Posts

Showing posts with the label zinc

KEBAIKAN ZINC COMPLEX SHAKLEE

Image
Salam sayang 

Kak long mula mengamalkan Zinc selepas melahirkan Hanis...hehe baru je sebelum ni ambil tak kisah pasal Zinc. Sepanjang berpantang tu memang tak pernah culas amik Zinc. Alhamdulillah luka bersalin dalam seminggu dah sembuh (jika sebelum ni 2-3 minggu) dan yang seronoknya... Rambut kak long sangat kurang gugur... mungkin kesan makan Zinc & amalkan ESP juga

Sehingga sekarang kak long masih mengamalkan Zinc almaklum, hormon semasa menyusukan agar berterabur dan menyebabkan jerawat kembali muncul...Jadi Zinc sangat membantu mengurangkan jerawat di samping memulihkan kulit yang berjerawat tu

Sebenarnya Zinc bukan sahaja terhad untuk luka dan rambut malah Zinc antara mikronutrien yang penting dalam memastikan aktiviti sel kita berjalan dengan lancar...

Jom kak long kongsikan apa kebaikanZINC COMPLEX SHAKLEE ni

1. Mengaktifkan 200 jenis enzim
Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA, dan Protein, seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim di d…

Kesan kekurangan ZINC

Image
Berbagai kesan buruk yang akan terjadi apabila kekurangan zinc dalam tubuh. Keadaan ini disebut hipozinkemia atau defisiensi zinc. Kekurangan zinc terjadi umumnya pada orang-orang yang mengamalkan pemakanan diet vegetarian atau fruitarian yang rendah protein. Beberapa gejala yang mungkin timbul akibat kekurangan zinc ini adalah seperti: Mudah terkena infeksiRambut gugurKehilangan selera makanGangguan deria bau dan rasaKulit kasar atau berjerawatPertumbuhan yang lambat pada anakKesulitan melihat dalam gelap (rabun malam)Luka luar yang lambat sembuhMasalah kesuburan khusus untuk lelaki Jika anda ada mengalami simptom-simptom seperti di atas, mungkin ZINK adalah mineral utama yang anda perlukan. Pada harga RM33.75 anda akan memperolehi 120 biji ZINC dan boleh diambil selama 4 bulan. Sebiji hanya berharga RM0.28 sahaja. 
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Zinc dan JERAWAT

Image
Salam sayang 


Jerawat? Masalah yang sering menghantui kita kan... Biasanya bila jerawat menjelma, kita selalu mencari penyelesaian yang mudah iaitu dengan mencari krim jerawat. Namun ia sekadar mengubati dalam masa yang pendek dan masalah jerawat akan terus menghantui kita

Tahukah anda yang ZINC boleh membantu dalam merawat masalah jerawat ni
Jom kak long cerita sikit Bagaimana zinc merawat masalah jerawat yang korang hadapi berulang-ulang kali tu

1) Zinc mengawal penghasilan minyak pada kulit

2) Zinc bersifat anti-inflamasi (mempunyai ciri-ciri anti-radang) dan ini secara tak langsung membantu mengurangkan kerengsaan kulit akibat jerawat

3) Zinc meningkatkan immune system. Jerawat adalah disebabkan oleh jangkitan bakteria juga. Jadi zinc membantu tubuh melawan bakteria yang menyebabkan jerawat (Propionibacterium acnes)

4) Zinc is an important co-factor in helping the body to process vitamin A and E; yang mana kedua-duanya juga turut membantu tubuh melawan jerawat

Zinc - Vitamin A - Vitami…

ZINC COMPLEX SHAKLEE

Image
Salam sayang 

Zinc bukanlah produk paling laris di Shaklee namun ramai yang tak tahu akan kepentingan ZINC ni

Zinc merupakan mineral yang sangat penting dan diperlukan oleh tubuh badan kita. Tubuh manusia tidak boleh menghasilkan mineral Zinc ini maka pengambilan Zinc dari luar sama ada menerusi sumber makanan mahupun suplemen amat digalakkan

Zinc berfungsi dalam memastikan sistesis 100 jenis enzim berlaku dengan lebih baik. Kekurangan zinc akan mengurangkan tahap tindakan enzim dalam tubuh badan kita

Secara amnya, Zinc membantu dalam proses metabolisme lemak, protein dan karbohidrat. Zinc Complex Shaklee ni mengandungi unsur alfalfa. Jadi kak long sangat menyaranakan bagi mereka yang mempunyai SLE untuk merujuk terlebih dahulu kepada doktor sebelum mengambil Zinc Complex ini.

Bulan ni ada promosi ZINC... Sesiapa yang mengamalkan ZINC jangan lepaskan peluang


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Terus Bertenaga Semasa Berpantang Dengan SET BERPANTANG SHAKLEE

Hari ni dah masuk hari ke 22 kak long berpantang... Alhamdulillah, sepanjang tempoh berpantang ni tugasan harian kak long dipermudahkan..

Lawatan dari sahabat-sahabat sepejabat mahupun sahabat-sahabat Shaklee menceriakan hari-hari kak long.. Antara komen-komen yang sering dilemparkan...

Kak long nampak cergas Kak long nampak bertenaga dan tak macam orang berpantang Wajah dan kulit kak long nampak bermaya dan tidak pucat Kak long lebih ceria
Apa rahsianya?
Nak tau ke apa rahsia kak long? SHAKLEE lah rahsianya... Kak long mengambil SET BERPANTANG Shaklee seawal hari pertama bersalin... Vitamin pertama yang kak long makan adalah OSTEMATRIX... Maklumlah kan, keletihan meneran dan bersalin menyebabkan urat-urat badan dan sendi-sendi sakit dan lenguh di sana sini...

Kemudian, kak long mengambil VITALEA, B COMPLEX dan VITAMIN C... Vitamin C ni dah ibarat gula-gula bagi kak long... sejak mengandung lagi, bila tekak rasa nak makan benda masam-masam maka VITAMIN C lah penggantinya...

ZINC kak long a…

Hubungan Suami Isteri Baik

Image
Mesti tertanya-tanya tentang tajuk entry hari ini..Saya seronok dengan testimoni daripada pelanggan GenkiMomma. Mari kita bongkar rahsia tajuk ini. --------------------------------------------------------------------------------- Sue merupakan salah seorang customer baru GenkiMomma, dan juga pertama kali mencuba produk Shaklee. Beliau sememangnya mengutamakan kesihatan, dan sebelum ini juga pengamal suplemen tegar yang dibeli dari farmasi biasa.

Masih ingat lagi, 1 Ramadhan yang lepas saya terima SMS darinya yang ingin mencuba suplemen Shaklee dengan tujuan untuk menambah tenaga, mencantikkan kulit, mengelakkan rambut gugur dan membuang sedikit lemak di badan.

Jadi suplemen yang beliau ambil buat permulaan ialah B-Complex, Vita-C, Zinc & Fiber unflavored. Dan, jom ikuti apa kata Sue selepas seminggu mengambilnya... 

"Saya rasa baru tak sampai seminggu ambik vit tu semua. Tapi perasan badan tak letih, ngantuk, hubungan suami isteri ++ baik. Tak sangka... tapi rasa perubahan!&q…

Kesan Jika Kurang

Seronok sebenarnya mempelajari bidang kesihatan dan pemakanan ini. Pada saya, ilmu yang diperolehi sangat bermanfaat untuk diaplikasi dalam setiap aspek kehidupan kita sehari-hari. Tidak ada yang terkecuali.
Pagi ini saya membaca satu artikel yang ditulis oleh teman saya, Mommy Lyna, tentang kaitan kekurangan vitamin kepada emosi dan mental kita. Nah! Betapa pentingnya tubuh kita consume vitamin yang cukup bukan sahaja untuk kesihatan fizikal, malahan mental juga (yang membawa kepada emosi yang stabil).
Berdasarkan artikel tersebut, terdapat 4 jenis vitamin/ mineral penting yang diperlukan oleh tubuh kita demi melestarikan mental dan emosi yang sihat. Saya ringkaskan dalam jadual di bawah.
#Vitamin/ Mineral Yang Diperlukan TubuhKesan Kekurangan Kepada Mental/ Emosi1B Complexvitamin yang paling banyak dikaitkan dengan masalah mental dan otak
Vitamin B1kurang kosentrasi dan daya tumpuan
Vitamin B3tekanan perasaan
Vitamin B5kurang daya ingatan, stress
Vitamin B6mudah terasa hati, kurang daya in…

BerPanTang - Ibu SiHat & BaBy SEMAnGaT

Image
Betapa bertuahnya mereka yang sentiasa menyediakan payung sebelum hujan. Betapa bertuahnya mereka yang sedar bila langit mula mendung, tangan menggenggam payung. Betapa bertuahnya bila hujan turun, mereka yang berpayung hanya merasa tempias hujan sahaja.


Seorang teman menghantar mesej petang tadi...

"Kak N! Thoriq dah 4.2kg at 3 weeks!". Bayi ini lahir 2.9kg.
Beliau adalah Ummu Aiman yang pernah ibu coretkan kisahnya dalam blog ibu.
Tidak kurang dengan MommyLyna.... "Alhamdulillah kak, Danny dah 4.4kg  cukup sebulan." . Bayi ini  lahir 2.8 kg.
Alhamdulillah kenaikan dan pembesaran yang sangat memberansangkan.

Bagaimana mereka dapat hasil sebegini? Alhamdulillah mereka menjaga pemakanan sejak dalam berpantang. Mereka pastikan pengambilan vitamin yang konsisten. Mereka mengambil vitamin ini agar mereka segar, sihat dan kekal bertenaga. Namun seperti yang kita sedia maklum, apa jua yang ibu makan memberi kesan kepada anak iaitu melalui susuibu itu sendiri. Kesan pengamb…

MengaTaSi RamBut GuGuR

Semalam kak long ada menulis mengenai Zinc kan.....Arini kak long nak update kawan-kawan apa fungsi setiap vitamin dalam Set C....terima kasih Kak N atas perkongsian ini


Dalam set C ada mengandungi supplement Zinc yang sangat penting dan banyak membantu pertumbuhan rambut serta menguatkan kutikel rambut.Selain bagus untuk mempercepatkan luka bersalin. Set C sesuai untuk mereka yang mempunyai masalah berikut:

- Terdapat tanda putih di bahagian kuku jari.
- Kurang selera/ tidak boleh mengawal selera.
- Muka kelihatan pucat.
- Ketidak suburan atau mandul (Infertility)(boleh tambah vitamin E untuk kesuburan)
- Mudah/ sering di serang infansi
- Kulit bermasalah – Jerawat, jeragat, jangkitan kulit,
- Keguguran rambut
Bagi ibu2 yang selepas bersalin dan yang sedang menyusukan anak dan mempunyai masalah keguguran rambut boleh mencuba set C.

Walau bagaimanapun, ianya adalah sebahagian dari usaha. Doa tetap perlu dan istiqamah sangat penting dalam mencapai kejayaan yang dihajatkan.
Selain pengambilan supp…

BiLa RamBut GuGUR

Image
Suami: Yang, banyaknya rambut kat sikat ni...
Isteri: Ye ke bang, sayang tak perasan la...
Suami: Cuba sayang tengok...kat sikat lain...kat lantai pun ada....kenapa dgn rambut sayang yer...banyaknye gugur...
Isteri: Ye la bang, sejak lepas bersalin memang banyak rambut sayang yang gugur...dah cuba mcm2...tapi still tak berkesan..nak buat macamana yer...


Pernah tak kawan2 semua mengalami situasi di atas....dah menjadi kebiasaan ibu-ibu yang bersalin mengalami gejala keguguran rambut...adakalanya sangat serius....kak long tak terkecuali dari mengalaminya...


Bagi menjawab solan dari salah seorang pembaca blog kak long berkaitan dengan rambut gugur, supplement yang diperlukan ialah zinc. 






Zinc dikatakan bertanggungjawab serta terlibat di dalam melebihi 100 proses enzim badan. Enzim ialah kimia-kimia penting yang menjadikan asas kepada fungsi-fungsi tubuh badan. Enzim membantu mengawalselia (regulate) semua proses –proses biokimia badan. Umpamanya enzim berkerja dengan sel darah merah untuk memi…