Showing posts with label set kurus. Show all posts
Showing posts with label set kurus. Show all posts
, , , ,

INTERMITTENT FASTING (IF) DIET - KAEDAH DIET YANG SEMAKIN TRENDING

Dah macam-macam kaedah diet yang kaklong belajar. Yang terkini rupanya tentang diet dengan berpuasa atau dikenali juga sebagai Intermittent Fasting Diet (IF Diet).



Ada yang kata IF Diet ni sebagai sunnah sebab kita berpuasa. Puasa selain puasa yang wajib sememangnya sunnah. Tapi nak kata Fiet IF ni sebagai sunnah sepenuhnya mungkin tak kot. Sebab diikutkan jika berpuasa, ada waktu sahur, dan kita mula dari terbitnya fajar hingga terbenam matahari. Ni definisi puasa sebenarnya.

Meh nak cerita apa sebenarnya Diet IF ni. Kaklong kongsikan dari Tuan Kevin Zahri ye

Apa dia Intermittent Fasting?


Diet IF adalah cara pemakanan yang melarang pengambilan makanan pada waktu-waktu tertentu. Tapi berbeza dengan amalan puasa Ramadhan, diet IF benarkan anda minum air kosong atau sumber yang tidak berkalori seperti kopi tanpa semasa “berpuasa”.


Jenis diet IF?


Terdapat beberapa jenis atau cara pengamalan IF.

16:8. Ini mungkin yang paling popular di mana anda boleh makan antara jam 12pm hingga 8pm tapi perlu berpuasa 16 jam selebihnya beberapa kali seminggu.

24jam. Di sini anda perlu elak makanan minuman berkalori untuk 24jam mungkin 1-2x seminggu. Sekali lagi – minum air dibenarkan.

5:2. Lima hari seminggu anda dibenarkan seperti biasa tapi dua kali seminggu anda perlu hadkan pengambilan kalori kepada 500-600kcal sahaja.




Pada pendapat kaklong kalau korang rasa nak cuba buat IF diet ni memang boleh la sangat. Sebab kita pun dah biasa berpuasa siang hari kan. Cumanya walaupun dalam diet IF ni berpuasa lebih lama di waktu petang/ malam, pengambilan makanan ketika siang sangatlah memainkan peranan.

Pastikan kita ambil makanan sebenar (real food) dan cuba kurangkan makanan terproses. Biasanya dalam makanan terproses, bahagian makanan sebenar tu sangatlah sedikit. Kemudian, belajar kurangkan gula dan garam dalam makanan dan minuman yang kita ambil.

Jika kita buat diet ni untuk hanya kurus, memang rugi besar. Namun jika niat kita untuk lebih sihat, in shaa Allah kita akan memilih corak pemakanan yang lebih baik. Makanan bergoreng dan terendam minyak memang sedap namun, lemak yang makin menebal dalam badan tu lebih penting untuk diuruskan.


Jangan lupa, walaupun pemakanan menyumbang 80% dari diet harian, untuk kesihatan organ dalaman dan kecergasan, senaman sekurang-kurangnya 30 minit 3 kali seminggu amatlah efektif dalam sesi diet. Berat turun, badan lebih cergas.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, ,

CINCH SHAKE - MANFAAT & FAEDAH

Salam sayang

Korang biasa dengar kan MEAL REPLACEMENT. Meal replacement ni biasanya adalah minuman soya yang berfungsi untuk menggantikan meal utama (biasanya diambil sebagai sarapan atau makan malam)

Di Shaklee terdapat sejenis Meal Replacer iaitu CINCH SHAKE


Image result for kelebihan cinch shaklee

Dalam setiap hidangan Cinch Shake Mix Shaklee, korang akan memperolehi 24 garam protin, 24 jenis vitamin dan mineral penting dan 6 gram serat larut. (dicadangkan diambil bersama dengan 1 sudu Shaklee Energizing Soy Protein).

Protein secara asasnya digunakan untuk membina otot, dan otot lah menaikkan kadar metabolism dan juga membakar kalori. Makanan yang kaya dengan protein juga membantu menahan lapar, dan ini secara tidak langsung boleh mengurangkan pengambilan makanan antara waktu makan.

LEUCINE – sumber protein utama yang penting di dalam Cinch Shake Mix Shaklee untuk keperluan tubuh kita. Leucine membantu meningkatkan jisim otot dan mengelakkan berlakunya geleber terutama di kawasan lengan, perut dan paha.

Cinch Shake ni menghalang kehilangan otot di samping melindungi otot dan metabolisme. Selain itu, ia meningkatkan kehilangan lemak dan mengelakkan kesan diet "yo-yo". Yang pastinya, pengambilan Cinch Shake mengurangkan inci yang korang tak inginkan.

Faedah utama Cinch Shake Mix Shaklee: 

  • Memberi faedah seperti mengambil makanan, tetapi rasanya seperti menikmati pencuci mulut 
  • Indeks glisemik – 22; sesuai untuk pengidap kencing manis 
  • Dengan Cinch Pro, campuran eksklusif protin dipertingkatkan dengan leucine – asid amino 
  • Powered by leucine untuk memelihara otot semasa anda menurunkan berat badan 
  • 24 gram protin setiap hidangan untuk membantu anda berasa berpuas dan kenyang. 
  • Tinggi kandungan serat – 6gm serat setiap hidangan 
  • Glycemic yang rendah untuk mengekalkan tahap gula darah yang normal dan mengekalkan tenaga Memberikan 35% atau lebih Nilai Harian kepada 21 vitamin dan mineral penting 
  • Penggunaan soya bebas GMO 
  • Tiada perasa tiruan, warna dan pemanis

 Lain-lain manfaat Cinch Shake Mix Shaklee :

  • Membakar lemak dan mengekalkan otot 
  • Cepat mengurangkan lemak badan 
  • Minuman pengurusan berat badan yang berkesan

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, , , ,

Nak kurus kena makan lemak?

Salam sayang 

MAKAN LEMAK UNTUK BAKAR LEMAK 😱

"Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can’t make them."

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

1. Asid Lemak omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)

2. Leptin memberitahu badan anda (otak anda) untuk mengurangkan selera makan anda supaya anda boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan

3. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda)

4. Leptin juga menyebabkan badan anda untuk membakar lemak untuk tenaga

5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Leptin maka sebaliknya berlaku: Anda akan lapar, dan anda akan menyimpan lebih banyak lemak --> Anda boleh mengambil Omega-3 lemak untuk membantu badan anda bertindak balas lebih baik untuk Leptin jadi anda boleh meningkatkan metabolisme membakar lemak anda
Bulan ni ada PROMOSI OMEGA GUARD.. Jangan lepaskan peluang ye 😍

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More