Showing posts with label set B. Show all posts
Showing posts with label set B. Show all posts
, , , ,

Diet Ibu Hamil

Salam sayang 

Ibu hamil dan menyusu lazimnya dimomokkan dengan kata-kata...
Kena makan lebih sebab nak bagi pada baby tu

Sebenarnya untuk ibu hamil dan menyusu, penambahan kalori sehari adalah antara 300-500 kalori sahaja, tak banyak mana pun. Namun dek kerana kata-kata kat atas tu, maka kita pun beria lah makan lebih... Kadang-kadang yang kita makan tu tak ada banyak nutrisi pun.

Tu yang bahayanya sebab kita kena ingat apa jua yang dimakan oleh ibu yang hamil dan menyusu akan diserap oleh baby. Ibu yang bijak pasti memilih makanan yang baik-baik untuk bayi mereka.

Pengambilan makanan yang tidak seimbang turut menyumbang kepada risiko kesihatan baik untuk ibu malah juga baby. Kencing manis ketika hamil, tekanan darah tinggi serta bacaan hemoglobin darah rendah antara penyakit yang kerap kali ditempuhi oleh ibu hamil.




Gambar kat atas ni adalah sebagai panduan untuk ibu-ibu hamil di luar sana nak merancang menu mereka. Ini sebenarnya untuk tumbesaran baby dalam kandungan juga. Jadi ibu-ibu, jangan fokus kepada makanan yang sedap je ye, ambil kira sekali nutrien apa yang patut kita beri pada baby kita. In shaa Allah ibu dan baby akan sihat jika pemakanan sihat diamalkan

Selain dari itu, biasanya para doktor turut membekalkan vitamin untuk ibu hamil. Vitamin ni wajib diambil untuk mengelakkan kekurangan nutrein tertentu. Alternatif kepada vitamin percuma tu adalah VITAMIN SHAKLEE. Shaklee turut menyediakan SET PRENATAL khusus untuk ibu hamil.

Nak tau apa kandungan SET PRENATAL SHAKLEE, nantikan entry kak long esok ye

Berminat untuk membuat pesanan?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970
Share:
Read More
, , ,

Set Penyusuan Yang HOT!! Hanya untuk HOT MUMMIES!!!


Saya dan jaringan teman-teman Euphoria menyediakan 4 set PENYUSUAN yang sememangnya HOT!! Setiap Set berbeza mengikut keperluan HOT MUMMIES di luar sana...

Set B



Set B ialah untuk ibu yang tiada masalah penyusuan
Ianya lebih untuk memperkayakan susuibu dengan zat dan nutrisi semata-mata
Apa yang ada dalam set B ? Vitalea with iron formula, Vitamin B, Vitamin C dan Alfalfa. Memang khas untuk mereka yang tiada masalah penyusuan. 
Vitamin B lebih kepada keperluan pertumbuhan otak dan emosi, 
Vitamin C fokus on imun sistem, 
Vitalea demi pertumbuhan dan pembesaran secara lengkap dan menyeluruh manakala 
Alfalfa sebagai peransang demi membantu mempercepatkan penghasilan susuibu disamping membantu mengurangkan masalah eczema sekiranya si bayi mengalami masalah tersebut.
Share:
Read More
, , ,

Set TERLARIS....SET 3M..Making More Milk...

Kak long mula-mula jatuh cinta dengan Shaklee selepas mencuba Set B ~ Set penyusuan yang fofular tu...tak lama lepas tu kak long upgrade set B ke set E...yang ada tambahan kalsium..

Kesan lepas amik kalsium/ ostematrix ni memang best..yang paling ketara sakit pinggang kak long semakin pulih...then bila kak long mengepam..alhamdulillah kuantiti semakin meningkat...syukur...

Kemudian kak long menambah ESP @ soy protein dalam diet kak long...dan hasilnya superb!!! Gabungan Set B + Kalsium + Protein = MARVELLOUS!!!

Kenapa Marvellous...komposisi utama susu ibu adalah protein dan kalsium jadi dengan menambah suplemen kalsium dan protein ke dalam diet seharian, ia bermakna kita telahpun mengisi keperluan susu ibu itu sendiri...Apatah lagi dengan mengikut jadual pengepaman yang betul, maka kesan pengambilan SET 3M ini lebih ketara....

Jom kita ikuti apa kata seorang ibu ini selepas mengamalkan SET 3M...



** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

 Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , ,

Jom Banyakkan Susu...

Kak long ni memang suka je nak bercerita pasal makanan seimbang...almaklumla...teknologis makanan katanya...tapi sebenarnya bab-bab pemakanan ni semua orang wajib ambil tahu...sebab dari makanan yang kita ambillah...ia akan menentukan tahap kesihatan kita..kalau kita suka makan benda bergoreng...hati-hati dengan lemak dan kolesterol...tak pasal-pasal umur masih muda remaja tapi penyakut macam-macam dah menghinggap...

Kak long ni tak boleh diberi peluang bercakap...satgi membebel ala-ala mak nenek pulak kan...anyway, kak long nak berkongsi cerita salah seorang pelanggan grup kami berkaitan Set 3M yang beliau telah cuba...


Puan Siti Ainani telah mencuba set premium breastfeeding kami iaitu set Tripple M (3M) yang mengandungi

Set B - vitalea, b-complex, vitamin C dan Alfalfa
ESP - soy protein
Ostematrix @ kalsium magnesium



Komposisi susu ibu terdiri daripada peratusan air, protein, kalsium, lemak dan vitamin serta garam mineral...Pengambilan makanan yang berprotein dan berkalsium tinggi membantu badan dalam menghasilkan susu dengan lebih cepat namun ia harus diiringi dengan PENGOSONGAN PAYUDARA YANG KERAP.....perkara inilah yang membezakan hasil perahan seseorang ibu....Ingat ye...pengambilan vitamin memang tidak membanyakkan susu jika ibu tersebut malas nak mengosongkan payudara beliau....Tiada hasil tanpa usaha....Namun jangan dilupakan yang semua ini adalah salah satu usaha kita dalam memberi yang terbaik buat yang tersayang...Sentiasa bermunajat dan berdoa agar rezeki yang dikurniakan ini berterusan...


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


 Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
,

Kenapa Ibu Menyusu Perlu Vitamin?

Sudah pasti soalan di atas adalah antara soalan yang berlegar-legar di benak pemikiran ibu-ibu yang menyusu...ye la kan...biasanya vitamin cuma akan diberi secara percuma buat ibu-ibu yang mengandung...tak cukup ke dengan pengambilan makanan yang seimbang...


Tentu ramai di antara kita dah sangat-sangat familiar dengan piramid makanan di atas..tapi berapa ramai pula yang betul-betul mengikutinya...

Dalam memastikan pengeluaran susu buat si kecil berjalan dengan lancar...seorang ibu yang menyusu perlulah memastikan yang tubuh badannya sihat...dengan tubuh yang sihat maka penghasilan susu lebih mudah...sebagai contoh ye...jika si ibu itu demam...sudah tentu badan si ibu tersebut akan lemah, bila badan ibu lemah, mood atau motivasi si ibu untuk terus menyusu/ mengepam akan menurun...jika ini kerapkali terjadi, maka penghasilan susu akan terjejas...kerana konsep asas dalam penyusuan adalah "Supply & Demand"...

Kak long suka nak kongsi satu testimoni seorang teman...pada awalnya beliau hanya pengguna Shaklee dan setelah jatuh cinta dengan Shaklee...beliau terus menjadi pengedar...

Terima kasih kepada Kak N atas testimoni ini...

Julie Mauryn Gumpil...mula mengepam ketika usia anaknya 1 tahun...Beliau turut berkongsi pengalaman beliau sepanjang mengamalkan Shaklee di blog beliau Health by Nature




Saya sangat bersyukur kerana masih lagi mampu meneruskan perjuangan saya dalam menyusukan anak kedua saya. Pada ketika dulu, saya hanya bercita-cita untuk menyusukan anak saya sehingga anak saya berumur 18 bulan. Tapi kini rasa sayang pulak untuk berhenti, lagipun menurut pembacaan saya, banyak manfaatnya jika diteruskan sehingga 2 tahun.

     Tentu ramai yang telah mengetahui tentang masalah yang telah saya alami semasa anak saya berumur 14 bulan. Saya telah mendapati tumbeseran anak saya telah jatuh ke peratus yang lebih rendah. Doktor juga agak risau, katanya, "kita pantau bulan depan. Kalau masih berlaku, perlu buat sesuatu." Pada masa itu juga, saya sering diserang demam dan batuk yang berlarutan seolah-olah tidak pandai sembuh. Saya juga mengalami sakit belakang, dan pada satu ketika saya terasa badan saya rasa lain semacam.Bila berjumpa doktor, katanya stress perlu berehat. Saya cuma diberi ubat, "muscle relaxer". Doktor tersebut pula menasihatkan saya untuk menjaga pemakanan untuk menyokong kesihatan.

     Saya sangat risau berkenaan keadaan anak saya kerana ramai yang mengatakan anak saya kecil, gigi pulak lambat tumbuh. Anak saya juga asyik diserang demam dan batuk. Dalam hati saya bertanya, kenapakah anak saya sakit sedangkan dia menyusu? Bukankah orang cakap kalau anak menyusu jarang sakit? Pada masa itu pengetahuan saya berkenaan penyusuan sangatlah cetek. Yang saya tau perlu makan banyak kalori untuk menyokong penyusuan.

     Pada masa inilah saya terbaca Post FB kawan saya mengenai supplemen dan penyusuan. Kawan saya menasihatkan saya untuk mencuba Shaklee Set B. Saya juga menambah ESP sebab saya memang tahu pengambilan Protin boleh membantu jika kita hendak membakar lemak.

     Selepas tiga hari memakan vitamin Shaklee, susu saya terus bertambah. Kena tambah sesi pengepaman. Batuk anak saya yang telah berlarutan sembuh. Saya semakin cergas dan bertenaga. Selepas dua bulan, berat dan tinggi anak saya meningkat dengan baik. Bila jumpa doktor, katanya, ok, tak payah nak risau.

     Kini anak ahli keluarga dan kawan2 mengatakan, tiba-tiba je anak kamu jadi tinggi. Gigi anak saya pun keluar tumbuh, sekali 2 biji keluar. Saya sangat gembira bila mendengar kata-kata mereka... Syukur betul saya jumpa Shaklee....

Sekiranya anda ingin mengetahui apa vitamin untuk menyokong pemakanan semasa penyusuan, sila teruskan membaca:-

Vitalea with iron formula : memastikan ibu cukup iron agar tidak mudah pitam atau rasa pening disebabkan kurang darah. Penting untuk pembesaran bayi yang disusukan. Kekurangan iron boleh menyebabkan berat bayi tidak selari dengan pembesarannya.

Bcomplex: membantu ibu cergas, dan ceria ( membantu penghasilan oksitosin dengan lebih baik bila si ibu itu dalam kea...daan tekanan yang terkawal)

Vitamin C: membantu ibu mengatasi tekanan yang dilalui. untuk sistem imun ibu dan anak.
Alfalfa sebagai Booster, tapi awas ada kesan ceret beret kalau makan banyak.
Kalsium: utk pembentukan darah, pembetukan saraf dan tulang serta gigi si anak. Ibu memerlukam kalsium untuk memastikan tiada risiko mendapat osteoporosis bila tua kelak.

Protien sangat perlu untuk pembentukan sel. Sel kita terbentuk dari protien. Badan memerlukan 9 asid amino ( protien ) yang tidak dapat dihasilkan dari badan. Sel yang sihat terbentuk dari protien yang seimbang.
Bagi anda yang ingin menyusukan anak mahupun yang tengah menyusu, Jagalah pemakanan anda. Jangan jadi macam saya, bila anak dah mengalami masalah baru nak cari supplemen... Itu pun nasip jumpa supplemen yang baik..... NAMUN SAYA INGIN SARANKAN BAHAWA UNTUK MEMBANYAKKAN SUSUIBU BUKAN SEKADAR MEMAKAN VITAMIN. KERANA VITAMIN HANYA MENYOKONG PEMAKANAN KITA, YANG MEMBANYAKKAN SUSU ADALAH DEMAND DARI ANAK.. LEBIH BANYAK PAYU DARA DIKOSONGKAN, LEBIH BANYAKLAH SUSUIBU DIHASILKAN.

Kebanyakan ibu yang kak long jumpa...ingin mengambil suplemen/ vitamin untuk membanyakkan susu...sebenarnya tiada vitamin yang boleh membanyakkan susu...apa yang berlaku sebenarnya..pengambilan vitamin memelihara kesihatan, meningkatkan tenaga dan membantu memberi mood yang baik kepada ibu..justeru, penghasilan susu jadi lebih baik...dan jika kuantiti susu lebih dihasilkan maka ia adalah satu BONUS...


Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*
Share:
Read More
,

Set B bukan sekadar penambah susu...Apa kesan pada Suami?

Kebanyakan yang mengambil Euphoria Breastfeeding Set aka Set B adalah dari kalangan ibu-ibu yang menyusu...yela kan dah namanya breastfeeding set kan...kak long ni pun...tapi sebenarnya, khasiat Set B ni turut boleh dirasai oleh kaum suami/ bapa yang mengambilnya...kak long nak share beberapa testimoni apabila kaoum lelaki pula yang mengambil Set B ni...




Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , ,

Testimoni ~ Puasa & Set 3M


Antara cabaran bagi ibu menyusu adalah untuk berpuasa dan memastikan kuantiti susu tidak merudum. Bagaimana perasaan anda jika perlu menggantikan puasa selama sebulan? Alangkan untuk 4-5 hari pun ada yang bertangguh-tangguh apatah lagi jika sebulan.

Ikuti kisah Ira yang melahirkan anaknya pada 1 ramadhan tahun lepas dan perlu menggantikan puasa selama sebulan. Apakah perisai yang dipakainya untuk memastikan badan segar bugar?Adakah susunya merudum dengan jayanya? Mari kita lihat.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tahun lepas Syamimi lahir pada 1 Ramadhan. Malam sebelum puasa tu, memang saya dah ada sikit2 contraction. Tapi saya buat bodoh je sebab saya pernah dapat false alarm masa week 24. Masa false alarm tu, siap keluar darah lagi. Siap warded kat Columbia Asia lagi 3 days. Masa tu Allah saja yang tahu. Doa doa doa je keje saya. Sebab saya tak mau bersalin awal. Aiman pon beza 7 bulan je dengan adik dia yang kat dalam perut masa tu. Saya tak ready lagi untuk baby kuar. Masa tu, saya tetapkan jugak lagi consume vitamin Shaklee for preggy mommies termasuk ESP. Memang saya tak tinggal. Dan alhamdulillah everything kembali normal.

Malam satu Ramadhan tu, saya siap g rumah boss lagi sebab beliau celebrate birthday anak die sambil buat jamuan untuk preparation puasa esoknya. Hehe. Malam tu, saya sakit jugak..Tapi rasa macam sikit2..tapi mungkin ia kuat,cuma bagi saya ia sikit. Kena positive thinking masa tu. Konon2lah! Huhu. Aiman still direct feeding dengan saya masa tu. Pagi esoknya, saya siap2 nak g keje lepas ready sahur sume..Tapi hubby nampak saya macam menahan sakit. Tapi saya ckp ok je ni..huhu..dia cdgkan untuk saya amik MC hari tu. Mana boleh, ni 1st day puasa. Mesti semangat nak keje. Tiba2 nak amik MC plak..hihi..Tapi, pukul 7 masa nak kuar rumah, saya perasan sakit ni tiap 5 minit. So I knew that it is contraction!! So terus gtau my boss yang saya nak kena g Columbia Asia untuk buat check up pagi ni sebelum masuk ofis. Kalau takde pape,saya masuk ofis. Tak gtau lagi kat Kak Laily yang saya tengah contraction. Kang false alarm pulak. Huhu..

Sampai je kat Columbia Asia, saya dapat rasa contraction tiap 2 minit. Saya bgtau nurse kat kaunter tu. Terus dia cuak. Tapi saya relek je..Siap nak jalan naik atas lagi. Tapi dia tak bagi!! After checking my contraction level, dia cakap memang contraction. Dah selang 1 minit. Dia nak cek jalan saya..Saya cakap taknak sebab pose..nanti batalla pose saya..adeke boleh cakap camtu lagi masa tu..huhu..sayang kat pose lagi tuh..hehe..tapi last2 bagi je cek..rupanya dah 5cm..Huhu..tunggu doc aida datang..saya dah boleh deliver..G masuk labour room pon saya cakap nak jalan je..alhamdulillah saya berjaya deliver bersama hubby di sisi. Memang saya sahur minum 2 sudu ESP dan semua vitamin Shaklee masa tu selain daripada makanan2 lain especially kurma. Alhamdulillah dengan izin Allah ia membantu saya kekal bertenaga.

Masa kak hawa datang visit saya lepas bersalin pon..dia cakap saya bertenaga tak macam orang bersalin. Seronok! Dahla dapat baby girl. So anak saya sekarang dah sepasang.:)

Actually saya nak cerita pasal saya menggantikan puasa sebulan tahun ni sebab berpantang bermula 1 Ramadhan tahun lepas. Walau pon saya berpuasa, susu saya tetap maintain. Saya sangatlah suka. Sebab susu saya ni je yang saya bagi kat anak saya Syamimi yang berusia 11 bulan. Tak bagi susu formula lagi. Saya tekad untuk continue bagi susu ibu untuk syamimi sampai 2tahun.
Saya amalkan Performance drink,ESP dan Shaklee breastfeeding set serta osteomatrix untuk memastikan saya boleh menggantikan puasa sebaik mungkin tanpa terlalu penat. Performance drink boleh mengurangkan dehydration badan kita sewaktu berpuasa. ESP kekal memberikan tenaga kepada kita sepanjang hari. Osteomatrix adalah kalsium yang boleh memberikan 100% keperluan kalsium yang diperlukan untuk badan kita. Begitu juga dengan vitamin Shaklee set breastfeeding. Ia mengandungi B compleks, Vitamin C, Vitalea dan Alfafa sebagai milk booster. Syamimi minum sikit pon memang dah kenyang sbb saya amik ESP..dalam sehari sekarang ni dia cuma minum 9 oz. Tupon dalam 3-4 kali minum. Yelah kan..syamimi pon dah start makan dah. 

Kredit to : Ira
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sudah dapat jawapan persoalan di atas?

  1. Adakah Ira berjaya berpuasa selama sebulan?
         Ya, Ira telah berjaya dengan jayanya

  1. Adakah kuantiti susu Ira merudum sepanjang tempoh puasa ganti?
Kuantiti susu Ira tetap sama seperti hari tidak berpuasa.

  1. Apakah rahsia/perisai yang Ira gunakan?
Ira menggunakan produk Shaklee iaitu Euphoria breastfeeding set b +OsteMatrix+ESP yang juga dikenali sebagai Tripple M set dan tidak lupa Performance Drink untuk memastikan badan tidak letih daripada kehilangan air.

  1. Bolehkah anda mencuba rahsia kejayaan Ira?
Sudah tentu boleh. Hubungi saya dengan segera.

Tips Bonus :

Bolehkah saya berpuasa dan berdiet tanpa menjejaskan susu badan serta bayi saya?
Sangat-sangat boleh. Hanya tambahkan Lecithin kepada set di atas dan anda akan tersenyum gembira dipuji dek kelangsingan anda. BF mommy pun kena jadi Hot Mummy kan.

credit

Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
, ,

Harga yang berpatutan dan berbaloi dibayar!!

Kak long mengenali Shaklee melalui pembacaan di susuibu.com dan hasil pelayaran @ surfing kak long di alam maya lalu bertemu blog anakkuwiraku.com yang mana pemiliknya adalah Kak Norita @ N...masa tu kak long tgh mencari sesuatu yg boleh sustain tenaga kak long untuk sepanjang hari....Hampir setiap hari kak long membelek blog kak N ni dan sehingga semua entry beliau telah kak long baca dan hadam sebelum kak long mula mencuba....memandangkan Kak N ada menjual Set B Shaklee dan harganya yang sangat berpatutan, menyebabkan kak long memesan...dan alhamdulillah...kak long mula berhijrah ke full pack yang mana lebih menjimatkan....

Tahukah anda Euphoria Breastfeeding Pack mendapat sambutan yang sangat menggalakkan sejak ia diperkenalkan 3 tahun dulu oleh saya dan semua rakan Euphoria. 



Breastfeeding Set [ fullpack] untuk ibu yang tiada masalah penyusuan.


Apa yang terdapat di dalamnya? Semuanya vitamin yang diperlukan oleh seorang ibu yang menyusu. Kami membekalkan panduan makan, panduan pam, penghantaran percuma beserta beberapa hadiah menarik yang berubah setiap bulan mengikut promo yang diberi.


credit
Saya galakkan anda membaca ENTRY ini terlebih dahulu sebelum membuat belian. Hanya anda yang mengetahui diri anda.

 Harga yang kami tetapkan ialah harga produk beserta konsultasi. Bagi yang ingin mengetahui lebih lanjut, sila emailkan kepada saya terutama untuk promo terkini.


Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, ,

Kebaikan Set Penyusuan dari Shaklee


Oleh kerana ramai yang bertanya tentang details of set penyusuan Shaklee yang dicadangkan oleh Euphoria Group ini, maka entry ini kak long kongsikan di sini. Semoga anda mendapat gambaran awal tentang kepentingan setiap vitamin/ suplemen dalam set penyusuan ini, inshaALLAH.


Untuk konsultasi lanjut, sila hubungi kak long secara personal di nuradhamansor@yahoo.com atau sms ke 019 798 7970.


info credit to GenkiMomma.Net & yoursupermom.com

Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi : 
Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex : 
Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

Vitamin C : 
Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.

Alfalfa : 
Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU.

** Keempat-empat suplemen di atas terdapat dalam set penyusuan asas yang kami cadangkan. Namun, untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambahOstematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein)
OsteMatrix (Shaklee Cal-Mag):

Dalam susuibu, antara kompisis vitamin yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu. Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua.

Sebab itu pengambilan sumber kalsium tidak boleh dipandang ringan sama sekali. Ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period), mendapati susunya akan merundum. Ini disebabkan kekurangan kalsium di dalam darah yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.

Selain itu, kelebihan Kalsium Shaklee ialah:
- Membantu mengekalkan tekanan darah yang normal.
- Membantu dalam pengecutan otot dan pelancaran saraf.
- Menolong mengurangkan simptom-simptom senggugut seperti perut kembung, kekejangan, retensi air, mudah eradang dan kemurungan.

*Rujukan: Shaklee Malaysia

Energizing Soy Protien (Shaklee ESP):

Kompisis vitamin utama dalam susuibu ialah protien. Protien adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protien iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protien berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protien. Selain itu protien dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Protien sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protien seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protien yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.
*Rujukan: Shaklee Malaysia.




Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , ,

Tanya Pada Hati....Susu Menitik Menanti Kelahiran Anak Angkat

Kak long membaca cerita ini dari seorang teman....rasa terharu dengan pengorbanan seorang ibu walau hanya Ibu Angkat namun kehendak hati agar dapat meyusukan anak angkat beliau menyebabkan jiwa kak long meruntun rasa terharu seorang ibu...

Alhamdulillah dengan bimbingan teman kak long tersebut dan pengambilan beberapa suplemen Shaklee serta kekuatan doa kepada Yang Esa...usaha beliau kini mulai menampakkan hasil...beliau kini menanti kelahiran anak angkat dengan penuh rasa keibuan dan kak long berdoa agar perjalanan penyusuan beliau dan pengorbanan beliau menjadi motivasi dan telada buat kita semua....

Secebis kisah beliau yang kak long petik dari blog Kak N

Selepas 6 tahun menunggu tetapi masih belum ada rezeki melahirkan anak, maka beliau dan suami bernekad nak ambil anak angkat. Hebatnya wanita ini, beliau mempunyai jiwa keibuan yang sangat kuat. Beliau berniat hendak menyusukan anak angkatnya.

Beliau meminta konsulatasi dari saya dan vitamin yang bagus untuk membanyakkan susu. Saya terangkan konsep asas penyusuan agar beliau tidak salah faham. Saya terangkan seperti selalu yang kongsikan, vitamin tak banyakkan susu cuma ia bantu ibu sihat dan bertenaga dan mempercepatkan penghasilan susu dengan lebih baik apabila si ibu kerap memerah.

Dalam kita usaha, jangan lupa mengharap pada kasih Al Khaliq kerana DIA sebaik-baik pemberi. Saya mengingatkan beliau agar terus berdoa dan berzikir pada ALLAH.

Alhamdulillah selepas 3 minggu lebih, susunya dah mula menitik dan menampakkan hasil. Ini dinamakan induce lactation. Beliau amalkan vitamin lengkap untuk penyusuan.

Hebatnya jiwa wanita ini kan? Beliau berusaha nak menyusukan anak walau anak angkat.



Maka, jika anda adalah seorang ibu yang pernah melahirkan dan mahu menyambung semula penyusuan atau nama lain proses relaktasi, saya mengalu-alukannya.

Saya akan berikan panduan, apakah yang perlu dilakukan dan produk lengkap yang perlu diambil apabila anda membuat belian dari 
http://mcm2ada-disini.blogspot.com/ . Paling utama ialah tanya hati. Jika hati mahu, semua jadi.

Jika anda sedang hamil dan sedang menunggu kelahiran anak tersayang, mulakan hari ini dengan menjaga taraf kesihatan dengan pengambilan makanan yang berkhasiat dan vitamin yang penting. Ia membantu apabila anda melahirkan dan ingin menyusukan si kecil anda! 



Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
,

Testimoni~Kenapa Puan Amy Suka SHAKLEE?


ok ni cerite ibu dan vit Shaklee yg superb...heee...knape ye ibu suke shaklee ni, jom bace :
__________________________________________________________________________
Super IBU…syukur Allah meredhai, Shaklee mmbantu….
Memule ibu amik Shaklee dgn niat nk tmbh susu bdan yg memg drop lpas period…Ameer bru 3 buln tyme tu, tp susu mcm dh nk kering…ibu risau, sbb ibu memg dh niat nak beri Ameer yg terbaik sme mcm ape yg kakak die dpt dlu ( Amirah BF ngan sy smpi 2thun 3 buln )
2minggu lpas amik Set B tu, Alhamdulillah, susu ibu klau tiap kali pump tu msti dpt 4 – 5 oz…hepi sesangat…n bile ibu add on ESP tu kdang2 blh smpi 8oz klau pump…heee, pnye la hepi…n yg pling best susu ibu jd lebih pekat…yummy! Ameer pon klau mnum, cept je kenyg…dan Alhamdulillah ibu berjy wat Exclusive BF utk Ameer smpi die 6 bulan….

Taaapiiiii…. Bukn tu je tau yg ibu dpt bile consume vit Shaklee ni
Ibu kn dudk berjauhan ngan ayahkan…en suami klau tk keje kt KL, die akn outstation ke oversea ,ibu kat johor, so memg ibu la yg akn uruskan anak2 sendirian…memg penat mne nk keje lg, wat keje2 rumh lg, lyan anak2 yg msih kecil…. Sejk amik Shaklee ni ibu rs lbh cergas tau, klau dlu lpas amik anak2, ibu akn tros kunci sume pintu dudk je dlm umah…sian kan ank2 ibu wlaupon bru kul 5pm…tp skrg ibu siap je letk brg2 kat umah, kitorg siap leh jlan kaki g playground…sronoknye anak2 ibu, n ibu mstilah lg sronok…serious ibu ckp, bab ni wat sy rs nk bgtau 1 dunia, betapa ibu brsyukur pd Allah sbb gerakkan hati ibu nk amik Shaklee ni as my supplmnt…smpi mr hubby kate : baby tk pent ke, klau dl drive g plygroungd tu pon tk lrat, ni siap jln kaki..heheh! ibu ckp ok je…smbil tu blh brsenam…10,000 lngkh shari..heheh!
lg 1, ibu prasan, ank sy tk penh kembung, wlaupon ibu main blasah je mkn sume2…n another 1, ibu ni ade mslh pengnyah toksik sbnrnye…klau “nyah toksik” tu 2hr skali…tu yg bdan cept letih, xsegar…tp sejk amik Shaklee ni, hr2 ibu “menyah toksik” tu yg ibu jd lbh segar n Ameer jg tk kembung…heeee….
Rmai org kt ibu nmpk muda n slim tak nmpk mcm dah ade anak 2….hehehe! syukur, tu lg slh satu kbaikan yg ibu dpt bile amik Shaklee…
Sbb tu klau ade je yg tnye psal supplmt ape ibu mkan cept je sy suggest SHAKLEE…sbb ibu dh dpt mcm2 kbaikn…Syukur Ya Allah
TQ ye kak Cery…tgk anak sy membesar ngan sihat….Ameer dh nk msuk 7 buln, Alhamdulillah tk pernah demam lg, sbb ibu die sihat…heeee…tgk anak sy tembam kan…rmi org tnye, mcm mne blh tembam ni, sbb ibu die kecik je saiznye…hubby sy lg la slim…


credit to Kak Cery dan Puan Amy
____________________________________________________________________


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
, , ,

Hanya berpantang dengan Shaklee, berat anak naik 1.75kg sebulan

Makin hari makin ramai ibu2 yang menyedari kepentingan menyusu dengan susuibu. Ramai ibu yang berpantang kini sangat selesa berpantang dengan vitamin. Last week sahaja ramai customer yang membuat belian set berpantang dengan saya.
Ingin saya kongsikan satu testimoni seorang customer saya iaitu Fafa...

Sila klik untuk besarkan imej.
Apa kata beliau?

"salam..
Ok kak..thanks a lot..
Juz nk share dgn akak..hr 2 bwk anak sy g inject sebln. Bl timbang berat dia dh 4.55kg. Lahir hr tu 2.8kg je..susu sy pn semakin byk n excited nk kumpul stok susu byk2 b4 start keje next month..Alhamdulillah n syukur pd Allah...sy pantang kali ni mkn vitamin shaklee je..x sbr nk tgk dia membesar lg sht dgn minum susu ibu yg b'khasiat ni..time kasih n syukur sgt2 sbb dip'temukan Allah dgn akak..mudah2an bf journey sy yg ke2 ni dip'mudahkan Allah..Amin..
"

Amin. Mudah-mudahan lebih ramai ibu yang menyusukan anak dan mengambil berat tentang pemakanan seharian mereka. Apa yang ibu makan disalurkan kepada anak melalui susuibu sebab itu pentingnya si ibu menjaga pemakanannya serta kesihatan diri ibu itu sendiri.

Apakah yang terdapat dalam set berpantang?

  • Multivitamin
  • B complex
  • Vitamin C
  • Zinc
  • Sangat bagus jika diambil bersama ESP, Ostematrix dan alfalfa.

    Apa pula yang ada dalam set penyusuan susuibu?

    • Multivitamin
    • B complex
    • Vitamin c
    • Alfalfa
    • Sangat bagus jika diambil bersama ESP dan Ostematrix

    credit

    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
    Share:
    Read More
    , , , ,

    Kenapa Perlu Tahu Kebaikan?



    Sangat baik jika kita tahu apa kebaikan produk yang kita makan.
    Bagi yang baru mengenali Euphoria Breastfeeding Set :
    jom ketahui apa fungsi setiap vitamin ini.
    Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi : 

    Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

    B complex : Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.

    Vitamin C : Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.

    Alfalfa : 
    Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu  MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU.
    ** Keempat-empat suplemen di atas terdapat dalam set penyusuan asas yang kami cadangkan. Namun, untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein)
     Pengambilan protien dan kalsium yang seimbang dan mengikut keperluan tubuh sangat membantu mempercepatkan penghasilan susuibu dan ditambah baik apabila si ibu kerap kosongkan payudara melalui direct feeding atau pumping session. 


    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
    Share:
    Read More
    , ,

    Susu Mula Meningkat

     Beliau baru mencuba dalam seminggu.... sebelum ini, sangat risau kerana susunya kurang dan sukar nak buatkan stok untuk si manja. selepas mendapat konsultasi penuh pengambilan produk dan cara yang betul untuk mempercepatkan penghasilan susu melalui pengambilan vitamin.
    Namun beliau mengambil produk yang disarankan dan beliau memang sentiasa keep in touch dengan saya untuk konsultasi. Beliau amalkan set B + ESP....kesannya sangat bagus. Anda bagaimana? Mahu mencuba?




    sumber


    Share:
    Read More
    , , , ,

    Rezeki Mencurah di Bulan Puasa







    Sekadar perkongsian ringkas dan mudah-mudahan memberi manfaat kepada semua ibu yang berpuasa.

    Perasan tak apa yang beliau lakukan untuk membanyakkan susunya?

    " Saya telah tambahkan sesi mengepam"

    Apa yang beliau perolehi hasil kesungguhan beliau?

    " Di bulan puasa ini saya amalkan ESP + PD + set B. Ya ALLAH! mencurah-curah susu. Menangis saya kerana kesabaran saya membuahkan hasil akhirnya. Alhamdulillah...

    Nak berjaya dalam penyusuan tidak semudah ABC.. perlukesungguhan, kesabaran dan sifat istiqamah. Maka ibu-ibu yang sedang berusaha , amiklah iktibar dan semangat puan ini. Mudah-mudahan usaha diberkati dan hasil diperolehi seperti yang dihajati. Amin.




    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
    Share:
    Read More
    ,

    Lagi Perkongsian Kesan Euphoria Set B + ESP


    alhamdulillah
    satu lagi perkongsian dari seorang ibu menyusu yang baru mencuba Euphoria Breastfeeding set + ESP..

    ape kata Puan Nana melalui kiriman sms kepada saya semasa saya follow up beliau : 

    weekend hari tue baru nana dapat rasa beza.. Bese weekend cik b x dan nak rasa berat tp minggu ni nana kena pam walaupun pam dapat 2/3oz.. then cik b mmg terasa cepat penuh la.. Alhamdulillah la moga dipermudahkan dan dimurahkan lg rezki my isha.. Amin..

    lg perkongsian dari nana di Group Shaklee GBS


    terdapat ramai lagi ibu-ibu yang berkongsi pendapat dan info di group tersebut
    anda ingin serta di group ini?
    boleh PM saya dan maner² customer saya yg masih belum di add ke group shaklee gbs, jangan segan² untuk beritahu saya yea..

    di Shaklee GBS 
    anda adalah ISTIMEWA!!!!



    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
    Share:
    Read More
    , , , ,

    Bayi Pramatang - Ibu Mampu Kumpul 600 oz sebulan


    Mari Lihat gambar berikut. dan cerita dibawah dicopy dari link ini,credit ye to Iffa
    Rezeki buat anakku, Mohammad Syafiq bin Junaidi & inspirasi buat semua.. 600 oz jumlahnya sejak 17 jun 2011 - 14 julai 2011.. Selamat mengepam..
    Rezeki buat anakku, Mohammad Syafiq bin Junaidi & inspirasi buat semua.. 600 oz jumlahnya sejak 17 jun 2011 - 14 julai 2011.. Selamat mengepam..
    -Nur Suzana Laily-
    Alhamdulillah, pertama sekali tahniah pada Adik Nur kerana telah berjaya mengumpulkan 600 OZ stock susu dalam masa sebulan! Syukur..Walaupun baby lahir pra-matang, tetapi Nur sangat tabah mengharunginya.. dan Iffah pasti Nur inginkan yang TERBAIK buat anak-anaknya. Apekah rahsia Adik Nur?Nur telah mula mengambil Shaklee seawal dari pregnant lagi. Merupakan antara ibu yang terawal mendapatkan Shaklee dari Iffah.. Sudah semestinya Nur seorang yang sangat konsisten dalam mengikuti jadual pemakanan yang diberikan… TIPS EXCLUSIVE di print dan ditampal, kata Nur ketika Iffa berikannya dulu. Mari kita lihat apa lagi usaha Nur, yang belum anda lakukan untuk dapatkan hasil 600 Oz dalam sebulan:
    1. Nur menyusu sambil mengepam.. pastu,mlm bgn pukul 3am & 6am utk perah susu sebelum nyusukan baby lg.. kalau x,baby kuat tersedak.. kira,nur pam sehari 30oz..separuh utk stok,separuh utk ank yg 2nd & 3rd minum.. (Punyela meriah susu sampai dapat berkongsi kebaikan dengan anak-anak Nur!!)
    2. Utk supplement kesihatan nur mkn shaklee.. utk susu,nur minum air byk, susu anmum,kerapkn penyusuan & kerapkn mengepam.. tu jer..(Yes, Itu Sahaja..mudah bukan?)
    3. Makanan pn kene seimbang..tp, nur mmg kuat mkn.. kalau mkn keju,roti,lg byk blh dpt..sbb karbohidrat & protein dia lbh lg..(Jadi ibu-ibu, janganlah risau gemuk sebab, ibu-ibu yang BF exclusive rahim lebih cepat kecut dan lebih cepat pinggul mengecil!)
    ______________________
    Alhamdulillah dan teruja saya membaca kisah customer Iffa tu.. Saya dulu pun tidak sebanyak tu.. jauh pangang dari api.. sbb dah masuk bulan kedua lepas bersalin baru terkial2 nak buat stok.. kais pagi mkn pagi kais ptg mkn petang, tapi Alhamdulillah ia cukup utk si kecil Faiz.. Jadi tujuan saya berkongsi kisah Nur di atas bukan utk anda membandingkan dgn hasil perahan anda... Janganlah yer.. karang makin tension lak.. Jadikan ianya inspirasi buat anda.. sbb setiap keperluan baby berbeza.. Mom knows best..right?.. CUma anda perlu ikut tips dan apa yang Nur amalkan sepeerti yg dinyatakan di atas utk mendapat hasil memuaskan... Apa pun, berikut adalah 3 PERKARA UTAMA yang mesti anda faham,credit to Iffa
    1. Supply Vs Demand - Lebih kerap kita melakukan pengosongan susu, lebih banyak signal demand di hasilkan..lebih banyak susu akan diproduce. INI WAJIB DIPATUHI.
    2. Pemakanan Seimbang – Makan jangan di sekat-sekat, tetapi janganlah sampai melaupau pula kan.. ambil megikut piramid makanan dan memenuhi keperluan seorang ibu yang breastfeed. Pengambilan Suplemen SHAKLEE, membantu memperbaiki kesihatan ibu dari dalam. Tubuh yang sihat, pasti membantu melancarkan penghasilan susu. AIR – Perlu minum banyak, tiada alasan dalam pantang tidak boleh minum banyak air!
    3. Doa, Doa dan Doa… Pintu Rezeki dipegang Allah SWT.. dan jangan lupa ISTIQAMAH..
    Mudah bukan.. Hanya 3 PERKARA UTAMA.. Jika anda follow..InsyaAllah akan dapat hasil yang sama seperti Nur.
    _________________________________________________________


    Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
    Share:
    Read More