Posts

Showing posts with the label set c

Cergas Bertenaga Selepas Ceasarean dengan Ostematrix

Salam sayang 

Kak long nak kongsikan sikit pengalaman bersalin kak long baru-baru ni.

Hari ni masuk hari ke 24 kak long berpantang...kejap je kan..tak terasa sangat berpantang pun mungkin dah terbiasa (kak long memang kena berpantang semasa mengandung sebab ada GDM). Jadi ia bukanlah benda yang menyusahkan pun.

Untuk sesi bersalin kali ni, kak long membuat opsyen untuk bersalin secara pembedahan sebabnya mek Hana Awatif ni saiznya dah mencecah 4.3 kg semasa kali terakhir ultrasound dibuat. Walaupun ujian tersebut mempunyai ralat dalam pengiraan berat, namun kak long tak nak mengambil apa-apa risiko yang boleh menjejaskan mek Hana. Jadi kak long membuat keputusan untuk dibedah.

Satu pengalaman baru buat kak long dan tak menyangka ia sangat menakutkan dan menyakitkan (terutama selepas bius hilang). Hari pertama tu, kak long sekadar mengambil vitamin asas berpantang dan kak long masih terasa sakit dan letih. Nak bergerak banyak tu memang taklah, nak menangis dibuatnya.

Malam kedua selep…

APA YANG ADA ~ SET BERPANTANG SHAKLEE

Image
Salam sayang

Apa khabar kalian semua? Buat yang berpuasa sunat Syawal, kak long ucapkan Selamat Berpuasa.

Ramai antara kawan-kawan kak long yang bersalin dan berpantang dalam bulan Syawal ni. Ada di antara mereka yang mengambalkan SET BERPANTANG SHAKLEE.

Apa yang ada dalam SET BERPANTANG SHAKLEE ni? Jom kita baca



SET BERPANTANG SHAKLEE ===========================
a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Vitalea telah dilengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik. Pengambilan zat besi dalam menu ibu yang berpantang mengelakkan daripada terjadinya pening mahupun pitam. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah

b) B Complex Ia sangat membantu proses metabolisme karbohidrat, lemak & protein. Bertindak sebagai Anti stress (sebagai penenang), membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa (mood baik..). Vitamin B ju…

Terus Bertenaga Semasa Berpantang Dengan SET BERPANTANG SHAKLEE

Hari ni dah masuk hari ke 22 kak long berpantang... Alhamdulillah, sepanjang tempoh berpantang ni tugasan harian kak long dipermudahkan..

Lawatan dari sahabat-sahabat sepejabat mahupun sahabat-sahabat Shaklee menceriakan hari-hari kak long.. Antara komen-komen yang sering dilemparkan...

Kak long nampak cergas Kak long nampak bertenaga dan tak macam orang berpantang Wajah dan kulit kak long nampak bermaya dan tidak pucat Kak long lebih ceria
Apa rahsianya?
Nak tau ke apa rahsia kak long? SHAKLEE lah rahsianya... Kak long mengambil SET BERPANTANG Shaklee seawal hari pertama bersalin... Vitamin pertama yang kak long makan adalah OSTEMATRIX... Maklumlah kan, keletihan meneran dan bersalin menyebabkan urat-urat badan dan sendi-sendi sakit dan lenguh di sana sini...

Kemudian, kak long mengambil VITALEA, B COMPLEX dan VITAMIN C... Vitamin C ni dah ibarat gula-gula bagi kak long... sejak mengandung lagi, bila tekak rasa nak makan benda masam-masam maka VITAMIN C lah penggantinya...

ZINC kak long a…

Beralih ke suplement untuk berpantang

Image
Kalau masa kak long bersalin anak pertama dulu, memang kak long sibuk mencari set bersalin mana yang sesuai untuk digunakan...selain dari harga yang berpatutan, kak long pastikan ia dalam bentuk pil dan mudah ditelan...hehheh kalau jenis jamu yg kocok atau bancuh tu memang tak lalu nak minum heheh...

Tetapi kini jika ada yang bertanyakan pada kak long set bersalin yang mana sesuai untuk ibu lepas bersalin? Dengan pantasnya, kak long akan menjawab...SET BERPANTANG SHAKLEE..kenapa?

Tubuh badan kita memerlukan makro dan mikronutrien dalam memastikan setiap sel-sel beraktiviti dengan baik...Apa jua yg kita makan secara asasnya akan dipecahkan ke 2 kumpulan tadi...pengambilan suplemen/ vitamin sebenarnya memudahkan badan/ sel menyerap nutrien secara terus tanpa perlu melalui proses yg panjang...justeru sel menjadi lebih produktif ..mudah pulih dan lebih sihat...

Set berpantang Shaklee...Apa yang Best Sangat tu???

Image
Bulan ni antara bulan yang sibuk buat kak long...banyak pertanyaan yang meminta pendapat sama ada ingin berpantang dengan jamu atau berpantang secara moden dengan mengambil vitamin.

Secara peribadinya, kak long lebih senang dengan pengambilan vitamin...kenapa?


~ masa berpantang kali pertama...kak long mengamalkan jamu (masa tu memang tak kenal vitamin lagi apatah lagi Shaklee)..badan memang rasa segar namun mungkin kerana jamu yg dimakan, Anas kena prolong jaundis (sehingga habis pantang) dan kerap cirit-birit...(jamu memberi kesan panas)...jadi satu set jamu tu kak long tak dapat habiskan pun...


~ kak long mengamalkan jamu bermula minggu ke3 selepas bersalin kerana 2 minggu pertama Anas di masukkan di dalam wad kerana jaundis....jadi atas nasihat doktor..kak long mengambil jamu lebih lambat...selepas mengambil jamu 2minggu...suami kak long mula menegur...kenapa badan kak long lebih ber'bau'...tersentak juga mulanya...then bila kak long mula menggali ilmu jamu ni ternyata ada beb…

Testimoni - Pn Adda dan Shaklee...Alhamdulillah..

Credit

Alhamdulillah...saya berkesempatan untuk berkongsi apa yang Pn Adda rasakan.... saya mula mengenali Adda di alam maya sejak tahun lepas lagi.. Dari beliau hamil sehingga lah kini si kecilnya dah pun berusia 6 bulan.. jom lihat apa kata beliau.. ni saya petik dari emelnya kepada saya.. ___________________________________
salam kak cery..dah lama berniat nk tulis testimoni ni tp x berkesempatan, ni curi2 tulis sementara ingat n baby pon tido..saya mula consume shaklee ni since pregnant ank kedua smplah sekarang, anak dah masuk 2 bulan. mula2 dulu ambil shaklee sbb saya sentiasa letih yang sgt kronik smp doktor sarankan saya consume vitamin..tambahan pulak anak first, Adam sgtlah semangat bodynye, jenuh jugklah nak dukung dia kesana kemari..mmg meletihkan dgn segala urusan rumah yang perlu dibereskan setiap hari..bukan senang jd surirumah kan kak? tambah2 yang berkerjaya..uih lg letih..so far, benefit yang sy dapat sepanjang consume shaklee ni:

Sepanjang pregnant
1. saya mula consume f…

TestImoNI - Set BerPantaNg SHakLee

saya tahu masih ramai yang meragui keberkesanan Set Berpantang SHAKLEE (SET C). yelah.. makan vitamin aje dalam pantang. boleh ke bantu pulihkan badan yang bekerja teruk semasa proses bersalin tu? boleh ke makan vitamin ni betulkan urat-urat badan? boleh ke makan vitamin ni pulihkan luka-luka dalaman kita? boleh ke makan vitamin ni segarkan badan kita semula?
jawapannya ialah BOLEH.
ingat lagi tak testimoni kawan saya, hasnah, di entry INI?
harini, saya nak share satu lagi testimoni ringkas  SET C oleh Dr Sarah. " Waalaikumussalam. better dari confinement dulu. Cepat sihat. Oh Ya, dulu ade sort of baby blues, yang ni tak de " credit to kak cery, hadha dan iffa ~*
Dr Sarah ni consume SET C bersama Alfalfa. SET C ni terdiri daripada :- Vita-Lea - bersama Iron formula yang sgt penting utk tubuh selepas bersalin B Complex - elak kemurungan, anti-stress, stabilkan hormon Vita-C - membantu memperbaiki tisu sel, mempercepatkan penyembuhan luka Zinc - membantu luka (terutama luka da…

SeT BerPanTang Shaklee

Selama hampir 9 bulan bersama Shaklee, salah satu impian terbesar saya ialah mahu menggunakan Set Berpantang Shaklee! Kenapa? Kerana saya begitu teruja dengan testimoni kawan-kawan saya yang berpantang dengan suplemen Shaklee, tanpa jamu.
Mula-mula saya sendiri kurang yakin dengan sekadar makan suplemen  dalam pantang dah boleh menyembuhkan, menyihatkan dan menyegarkan tubuh selepas bersalin. Namun, setelah melihat dan memantau kawan-kawan yang setia menggunakan Shaklee dari dalam pantang sampai baby dah nak masuk 6 bulan, saya teruja. Lebih-lebih lagi apabila saya membuat pembacaan tentang mereka yang tinggal di oversea yang tidak mengamalkan jamu, tapi mengamalkan pengambilan suplemen, membuat saya lebih yakin.
Ini sedikit cerita Arnie berpantang dengan suplemen.

Walaubagaimanapun, selain daripada pengalaman kurang serasi dengan jamu, berpantang kali kedua ini sangat berbeza dengan yang pertama. Saya lebih bertenaga, rasa lebih sihat, dan kembali langsing dengan cepat!
Rahsianya, saya m…

BerPanTang - Ibu SiHat & BaBy SEMAnGaT

Image
Betapa bertuahnya mereka yang sentiasa menyediakan payung sebelum hujan. Betapa bertuahnya mereka yang sedar bila langit mula mendung, tangan menggenggam payung. Betapa bertuahnya bila hujan turun, mereka yang berpayung hanya merasa tempias hujan sahaja.


Seorang teman menghantar mesej petang tadi...

"Kak N! Thoriq dah 4.2kg at 3 weeks!". Bayi ini lahir 2.9kg.
Beliau adalah Ummu Aiman yang pernah ibu coretkan kisahnya dalam blog ibu.
Tidak kurang dengan MommyLyna.... "Alhamdulillah kak, Danny dah 4.4kg  cukup sebulan." . Bayi ini  lahir 2.8 kg.
Alhamdulillah kenaikan dan pembesaran yang sangat memberansangkan.

Bagaimana mereka dapat hasil sebegini? Alhamdulillah mereka menjaga pemakanan sejak dalam berpantang. Mereka pastikan pengambilan vitamin yang konsisten. Mereka mengambil vitamin ini agar mereka segar, sihat dan kekal bertenaga. Namun seperti yang kita sedia maklum, apa jua yang ibu makan memberi kesan kepada anak iaitu melalui susuibu itu sendiri. Kesan pengamb…