Posts

Showing posts with the label set kurus

INTERMITTENT FASTING (IF) DIET - KAEDAH DIET YANG SEMAKIN TRENDING

Image
Dah macam-macam kaedah diet yang kaklong belajar. Yang terkini rupanya tentang diet dengan berpuasa atau dikenali juga sebagai Intermittent Fasting Diet (IF Diet).



Ada yang kata IF Diet ni sebagai sunnah sebab kita berpuasa. Puasa selain puasa yang wajib sememangnya sunnah. Tapi nak kata Fiet IF ni sebagai sunnah sepenuhnya mungkin tak kot. Sebab diikutkan jika berpuasa, ada waktu sahur, dan kita mula dari terbitnya fajar hingga terbenam matahari. Ni definisi puasa sebenarnya.

Meh nak cerita apa sebenarnya Diet IF ni. Kaklong kongsikan dari Tuan Kevin Zahri ye

Apa dia Intermittent Fasting?
Diet IF adalah cara pemakanan yang melarang pengambilan makanan pada waktu-waktu tertentu. Tapi berbeza dengan amalan puasa Ramadhan, diet IF benarkan anda minum air kosong atau sumber yang tidak berkalori seperti kopi tanpa semasa “berpuasa”.


Jenis diet IF?
Terdapat beberapa jenis atau cara pengamalan IF.
16:8. Ini mungkin yang paling popular di mana anda boleh makan antara jam 12pm hingga 8pm tapi…

CINCH SHAKE - MANFAAT & FAEDAH

Image
Salam sayang

Korang biasa dengar kan MEAL REPLACEMENT. Meal replacement ni biasanya adalah minuman soya yang berfungsi untuk menggantikan meal utama (biasanya diambil sebagai sarapan atau makan malam)

Di Shaklee terdapat sejenis Meal Replacer iaitu CINCH SHAKE



Dalam setiap hidangan Cinch Shake Mix Shaklee, korang akan memperolehi 24 garam protin, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6 gram serat larut. (dicadangkan diambil bersama dengan 1 sudu Shaklee Energizing Soy Protein).

Protein secara asasnya digunakan untuk membina otot, dan otot lah menaikkan kadar metabolism dan juga membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga membantu menahan lapar, dan ini secara tidak langsung boleh mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan.

LEUCINE – sumber protein utama yang penting di dalam Cinch Shake Mix Shaklee untuk keperluan tubuh kita. Leucine membantu meningkatkan jisim otot dan mengelakkan berlakunya geleber terutama di kawasan lengan, perut dan paha.
Cinch Shake ni meng…

CINCH VANILLA DAH KEMBALI

Image
Salam sayang 

Alhamdulillah, akhirnya stok Cinch Vanilla kini dah ada di Shaklee



Nak mencuba produk Shaklee?
Nur Adha @ Kak Long  Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut  019-7987970

Nak kurus kena makan lemak?

Salam sayang 

MAKAN LEMAK UNTUK BAKAR LEMAK 😱

"Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can’t make them."

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

1. Asid Lemak omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)

2. Leptin memberitahu badan anda (otak anda) untuk mengurangkan selera makan anda supaya anda boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan

3. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda)

4. Leptin juga menyebabkan badan anda untuk membakar lemak untuk tenaga

5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Lepti…