba produk Shaklee?
Hubungi
Nur Adha @ Kak Long  Penged…

Ibu sembelit? Ostematrix Penyelesaiannya

Image
Salam sayang

Antara perkara yang menakutkan bagi ibu yang berpantang terutamanya adalah SEMBELIT. Bukan setakat ibu berpantang malah ia merupakan masalah kebanyakan daripada kita. Bila ada masalah ni ia menunjukkan yang ada masalah pada sistem pencernaan kita.

Jadi apa yang boleh diambil untuk menyelesaikan masalah SEMBELIT ni. Korang kenal tak si putih ni. Apa kaitan dia dengan masalah SEMBELIT korang ni?


Jom kita baca lebih lanjut tentang si putih atau nama komersilnya OSTEMATRIX.

💚Ostematrix adalah suplemen kalsium yang mengandungi magnesium, vitamin D dan boron.Tiada ubat perangsang pelawas dalam kandungannya.

💚Magnesium dalam Ostematrix membantu secara tidak langsung dengan memudahkan pergerakan otot usus untuk mengeluarkan najis secara lembut.

💚Magnesium juga boleh membantu menyerap air lebih baik. Penambahan air di dalam kolon menyebabkan najis menjadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan

💚Ibu hamil yang mengambil Ostematrix pada waktu malam sebelum tidur sangat membant…

Pil Cuci Usus aka Julap Shaklee

Image
Salam sayang 

Sebelum ni kak long kongsikan bagaimana cara nak mengatasi masalah SEMBELIT kan... Hari ni kak long nak kongsi pula produk yang membantu mereka yang sukar nak membuang air besar...tapi bukan sembelit.. Ni jenis yang membuang sekali seminggu atau sangat sukar nak membuang.

Sangat digalakkan jika kita dapat membuang isi perut kita setiap hari sebenarnya. Mereka yang tidak melalui proses ini mungkin disebabkan oleh diet harian mereka tidak seimbang atau keadaan usus mereka tidak sihat.

Jangan risau, kami di Shaklee ada penyelesaiannya





Apa kandungan dalam Herb Lax Shaklee? Terdapat 9 jenis HERBA dalam HERB-Lax
Bukhorn Bark Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan pada usus.
Licorise root Membantu proses detoksifikasi
Fennels Seeds Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol,membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.
Anise Seeds Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk memb…

MEALSHAKES & SEMBELIT

Image
Salam sayang

Antara perkara yang sering menjadi kerisauan ibu-ibu adalah apabila anak mengalami sembelit. Bagaimana sembelit boleh berlaku? Salah satu sebabnya adalah kekurangan air dan fiber dalam menu harian anak-anak kita
Jadi solusinya yang kak long buat adalah dengan menyediakan botol air masak khusus untuk anak-anak dan sediakan buah-buahan untuk mereka ambil setiap hari.
Namun begitu, kak long pasti ada juga anak-anak yang tidak suka buah (macam Anas)... Sayur jauh sekali.. maka alternatif kak long adalah dengan memberikan Anas MEAL SHAKES

Setiap pagi sebelum ke sekolah, kak long akan bancuhkan Anas segelas MEAL SHAKES bersama-sama susu berperisa atau Tamar Cocoa.
Alhamdulillah, Anas lebih cergas dan tiada masalah sembelit dengan MEAL SHAKES.
Bagaimana MEAL SHAKES membantu mengelakkan sembelit? MEAL SHAKES mengandungi dietary fiber dan fiber terlarut yang membantu memastikan sistem pelawasan dalam keadaan baik.
Nak tahu lebih lanjut tentang fiber... Jumpa di entry selanjutnya...