Posts

Susu Bertambah Atas Usaha Mengepam

Image
Suka bila mereka berkongsi keseronokkan penyusuan : (Sila klik gambar untuk besarkan imej.)








 Paling hangat sehingga 59 komentar :


Relaktasi :

Tidak rugi menjaga pemakanan dan kesihatan yang baik bukan?


Namun kunci kejayaan mereka adalah :


1. Mereka membuat perahan dengan konsisten terutama bila anak  tidur dan tidak menyusu secara langsung. 2. Jika  sibuk ditempat kerja, mereka maka akan "counter back" dengan power pumping. 3. Mereka menjaga pemakanan dan minuman seharian..ditambah ditambah mengambil vitamin demi memastikan kesihatan mereka ditahap optimum dan dapat meneruskan penyusuan dengan baik.
4. Mereka memastikan pengisian rohani supaya  dapat mengatasi apa jua tekanan yang saya lalui; 5. Istiqamah 


* untuk relaktasi : dapatkan bimbingan sebaik mungkin. Jangan bergantung dengan supplement semata-mata.


Sumber:  www.anakkuwiraku.com


Mahu mencuba vitamin Shaklee & mendapat harga istimewa dari saya? Boleh email saya di nuradhamansor@yahoo.com atau sms di 019-7987970. Konsultasi …

Pelbagai Jenis Protein..Akhirnya ESP Shaklee PilihanDi Hati

Image
Ini ialah testimoni Mommy Lyna yang saya ambil dari blog beliau...jom baca pengakuan benar beliau.

Saya telah mengambil supplement Shaklee sejak mengandung anak pertama, dan meneruskannya hinggalah sekarang. Dan antaranya saya mengambil EnergizingSoy Protein, sejenis minuman protin soya non-GMO dariShaklee.

Soy Protein (kiri) bersama adik tirinya, Performance Drink Sekarang ni saya biasanya ambil soy protein di waktu malam. Walaupun ada tips rahsia untuk membanyakkan susu***RAHSIA NI HANYA BOLEH DIKETAHUI BILA ANDA HUBUNGI SAYA JE***tapi saya jarang buat.. sebabnya, saya tak suka bancuh2 air kat office (Sebab malas. AAK?), kemudian saya pernah le buat dulu.. 2 kali buat, 2 kali saya demam (demam susu sebab banyak susu tak ter-pam). So tanpa mengamalkan tips rahsia tu, OK je la susu saya hari2 pam dapat 24 oz.. iaitu 4 oz x 6container. 4 saya letak dalam botol, simpan fresh dalamfridge; 2 lagi masukfreezerutk stock. Esoknya bekalkan Danny dengan 4 botol yang fresh to dengan satu frozen da…

12keISTIMEWAan SUSU IBU

Image
12 sebab kenapa anda harus berikan anak anda susu ibu Susu ibu sesuai untuk bayi secara semula jadiSusu ibu dalam keadaan steril dan bebas dari hama dan kumanKandungan nutrien yang seimbangSusu ibu kurang kandungan protien dan kasein berbanding susu ibu. Kasien ialah protien yang dimendakkan daripada susu dan merupakan asas keju dan plastik.Susu ibu mudah hadam kerana lembut dan cair berbanding susu lembu yang pekat dan susah dihadam.Susu ibu lebih banyak mengandungi laktase, vitamin dan zat galian yang seimbang. laktase ialah sejenis enzim yang menukarkan gula dalam susu menjadi glukosa dan galaktosa.Susu ibu mengandungiprotien yang dikenali sebagai lactoferrin yang berkemampuan menghalang pembiakan kuman pada sistem usus bayi dan ini mengurangkan risiko cirit-biritnajis bayi yang minum susu ibu akan menjadi asidik dan ini menyebabkan ketidaksesuaian untuk pembiakan kuman dalam sistem ususSusu ibu mempunyai sel yang datangnya dari badan ibu dan ia berupaya membasmi jangkitan kuman dan…

Kering Susu?

Menurut kajian, ramai ibu-ibu di Malaysia yang tidak meneruskan penyusuan susu ibu selepas habis tempoh berpantang. Kebanyakan yang saya temui memberikan alasan susu mereka kering secara tiba-tiba apabila mereka mula bekerja. Terdapat juga alasan-alasan lain yang bagi saya kurang logik yang diberikan kerana kurang ilmu berkaitan dengan penyusuan.


Sebagaimana yang kita ketahui, pengeluaran susu ibu adalah berdasarkan konsep supply & demand. Pengeluaran susu ibu akan berterusan dan semakin banyak dengan stimulasi yang baik dan stimulasi yang terbaik adalah hisapan dari bayi itu sendiri.

Dengan kata lain, semakin banyak dan kerap ibu-ibu menyusukan bayi mereka, semakin banyak susu akan dihasilkan. Penghasilan akan berkurangan sekiranya ibu tersebut
- mengalami tekanan perasaan
- mengandung (bagi sesetengah wanita)
- datang haid (bagi sesetengah wanita)
- makan pil perancang atau kaedah merancang keluarga lain yang berasaskan hormon


Bagaimana pun, penghasilan masih ada cuma ag…

Info Tambahan Berkaitan Pembuangan Najis Bayi

Image
Seperti yang saya nyatakan dalam entry sebelum ini  what goes is must come out. Secara asasnya semua orang perlu berak. Walau pun topik berak ni sedikit menjijikkan sampai ada orang yang tak sanggup tengok najis sendiri atau tak sanggup nak cuci punggung anak sendiri sebab geli. Perkara seperti kekerapan normal, warna najis dan tahap kesihatan bayi adalah antara perkara penting yang perlu diketahui oleh ibu bapa.



Peringkat awal kelahiran - Enam bulan pertama

Pada minggu pertama kelahiran, bayi akan mengeluarkan najis melekit berwarna hijau gelap sebanyak 4 hingga 5 kali. Ia adalah merupakan najis yang terkumpul sepanjang sembilan bulan bayi berada dalam kandungan ibunya. Ia mengandungi sejenis bahan yang dipanggil mecomium. Kolustrum dalam susu ibu membantu menolak mecomium keluar dari usus bayi. Lebih cepat dan kerap bayi disusukan, lebih cepat mecomium keluar melalui najis bayi tersebut. Mecomium yang terkumpul dan lambat dikeluarkan boleh menyebabkan jaundis. Oleh itu, …

Nursing In Public - Ragu-ragu?

Image
info : sarakids
” Ish.. malu pulak nak selak baju depan tgh2 org ramai. Ni nak pergi kenduri ni.” “Alamak… adik nak nenen ke.. Kejap2 mama cari nursing room” “Abg jom balik cepatlah susah pulak baby ni nak menetek”


Yup, seringkali perkara ini menjadi keraguan. Ia adalah lumrah, bonda. Saya pun pernah mengalaminya suatu ketika dulu. Malu menguasai diri kerana “benda” yg kita tutup dr sejak aqil baligh, even ibu kita sendiri pun tak pernah tgk, tiba2 hendak dibuka di khalayak ramai apabila dah mempunyai cahaya mata, oww.. memang malu. Ya, for the first time mesti malu sgt2. Tetapi, anda akan dapati semakin kerap anda melakukannya, semakin mudah jadinya. Dan benda ini akan menjadi kebiasaan. Berbaloi untuk anda membiasakan diri menyusukan baby secara terbuka kerana anda akan memaksimumkan faedah penyusuan itu sendiri (stimulasi-direct feeding) dan anda ibu2 juga tahu, susu ibu merupakan makanan tersedia paling baik dan paling bersih dalam dunia!
Tips untuk penyusuan secara terbuka …

2 Pilihan Mengejar Cita-Cita - BerJALAN @ BerLARI

Petang ni kak long nak share dgn kawan-kawan semua satu tip yg kak long perolehi dari Irfan Khairi...kak long memang subscribe tips2 Irfan Khairi...beliau akan menghantar tips beliau secara percuma  terus ke email kita....seronok kan tiap2 hari kita boleh dapat tips yg sangat berguna dan bermotivasi....


Untuk ari ni tip yang dikongsi adalah berkaitan cita-cita...korang ada cita-cita tak...for sure..dr zaman sekolah lagi kita sentiasa ditanya apakah cita-cita kita...kak long pasti antara cita-cita yg glamour masa sekolah dulu...polis, cikgu, askar...ni masa zaman kak long la...bidak-budak zaman sekarang...bila ditanya tentang cita-cita...doktor, engineer, peguam....lebih class gitu....tapi dapat ke kita semua mengejar cita-cita kita atau ada yg terkandas di tengah jalan....


Dulu cita-cita kak long..nak jd someone yang takde lagi dlm family....kebanyakan ahli keluarga keluarga kak long (extended family la ye)....ramai yg jadi cikgu...doktor...akauntan...kak long rasa x best la pulak kalau…