Posts

Showing posts with the label vitalea

Vitalea for Kids sebagai Perisai Kanak-kanak - Pengedar Shaklee Manjung

Image
Salam sayang 

Kanak-kanak antara golongan yang mudah dijangkiti penyakit berjangkit seperti demam, selesema dan batuk.

Kak long amat memahami keadaan ini. Apatah lagi jika kita menghantar anak-anak ke nurseri kan. Kitaran sakit seakan tak berhenti. Ini merupakan antara perkara yang amat merunsingkan kita sebagai ibu bapa.

Sebagai salah satu perlindungan atau perisai untuk menentang jangkitan penyakit adalah dengan memastikan anak-anak kita mendapat nutrien yang mencukupi. Namun, anak-anak dari usia 4-10 tahun lazimnya sangat memilih makan. Jadi apa yang kita sebagai ibu dan ayah boleh lakukan untuk mereka?

Jangan risau ye, Shaklee menyediakan rumusan khusus buat kanak-kanak yang berusia 4-12 tahun.


Si manja yang sedang membesar memerlukan vitamin dan mineral yang mencukupi untuk kesihatan dan tumbesaran optimum mereka tetapi kebanyakan kanak-kanak sangat memilih makanan. Usah risau, Vita-Lea® for Children dicipta khas dengan mikronutrien berspektrum luas untuk memenuhi keperluan nutri…

VITAMIN HARIAN WAJIB ~ VITALEA, B COMPLEX & VITA-C

Image
Salam sayang

Siap bersarapan dan terus ambil 3 serangkai Vitalea, B complex dan Vita C.


3 serangkai ni memang vitamin wajib kak long setiap hari. Umur menghampiri 4 siri ni kena lah ambik makanan tambahan kan. Ada yang kata jaga makan sahaja dah cukup. Ada benarnya kata-kata tu.



Sebenarnya, bila kita amalkan pengambilan vitamin, kita juga perlu menjaga pemakanan kita. Misalnya jika sebelum ni kita kerap makan makanan segera, lepas kita amalkan vitamin, kekerapan tu akan berkurang. Badan kita akan mula memilih makanan yang lebih berkhasiat dan sebenarnya rasa inginkan / craving pada makanan "segera" tu lebih kepada kekurangan nutrien yang diperlukan dalam badan kita.

Contohnya jika kita inginkan makanan manis-manis, sebenarnya kita kekurangan vitamin B. Jadi sepatutnya kita mengambil vitamin b complex atau makanan yang kaya vitamin B berbanding mengambil makanan yang tinggi gula :)

Namun pengambilan vitamin tidaklah menggantikan pengambilan makanan seharian kita. Tak logik ka…

VITALEA SHAKLEE UNTUK PESAKIT DIABETES?

Image
Salam sayang

Kalau semalam kak long berkongsi secara umum berkenaan VITA-LEA, hari ini kak long ingin berkongsi ilmu baru pula. Hendak tahu? Jom baca sehingga habis.
Antara vitamin yang kak long sangat sarankan untuk mereka yang menghidap kencing manis atau DIABETES adalah VITA-LEA. Kenapa?

Untuk bercerita lebih lanjut, jom kita rujuk gambarajah di atas. Gambarajah di atas adalah fakta suplemen yang terkandung di dalam VITA-LEA.  Kita lihat di bahagian kanan ye, untuk bahagian mineral.
Ada 2 unsur mineral yang sangat penting untuk pesakit DIABETES.  2 unsur tersebut adalah KROMIUM dan VANADIUM. Kenapa unsur ini penting?

KROMIUM

Penghidap DIABETES lazimnya disebabkan oleh kurangnya sensitiviti pankreas dalam penghasilan insulin. Insulin ini diperlukan dalam menukarkan glukosa dalam makanan kepada tenaga. Jika sensitiviti insulin terganggu maka ia menyebabkan lebih banyak glukosa terkumpul di dalam darah.
Kromium menjaga keseimbangan kadar gula darah dan meningkatkan efisiensi insulin. Ia …

KENAPA VITALEA SHAKLEE?

Image
Salam sayang 

Hari ini kak long nak berkongsi dengan korang mengenai MULTIVITAMIN PERTAMA iaitu VITA-LEA.

VITALEA adalah produk pertama yang dicipta oleh Dr Forrest C Shaklee pada tahun 1915. Ia terhasil daripada usaha Dr Shaklee mengekstrak nutrien dari makanan dan memperkenalkan "vitalized minerals" kepada masyarakat. Ia berbentuk cecair.

Menariknya VITA-LEA Shaklee adalah multivitamin yang diperkuatkan dengan formula zat besi. VITA-LEA mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

VITA-LEA adalah komposit tablet yang merangkumi 34 sumber makanan.

24 jenis ujian dilakukan untuk memastikan ketulenan bahan mentah yang digunakan.

Hanya 56% sahaja haba digunakan semasa penghasilan tablet ini bagi memastikan enzim masih aktif di dalamnya

Menggunakan teknologi penyalutan terkini bagi memanjangkan tempih jangka hayat tablet

Mempunyai sistem mikro-coating yang berpaten untuk meningkatkan penyerapan asid folik

BERKUALITI TINGGI  -  sebanyak 340 uj…

Ibu Vitamin

Image
Salam sayang-sayang kak long

Kak long teringat kata-kata seorang SID Shaklee yang telahpun lama bersama Shaklee dan mengamalkan Shaklee.

Kata beliau " Amalkanlah vitamin apa pun tapi jangan tinggalkan IBU VITAMIN ni... Iaitu ESP (Protein)"

Mula-mula kak long agak blur lah juga tapi bila buka semula nota lama-lama dan tengok semula kandungan serta fungsi ESP ni maka wajarlah ia digelar IBU VITAMIN

Apa Kelebihan ESP Shaklee? Ia mempunyai kajian klinikal yang sangat ekstensif dan komprehensif dan hanya memilih soya yang berkualiti tinggi sahaja.Kacang soya yang digunakan adalah mengandungi NON GMO (non genetically modified organism) di mana ia diproses menggunakan suhu yang rendah.Setiap satu tin Soy Isolate Protein Shaklee dihasilkan daripada 30kg kacang soya dan memberikan tenaga segera dan tahan lama.Satu-satunya produk di pasaran yang mengandungi kesemua 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh.Sangat sesuai bagi pesakit kencing manis kerana kandungan Ind…

Cari Vitamin Untuk Anak?

Image
Salam sayang 

Dah masuk bulan Mac ni... Sekejap je rasa kan. Tak lama lagi bulan Ramadhan bakal menjelma... Korang dah siap ganti ke? Jangan ganti lewat-lewat ye

Bulan lepas, boleh dikatakan bulan sakit untuk kami sekeluarga. Bermula dari anak-anak bawak ke ibu dan ayah dan kemudian pusing ke anak-anak semula dan hujung-hujungnya baby yang kecil pula demam, batuk dan selsema.

Mungkin kerana perubahan cuaca dan suasana tempat tinggal kot. Kak long baru je berpindah dari Sitiawan ke Manjung masuk bulan kedua. Walaupun jarak tak jauh namun banyak beza dari segi cuaca. Sitiawan lebih panas dan kering berbanding Manjung yang lebih banyak hujan. Jadi mungkin sistem badan sedang beradaptasi :)

Anak-anak dari yang sulung (10 tahun) hingga yang nombor 3 (4 tahun) memang kak long pastikan mereka mengambil vitamin yang sepatutnya. Tapi kena tengok kesesuaian ye. Shaklee sememangnya menyediakan formulasi khusus untuk kanak-kanak mengikut umur mereka.

Gambarajah di bawah adalah set lengkap vitami…

VITALEA & VITAMIN C ~ SERASI BERSAMA

Salam sayang 

Tajuk ala ala lagu Nurul & Ajai dolu dolu je kan

Sebenarnya memang betul pun tajuk tu... VITALEA & VITAMIN C memang SERASI BERSAMA

Kenapa kak long kata macam tu

Sebabnya VITALEA SHAKLEE ni diformulasikan bersama-sama dengan IRON @ ZAT BESI. Biasanya kalau ibu-ibu yang hamil bila kita pergi check up, antara vitamin wajib yang diberi adalah PIL IRON/ FERROUS

Penyerapan ZAT BESI ke dalam sel tubuh kita sangat efisien apabila diambil BERSAMA-SAMA ASCORBIC ACID @ VITAMIN C. Vitamin C membantu penyerapan zat besi sepenuhnya ke dalam sel

Semasa hamil, ZAT BESI adalah salah satu nutrien penting. Ini kerana:
Zat besi membantu otot ibu dan juga perkembangan bayi.Ia boleh mengawal daripada anemia di mana sel darah merah terlalu kecil ataupun bilangannya sedikit. Sel darah ini penting untuk mengangkut oksigen untuk ibu dan bayi.Zat besi juga boleh mengelakkan kelahiran pra matang dan kurang berat badan. Ini juga antara sebab mengapa VITALEA dan VITAMIN C terdapat dalam SET HA…

UNSUR RAHSIA DALAM VITALEA ~ KROMIUM

Image
Salam sayang

Bila sebut je multivitamin ramai yang rasa ia adalah vitamin yang biasa... Tapi dalam Shaklee kami mempunyai MULTIVITAMIN yang memang lain dari yang lain...ia adalah VITALEA

Kenapa kak long kata ia luar biasa...ini kerana VITALEA mengandungi UNSUR RAHSIA iaitu KROMIUM

Sebelum kak long bercerita lanjut...Jom kita kenal dengan UNSUR KROMIUM ni

Apa kromium?  Ia adalah logam mineral yang jumlahnya sedikit, baik dalam makanan mahupun pada tubuh manusia, tetapi sangat penting bagi kesihatan.  Nutrien ini tergolong essential trace mineral ( mineral penting yang diperlukan dalam jumlah kecil )  Kita memerlukan KROMIUM dari sumber makanan keranan ia tidak dihasilkan di dalam tubuh  KROMIUM diperlukan oleh hampir semua jaringan tubuh manusia, termasuk kulit, otak, otot, limpa, ginjal dan testis.

Di dalam VITALEA terdapat sebanyak 120mcg unsur KROMIUM.


Apa kepentingan KROMIUM ni ye...
i) KULIT Mereka yang berjerawat, KROMIUM membantu merawat jerawat dan mengurangkan jangkitan pada kulit
ii) DIA…

TESTIMONI - VITALEA

Image
Kak long pasti anda semua dah expert tentang VITALEA Shaklee ni kan...

Jadi malam ni kak long nak share pula beberapa testimoni mereka yang dah mengambil Vitalea Shaklee ni









Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

KEISTIMEWAAN VITALEA

Image
Salam sayang 

Jika dalam entry sebelum ni kak long cerita sejarah VITALEA dan serba sedikit latar belakangnya, hari ni kita nak kupas lebih mendalam KEISTIMEWAAN VITALEA

FAKTA PENTING yang perlu anda tahu berkenaan VITALEA
Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuhVitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik (SLE) perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini.Tiada tambahan perasa tiruan, pemanis, bahan pewarna atau pengawet. Ada yang bertanya apa beza saya ambil VITALEA dengan produk multivitamin lain yang dijual di farmasi. Jadi, ini adalah antara perbezaan multi-vitamin VITA-LEA Shaklee?
Merupakan multi-vitamin dan m…

SHAKLEE PENEMU MULTIVITAMIN PERTAMA DUNIA

Image
Salam sayang 

Dalam seminggu yang lepas, kak long banyak bercerita tentang OMEGA GUARD almaklum promo omega kan sedang berlangsung

Tapi hari ni kak long nak kongsikan pula tentang MULTIVITAMIN PERTAMA  di dunia iaitu VITALEA.


Kak long cerita dulu sejarah terhasilnya VITALEA ni ye... Dr Forrest C Shaklee adalah merupakan pengasas Shaklee Corporation. Ia bermula pada tahun 1915 di mana pada awalnya beliau dijangkiti TB. Beliau membuat ujikaji dengan mencampurkan herba yang mana ia mengandungi semua micronutrient yang diperlukan oleh manusia.


Hanya selepas 1956 barulah beliau berkongsi produk pertama beliau dengan masayarakat umum. Hasil dari campuran tersebut dikenali sebagai VITALIZED MINERALS yang mana bila ia digabungkan terhasillah VITA-MIN dan ia terus digunapakai sehingga sekarang.


Shaklee Vitalea Iron Formula membekalkan 28 jenis vitamin dan mineral, Teknologi salutan mikro asid folik berpaten membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid fol…

Kekal BERTENAGA sepanjang KEHAMILAN

Image
Alhamdulillah, 2013 kini mula menjengah.. Seperti mana insan-insan lain, kak long turut mempunyai resolusi baru bagi tahun 2013.. apa dia..biarlah ia menjadi rahsia...hehehe....(Insya Allah jika resolusi ini tercapai, pasti kak long akan berkongsi dengan u olls ye..)

Dan hari ni kandungan kak long dah memasuki minggu ke-16, syukur. Setakat ini, kak long tiada mengalami masalah yang besar-besar kecuali ketika demam dan hampir lelah beberapa minggu yang lalu. Dan doa kak long agar kesihatan ini terus berpanjangan sehingga tibanya waktu bersalin kelak. Hamil kali ni agak berbeza selera kak long, masa kandungan pertama dan kedua, kak long tak terasa langsung nak makan segala mak nenek asam ke atau buah-buahan yang masam namun tidak pada kehamilan kali ini. Buah epal hijau serta Vitamin C Chewable Shaklee adalah pengubat rasa masam kak long..sekali sekala ada gak makan asam tapi tak leh diamalkan selalu..tak elok..


Kebanyakan ibu-ibu yang hamil seringkali merasa mual dan loya-loya di awal k…

Anemia ketika hamil..boleh membawa MAUT!!

Image
Kak long rasa gembira..sahabat baik kak long yang melansungkan perkahwinan beliau pada November 2011 kini dah pun hamil...antara rasa gembira, excited dan berdebar-debar...maklum la kan anak sulung...


Antara masalah yang sering dihadapi oleh ibu-ibu yang hamil adalah kurang/ rendah sel hemoglobin..erti kata lain..ANEMIA...Alhamdulillah, kak long tiada masalah anemia ketika hamil namun melihat kakak ipar yg anemic memang rasa simpati...

Bagi ibu yang hamil paras Hemoglobin dalam darah adalah di antara 11.5 hinga 16.5g/dL . Hemoglobin berfungsi dalam mengangkut sel oksigen di dalam darah. Apabila sel darah merah berkurang maka bekalan oksigen secara tidak langsung turut terjejas.

Simptom anemia
• 5 L yaitu lemah, letih, lesu, lelah, dan lalai
• Sering mengalami pusing-pusing dan mata sering berkunang-kunang,
• Apabila lebih kronik, bahagian kelopak mata yang berwarna pucat, bibir yang pucat, lidah, kulit serta tangan yang pucat.

Punca anemia
~ Kekurangan kekurangan zat besi
~ Kekurangan vitami…

Mencari Suplemen Untuk Keluarga?

Tentunya ramai di luar sana mencari-cari apakah suplement asas yang sesuai untuk diamalkan seisi keluarga....
Justeru itu...kami di Euphoria telah memperkenalkan SET EU-FOUR PACK...sebenarnya set ni telah dilancarkan dari 24 Oktober lagi...kali ni kak long cuma nak refresh semula berkaitan set ini....Dan set di bawah inilah yang telah kak long hadiahkan buat kedua-dua ibu dan bapa kak long...Alhamdulillah, mereka berpuashati dan kini mereka terus mengamalkan set Eu-Four Pack ini di samping beberapa vitamin lain (dari Shaklee yang pastinya...)
Apa yang ada dalam set Eu-Four Pack ni?
Kandungan Set Eu-Four Pack : Multivitamin with Iron | VitaLea B Complex Vitamin C Ostematrix Set ini diberi nama Eu-Four Pack kerana ia mengandungi 4 vitamin asas yang penting untuk tubuh.
Keistimewaan Set Eu-Four Pack
Ia boleh dimakan oleh suami isteri malah ibu dan ayah kita juga! Selamat dan sesuai diambil oleh ibu menyusu dan ibu yang mengandung. Ia sangat baik untuk keperluan tubuh ibu dan pembesaran anak yang d…

Eu Four Pack >>> Set Untuk Siapa?

Eu Four Pack...Set baru ke....
Sebenarnya, sejak 24 Oktober lagi kami dari Euphoria set ini telah diperkenalkan, buat teman-teman dari fb tentu dah melihat info berkaitan Eu Four Pack ini...


Set ini diberi nama sebagai " Eu - Four Pack ". Ini kerana ia mengandungi 4 vitamin yang penting untuk tubuh.



Kali ni kak long nak perincikan lagi apa kandungan vitamin yang terdapat dalam Eu four Pack ini....




a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat be…

Kurang Darah...PUNCA dan RISIKO

Image
Beberapa harini...kak long kerap menulis berkaitan zat besi dan kepentingannya dalam diet ibu hamil...terutama bagi mereka yang mengalami KURANG DARAH....tapi apa sebenarnya KURANG DARAH ni....Jom sama-sama kita kongsikan permasalahan berkaitan KURANG DARAH ni....
thanks to MommaMia for this good article....

Punca kurang darah: Ada beberapa sebab yang boleh menyebabkan berlakunya keadaan itu. Antaranya ialah :- Kurang memakan makanan yang berzat dan yang mengandungi zat besi Ibu yang kerap bersalin Jangkitan cacing Pendarahan dari faraj atau buasir Lain-lain penyakit seperti jangkitan saluran kencing, penyakit limpa, demam malaria dan penyakit barah.Bagaimana mengetahui anda menghidap kurang darah? Tanda - tanda yang biasa dirasa/dialami ialah: Kelihatan pucat Sentiasa rasa letih lesu dan tidak boleh menjalankan kerja-kerja biasa di rumah Rasa mahu pitam bila bangun Sentiasa rasa pening Bengkak kaki dan muka Kebas kaki dan tangan Rasa mengah dan hati berdebardebarBagaimana kurang darah bole…

Multivitamin.....Apa Keistimewaan VITA-LEA SHAKLEE

Jom Kenali VITA-LEA IRON FORMULA

Vita-Lea® Iron Formula
Multivitamin & Multimineral

Multi yang Hebat

Makanan tambahan yang seimbang dan paling komprehensif di dalam sains Shaklee yang mampu dimiliki.  Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
Mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan
Pakar kesihatan mencadangkan semua orang dewasa mengambil makanan tambahan harian bagi menyokong kesihatan secara menyeluruh.  Walau bagaimanapun, pengambilan makanan tambahan biasa menyebabkan tubuh mendapat nutrisi yang tidak seimbang. Vita-Lea adalah formulasi premium yang disokong oleh tujuh kajian klinikal serta turut menggabungkan ramuan-ramuan terbaik dan kualiti yang luar biasa.
Penggunaan harian, Vita Lea boleh:Meningkatkan kesihatan secara menyeluruh*Menyokong jangka hayat hati, usus dan mata*Meningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi*Memberikan per…

Kepentingan Zat Besi bagi Wanita Hamil

Image
credit Kawan-kawan yang sedang hamil, adakah anda mengalami masalah Hb yang rendah?
Jom tengok testimoni mereka setelah mengamalkan suplemen Shaklee
Testimoni #1

Testimoni #2 (credit to Azrin)

Vitamin Shaklee yang manakah membantu dalam memulihkan semula paras hemoglobin dalam darah?
Sekurang-kurangnya pengambilan Vitalea Shaklee (multivitamin lengkap zat besi) amat membantu. Saya sendiri juga melihatnya. Semasa mengandungkan Icha, anak pertama, Hb saya paling tinggi pun 12 sahaja. Tetapi, selepas lebih setahun mengamalkan suplemen Shaklee secara teratur, Hb saya 13++, dan saya bukan setakat hamil, malah masih menyusukan Icha! Jom baca fakta pula!
............................................................
Fungsi Utama Iron - Untuk darah yang sihat

MAKLUMAT PENTING
· Lebih daripada 200 billion sel darah merah di hasilkan setiap hari
· Setiap saat 2.5 juta sel DARAH BARU di keluarkan ke dalam sistem darah
· Iron menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang …

Vita-lea - Alternatif untuk tingkatkan Hb

Image
Bagi yang ingin mengetahui September Special Offer, boleh emailkan kepada nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970 sebab hadiah yang disediakan sangat menarik!

Ramai teman-teman yang hamil bertanyakan apa yg boleh dimakan untuk bantu mereka tingkatkan hb mereka...terutamanya jika hb di bawah paras  10...
Jawapan yang biasa kita perolehi - makan lah hati ayam ke  kerang ke atau makanan laut..sememangnya makanan-makanan tersebut boleh membantu namun begitu kandungan kolesterol yang terdapat di dalamnya terutama makanan laut turut membimbangkan....
Jadi apa alternatif...kalau tanya kak long...senang je....amikla VITA-LEA IRON FORMULA

Kenapa VITA-LEA IRON FORMULA? Bagus sangat ke....
VITA-LEA merupakan antara killer product Shaklee.... Ia adalah sejenis multivitamin yang lengkap dengan  rumusan ZAT BESI....yang salah satu fungsi utama adalah mengangkut dan mengagihkan oksigen di dalam darah ke seluruh tubuh badan. Maka individu yang mengalami low hb / hb rendah/ anemia, sangat sesuai men…

Kenapa Perlu Tahu Kebaikan?

Sangat baik jika kita tahu apa kebaikan produk yang kita makan. Bagi yang baru mengenali Euphoria Breastfeeding Set : jom ketahui apa fungsi setiap vitamin ini. Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi :
Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex : Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.
Vitamin C : Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.
Alfalfa : Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu  MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU. ** Keempat-empat suplemen di atas terdapat dalam set penyusuan asas yang kami cadangkan. Namun, untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein) Pengambilan protien dan kalsium yang seimbang dan mengikut keperlua…