Posts

Showing posts with the label set A

Anemia ketika hamil..boleh membawa MAUT!!

Image
Kak long rasa gembira..sahabat baik kak long yang melansungkan perkahwinan beliau pada November 2011 kini dah pun hamil...antara rasa gembira, excited dan berdebar-debar...maklum la kan anak sulung...


Antara masalah yang sering dihadapi oleh ibu-ibu yang hamil adalah kurang/ rendah sel hemoglobin..erti kata lain..ANEMIA...Alhamdulillah, kak long tiada masalah anemia ketika hamil namun melihat kakak ipar yg anemic memang rasa simpati...

Bagi ibu yang hamil paras Hemoglobin dalam darah adalah di antara 11.5 hinga 16.5g/dL . Hemoglobin berfungsi dalam mengangkut sel oksigen di dalam darah. Apabila sel darah merah berkurang maka bekalan oksigen secara tidak langsung turut terjejas.

Simptom anemia
• 5 L yaitu lemah, letih, lesu, lelah, dan lalai
• Sering mengalami pusing-pusing dan mata sering berkunang-kunang,
• Apabila lebih kronik, bahagian kelopak mata yang berwarna pucat, bibir yang pucat, lidah, kulit serta tangan yang pucat.

Punca anemia
~ Kekurangan kekurangan zat besi
~ Kekurangan vitami…

Testimoni - Pn Adda dan Shaklee...Alhamdulillah..

Credit

Alhamdulillah...saya berkesempatan untuk berkongsi apa yang Pn Adda rasakan.... saya mula mengenali Adda di alam maya sejak tahun lepas lagi.. Dari beliau hamil sehingga lah kini si kecilnya dah pun berusia 6 bulan.. jom lihat apa kata beliau.. ni saya petik dari emelnya kepada saya.. ___________________________________
salam kak cery..dah lama berniat nk tulis testimoni ni tp x berkesempatan, ni curi2 tulis sementara ingat n baby pon tido..saya mula consume shaklee ni since pregnant ank kedua smplah sekarang, anak dah masuk 2 bulan. mula2 dulu ambil shaklee sbb saya sentiasa letih yang sgt kronik smp doktor sarankan saya consume vitamin..tambahan pulak anak first, Adam sgtlah semangat bodynye, jenuh jugklah nak dukung dia kesana kemari..mmg meletihkan dgn segala urusan rumah yang perlu dibereskan setiap hari..bukan senang jd surirumah kan kak? tambah2 yang berkerjaya..uih lg letih..so far, benefit yang sy dapat sepanjang consume shaklee ni:

Sepanjang pregnant
1. saya mula consume f…

AnEMiA...KuRanG SeL DarAh MerAh..

Author: Cery Tengahari ni kita belajar tentang anemia yer sebab smlm saya baca tentang anemia ..... Perkataan anemia ni asal usulnya berasal dari bahasa Greek yg bermaksud "tiada darah".. Dan Anemia ni merujuk kepada keadaan dimana kadar hemoglobin(hb) kurang dari normal.. Anemia ni tak sama yer dengan lowblood pressure (kadar tekanan rendah) Hb adalah salah satu dari komponen darah atau lebih tepat lagi,Hb adalah protein yg membawa oksigen di dalam sel darah merah..Ia harus ada utk memastikan pengoksigenan yg mencukup bagi semua tisu dan organ...Jadi dlm erti kata lain..jika kadar hb adalah kurang ..ia sekaligus mengurangkan keupayaan darah utk memindahkan oksigen ke tisu tisu..dan kita pun tahu kan yang semua sel manusia bergantung pada oksigen utk hidup... jadi masalah anemia akan menimbulkan plbagai masalah badan..

Antara tanda2/simptom anemia termasuklah pucat pada bibir dan sekeliling mulut, kuku, pelipat dan di bahagian dalam kelopak mata. Tidak bermaya, letih, dan lemah…