Posts

Hasil Setelah Berusaha - Bukan Vitamin Sahaja Untuk Membanyakkan Susu

Image
Bila lihat gambar ini, pasti ramai ibu2 diluar sana yang teruja. Ini ialah hasil perahan susu ibu kepada Aiman dan Thoriq....Puan Hanisah Salleh.

Bila melihat hasilnya soalan yang lazimnya orang tanya....

" Wah banyaknya. Makan apa boleh dapat banyak ni?"

Pada sesetengah  ibu baru yang belum faham konsep penyusuan, mereka mengandaikan susuibu itu banyak seperti air paip ...terus mencurah-curah begitu sahaja dengan melalui pemakanan.

Si ibu yang makan seperti orang lain juga akan menjawab..."saya makan macam biasa sama macam kalian juga cuma saya amalkan makan vitamin."

Maka si ibu baru tadi pun terus membeli apa jua jenis vitamin si ibu ini makan tanpa banyak tanya. Tapi selepas 4 minggu makan, hasil susunya masih sama. Maka si ibu baru ini terus menyalahkan produk vitamin tersebut dengan mengatakan produk ini tidak bagus dan tidak berkesan. Walhal puncanya adalah si ibu baru ini tidak bertanya dengan selanjutnya.............


Sepatutnya soalan yang seharusnya…

Tak Rugi Mencuba...

Image
Apa kata mereka?

Sila klik gambar untuk besarkan imej:














sumber: AnakkuWiraku

Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma

Tips Penyusuan Ketika Berpuasa

Menyusukan anak ketika berpuasa adalah selamat. Namun sekiranya ibu merasakan ia akan membahayakan kesihatannya atau anaknya, wanita itu dibenarkan untuk berbuka puasa.
Asasnya berpuasa tidak mengganggu pengeluaran susu ibu. Bagaimana pun, dehidrasi boleh menyebabkan susu ibu berkurang. Untuk mengelakkan keadaan ini berlaku, pastikan anda minum air yang secukupnya ketika bersahur dan berbuka puasa. 
Berikut adalah antara tips pemakanan sihat yang membantu ibu-ibu menyusukan anak ketika berpuasa dan kekal bertenaga sepanjang hari.
(1) Ketika berbuka puasa, minum air, makan kurma dan madu dahulu. Ia untuk membekalkan tenaga segera kepada ibu-ibu yang keletihan berpuasa sepanjang hari. (2) Banyakkan makan buah-buahan dan sayur-sayuran (3) Sebelum tidur, minum jus buah buahan segar atau air coklat suam yang ditambah dengan protein powder (4) Minum air secukupnya (5) Pastikan anda bersahur. Makan seperti biasa. Sebaiknya kurangkan makan makanan yang bergoreng. (6) Minum shake kurma yan…

Bila Bayi Tidak Membuang Seperti Biasa

Image
Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi percuma.


Saya yakin hampir semua ibu bapa pernah menghadapi situasi bayi tidak berak beberapa hari. Seseorang yang sihat sepatutnya berak setiap hari. Bayangkan kita makan macam-macam setiap hari, tapi berak seminggu sekali. Segala bahan buangan pergi mana? Masalah berkaitan dengan berak seperti berak seminggu sekali, sembelit atau cirit birit bukan satu perkara yang boleh dipandang remeh. Ia mungkin merupakan petanda kepada masalah kesihatan seperti kekurangan nutrisi atau penyakit lain yang lebih serius.
Bagaimana pun, bagi seorang bayi yang HANYA minum susu ibu, kejadian tidak berak selama beberapa hari sering berlaku. Saya pernah mendengar orang mengatakan bahawa susu ibu tidak mengandungi bahan yang tidak diperlukan. Semuanya diserap oleh tubuh bayi. Saya tidak pasti sejauh mana kebenaran fakta ini, tetapi sa…

Anda kenal Diri Anda?

Image
Adakah anda mengalami simpton- simpton berikut :
1. Kulit wajah yang kusam?
2. Wajah penuh dengan tompokan bekas jerawat yang hitam?
3. Bekas gigitan nyamuk yang akhirnya menjadi kudis dan meninggalkan kesan ?
4. Rambut sering gugur?
5. Lemah dan tidak bertenaga?
Tahukah anda ia antara punca kekurangan protien?


RISIKO KEKURANGAN PROTEIN (SECARA UMUM):
1. Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah) 2. Kidney disease (penyakit buah pinggang) 3. Liver (penyakit hati) 4. High Cholesterol (kolesterol tinggi) 5. Low blood pressure (tekanan darah rendah) 6. Low blood sugar (kandungan gula darah rendah) 7. Nerve instability (Fungsi saraf tak stabil) 8. Peptic ulcer (Ulser perut + usus) 9. Poor wound healing (Luka ambat sembuh) 10. Poor blood circulation (Pengaliran darah yang tidak lancar) 11. Poor vision (Penglihatan kurang baik) 12. Irritability (Badan menggeletar) 13. Fatigue (Letih lesu) 14. Weakness (Lemah) 15. Water retention (Tinggi kandungan air dalam tisu badan) 16. Prolonged period of time menta…

Ilmu Perlu Ada Sebelum Makan

Shaklee merupakan salah satu jenis vitamin yang ada di dalam pasaran. Saya telah consume vitamin ini lebih 11 tahun dan sangat berpuashati dengan harga dan manfaat yang saya perolehi hasil dari vitamin ini.

Namun ada sesetengah orang mungkin lain pendapatnya. Secara peribadi apa yang boleh saya katakan, keberkesanan pengambilan vitamin memerlukan kita minum air dengan secukupnya agar penyerapan vitamin berlaku dengan lebih baik. Pengambilan vitamin juga tidak boleh melebihi dari apa yang disarankan. Di dalam Islam sendiri menegaskan, jangan berlebihan.


Saya mendapati diri saya lebih baik dari sebelum ini, alhamdulillah. Lebih bersyukur, kerana kini ramai yang mengenali Shaklee. Ianya vitamin yang asli, tiada silika gel, tiada pewarna, tiada perasa malah dengan harga yang sangat berpatutan memberi keselesaan kepada saya dan rakan-rakan saya.


Bagi perjalanan penyusuan saya, Shaklee membantu kesihatan saya berada di tahap optimum. Manakan tidak, semasa perjalanan penyusuan anak pertama, Add…

Resipi ESP Shaklee yang Yummy!!!

Image
Beberapa hari ni sibuk bercerita pasal ESP kan...ESP??... esp atau nama penuhnya energizing soy protein.. saya taknak cerita panjang pasal ESP..entry kali ni nak share cara2 bancuh ESP...especially yang baru beli atau dah lama beli tapi dah bosan dah..asik bancuh dengan susu jerrr. ..Basically satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu mug air suam. air suam ni samada air suam kosong (plain water); ataupun air milo yang suam ; ataupun air ribena ; ataupun dengan jus oren (jus lain tak sure sedap ke tak? tak pernah try) ...ini resepi cara2 bancuh ESP yang anda boleh pilih dan try : ESP + Fresh MilkESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP..bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)ESP + SusuAnmumESP + Performance Drink Shaklee + MealShake ShakleeESP + Nesvita 3in1ESP + jus twister tropicana ESPESP + RibenaESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)ESP + Milo/HorlicksESP + si…