Posts

Bila penat, semangat nak pam pun terbang!

Saya terima panggilan dari seorang cust  : 

Cust : saya dah telefon LC minta advise masalah saya, susu makin drop...so dia kata just keep pumping dan pumping....susu akan banyak semula. So saya tanya perlu tak amik vitamin? Beliau jawab tak perlu. Just keep pumping.

Saya : memang tak perlu kalau makan seimbang dan ikut piramid makanan.

Cust : saya rasa saya perlu sebab makan saya tak seimbang, jadi saya cepat penat dan moody. Bila penat, moody SEMANGAT NAK PAM PUN TERBANG entah ke mana..............

Saya : kalau mampu, tak salah beli vitamin sebab untuk kebaikan diri sendiri. Kita kena ukur baju di badan sendiri. Kalau ada kekangan, boleh minta vitamin dari klinik kerajaan.Namun jika mampu beli handphone mahal, baju dan beg tangan berjenama dan pam yang bagus, tak salah kita beli vitamin.

Cust : Saya memang cari booster untuk diri saya bertenaga, happy dan aktif....ni kerja penat, balik rumah baby minum tak puas asyik nangis2....kesian la.

Saya : Boleh cuba makan vitamin dalam set B ....sem…

Testimoni terbaru : 5 kesan dari set 3M: ....Terima kasih kak Hajah Noor!

Terima kasih buat kak Hajah Noor atas testimoni yang bagus ini! Beliau mencuba set Tripple M...dan hasilnya, alhamdulillah!!!


Beliau menyusukan anak ketiganya yang kini berusia 6 bulan....dan mahu meneruskan perjuangan penyusuannya selama yang mungkin kerana dua anaknya yang sebelum ini tidak berpeluang mendapatkannya....

Assalamualaikum

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi
Sesungguhnya yang baik datang drNya
Rezeki yang berkat dtg dariNya
Kita hanya merancang

Seminggu sudah akak menggunakan Shaklee
seminggu juga akak follow panduan /jadual makan vitamin
selain berusaha mencapai sasaran lebih dari 5kali pam sehari

Hasilnya
1. susu kelihatan likat sikit. yang kelakar sehari selepas minum ESP yang terbancuh pekat, kelihatan susu tu amat2 pekat ler.warna kehijauan2 sikit.

2. selepas pam, <>2 jam terasa penuh sahaja cik B akak nie. seronok sangat.

3. peningkatan susu dlm sehari <>30 oz (kalau sebotol 5oz * 6 btl) stok susu fresh utk hari keesokkan anak bersekolah.

4. stok ebm dpt buat dlm 6…

PenGenDaliAN EBM

Di bawah ni saya kongsi secebis info sebagai nota untuk ibu2 menyusu…~ Panduan untuk menyimpan EBM.. berapa lama ia bertahan untuk suhu yg tertentu dan apa yg ibu harus lakukan kat baki EBM yang dah digunakan..jom rujuk jadual ni
Reminder: Use clean containers, and wash your hands with soap and water before expressing. or pumping. Panduan untuk menyimpan EBM..
Tempat simpanan Suhu tempat penyimpanan susu
(Fahrenheit)
Suhu tempat penyimpanan susu
(degrees Celcius)
Berapa lama EBM boleh bertahan Suhu bilik 60 degrees F 15 degrees C 24 jam Suhu bilik 66-72 degrees F 19-22 degrees C 10 jam Suhu bilik 79 degrees F 25 degrees C 4-6 jam Dalam peti sejuk

ShaKLeE - Di HaTiKu

Image
*Sumber Asal:Blog Saraaisyah

Oh.. oh..Shaklee saya sudah mau habis.. ada untuk seminggu jek lagi tinggal…

Sejak dari pantang lagi saya memang ambil set confinement Shaklee.. tapi after 40 days.. bila supplement habis saya tak continue lagik sebab tak sempat nak beli kat JB HQ at that time.. hahahah… alasan !!!! So, macam-macam laa saya beli untuk banyakkan susu… Just name it apa saya tak beli??? Pil Asi, fenugreek , Melilia Soya Organic, buah longan sampai 1 kg beli, air barli.. then nampak kat Petronas ada jual air kurma cina + longan ni bertin-tin saya beli.. (boleh kena kencing manis minum air ni.. manataknya bertin sekali minum!!!) Tapi susu tak banyak .. banyak jugaklaa tapi tak pekat macam masa saya ambil Shaklee... So, saya beli laa juga di Genkimomma .. walaupun harga dia RM200++ tapi untuk 4 bulan memang laa berbaloi-baloi…Pil and air2 yang saya beli sebelum ni pun saya rasa lebih RM50 saya spend.. so, sama jek laa… Sekarang ni Sufi dan 6 months.. rasa mcm sayang jek nak stop …

BaGaiKan SYurGa - Setiap MalaM adAlah Malam JuMaAt

Wah..tajuk dah menarik...apa yg buat setiap malam bagaikan Malam Jumaat tu kak long oii...ni bari hari Isnin kak long...apa yg kak long melalut pagi2 buta ni...


Mesti semua tertanya-tanya kenapa entry kak long pagi ni agak 18sx ke 21 sx ni....semuanya gara-gara testimoni seorang sahabat selepas mencuba produk shaklee...iaitu...ALFALFA complex...


Pada mulanya beliau mengambil alfalfa ini adalah untuk masalah keputihan...boleh baca di sini untuk kelebihan alfalfa...dan pada masa yang sama membantu beliau dan suami menjadi lebih intim.....kita ikuti pengalaman beliau...

_______________________________________________________

Pengalaman mama sendiri, sebagaimana yang ibu - ibu ketahui alfalfa shaklee bukan sahaja boleh menjadi milk booster kepada kita, malah ia juga mempunyai banyak lagi keistimewaan. Mama nak kongsikan bersama ibu - ibu :
1) Senjak mama mengamalkan alfalfa, masalah keputihan mmg kurang. Ini kerana..terus terang mama cerita..baba sangat2 memuji selepas mama mengamalkannya. H…

KalSiUm...UntUk GiGi & TuLanG SahaJa Ke???

Image
Dipetik dari blog Pn Fiza..tentang kepentingan kalsium...yelah kan ..selama ni kalau sebut kalsium..kita hanya kaitkan dengan tulang..gigi yang kuat...sebenarnya ia amat penting lebih dari itu....mari kita baca...



Sebenarnya kalsium amat penting dalam kehidupan manusia secara keseluruhan. 99% daripada sumber kalsium berada dalam tulang dan 1 % lagi berada di dalam darah, gigi dan tisu.Kalsium untuk pembentukan tulang dan gigi yang kuat. Oke, Ini semua orang tahu, termasuklah budak sekolah rendah. Kalsium memastikan tulang kita padat dan kukuSavedh. Ini bagi memastikan kita boleh berdiri tegak. Jika kurang kalsium, tulang kita ada ruang kosong, rapuh dan mudah patah. Kesuburan. Kajian oleh para ilmuan dalam bidang kesihatan mendapati di hujung sperma terdapat komponen kalsium yang berfungsi membelah dan menembusi dinding telur, kemudian barulah berlaku pembentukan janin. Jadi, sebenarnya tidak semudah itu sperma dapat masuk ke dalam ovum, perlu ada kalsium. Berita baik untuk mereka yang …

SaMPai BiLa Nak MAkAn ViTAmIn

Image
Bergantung Hidup Kepada Vitamin?by MOMMY LYNA Ramai yang mengadu kepada saya bahawa “Bila ambil vitamin Shaklee baru rasa OK, kalau tak, lembik saja. Adakah ini petanda buruk, iaitu saya terpaksa bergantung hidup kepada vitamin?” Vitamin yang memberi tenaga (sebenarnya menukarkan makanan kepada tenaga), iaitu B Complex adalah vitamin larut air. Vitamin jenis ini tidak bertahan lama di dalam badan, seperti juga vitamin C yang dengan cepat sekali keluar dari tubuh (namun vitamin C Shaklee adalah sustained-release bermakna dilepaskan perlahan2). Jadi, B Complex ni diperlukan oleh tubuh kita setiap hari, umpama air dalam balang yang perlu di-refill setiap kali ia habis. Jadi tidak hairan jika saban hari sekiranya tidak mengambil vitamin, seseorang itu berasa lesu saja. Itu bukan petanda anda bergantung kepada vitamin, tetapi diet harian anda memang kurang vitamin, jadi anda memerlukan supplement tersebut bagi membantu tubuh anda bekerja. Namun, dalam hal ini anda harus hati-hati. BUKAN SEMUA …