Posts

Showing posts with the label vitamin c

Kulit Wajah Kusam... Apa yang perlu...

Image
Rata-rata pelanggan kak long bertanya kenapa kak long beria-ia mempromosikan ESP (energizing soy protein)..dan banyak entry-entry kak long berkaitan dengan soy protein Shaklee yang sangat istimewa ni...

Tahukah anda yang sel-sel dalam badan kita ni , komponen utama adalah protein atau unit asasnya ialah asid amino....Cuba kita belek semula kulit kita...organ terbesar dalam badan manusia....adakah kulit kita sihat? atau ada yang mula kusam...berkedut...ada noda-noda yang tidak diingini...Apa yang terpancar pada kulit adalah kesan daripada diet yang kita amalkan selama ini...


Memandangkan protein adalah bahan asas dalam pembinaan sel..Sebab itulah protein antara menu yang wajib ada dalam setiap hidangan seharian kita... Selama ni kita ambil protein dari sumber mana..tumbuhan? haiwan? Bagaimana pula cara kita menghidangkan...masak dengan suhu yang tinggi melebihi 37C?
Dan sebenarnya adakah anda sedari, kebanyakan protein termusnah apabila dimasak pada suhu yang tinggi...ye kita memang am…

Vitamin Untuk Kulit

Image
Ramai orang inginkan kulit yang cantik. Dan kebanyakan mereka percaya yang kulit yang cantik datang dari penggunaan produk kecantikan yang mahal-mahal...betul ke? Sebenarnya kecantikan luaran (kulit) adalah bermula daripada pengambilan makanan yang sihat. Pengambilan produk kecantikan tidak semestinya membantu jika struktur dalaman kulit tidak dipulihara terlebih dahulu...

Utusan online ada berkongsi berkaitan pemakanan yang membantu kesihatan kulit....kak long petik artikelnya di sini

Vitamin untuk kulit


Soalan: Saya ingin memperbaiki masalah kulit berjerawat dan mempunyai kesan parut lama. Kini saya menukar produk penjagaan kulit sebagai langkah memperbaiki masalah jerawat. Saya juga tercari-cari vitamin yang membantu kesihatan kulit.
Jawapan Kesihatan kulit boleh dipelihara dan dikekalkan dengan pendekatan yang lebih menyeluruh. Ia bukan sekadar bergantung kepada penjagaan luaran dan kosmetik semata-mata. Apa jua tabiat pemakanan turut memberi kesan kepada kesihatan kulit.
Tahap kesihat…

Eu Four Pack >>> Set Untuk Siapa?

Eu Four Pack...Set baru ke....
Sebenarnya, sejak 24 Oktober lagi kami dari Euphoria set ini telah diperkenalkan, buat teman-teman dari fb tentu dah melihat info berkaitan Eu Four Pack ini...


Set ini diberi nama sebagai " Eu - Four Pack ". Ini kerana ia mengandungi 4 vitamin yang penting untuk tubuh.



Kali ni kak long nak perincikan lagi apa kandungan vitamin yang terdapat dalam Eu four Pack ini....




a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat be…

Hubungan Suami Isteri Baik

Image
Mesti tertanya-tanya tentang tajuk entry hari ini..Saya seronok dengan testimoni daripada pelanggan GenkiMomma. Mari kita bongkar rahsia tajuk ini. --------------------------------------------------------------------------------- Sue merupakan salah seorang customer baru GenkiMomma, dan juga pertama kali mencuba produk Shaklee. Beliau sememangnya mengutamakan kesihatan, dan sebelum ini juga pengamal suplemen tegar yang dibeli dari farmasi biasa.

Masih ingat lagi, 1 Ramadhan yang lepas saya terima SMS darinya yang ingin mencuba suplemen Shaklee dengan tujuan untuk menambah tenaga, mencantikkan kulit, mengelakkan rambut gugur dan membuang sedikit lemak di badan.

Jadi suplemen yang beliau ambil buat permulaan ialah B-Complex, Vita-C, Zinc & Fiber unflavored. Dan, jom ikuti apa kata Sue selepas seminggu mengambilnya... 

"Saya rasa baru tak sampai seminggu ambik vit tu semua. Tapi perasan badan tak letih, ngantuk, hubungan suami isteri ++ baik. Tak sangka... tapi rasa perubahan!&q…

Jeragat..Kini Bukan Lagi Masalah

Image
Dulu saya selalu terfikir betapa ramainya orang sanggup mengeluarkan belanja yang besar untuk dapatkan kulit yang cantik dengan mencuba segala macam krim yang berada dalam pasaran.

Saya cuma tahu vitamin E , vitamin C dan B Complex adalah antara vitamin yang penting untuk dapatkan kulit yang cantik selain perlunya ESP untuk kulit yang lebih halus dan mulus.

Tetapi setelah 11 tahun dalam Shaklee, saya baru benar-benar jatuh cinta dengan GLA.

Ditambah baru ini saya pulang beraya dan berpeluang berjumpa adik beradik saya....salah seorang mereka baru menjalani pembedahan membuang hempedu. Maka antara vitamin yang saya bekalkan kepada beliau adalah GLA serta vitamin lain dan panduan yang betul pengambilan setiap vitamin.

Tujuan saya bekalkan GLA ialah agar ia membantu menstabilkan hormon adik saya terutama selepas kehilangan hempedu akibat adanya batu kecil. Selepas sebulan mengambil semua vitamin yang saya sarankan, paling jelas kelihatan ialah kulit wajah adik saya yang sebelum ini bertompo…

Kulit Kusam Tak Bermaya...WAJIB Baca!!

Seronok berjumpa dengan Kak N baru-baru ni. Sempat saya bertanya rahsia kulit wajah beliau yang halus gebu dengan warna dagu dan hujung hidung yang jernih kemerah-merahan. Bersih! Ramai orang berkulit cerah, tapi tak semestinya bersih halus begitu. Kata Kak N, pencuci yang beliau gunakan hanyalah NutriWhite daripada Shaklee. Tak sempat nak pakai toner, moistuiser, serum lagi setakat ni kerana MASA AKAK SANGAT BERHARGA. Teruja saya. Namun, saya tahu, Kak N sangat menitikberatkan penjagaam daripada dalaman – PENGAMBILAN SUPLEMEN SECARA TERATUR (dah 11 tahun akak saya ni makan suplemen Shaklee. No wonder la kan?) Jom baca apa penerangan Kak N tentang suplemen-suplemen untuk kulit yang cantik ni semua. First of all, kita perlu tahu kenapa kulit menjadi kusam dan tidak berseri.? Jawapan kepada sebab yang yang diberikan pastinya berkaitan dengan zat yang diperolehi oleh kulit seseorang. Kulit wajah kita boleh bertukar dalam masa 3 minggu. Ini kerana sel kulit wajah akan hidup selama 21 hari…

Kenapa Perlu Tahu Kebaikan?

Sangat baik jika kita tahu apa kebaikan produk yang kita makan. Bagi yang baru mengenali Euphoria Breastfeeding Set : jom ketahui apa fungsi setiap vitamin ini. Vitalea@ Multivitamin dengan formula zat besi :
Sangat perlu demi memastikan tubuh menerima semua zat dan vitamin yang penting dan perlu dalam menjami kesejahteraan secara am.

B complex : Lengkap dengan 8 kumpulan B yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil.
Vitamin C : Sebagai antioksidan, membantu meningkatkan sistem imunisasi badan.
Alfalfa : Raja segala tumbuhan, membantu meningkatkan imunisasi, mengandungi kalsium dan bagi ibu-ibu yang menyusu ia sangat membantu  MEMPERCEPATKAN PENGHASILAN SUSUIBU. ** Keempat-empat suplemen di atas terdapat dalam set penyusuan asas yang kami cadangkan. Namun, untuk hasil lebih optimum, anda boleh memilih untuk menambah Ostematrix dan/atau ESP (Energizing Soy Protein) Pengambilan protien dan kalsium yang seimbang dan mengikut keperlua…

PemBUNUH Dalam DIAM

Image
sumber


Dalam setahun mungkin beberapa kali kita akan bertemu dengan juadah ini namun hanya hari raya sahaja yang kita dapati meriah sekali.

Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.
 …

Kesan Jika Kurang

Seronok sebenarnya mempelajari bidang kesihatan dan pemakanan ini. Pada saya, ilmu yang diperolehi sangat bermanfaat untuk diaplikasi dalam setiap aspek kehidupan kita sehari-hari. Tidak ada yang terkecuali.
Pagi ini saya membaca satu artikel yang ditulis oleh teman saya, Mommy Lyna, tentang kaitan kekurangan vitamin kepada emosi dan mental kita. Nah! Betapa pentingnya tubuh kita consume vitamin yang cukup bukan sahaja untuk kesihatan fizikal, malahan mental juga (yang membawa kepada emosi yang stabil).
Berdasarkan artikel tersebut, terdapat 4 jenis vitamin/ mineral penting yang diperlukan oleh tubuh kita demi melestarikan mental dan emosi yang sihat. Saya ringkaskan dalam jadual di bawah.
#Vitamin/ Mineral Yang Diperlukan TubuhKesan Kekurangan Kepada Mental/ Emosi1B Complexvitamin yang paling banyak dikaitkan dengan masalah mental dan otak
Vitamin B1kurang kosentrasi dan daya tumpuan
Vitamin B3tekanan perasaan
Vitamin B5kurang daya ingatan, stress
Vitamin B6mudah terasa hati, kurang daya in…

Amalkan 3 ketika Panas

Image
Semalam berbual dengan abah di talian, sempat abah mengingatkan ibu 3 perkara ini....
Memandangkan cuaca panas sekarang ini, jangan lupa sediakan di rumah setiap masa:

1. Buah-buahan dan makan banyak serat untuk makanan selepas berbuka ( selepas moreh)
2. Minuman Isotonik Drink ( Kami prefer Performance Drink Shaklee sebab tiada karbonat so tak menghasilkan perut yang berangin berbanding amik isotonik berkarbonat)
3. Vitamin C



Vitamin C adalah vitamin yang sangat sangat rapuh. Ia adalah vitamin serap air maka ia mudah rosak pada suhu yang terlalu tinggi. Maka apabila cuaca panas, vitamin C dalam badan yang sedia ada akan mudah rosak. Ditambah badan akan mula kekeringan disebabkan cuaca yang panas tadi. Ini boleh mengakibatkan seseorang mudah dijangkiti penyakit.

Apakah tanda kekurangan vitamin C yang sangat ketara?
Mudah selsemaMudah tertekan ( stress)Kulit kelihatan sangat kering dan bersisikTapak kaki keras dan kasarMudah bersinLuka yang lambat baikWajah nampak tua berbanding umur ( Vitami…

Testimoni ~ Set Penyusuan Shaklee Dengan Pelbagai Manfaat

Image
Alhamdulillah. Permintaan menggalakkan terhadap set penyusuan asas Shaklee (SET B) membuktikan semakin ramai ibu-ibu di luar sana yang kian prihatin dengan kesihatan mereka demi untuk anak dan suami tercinta. Bukan semata-mata mahu menambah susu, tetapi juga mahu sentiasa sihat, kekal cergas bertenaga dan tampak awet muda.
Kali ni, kita baca pula pengakuan Siti (credit to Mommy Lyna)tentang kesan yang beliau perolehi hasil pengambilan SET B.
Salam kak lyna, saya dah makan bf set yg saya beli dgn akak sejak hari saya received supplement tu.. and i’ve got to say, i’m amazed wid d results.. susu saya nampak pekat dan lazat(kuning kehijau2an) tiap2 pagi, tghari n petang dah kurang skit tapi tak cair, sukenye.. i’ve had quite a busy schedule dis week.. tapi tak rasa penat melampaumcm sebelum ni (sampai kdg2 bleh jadi emo tiba2 hahaha) resdung n bersin tiap2 pagi yang agak teruk nampak mcm dah kurang skit. beberapa minngu sebelum ni saya mcm selalu sgt selesema n pening.. bleh rasa tekanan berkur…

Anda RESDUNG? SET B juga BOLEH memBANTU

credit to Mama Arissa



Mushafizah A Samad alhamdulillah..hajat ambil set bf shaklee utk tingkatkan susu yg berzat..tak sangka set ni bantu sangat dlm masalah resdung sejak 20thn lalu..harap mmg itu jawapannya...sy perasan sejak makan set ni, kalau saya makan apa2 yg berunsur telur, sy akan gatal, selsema, skt kepala...but now, mmg byk bezanya...ni yg buat sy jatuh cinta kat shaklee..hehe..



Anda boleh mencuba Set G, yang kami khususkan untuk masalah RESDUNG, ALERGY, ECZEMA, ASTHMA, GEGATA.

Set G terdiri daripada.... Vitamin C , B Complex & Alfalfa