Showing posts with label zinc. Show all posts
Showing posts with label zinc. Show all posts

KEBAIKAN ZINC COMPLEX SHAKLEE

Salam sayang 

Kak long mula mengamalkan Zinc selepas melahirkan Hanis...hehe baru je sebelum ni ambil tak kisah pasal Zinc. Sepanjang berpantang tu memang tak pernah culas amik Zinc. Alhamdulillah luka bersalin dalam seminggu dah sembuh (jika sebelum ni 2-3 minggu) dan yang seronoknya... Rambut kak long sangat kurang gugur... mungkin kesan makan Zinc & amalkan ESP juga

Sehingga sekarang kak long masih mengamalkan Zinc almaklum, hormon semasa menyusukan agar berterabur dan menyebabkan jerawat kembali muncul...Jadi Zinc sangat membantu mengurangkan jerawat di samping memulihkan kulit yang berjerawat tu

Sebenarnya Zinc bukan sahaja terhad untuk luka dan rambut malah Zinc antara mikronutrien yang penting dalam memastikan aktiviti sel kita berjalan dengan lancar...

Jom kak long kongsikan apa kebaikan ZINC COMPLEX SHAKLEE ni

1. Mengaktifkan 200 jenis enzim
Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA, dan Protein, seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim di dalam badan untuk memelihara metabolisme gigi dan pertumbuhan para remaja.

2. Membentuk Kolagen
Zinc membantu pembentukan kolagen dan protein untuk pertumbuhan dan perkembangan kulit, kuku dan organ.

3. Memperbaiki Diabeties
Zinc membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki Diabeties.

4. Bintik Putih di Kuku
Bintik putih di kuku adalah tanda defisiensi zinc, yang boleh menyebabkan depresi, lemah daya ingatan, mudah sakit, pemulihan luka yang lambat, pembengkakan prostat, anemia, lemah penglihatan atau hilang daya penglihatan.

5. Mempertingkatkan Sistem ImunMembantu pengeluaran kelenjar thrymus. Kelenjar thrymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluran T-Cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit.

6. Mempercepatkan Pemulihan Luka
Mempercepatkan pemulihan luka dalaman dan luaran, pemulihan selepas pembedahan, memperbaiki alergi dan bintik di kulit.

7. Memperbaiki masalah Prostat

Melindungi kesihatan prostat, memperbaiki dan menyembuh benign prostatomegaly dan keadaan kerap kencing. Kajian menunjukkan pengambilan harian zinc dapat mengurangkan prostatomegaly/pembengkakan prostat dalam kadar 70%.

8. Kemampuan Seks Lelaki
Pengambilan Zinc untuk jangkamasa panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.

9. Ovulasi Wanita
Wanita memerlukan Zinc untuk ovulasi. Zinc juga membantu pengucupan uterus dan mengembalikan daya ketahanannya.

10. Memperbaiki Radang Kulit

Kajian menunjukkan pengambilan Zinc sebanyak 4-8 tablet akan memperbaiki radang kulit seperti akne dan jerawat.

11. Mengekalkan Deria Bau
Untuk mengekalkan deria bau yang sihat dan sensetif (rasa dan bau).

Banyakkan FUNGSI ZINC sebenarnya...

Mahal ke ZINC COMPLEX SHAKLEE ni?

Dengan hanya RM33.75 anda memperolehi 
sehingga 120 biji Zinc &
 boleh dikonsumsi sehingga 4 bulan... 

Image result for zinc shaklee 

Berminat nak mencuba?

Roger sahaja nombor di bawah

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
 019-7987970
Share:
Read More

Kesan kekurangan ZINC


Berbagai kesan buruk yang akan terjadi apabila kekurangan zinc dalam tubuh. Keadaan ini disebut hipozinkemia atau defisiensi zinc. Kekurangan zinc terjadi umumnya pada orang-orang yang mengamalkan pemakanan diet vegetarian atau fruitarian yang rendah protein.
Beberapa gejala yang mungkin timbul akibat kekurangan zinc ini adalah seperti:
  • Mudah terkena infeksi
  • Rambut gugur
  • Kehilangan selera makan
  • Gangguan deria bau dan rasa
  • Kulit kasar atau berjerawat
  • Pertumbuhan yang lambat pada anak
  • Kesulitan melihat dalam gelap (rabun malam)
  • Luka luar yang lambat sembuh
  • Masalah kesuburan khusus untuk lelaki
Jika anda ada mengalami simptom-simptom seperti di atas, mungkin ZINK adalah mineral utama yang anda perlukan.
Pada harga RM33.75 anda akan memperolehi 120 biji ZINC dan boleh diambil selama 4 bulan. Sebiji hanya berharga RM0.28 sahaja. 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
,

Zinc dan JERAWAT

Salam sayang 


Jerawat? Masalah yang sering menghantui kita kan... Biasanya bila jerawat menjelma, kita selalu mencari penyelesaian yang mudah iaitu dengan mencari krim jerawat. Namun ia sekadar mengubati dalam masa yang pendek dan masalah jerawat akan terus menghantui kita

Tahukah anda yang ZINC boleh membantu dalam merawat masalah jerawat ni

Jom kak long cerita sikit Bagaimana zinc merawat masalah jerawat yang korang hadapi berulang-ulang kali tu

1) Zinc mengawal penghasilan minyak pada kulit

2) Zinc bersifat anti-inflamasi (mempunyai ciri-ciri anti-radang) dan ini secara tak langsung membantu mengurangkan kerengsaan kulit akibat jerawat

3) Zinc meningkatkan immune system. Jerawat adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria juga. Jadi zinc membantu tubuh melawan bakteria yang menyebabkan jerawat (Propionibacterium acnes)

4) Zinc is an important co-factor in helping the body to process vitamin A and E; yang mana kedua-duanya juga turut membantu tubuh melawan jerawat

Zinc - Vitamin A - Vitamin E --> Gabungan ketiga-tiga vitamin dan mineral ini membantu tubuh mengawal hormon. Hormon yang tidak stabil boleh mengakibatkan pengeluaran minyak berlebihan pada kulit

5) Zinc juga membantu dalam pertumbuhan tisu supaya kulit sentiasa segar

6) Zinc terlibat dalam sistesis protein dan pembentukan kolagen dalam badan --> Kedua2nya penting untuk mengekalkan kulit yang sihat dan mengawal pengeluaran minyak secara normal
Penting rupanya ZINC ni untuk kesihatan kulit kita. Lepas dah amalkan ZINC boleh cek semula ada lagi ke jerawat yang berani nak muncul :)


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More

ZINC COMPLEX SHAKLEE

Salam sayang 

Zinc bukanlah produk paling laris di Shaklee namun ramai yang tak tahu akan kepentingan ZINC ni

Zinc merupakan mineral yang sangat penting dan diperlukan oleh tubuh badan kita. Tubuh manusia tidak boleh menghasilkan mineral Zinc ini maka pengambilan Zinc dari luar sama ada menerusi sumber makanan mahupun suplemen amat digalakkan

Zinc berfungsi dalam memastikan sistesis 100 jenis enzim berlaku dengan lebih baik. Kekurangan zinc akan mengurangkan tahap tindakan enzim dalam tubuh badan kita

Secara amnya, Zinc membantu dalam proses metabolisme lemak, protein dan karbohidrat. Zinc Complex Shaklee ni mengandungi unsur alfalfa. Jadi kak long sangat menyaranakan bagi mereka yang mempunyai SLE untuk merujuk terlebih dahulu kepada doktor sebelum mengambil Zinc Complex ini.

Bulan ni ada promosi ZINC... Sesiapa yang mengamalkan ZINC jangan lepaskan peluang



Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970
Share:
Read More
, ,

Terus Bertenaga Semasa Berpantang Dengan SET BERPANTANG SHAKLEE

Hari ni dah masuk hari ke 22 kak long berpantang... Alhamdulillah, sepanjang tempoh berpantang ni tugasan harian kak long dipermudahkan..

Lawatan dari sahabat-sahabat sepejabat mahupun sahabat-sahabat Shaklee menceriakan hari-hari kak long.. Antara komen-komen yang sering dilemparkan...

Kak long nampak cergas
Kak long nampak bertenaga dan tak macam orang berpantang
Wajah dan kulit kak long nampak bermaya dan tidak pucat
Kak long lebih ceria

Apa rahsianya?

Nak tau ke apa rahsia kak long? SHAKLEE lah rahsianya... Kak long mengambil SET BERPANTANG Shaklee seawal hari pertama bersalin... Vitamin pertama yang kak long makan adalah OSTEMATRIX... Maklumlah kan, keletihan meneran dan bersalin menyebabkan urat-urat badan dan sendi-sendi sakit dan lenguh di sana sini...

Kemudian, kak long mengambil VITALEA, B COMPLEX dan VITAMIN C... Vitamin C ni dah ibarat gula-gula bagi kak long... sejak mengandung lagi, bila tekak rasa nak makan benda masam-masam maka VITAMIN C lah penggantinya...

ZINC kak long amik pada malam kedua bersalin...

Apa fungsi Zinc? Zinc membantu menyembuhkan luka dengan lebih cepat. Apatah lagi ZINC COMPLEX Shaklee yang turut mengandungi Kalsium yang membantu memperbaiki otot dan sendi...

Jadi semua vitamin yang kak long sebutkan kat atas terdapat dalam SET BERPANTANG SHAKLEE kecuali OSTEMATRIX... tapi u olls masih boleh add on OSTEMATRIX bila order SET BERPANTANG SHAKLEE...

Berminat nak mencuba produk Shaklee?

Hubungi saya Pengedar Sah Shaklee Anda

~ Nur Adha Mansor
~ Shaklee ID: 852417
~ sms|whatsapp: 019-7987970
~ Emel: nuradhamansor@yahoo.com
Share:
Read More
, , , ,

Hubungan Suami Isteri Baik


Mesti tertanya-tanya tentang tajuk entry hari ini..Saya seronok dengan testimoni daripada pelanggan GenkiMomma. Mari kita bongkar rahsia tajuk ini.
---------------------------------------------------------------------------------
Sue merupakan salah seorang customer baru GenkiMomma, dan juga pertama kali mencuba produk Shaklee. Beliau sememangnya mengutamakan kesihatan, dan sebelum ini juga pengamal suplemen tegar yang dibeli dari farmasi biasa.

Masih ingat lagi, 1 Ramadhan yang lepas saya terima SMS darinya yang ingin mencuba suplemen Shaklee dengan tujuan untuk menambah tenaga, mencantikkan kulit, mengelakkan rambut gugur dan membuang sedikit lemak di badan.

Jadi suplemen yang beliau ambil buat permulaan ialah B-Complex, Vita-C, Zinc & Fiber unflavored. Dan, jom ikuti apa kata Sue selepas seminggu mengambilnya... 


"Saya rasa baru tak sampai seminggu ambik vit tu semua. Tapi perasan badan tak letih, ngantuk, hubungan suami isteri ++ baikTak sangka... tapi rasa perubahan!"

Alhamdulillah, seriously saya juga tumpang happy!!!Inilah kelebihan mengambil suplemen, terutama suplemen Shaklee. Asalnya kita mungkin mengambil suplemen untuk tujuan A-B-C, namun, tanpa kita sedari, kita turut menikmati khasiat X-Y-Z yang pastinya sangat-sangat berbaloi dengan RM yang telah anda belanjakan! Suami pun bertambah sayang... opppsss!

Owh, saya tahu, ramai yang menyangka vitamin Shaklee nie mahal, kan? Tak kurang juga yang menggelarkan Shaklee sebagai vitamin mewah. Sebenarnya, tidaklah mahal manapun jika nak dibandingkan dengan harga kesihatan anda. 


"Bagus vits ni sume kak. Berbaloi2 dengan harga.
Saya ingatkan Shaklee ni mahal. Heh"



Jika anda mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi dan panduan pemakanan dan kesihatan akan diberikan percuma.
Share:
Read More
, , ,

Kesan Jika Kurang


Seronok sebenarnya mempelajari bidang kesihatan dan pemakanan ini. Pada saya, ilmu yang diperolehi sangat bermanfaat untuk diaplikasi dalam setiap aspek kehidupan kita sehari-hari. Tidak ada yang terkecuali.

Pagi ini saya membaca satu artikel yang ditulis oleh teman saya, Mommy Lyna, tentang kaitan kekurangan vitamin kepada emosi dan mental kita. Nah! Betapa pentingnya tubuh kita consume vitamin yang cukup bukan sahaja untuk kesihatan fizikal, malahan mental juga (yang membawa kepada emosi yang stabil).

Berdasarkan artikel tersebut, terdapat 4 jenis vitamin/ mineral penting yang diperlukan oleh tubuh kita demi melestarikan mental dan emosi yang sihat. Saya ringkaskan dalam jadual di bawah.

#Vitamin/ Mineral Yang Diperlukan TubuhKesan Kekurangan Kepada Mental/ Emosi
1B Complexvitamin yang paling banyak dikaitkan dengan masalah mental dan otak

Vitamin B1kurang kosentrasi dan daya tumpuan

Vitamin B3tekanan perasaan

Vitamin B5kurang daya ingatan, stress

Vitamin B6mudah terasa hati, kurang daya ingatan, tekanan perasaan, stress

Vitamin B12kurang daya ingatan, keliru

Asid Foliktekanan perasaan, gemuruh
2Vitamin C

(bukan untuk kulit sahaja)Kekurangannya menyebabkan seseorang menjadi tertekan

3MagnesiumKekurangannya menyebabkan seseorang mengalami tekanan perasaan, sukar tidur
4ZincKekurangannya menyebabkan seseorang mengalami kekeliruan, ‘blank’, tertekan, kurang motivasi, hilang selera makan, kurang kosentrasi.



credit




Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.
Share:
Read More
, , , , ,

BerPanTang - Ibu SiHat & BaBy SEMAnGaT


Betapa bertuahnya mereka yang sentiasa menyediakan payung sebelum hujan. Betapa bertuahnya mereka yang sedar bila langit mula mendung, tangan menggenggam payung. Betapa bertuahnya bila hujan turun, mereka yang berpayung hanya merasa tempias hujan sahaja.



Seorang teman menghantar mesej petang tadi...


"Kak N! Thoriq dah 4.2kg at 3 weeks!". Bayi ini lahir 2.9kg.

Beliau adalah Ummu Aiman yang pernah ibu coretkan kisahnya dalam blog ibu.

Tidak kurang dengan MommyLyna.... "Alhamdulillah kak, Danny dah 4.4kg  cukup sebulan." . Bayi ini  lahir 2.8 kg.

Alhamdulillah kenaikan dan pembesaran yang sangat memberansangkan.


Bagaimana mereka dapat hasil sebegini? Alhamdulillah mereka menjaga pemakanan sejak dalam berpantang. Mereka pastikan pengambilan vitamin yang konsisten. Mereka mengambil vitamin ini agar mereka segar, sihat dan kekal bertenaga. Namun seperti yang kita sedia maklum, apa jua yang ibu makan memberi kesan kepada anak iaitu melalui susuibu itu sendiri. Kesan pengambilan vitamin ini turut dirasakan oleh bayi dan ini jelas dilihat dari segi pembesaran mereka yang sangat positif.




Addin dan Nasa melalui pembesaran "over shoot" di kala umur mereka 6 bulan pertama. Mereka dah cecah berat 10 kg sebelum 6 bulan. Mereka tak dikira obessiti memandangkan mereka minum susuibu sahaja. Selepas umur mereka lebih 6 bulan, graf mereka menjadi paras normal disebabkan mereka dah mula aktif. Alhamdulillah tak melalui masalah berat anak kurang atau rendah dari paras sepatutnya kerana mereka telah membesar dengan baik sejak peringkat 6 bulan terawal.



Nasa during 3 months yr old. My michelin baby!

Addin during 1 year old.

Pada pendapat ibu secara peribadi, pengambilan vitamin sangat membantu ibu baik dari proses ceaserean untuk dua putera ibu ini...iaitu Addin dan Nasa. Namun kesannya sangat hebat apabila susuibu yang mengalir untuk mereka turut mengandungi vitamin yang ibu makan. Bagi yang pernah datang rumah tengok album mereka pastinya terkejut melihat perkembangan mereka seawal 6 bulan yang pertama. Memang satu kenangan paling manis menyusukan anak dengan susuibu. Alhamdulillah.




Maka, jika anda akan melahirkan bayi anda tidak lama lagi....apakata cuba makan vitamin Shaklee dan dapatkan konsultasi yang lengkap cara pengambilan vitamin demi pembesaran si comel anda.



p/s : menarikkan.. bl tgk testimoni ibu² berpantang yg berpuashati berpantang dgn set Shaklee, rasa mcm saya pun nak try gak.. tp bl plak masanya utk saya nak berpantang.. hehehehe insyaAllah satu hari nnt..

Share:
Read More
, , ,

MengaTaSi RamBut GuGuR

Semalam kak long ada menulis mengenai Zinc kan.....Arini kak long nak update kawan-kawan apa fungsi setiap vitamin dalam Set C....terima kasih Kak N atas perkongsian ini


Dalam set C ada mengandungi supplement Zinc yang sangat penting dan banyak membantu pertumbuhan rambut serta menguatkan kutikel rambut.Selain bagus untuk mempercepatkan luka bersalin. Set C sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah berikut:

- Terdapat tanda putih di bahagian kuku jari.
- Kurang selera/ tidak boleh mengawal selera.
- Muka kelihatan pucat.
- Ketidak suburan atau mandul (Infertility)(boleh tambah vitamin E untuk kesuburan)
- Mudah/ sering di serang infansi
- Kulit bermasalah – Jerawat, jeragat, jangkitan kulit,
- Keguguran rambut
Bagi ibu2 yang selepas bersalin dan yang sedang menyusukan anak dan mempunyai masalah keguguran rambut boleh mencuba set C. 

Walau bagaimanapun, ianya adalah sebahagian dari usaha. Doa tetap perlu dan istiqamah sangat penting dalam mencapai kejayaan yang dihajatkan.
Selain pengambilan supplement yang disarankan, antara langkah lain yang boleh diambil ialah:

  • menggunakan syampu rambut yang "mild" dan tidak terlalu kuat sehingga boleh merosakkan kutikel rambut.
  • membiasakan menggunakan minyak rambut Johnson & Johnson atau minyak zaitun untuk memastikan rambut tidak terlalu kering dan rapuh.
Walau bagaimana pun, pasti ada yang bertanya apakah fungsi setiap vitamin untuk keperluan rambut...

1. Multivitamin ialah untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.

2. Vitamin C adalah untuk memastikan sel dilindungi dari sebarang bentuk karsinogen serta memelihara sel rambut dari rapuh.

3. B complex memastkan agar rambut nampak ter urus dan tidak kusam.

4. Zinc adalah untuk menggalakkan pertumbuhan rambut serta menguatkan lagi kutikel rambut.

Semoga penjelasan ini membantu kalian mengamalkan pengambilan supplement dengan penuh hikmah. Pengambilan sesuatu supplemen dengan ilmu akan wujudnya istiqamah.


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long
Share:
Read More
, ,

BiLa RamBut GuGUR

Suami: Yang, banyaknya rambut kat sikat ni...
Isteri: Ye ke bang, sayang tak perasan la...
Suami: Cuba sayang tengok...kat sikat lain...kat lantai pun ada....kenapa dgn rambut sayang yer...banyaknye gugur...
Isteri: Ye la bang, sejak lepas bersalin memang banyak rambut sayang yang gugur...dah cuba mcm2...tapi still tak berkesan..nak buat macamana yer...


Pernah tak kawan2 semua mengalami situasi di atas....dah menjadi kebiasaan ibu-ibu yang bersalin mengalami gejala keguguran rambut...adakalanya sangat serius....kak long tak terkecuali dari mengalaminya...


Bagi menjawab solan dari salah seorang pembaca blog kak long berkaitan dengan rambut gugur, supplement yang diperlukan ialah zinc. 






Zinc dikatakan bertanggungjawab serta terlibat di dalam melebihi 100 proses enzim badan. Enzim ialah kimia-kimia penting yang menjadikan asas kepada fungsi-fungsi tubuh badan. Enzim membantu mengawalselia (regulate) semua proses –proses biokimia badan. Umpamanya enzim berkerja dengan sel darah merah untuk memindahkan carbon dioxide dari tisu-tisu ke paru-paru, proses pengeluaran tenaga dan Synthesis Protein (pembinaan protein) dan metabolisma.

Antara tanda-tanda KEKURANGAN ZINC:- 

- Deria rasa dan bau hilang atau menurun sensitivitinya.
- Terdapat tanda putih di bahagian kuku jari. 
- Kurang selera/ tidak boleh mengawal selera.
- Muka kelihatan pucat.
- Ketidak suburan atau mandul (Infertility)
- Mudah/ sering di serang infansi
- Kulit bermasalah – Jerawat, jeragat, jangkitan kulit, 
- Keguguran rambut

Zinc boleh musnah disebabkan oleh

• Stress
• Merokok
• Peminum
• Berpeluh yang banyak
• Kekerapan seks


RISIKO KEKURANGAN ZINC:- 

Kekurangan zinc boleh menyebabkan penyembuhan luka menjadi lambat – penyembuhan akan berlaku dengan cepat sekiranya sel baru lagi kuat dapat dibina untuk mengganti sel yang telah rosak dan musnah 
Kehilangan deria rasa dan bau – ia mengubahkan kimia air liur (saliva). Akibatnya apa yang di rasa dan dihidu terasa berlainan / pelik berbanding dengan orang normal. Ia juga memberi kesan pada otak untuk memproses maklumat-maklumat untuk deria rasa dan bau. Kesannya ia akan mempengaruhi cara makan dan minum --akhirnya menyebabkan individu itu hilang selera (anorexia), dan Bulimia
Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility)
Selain itu kekurangan zinc boleh mengakibatkan ruam (Rashes),pembesaran yang tak optimal (kerdil), rambut mudah gugur,masalah buah pinggang, masalah hati, penyakit usus dan rheumatoid arthritis .

Secara ringkasnya dapat kak long nyatakan 

Zinc sangat penting dari pertumbuhan sel sehingga ‘sex maturation’, membantu mengukuhkan system pertahanan badan dan membantu dalam deria rasa dan bau ( taste & smell)

Apabila system pertahanan kuat ia membantu mencegah batuk (colds), selsema(flu), sakit mata (conjunctivitis), rheumatoid arthritis, lupus (sejenis sakit kulit), fibromyalgia, sclerosis, AIDS... 
Zinc juga memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif dan yang nyata zinc membantu pengeluaran insulin – sangat berguna bagi pengidap kencing manis 

Berkesan untuk kebanyakan sistem badan. Ia berguna untuk pengeluaran tenaga – B6 diperlukan untuk proses pengeluaran tenaga dari makanan. Zinc membantu merawat acne – jerawat/jeragat, kebakaran kulit (burns), eczema, psoriasis (sakit kulit – bersisik), kekuatan rambut, scalp, penglihatan (vision loss people over 50 years), tinnitus (ringing in the ear), osteoporosis ( kekuatan tulang), haemorrhoids, ulcers
and also inflammatory bowel disease

Siapa sebenarnya yang memerlukan zinc? 



Pada hakikatnya semua orang dan terutama kanak-kanak yang membesar , mereka yang berumur lebih 55 tahun ke atas, ahli sukan,orang yang Diet (Dieters),penyalahggunakan arak dan drugs, perempuan mengandung dan yang menyusukan anak, pengamal pil perancang, mereka menjalani pembedadahan,kulit terbakar dan kecederaan (severe burns or injuries), mereka yang menghadapai stress yang berpanjangan, berkerja di tempat panas dan pekerjaan yang menyebabkan individu itu sentiasa berpeluh


SUMBER ZINC

Kita boleh memperolehi zinc daripada daging – kambing juga lembu, oyster, ikan haruan, kuning telur, makanan tenusu ( Dairy Products), kekacang, gandum hitam dan juga bijiran seperti oats. Bagi mereka yang mempunyai kekangan untuk mengambilnya dari sumber asli boleh mendapatkannya dalam bentuk tablet.



credit


Sejak kak long mengamalkan zinc, Alhamdulillah masalah rambut gugur telah berkurang...malah en hubby ada menegur...rambut kak long nampak lebih bermaya dan berkilat berbanding dahulu...


Mahu mencuba vitamin Shaklee? Boleh sms kan kepada kak long 019-7987970. Salam mesra dari kak long
Share:
Read More