Showing posts with label sembelit. Show all posts
Showing posts with label sembelit. Show all posts
, , , , , ,

BALM T RUB - PENYELESAI MASALAH KEMBUNG DAN SEMBELIT BAYI


Balm T-Rub ni nama asalnya tummy time balm tapi sudah bertukar pada T-Rub balm kerana tuntutan kelulusan KKM yang tak boleh guna nama anggota badan atau nama penyakit. Untuk memudahkan, maka nama T-Rub telah dipilih.

Siapa yang boleh guna Balm T Rub ni?

🌸 anak yang sembelit, kembung perut, cirit birit dan sakit perut
🌸 ibu mengandung yang loya, sembelit & pedit ulu hati.
🌸 ibu yang bersalin & dalam pantang
🌸 Wanita yang ada masalah PMS/senggugut


Rupa-rupanya antara bahan utama dalam balm Trub ni bahan asas dalam masakan melayu kita je. Serai, bunga lawang, halia. Kat bawah ni kaklong senaraikan setiap bahan dan manfaatnya ye.

Serai

Membantu tingkatkan sistem penghadaman, pembuangan air kecil dan mencegah pembentukan gas berlebihan dalam usus. Ia juga mengurangkan masalah usus.

Halia

Meransang pengeluaran jus gastrik dan air liur yang membantu penghadaman.
Membantu masalah kembung dan buang toksin dari badan. 
Melegakan ketidakselesaan perut.

Bunga Lawang 

Boleh mempercepatkan proses pencernaan, mengurangkan kembung dan mengurangkan kekejangan perut otot. Ha, kawan-kawan yang rasa perut kembung atau sembelit bolehla lebihkan semasa memasak. Selain itu, bunga lawang turut bersifat antiseptik.


Wild mint

Mempunyai kandungan menthol yang rendah.
Membantu masalah gastrik. 
Ia juga merawat kembung, masalah pencernaan, pundi hempedu dan batuk.

Fennel

Antipasmodic yang berkesan.
Bersifat antiseptik juga membantu masalah kemurungan.

Patchouli

Mengurangkan keradangan serta mempunyai sifat antiseptik
Ia juga membantu mengurangkan masalah kemurungan


Tangerine

Memberi aroma sitrus yang menyegarkan
Mengurangkan rasa loya. Juga membantu mereka yang mempunyai masalah insomnia

Juniper

Bersifat antibakteria. Mencegah jangkitan bakteria pada saluran pundi kencing.
Membantu merangsang pencernaan.

Ok kita dah tahu kandungan dalam Balm T Rub ni, jadi jom kita baca bagaimana cara nak gunakan Balm T Rub ni.


Cara atasi baby sembelit atau kembung.

Disini kaklong kongsikan 4 cara sebagai ikhtiar membantu mengurangkan sembelit dan kembung

1. Guna balm Trub by tasneem naturel balm.
2. Buat urutan I ❤ U ( tarik dari kiri ke kanan da ke bawah )
3. Sapukan balm bayi kat perut, pelipat peha, betis dan tapak kaki.
4. Last sekali buat senaman kayuhan basikal.

Buat teknik ni setiap kali selepas mandi. Buat setiap pagi, petang atau malam. Insyaallah mesti baby akan mudah membuang. Angin pun dah tak berkumpul kat perut lagi.



" Balm kuning ni memang MAGIC! Setiap kali adni sembelit, nangis dan teran, aku akan sapu. Takdan lepas tu mesti berjaya berak. Dah 2 hari. Bersyukur"



" Setakat ni saya baru guna 2 kali yang kembung perut tu. Ok juga sis. Bila guna yang tu saya perasan kan, anak saya dapat buang angin"


" Balm hat kuning tu pakai kat perut best. Anak saya boleh berak hari-hari dah, kalau tak sebelum ni meragam, perut tak ok kot. sebab tak berak"
- Puan Azimah

Apa yang penting Balm Tasneem Naturel dirumus tanpa sebarang bahan kimia berbahaya seperti paraben, SLS dan bahan pewarna. Balm bayi Tasneem Naturel diperakui selamat dan mendapat kelulusan daripada KKM.

✅ 100% EO, balm baby ni diperbuat daripada bahan semulajadi tumbuhan. Ada lebih dari 8 jenis pati tumbuhan.
✅ EO ini telah dilute dgn carrier oil cthnya sunflower oil, n dos yg kita gunakan adalah bersesuaian dgn keperluan baby.
✅ Produk 100% buatan muslim tempatan.
✅ Tidak panas dan hanya untuk sapuan luaran 

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , ,

Masalah Sembelit selesai dengan Mealshake - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 

Meal shake Shaklee merupakan minuman berkhasiat, sedap dan berkrim serta sumber yang kaya dengan kalsium, serat dan protein. Sesuai untuk kanak-kanak, remaja dan juga dewasa

Mealshake adalah sumber yang baik bagi serat dan protein. Protein membantu membina dan memperbaiki tisu badan. Ia adalah penting untuk pertumbuhan dan perkembangan, membekalkan asid amino yang diperlukan untuk penghasilan protein.

Serat yang terdapat di dalam Mealshake Shaklee banyak membantu masalah sembelit terutamanya kanak-kanak.

Di bawah adalah testimoni ibu-ibu yang telah mencuba Mealshake untuk anak mereka. 
Jemput baca ye :)

Image result for mealshakes untuk sembelit

Image result for mealshakes untuk sembelit

Image result for mealshakes untuk sembelit

Selain sembelit, ia juga membantu masalah kurang selera makan anak-anak. Ini kerana ia kaya dengan kalsium dan zink. Kalsium membantu membina tulang dan gigi yang kuat. Zink memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan. Zink juga membantu menaikkan selera makan anak-anak ini.

Berminat menjadi ahli Shaklee atau/dan mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

Share:
Read More
, , ,

Ibu sembelit? Ostematrix Penyelesaiannya

Salam sayang

Antara perkara yang menakutkan bagi ibu yang berpantang terutamanya adalah SEMBELIT. Bukan setakat ibu berpantang malah ia merupakan masalah kebanyakan daripada kita. Bila ada masalah ni ia menunjukkan yang ada masalah pada sistem pencernaan kita.

Jadi apa yang boleh diambil untuk menyelesaikan masalah SEMBELIT ni. Korang kenal tak si putih ni. Apa kaitan dia dengan masalah SEMBELIT korang ni?


Jom kita baca lebih lanjut tentang si putih atau nama komersilnya OSTEMATRIX.

💚Ostematrix adalah suplemen kalsium yang mengandungi magnesium, vitamin D dan boron.Tiada ubat perangsang pelawas dalam kandungannya.

💚Magnesium dalam Ostematrix membantu secara tidak langsung dengan memudahkan pergerakan otot usus untuk mengeluarkan najis secara lembut.

💚Magnesium juga boleh membantu menyerap air lebih baik. Penambahan air di dalam kolon menyebabkan najis menjadi lebih lembut dan mudah untuk dikeluarkan

💚Ibu hamil yang mengambil Ostematrix pada waktu malam sebelum tidur sangat membantu untuk:

✔melembutkan najis

✔merangsang pergerakan najis

✔membolehkan ibu-ibu membuang air besar tanpa rasa sakit akibat sembelit

Jadi dah jelaskan apa peranan OSTEMATRIX ni dengan masalah SEMBELIT korang tu.sebab itulah kak long memang sangat rekomen ibu yang mengandung atau berpantang mengambil OSTEMATRIX ni. Bila pembuangan dah lancar tentu korang rasa bahagia kan 😋😋 Ibu menyusu pun sangat digalakkan tau. Yang ni kak long sambung dalam entri lain ye

Berminat dengan produk di atas? Boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
,

Pil Cuci Usus aka Julap Shaklee

Salam sayang 

Sebelum ni kak long kongsikan bagaimana cara nak mengatasi masalah SEMBELIT kan... Hari ni kak long nak kongsi pula produk yang membantu mereka yang sukar nak membuang air besar...tapi bukan sembelit.. Ni jenis yang membuang sekali seminggu atau sangat sukar nak membuang.

Sangat digalakkan jika kita dapat membuang isi perut kita setiap hari sebenarnya. Mereka yang tidak melalui proses ini mungkin disebabkan oleh diet harian mereka tidak seimbang atau keadaan usus mereka tidak sihat.

Jangan risau, kami di Shaklee ada penyelesaiannya





Apa kandungan dalam Herb Lax Shaklee? Terdapat 9 jenis HERBA dalam HERB-Lax
Bukhorn Bark
Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan pada usus.

Licorise root
Membantu proses detoksifikasi

Fennels Seeds
Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol,membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.

Anise Seeds
Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan

Rhubarb Root
Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotik

Blue Malva Flower
Membantu proses Detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit

Culver's root
Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma

Alfalfa Leaf
Membersihkan usus,darah dan hati

Senna Leaf
Merangsang tindakan pembersihan yang lembut pada usus dan perut,mempercepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.


Herb Lax Shaklee juga dikenali sebagai julap moden

Nak tau BEZA Herb Lax dengan julap lain?
  • Permbersihan najis yang tersekat
  • Merangsang usus untuk percepatkan proses pembersihan secara lembut kepada najis yang tersekat atau tersimpan lama dalam tubuh
  • Membantu masalah sembelit
  • Tindakan pembersihannya yang boleh mengembalikan semula proses semulajadi
  • Mengempiskan perut
  • Ia membantu dalam mengurangkan atau memberi kepejalan pada perut.

Cara Pengambilan Herb Lax pula ia sesuai diambil seperti biasa (telan 4 biji tablet sebelum tidur) atau dicampur dalam air panas sebagai minuman teh herba

Berminat dengan  produk di atas?

Boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , , ,

MEALSHAKES & SEMBELIT

Salam sayang

Antara perkara yang sering menjadi kerisauan ibu-ibu adalah apabila anak mengalami sembelit. Bagaimana sembelit boleh berlaku? Salah satu sebabnya adalah kekurangan air dan fiber dalam menu harian anak-anak kita

Jadi solusinya yang kak long buat adalah dengan menyediakan botol air masak khusus untuk anak-anak dan sediakan buah-buahan untuk mereka ambil setiap hari.

Namun begitu, kak long pasti ada juga anak-anak yang tidak suka buah (macam Anas)... Sayur jauh sekali.. maka alternatif kak long adalah dengan memberikan Anas MEAL SHAKES


Setiap pagi sebelum ke sekolah, kak long akan bancuhkan Anas segelas MEAL SHAKES bersama-sama susu berperisa atau Tamar Cocoa.

Alhamdulillah, Anas lebih cergas dan tiada masalah sembelit dengan MEAL SHAKES.

Bagaimana MEAL SHAKES membantu mengelakkan sembelit?
MEAL SHAKES mengandungi dietary fiber dan fiber terlarut yang membantu memastikan sistem pelawasan dalam keadaan baik.

Nak tahu lebih lanjut tentang fiber... Jumpa di entry selanjutnya...



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More