Showing posts with label set D. Show all posts
Showing posts with label set D. Show all posts
, , , , , , ,

IBU HAMIL - PERUBAHAN PADA TRIMESTER PERTAMA



Dapat tahu je hamil, perasaan teruja sebagai seorang bakal ibu tu pasti ada kan. Biasanya di awal kehamilan iaitu di trimester pertama (1-3 bulan) tak banyak perubahan fizikal yang nampak. Tapi kan, sebenarnya sistem tubuh kita bekerja dengan sangat aktif. Ini untuk memastikan yang tubuh badan kita bersedia secara fizikal dan emosional sepanjang tempoh kehamilan ini.

Di bawah ni kaklong kongsikan beberapa perubahan yang mungkin berlaku pada tubuh ibu hamil di trimester pertama ( 0 – 12 minggu) kehamilan :

SERING BUANG AIR KECIL

Anda akan merasa lebih sering ingin buang air kecil, ini keraan pertumbuhan rahim yang menekan pundi kencing anda. Ia juga berlaku kerana perubahan hormon. Pastikan ibu hamil minum secukupnya. Dan pastikan juga kebersihan kawasan peribadi anda.

KONSTIPASI/ SEMBELIT 

Trimester pertama mungkin ada sedikit masalah sembelit pada ibu yang hamil. Peningkatan hormon progesterone menyebabkan relaksasi otot sehingga usus kurang efisien. Selain itu, kadangkala suplemen Zat Besi (iron) yang diberikan oleh doktor juga menyebabkan masalah sembelit. Najis juga akan lebih kehitaman kesan pengambilan zat besi. Pemakanan seimbang lengkap dengan sayur dan buah (sumber fiber) membantu masalah ini.

Selain itu, ibu hamil juga boleh menyapu Balm T Rub pada kawasan perut dan betis untuk melegakan masalah sembelit ini.



MORNING SICKNESS (LOYA & MUNTAH)

Loya dan mual di awal pagi atau kadangkala tak kira masa sangat lazim ditemui pada ibu yang di awal kehamilan. Punca loya atau mual adakala kerana bau atau reaksi terhadap sesuatu perkara. Kadangkala bau tumisan di dapur juga mengundang rasa loya dan mual ini.

Jangan risau ye, perubahan ini hanya sementara. Hormon progesteron dan estrogen serta prolaktin dalam badan ibu hamil sedang cuba menyesuaikan diri dengan sistem badan.  Atasilah dengan makan dalam jumlah sedikit tapi kerap. Ada juga yang mengambil buah sitrus untuk kurangkan rasa loya. Mengunyah chewable vitamin C juga membantu mengatasi masalah loya ini.

MERASA LELAH

Lebih penat berbanding biasa. Ia adalah perkara yang normal. Ini kerana tubuh ibu hamil bekerja secara aktif untuk menyesuaikan fizikal dan emosi dalam menempuh tempoh 40 minggu kehamilan ini.

Kekadang terjadinya perubahan pada pola tidur ibu hamil. Namun apa yang penting, ibu hamil perlu dapatkan istirehat yang cukup.


SAKIT KEPALA 

Ibu hamil mungkin akan merasa sakit kepala yang lebih kerap berbanding biasa. Ini boleh terjadi kesan dari mula, keletihan, cuaca terlalu panas mahupun tertekan dengan hal kerja mahupun hal rumahtangga.

Yang lebih penting di saat ini adalah rehat yang cukup. Pengambilan makanan yang seimbang juga memainkan peranan. Jika perlu, boleh dapatkan suplemen kesihatan dari klinik mahupun farmasi.

Namun jika sakit kepala berlaku kerap dan semakin teruk, terus ke doktor. Ia mungkin tanda tekanan darah meningkat (simptom pre-eklampsia).

KEJANG PERUT

Pada trimester awal ini, ada masanya kawasan perut tu akan rasa kejang. Macam kena senggugut lebih kurang gitu. Kejang perut ini berlaku kerana adanya pertumbuhan dan pembesaran dari rahim di mana otot dan ligament merenggang untuk menyokong rahim.

Jika perut kejang dan disertai perdarahan vagina, jangan berlengah untuk ke hospital. Tanda kejang perut dan pendarahan ini adalah salah satu tanda keguguran.


EMOSIONAL

Pada trimester awal kehamilan ini juga terjadi mempengaruhi emosional menjadi tak stabil, hal ini kerana adanya perubahan hormon dan juga rasa tanggung jawab baru sebagai seorang calon ibu.

Ibu hamil perlu untuk mencari waktu untuk diri anda sendiri, bicarakanlah perasaan anda kepada
orang terdekat atau doktor anda. Dan untungnya, tubuh pada akhirnya secara bertahap dapat beradaptasi terhadap perubahan hormonal ini sehingga membuat hidup lebih indah buat anda.

Jika rasa masih moody atau resah, boleh cuba sapukan Balm Calmtime. Bauan dari lavender dan chamomile berupaya memberi ketenangan pada perasaan ibu hamil.

PENINGKATAN BERAT BADAN

Biasanya di awal kehamilan, baju dan seluar biasa ni masih boleh dipakai. Tapi pada akhir trimester pertama ini, akan ada sedikit perubahan terutamanya bab nak zip seluar atau kain. Eh ni bukan kerana buncit tau. Tapi rahim ibu hamil sedang berkembang dan menyediakan ruang untuk janin membesar.

Hormon estrogen yang menyokong pembesaran rahim dan hormon progesterone yang menyebabkan tubuh menahan air.

Ibu-ibu hamil di luar sana jangan risau-risau. Banyakkan berehat dan enjoy perjalanan 40 minggu ni. Saat yang sangat mendamaikan hati.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.




Share:
Read More
, , , ,

Bila SET CANTIK menunjukkan HASIL

Salam sayang

Tentu ramai yan nak kelihatan cantik dengan kulit yang sihat menjelang Hari Raya nanti ye..

Hari ni kak long sharekan testimoni seorang pengamal SET CANTIK kami.

Apa yang terkandung dalam SET CANTIK kami?

SET CANTIK mengandungi 

VITAMIN C SUSTAINED RELEASE 500gm
- bertindak sebagai antioksidan 
-membantu pembinaan kolagen pada kulit

VITAMIN E COMPLEX
- salah satu vitamin yang mampu mengurangkan parut 
- menghalang pembentukan sel abnormal

VITAMIN B COMPLEX
- sangat bagus untuk menenangkan saraf
- menjadikan kulit wajah lebih berseri-seri



Jika berminat untuk mencuba SET CANTIK, KLIK je kat ikon di bawah ni. 
Selamat bershopping






 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, , , , , ,

Atasi Jeragat dengan Vitamin


Jeragat ialah tompok-tompok hitam yang disebabkan melanin yang terkumpul dan menjadi warna coklat muda atau coklat tua. Kadang kala ia hitam yang terkumpul di muka biasanya berkelompok, baik di pipi mahupun di dahi atau dagu.

Jeragat boleh dipudarkan atau dikurangkan, tetapi tidak boleh dipulihkan sama sekali. Mungkin anda tidak ada jeragat, tetapi mencegah lebih baik sebelum ditimpa masalah ini.

Penyebabnya:
1. Ia disebabkan oleh pancaran UV matahari yang menjadikan kelebihan pigmen.
2. Hormon yang tidak seimbang disebabkan mengandung atau menopaus.
3. Gelisah dan tidak cukup tidur.
4. Menggunakan makeup yang tidak berkualiti dan bermutu rendah.

Rawatan Luaran
a. Lindungi kulit anda daripada matahari dengan menggunakan “skin care” dan barangan makeup yang mengandungi “sunscreen” iaitu bahan pelindung matahari. 
b. Tidur dengan cukup dan jauhi daripada kegelisahan.

Rawatan Dalaman
Melalui supplement.
Antara supplement yang membantu mengurangkan jeragat dari terus merebak ialah
Energizing Soy Protien.- protein bantu memulihkan sel dan memastikan sel kita sentiasa sihat dan berganti setiap 21 hari.
Vitamin B dan C - dua vitamin ini sangat penting untuk pembinaan kolagen yang menjadikan kulit lebih tegang
Vitamin A dan E - sebagai antioksidan yang penting selain anti penuaan dan membantu pengawalan pertumbuhan abnormal sel.
GLA - ia membantu keseimbangan hormon dalam badan kita.

Bagi yang kurang berkemampuan, memadai amalkan ESP, Catomax, Vitamin C dan GLA. Usaha yang istiqamah akan berhasil.

Bagaimana nak dapatkan kesan yang betul?
Amalkan pengambilan supplement yang konsisten selama 90-120 sehingga mendapatkan ton kulit yang sekata


 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , , ,

Testimoni Bergambar ~ Kulit Lebih Sihat & Bebas Alahan

Kak long nak berkongsi dengan kalian satu testimoni seorang teman yang menggunakan Set Skin Care Euphoria dan Alfalfa...Wajahnya kini lebih bersih dan beliau bebas dari alahan..Jom kita baca...

 

Beliau adalah rakan kepada bisnes partner kak long...Beliau mempunyai masalah alahan terhadap makanan laut seperti sotong, udang....sehinggakan apa jua yang dimasak dengan makanan laut, jika beliau cuba mengambilnya...alahan tersebut tetap datang..Kesian kan...

Jadi pada akhir Januari 2012 lalu, beliau telah berjumpa dengan biz partner kak long ni dan berminat nak mencuba Set Kecantikan Kulit Euphoria....yang mengandungi B-compleks, Vitamin C dan Vitamin E...Memandangkan beliau mempunyai alahan, maka biz partner kak long ni turut mencadangkan Alfalfa sebagai suplement tambahan...

Setelah mencuba beberapa hari...beliau mengakui keberkesanan VITAMIN SHAKLEE ini...

 

Kenapa kami mencadangkan Pengambilan Set D @ Euphoria Skin Care Set:

1) B Complex
  • Kekurangan B complex boleh menyebabkan wajah kusam
  • Bantu mengurangkan lesu, menstabilkan hormon & mengurangkan stress yang boleh menganggu kulit dan menyebabkan jerawat!
  • Lebih b-complex diperlukan oleh orang yang terdedah kepada matahari kerana b-complex bertanggungjawab sebagai pewarna kulit (melanin) yang rosak bila kulit 'tan'
2) Sustainable Release Vita C
  • membantu proses pembaikan tisu-tisu kulit yang rosak
  • mengandungi kolagen yang membantu mengukuhkan sel kulit
  • bersifat antioksidan - melindungi kulit anda dari radikal bebas larut air (cth.; sinar UV) yang boleh menyebabkan penuaan kulit awal
3) Vita E Complex (with Selenium)
  • meningkatkan sistem imun yang penting untuk melawan penyakit kulit seperti jerawat, psoriasis dan sebagainya
  • bersifat antioksidan - melindungi kulit anda dari radikal bebas larut lemak (cth.; sinar UV)
  • melindungi tisu dari teroksida seterusnya menyebabkan kulit lebih gebu (plump)
  • membantu mengurangkan parut dan kedut dengan cara melembutkan bebenang kolagen kulit
Selain dari Set di atas...kak long sangat mengesyorkan agar kalian turut menambah

Energizing Soy Protein
  • Mengandungi 8 jenis asid amino yang tidak dihasilkan oleh badan (hanya diperolehi dari makanan) bagi melengkapkan proses pembentukan sel-sel baru termasuk kulit
  • Sel kulit manusia diganti setiap 24 hari dan protein adalah unsur penting dalam sel
  • Protien adalah 'elastic fiber' yang boleh membantu penegangan kulit
  • Protein membantu mengurangkan parut-parut dan kulit jadi lebih anjal dan gebu


Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu 

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease**

Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, ,

Bila Konsisten...Pasti hasilnya UMMPPPHHHH!!!

Jom kita baca satu testimoni dari seorang warga Euphoria yang telah merasai perbezaan yang sangat ketara selepas mengambil Shaklee...





dan di bawah ni adalah sedutan dari blog beliau...

Alhamdulillah.. 
Suatu hari saya ada terbaca di dalam majalah tentang pentingnya vitamin ni.. Apalagi google la carik vitamin.. ehehe.. Lama jugakla dok baca testimoni sana sini pasal Shaklee ni dan alhamdulillah Allah telah bukakan pintu hati ini untuk mencuba vitamin Shaklee ni.. Nak tahu set apa yang saya cuba?? ehehe jeng...jeng...jeng...
.
.
.
.
ha.. ni la vitamin yg saya ambil..
Terus beli yg besar tu.. Saya beli set besar sebab biasanya untuk serasi dengan badan ambil masa 3 bulan camtu.. Yang besar ni boleh tahan sampai 4 bulan.. ehehe.. Alhamdulillah baru je consume dengan vitamin ni dalam seminggu dah ada orang tanya.. Sekarang pakai produk kecantikan apa ye??  Orang akan tanya produk kecantikan.. takde pulak yang tanya ada ambil vitamin ke?? ehehe..
Raya Haji baru ni pun family datang beraya di rumah saya.. Sama juga soalan.. Pakai apa sekarang?? ye la sebelum ni asyik tukar produk kecantikan je.. Asyik jaga luaran tp dalaman???? sebab tu mak,kakak tanya camtu.. Mungkin jugak sebab dah lama tak tengok.. Padahal masa tu baru seminggu je makan vitamin ni.. 
Sejak amalkan vitamin ni AIR menjadi teman setia saya.. sampai nk tido pun bawa masuk sebotol air ke dalam bilik.. hahaha.. Dalam kereta mesti ada air kosong..
Apa lagi... Jom sapa-sapa nak cantik diluar dan sihat di dalam..^_^

Sumber Asal


Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, ,

Testimoni - Set D untuk Kulit Yang Cantik

Apa definisi anda untuk kulit yang cantik dan sihat? Segar, mulus, bersih, gebu, bersinar, tiada noda, jerawat mahupun jeragat dan yang pastinya , keadaan kulit juga adakalanya melambangkan keperibadian anda.

Kami di Euphoria Shaklee ada menyediakan set khusus untuk kesihatan dan kecantikan kulit anda dari dalam. SET D (skincare) yang terdiri daripada vitamin B Complex, Vitamin C dan Vitamin E, merupakan gabungan vitamin asas terbaik untuk kulit anda.

Jom baca pengakuan pengguna-pengguna kami tentang SET D ini Winking smile



Zuera MYzuera
sy br 1week mkn SET D....baguzzzz sgt...tq kak cery...wallawehhh..:)
on Sunday ·LikeUnlike · ·SubscribeUnsubscribe

Zuera MYzuera
hehehhe...tq2...1week guna set d mmg kulit xkering...parut jerawat samar2...but still da jerawat lagi...mula2 mkn vit shaklee ni da satu jerawat timbul tang dahi tp sy wt dono je...terus mkn vits shaklee (vita C,B kompleks n E)..atas pandua...n oleh kak cery...arini dtg keja mmber opis tegur kulit nmpk lain sbb parut2 jerawat dh makin samar2...wow so amazing kan....suke suke suke...sy ke teruskan mkn vita shaklee utk kesan yg berterusan....n kulit sy pun xkering...n yg paling best susu sy pun maintain...n bby dpt nyusu smpai kenyang...ESP....huhu..:)...nyway tqvm buat kak cery yg sudi bg support kt sy...See More
Monday at 3:16pm · LikeUnlike · 2 peopleFai AYie and Sha Shaklee like this.

Azlina Mohd Shafie agreed with u zuera..saya pun sama..comsume set B dan Vit E...(gara-gara teruja baca citer kak arnie..hohoho) then bg tau dkt member saya tgh period..dia pelik eh selalu muka saya berjerawat time2 mcm nie..skrg tak plak..even my boss punya PA pun tegur..muka akak nampak makin cerah la...hehhe..anyway..jerawat yg kuar pun segan2 je..kuar sehari peh tu hilang..tak ada scar bagai..i really2 love vit E...
Tuesday at 9:27am · LikeUnlike · 1 personArnie Ajied likes this.

Izza Fza setuju dgn semua pngguna set d..lps consume set d 4 ari..ada jerawat nak kluar..keesokan pgnya..trus xde jerawat tu..sakit pon xde..pelik bin ajiab..tp tu la yg fza alami..parut2 luka pun makin pudar..mmg beshh...now da msk bln ke2 pnggunaan...kulit muka pon bersih..sbb jerawat segan nak muncul..hehe..
many thnx 2 Ct Nusrat Raihan ^_~

Set D iaitu set kecantikan adalah rangkaian vitamin untuk memelihara kecantikan dan kesihatan kulit dari dalam. Ia mengandungi vitamin C, B complex dan vitamin E. 

Kebaikkan dan fungsi Vitamin C
-membantu membina kolegen yang penting untuk menguatkan sel-sel tisu dalam badan
-antioksida yang baik
-membantu pulihkan sel akibat luka


Kebaikan dan fungsi  Vitamin B Complex
-Mengandungi  B2 iaitu Riboflavin yang dikenali sebagai beauty vitamin.
-Bagus untuk kulit berminyak, whiteheads, blackheads, parut dan kulit kering.
-atasi kelesuan

Kebaikkan dan fungsi Vitamin E
-anti oksida yang penting untuk melawan radikal bebas dari memusnahkan sel
-anti aging vitamin
-merawat dan mencerahkan parut
-membantu kemusnahan vitamin A dan C
-membantu penyerapa oksigen

Energizing soy protein pula boleh beli secara berasingan untuk membantu pembinaan sel yang sihat kerana sel sendiri terbina dari protein.

Bagi yang berkemampuan, boleh juga tambah Caratomax. Ini kerana vitamin A juga bagus untuk kulit dan kecantikan selain baik untuk mata. Shaklee merangkumkan segala kebaikan vitamin A dalam supplement Caratomax yang bagus untuk melawan pengoksidaan juga.
  
Dalam CarotoMax mengandungi karotenoid yang menyamai dengan:
  • Beta Karotena Sama dengan 102 porsi Pisang
  • Lycopena sama dengan 714 porsi Aprikot
  • Lutein dan Zeaxanthin sama dengan 285 porsi pink grapefruitAlpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi
  • Alpha karoten sama dengan 89 porsi Raspberi


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Sila email di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970.
Share:
Read More