Posts

Showing posts with the label weight management

ANAK KURANG BERAT BADAN PERLU MAKANAN BERKALORI TINGGI (Part 1) - Pengedar Shaklee Manjung

Image
Salam sayang

Sepetang semalam di klinik kesihatan. Rutin pemeriksaan buat anak dara berdua ni

So far semuanya ok tapi bila ditimbang,hmm anak dara kaklong berdua ni kategori KBB.

Korang tau tak KBB tu apa? KBB tu kurang berat badan. Walhal dua beradik ni memang makan tak berenti. Jenis tak menolak rezeki katanya. Kalau ada 5orang berbeza yang makan, memang 5 orang tu jugalah mintak disuap makanan hihi

Lepas ni cik misi suruh diorang makan lebih lagi. Cik  misi kata anak-anak kena ikut graf. Memang lah ada yang kurang berat tapi sebaiknya jangan lah sampai ke kawasan kuning tu. Sebabnya dua anak dara ni dah kat borderline dah.

Hmm kalaulah ibunya yang KBB kan best. Ni, ibu asyik masuk kategori LBB jek 🙈

Jadi kaklong kenalah ambik inisiatif untuk pastikan berat diorang ni naik. Sebabnya bulan depan dah kena check up lagi sekali khusus untuk monitor berat badan diorang ni hmmm.
Sebenarnya untuk anak-anak yang ada masalah kurang berat badan ni kan, ada je jalan penyelesaiannya. Terutama…

Peraturan Asas Diet

Image
Salam sayang 

Semalam seorang rakan fb kak long berkongsi 1 poster berkaitan dengan KURUS... 
Kebelakangan ni ramai sangat yang sms atau wassap kak long bagaimana nak kurus dengan cepat... Ada yang nak kak long tolong turunkan berat badan dia 10kg dalam masa 1 bulan...Perghh...
Maaf ye..kak long memang ada menjual suplemen yang membantu dalam pembakaran lemak namun pengambilan vitamin tersebut MESTILAH konsisten dan mematuhi PERATURAN DIET.

Apa PERATURAN DIET tu ye...  Secara asasnya, untuk mereka yang ingin mengurangkan berat badan, WAJIB:
i) Minum air kosong 3-4 Liter sehari ii) Bersenam sebaik-baiknya setiap hari (10-20 minit 1 sesi) iii) Banyakkan makan buah atau sayur-sayuran iv) Kurangkan makanan berlemak dan berminyak
Jika anda di luar mengamalkan Peraturan Asas Diet ni dan mengambil vitamin mengikut jadual konsultasi, in shaa Allah proses pengurangan inci dan berat akan lebih mudah dilakukan.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Kesan Hebat dengan Shape-Up Programme

Image
Korang tentu dah dah tau apa yg ada dalam Shape-Up programme (bagi yang belum tau...boleh rujuk entry ni)

Kak long nak berkongsi pula beberapa testimoni pengguna yang dah mencuba sama ada keseluruhan set atau sebahagian set mengikut bajet mereka...Jom kita kongsikan..


Haidawati Abd Rashid: Baru 2 bulan ambil Herb lax, lecithin dan cinch shake....dari baju saiz 50 dah boleh pakai saiz 46 arini..ni yang lagi semangat nak tersukan ni...Alhamdulillah...
dan ini testimoni kedua...

Pelanggan Zabrina telah mengambil lecithin, fiber (4kali minum), cinch (2 kali minum) dan herblax...telah mengalami perubahan dari segi penurunan inci...lebih banyak baju yang dulunya ketat kini mula longgar dan sudah boleh memakai seluar jeans yang berjenama
Semua testimoni di atas adalah sekadar perkongsian dan hasil setiap vitamin berbeza mengikut individu

Jika diperhatikan vitamin asas pengawalan berat badan yang mereka ambil adalah:

i) Lecithin
Mengapa perlu kepada lecithin? Lecithin berfungsi untuk memecahkan l…

B-Complex In Weight Reduction

Kak long percaya ramai yang terkejut bila membaca tajuk entry kak long ni..Kebanyakan antara kita menganggap B-kompleks menyebabkan selera makan kita bertambah dan sekaligus meningkatkan berat badan...Jadi bahagian mana B-kompleks yang membantu menurunkan berat badan.

Artikel di bawah ni kak long petik dari sumber ini...best-vitamins-for-weight-control


The Best Vitamins For Weight Reduction

The most important vitamins and minerals for weight loss are: Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Choline (part of B-complex), Inositol (part of B-complex), and Vitamin C.
Vitamin B2 (Riboflavin)Vitamin B2 is needed for normal thyroid function and metabolism. Good food sources of vitamin B2 include: Milk, liver and kidney, almonds, hard cheese, eggs, wheatgerm, leafy green vegetables, Marmite.
Vitamin B3 (Niacin)Like B2, vitamin B3 is essential for normal thyroid hormone production. Vitamin B3 is also part of the glucose tolerance factor (GTF) which is released every time blood sugar rises.…