Posts

ROTAVIRUS....Musuh Utama Kanak-kanak

Image
Sehari dua ni kita diberitakan tentang kematian 2 orang kanak-kanak di Perak yang disebabkan oleh jangkitan rotavirus...

Apa itu rotavirus? Dalam entry hari ni, kak long nak ajak kawan-kawan baik yang dah berkeluarga mahupun yang masih bujang mengenali dengan lebih dekat ROTAVIRUS..

SHAPE UP PROGRAMME ~ Set Yang HOT, HOTTER & HOTTEST

Image
Tajuk kat atas tentu membuatkan korang tertanya-tanya kan...Set apa yang HOT, HOTTER & HOTTEST tu ye...

Tak lain tak bukan...SET PENGURANGAN BERAT BADAN alias SLIMMING SET...

Wah..bila menulis mengenai SLIMMING SET ni tentu ramai yang tertanya-tanya..ada ke produk Shaklee yang membantu dalam pengawalan berat badan...Jawapannya..ADA!

Dalam Shaklee..Ia lebih dikenali dengan SHAPE-UP PROGRAMME..

Apa yang terkandung di dalam SHAPE-UP PROGRAMME...

i) Lecithin ~ Bertindak sebagai emulsifier..lemak dalam badan akan dicairkan dan membentuk 'bile' yang memudahkan proses pembuangan dilakukan



ii) Herblax ~ Bertindak sebagai agen detox di bahagian usus...Mengandungi daun senna yang digunakan sejak zaman dahulu sebagai julap semulajadi



iii) Cinch Shake Mix ~ Rumusan proprietary kami diperkaya dengan Leucine™ iaitu asid amino yang memberi signal kepada badan untuk memelihara otot semasa pengurangan berat badan. Dalam kata lain, leusina dalam Cinch™ Shake membantu anda menghilangkan lemak…

Tiada lagi SEMBELIT dengn OSTEMATRIX

Image
Kebanyakan antara kita sekarang ni selalu mengalami masalah sembeli (constipation)...Tapi ada juga yang tidak sedar yang mereka mengalami sembelit...

Macamana kita nak tahu samada kita ni sembelit atau tak? Antara tanda-tanda sembelit adalah:
i) Tidak membuang air besar beberapa hari (purata 2 kali seminggu)
ii) Najis besar dan kering
iii) Perut kembung, kejang atau sakit

Apa yang boleh diambil untuk kita mengatasi masalah sembelit ni? Secara semulajadi, kita perlu memastikan:
i) Pengambilan air yang mencukupi (Kajian terkini mengatakan purata air yang wajib diambil oleh seorang dewasa adalah 3.8 Liter)
ii) Pengambilan bahan-bahan berserat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan

Pengalaman kak long sendiri, untuk mengatasi masalah sembelit ni semasa dalam pantang..setiap hari kak long pastikan kak long mengambil buah betik sekurang-kurangnya 2 potong dan wajib ada sayur sawi dalam hidangan kak long...dan hasilnya, kak long sangat mudah membuang tanpa perlu takut-takut...(almaklum kan..…

Alternatif Kalsium

Image
Ramai yang bertanyakan dan meminta pendapat kak long berkaitan pengambilan kalsium...Kak long memang sangat sukakan susu dan minuman berasaskan susu...Dan kak long tiada masalah untuk mengambil 4 gelas sehari susu untuk menampung keperluan kalsium seharian..

Namun, kak long perhatikan dengan pengambilan konsisten 4 gelas susu sehari, kak long merasakan berat badan kak long turut bertambah kerana setiap gelas susu pasti mengandungi sedikit asid lemak... Cuba kita lihat di pasaran, ada ke susu tanpa lemak..yang ada susu rendah lemak kan...nak tak nak itu lah yang kita dok minum...

Tapi Alhamdulillah, sejak mengenali Shaklee...kak long tidak lagi risau dengan keperluan kalsium harian kak long walaupun tidak lagi mengambil 4 gelas susu sehari...Cukup dengan pengambilan OSTEMATRIX...

Tentu ramai yang nak tau apa itu OSTEMATRIX?

sumber: mamafaiz.com


Ostematrix-Membantu Mengurangkan Risiko Osteoporosis*** Kalsium dan Vitamin D yang mencukupi sepanjang hayat yang merupakan sebahagian daripada d…

Bahaya KURANG KALSIUM Bagi Ibu HAMIL & MENYUSUKAN Anak

Pagi ni kak long nak berkongsi dengan kalian BAHAYA JIKA SEORANG WANITA HAMIL & MENYUSUKAN ANAK KEKURANGAN KALSIUM

Kak long petik artikel ini dari kosmo...Moga ia mebawa manfaat buat kita semua..

MEMILIKI zuriat yang ramai selalunya mampu memberikan kebahagiaan dalam kehidupan berkeluarga.Namun, kehamilan yang kerap dan dalam jarak masa yang singkat turut mengundang risiko kepada ibu mengandung.

Seorang pakar perubatan rehabilitasi dari Fakulti Kedoktoran, Universiti Indonesia, Dr. Siti Annissa Nuhonni berkata, bayi di dalam kandungan memerlukan kalsium yang banyak untuk proses pembesarannya. 
Kalsium tersebut disumbangkan oleh ibu dan kuantitinya perlu dikongsi bersama. Ia secara tidak langsung menunjukkan bahawa ibu hamil memerlukan kuantiti kalsium yang tinggi berbanding biasa.
Selain itu, setelah proses melahirkan anak, kuantiti kalsium yang banyak masih diperlukan untuk disalurkan kepada bayi melalui susu ibu.

“Ini secara tidak langsung menyebabkan seorang ibu memerlukan jumlah ka…

Saya suka BASIC H...

Image
Basic H adalah rangkaian barangan Get Clean Shaklee...


Mesti ada yg tanya APA ITU BASIC H...kat bawah ni sedikit sebanyak info berkaitan Basic H yang kak long petik dari laman web Shaklee..
Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate
Tidak bertosik, Membersih secara Semulajadi Basic H²™ Organic Super Cleaning Concentrate yang dua kali ganda lebih pekat ini memberi kuasa pembersihan yang lebih selamat dan berkesan sesuai digunakan bagi menangani seribu macam jenis kotoran rumah yang boleh digunakan pada bila-bila masa. Sebagai contohnya, bagi membersihkan kesan susu tertumpah di baju, bangkai serangga yang terlekat pada tingkap dan sos yang tertumpah di lantai. Itu hanya tiga daripadanya, masih terdapat 997 cara penggunaan yang lain. Sesuai untuk membersihkan seribu macam jenis kotoran di rumah Kepekatan berganda di mana 16 auns boleh dicairkan dengan 48 gelen air mampu memberi kuasa pembersihan yang hebat dan berkesanPencuci serbaguna yang berkesan untuk menanggalkan kotoran dan minyak pad…

7 Kriteria memilih Protein Soya

Image
PANDUAN PENTING!! 7 CRITERIA MEMILIH PROTEIN SOYA ~~


# Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

# Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di…