Posts

KALSIUM & VITAMIN D MENGHALANG TULANG RAPUH

Image
Secara umunya, kita semua tau fungsi kalsium. Kalsium menyokong stuktur tulang dan gigi. Selain itu, ia juga penting dalam pengawalaturan pengecutan otot, pembekuan darah dan fungsi saraf. Dalam sistem pencernaan kita, proses peristalsis memerlukan kalsium bagi memastikan otot-otot usus mengecut dan mengembang dengan efisien.


Sumber utama kalsium datang daripada susu dan hasil tenusu. Namun masih terdapat juga pilihan makanan lain yang tinggi dalam Kalsium termasuklah ikan dengan tulang lembut seperti sardin dalam tin dan ikan bilis, kacang dan kekacang seperti dal kuning, brokoli, kangkung dan kai-lan serta produk yang diperkuat dengan Kalsium seperti dadih dan bijirin sarapan.

Bagaimana Kalsium dan Vitamin D Bertindak dalam menjaga Kesihatan Tulang?


Kalsium yang lengkap mengandungi  2 unsur ini iaitu MAGNESIUMVITAMIN D & FOSFORUS.
Vitamin D meningkatkan penyerapan Kalsium dan Fosforus serta membantu mengawalatur penyimpanan Kalsium dan Fosforus di dalam tulang.  Ini membantu m…

Ostematrix bantu kurangkan asid reflux ketika hamil

Semenjak usia kandungan kak long menjejak 20 minggu... Kehadiran asid hidroklorik di dalam sistem pencernaan sangat dirasai... Simptom seperti selalu sendawa, mudah terasa kenyang, rasa terbakar pada pangkal perut dengan rasa yang sungguh tak selesa adalah antara pengalaman yang tak pernah kak long rasai ketika hamil anak sulung dan kedua... Kesemua simptom di atas adalah antara tanda-tanda asid reflux berlaku.

Bagi ibu yang hamil, sindrom asid reflux mudah terjadi terutama ketika usia kandungan memasuki trimester kedua. Saiz janin yang semakin membesar dan menekan usus adalah salah satu faktor penyumbang.

Bilakah ia berlaku? Ia boleh berlaku pada bila- bila masa namun sering berlaku  selepas makan berat ataupun sebaik sahaja bangun dari tidur... Bagaimana nak mengatasi perkara ini? Ada ke ubat yang boleh diambil? Kebiasaannya, para doktor akan member ubat ( cecair atau kapsul) yang bertindak sebagai pengurang asid / " acid reducer". Ia biasanya diambil sebelum makan supaya …

Bila Ayah Sukakan Omega

Image
Sebelum balik ke batu pahat hari tu, kak long menerima panggilan dari ibu tersayang... Seperti biasa sembang-sembang kami berakhir selepas setengah jam..kalau tiap-tiap hari telefon pun paling sekejap tetap setengah jam

Kalau biasanya ibu akan mengakhiri panggilannya dengan memberi nasihat...tapi hari tu, pesanannya berbeza

"Long, nanti balik bawakan Omega, Alfalfa dan Ostematrix, papa awak makan omega hari-hari ni nampak kurang resdung dan lenguh-lenguh badan..." ~ Wah!!! Satu perkembangan baru... biasanya memang kak long akan berikan bekalan vitamin buat ibu dan ayah sebelum sempat vitamin tu habis...tapi dek kesibukan kak long agak culas pula kali ni...yang buat saya terkejut tu..biasanya Omega bukanlah favourite ayah..namun kali ni ayah pula mengingatkan ibu supaya saya membawa Omega...



Dan ketika kak long pulang, ayah terus memberitahu, " seja papa makan omega ni, rasa sesak kat dada, batuk dan selsema cepat je hilang... buncit kat perut ni pun macam turun je long.…

Kelebihan OMEGA GUARD SHAKLEE

Apa Manfaat Omega 3 Dalam Omega Guard Shaklee
1. Omega 3 mengimbangi perubahan dan kepekatan hormon PMS wanita 2. Melicinkan kulit dan kelihatan kemerah-merahan 3. Mencegah salur darah dari tersumbat 4. Omega 3 dapat mengelakkan strok 5. Mengekalkan tekanan normal darah 6. Membantu mengurangkan ketegangan urat leher 7. Mengurangkan sakit kepala 8. Merendahkan kolestrol 9. Omega 3 dapat mencegah pembekuan darah dalam badan 10. Kekalkan tahap kesihatan trigliserida dan kolestrol LDL 11. Mengawal masalah obesiti 12. Mengurangkan risiko penyakit jantung 13. Sangat bagus untuk ibu hamil - membantu tumbesaran dan perkembangan otak janin 14. Meningkatkan perkembangangan memori janin dan kanak-kanak 15. Meningkatkan sistem imun tubuh dan sangat bagus untuk kesihatan kanak-kanak 16. Membantu menyihatkan paru-paru 17. Omega 3 juga boleh memperbaiki masalah alahan kulit seperti eczema, psoriasis, dll 18. Mengurangkan demam, bronkitis, penyakit lelah, hepatitis, SLE (lupus erythematosus) 19. Ome…

PROMO FEBRUARI 2013 ~ OMEGA GUARD SHAKLEE

Image
Sempena promo Februari 2013 yang sedang berlangsung ni iaitu OMEGA GUARD, kak long nak bercerita sikit tentang OMEGA ni.. Macaman nak jatuh cinta kalau kita tak kenal kan... Jadi hari ni sesi perkanalan awal u olls dengan EnOmega Guard ni ye.


Apa itu Omega Guard Shaklee?
Shaklee OmegaGuard merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Satu hidangan OmegaGuard menyediakan 1000mg asid lemak omega 3 termasuk DHA dan EPA
Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.
Mengapa Omega Guard Shaklee?
Omega Guard Shaklee melindungi jantung anda kerana ia membekalkanasid lemak omega 3 berpotensi ultratulen dengan spektrum penuh bergred farmaseutikal.
Omega Guard Shaklee mampu mengurangkan risiko penyakit jantung.  Satu penyelidikan yang menyokong fakta tersebut tetap…

Performance Maximum (PM) untuk GOUT?

Image
First sekali kak long nak perkenalkan produk untuk mereka yang sememangnya ahli sukan mahupun mereka yang aktif dalam sukan..
Kalau dulu ia dikenali dengan nama Performance Drink, kini dengan formula yang diperhebatkan, ia dikenali dengan nama PERFORMANCE MAXIMUM
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Keterangan mengenai produk adalah seperti yang kak long letakkan di bawah ye...

Sebenarnya Performance Maximum ni lebih baik dari minuman isotonik yang biasa kita boleh dapati di kedai... KENAPA???
~ Kurang gula (less sugar) ~ Bersifat Isotonik mempunyai kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita, jadi ia mudah diserap untuk menaikkan kadar gula dalam darah pada peringkat yang sepatutnya..dengan segera dan kita akan kurang penat. ~ Mengandungi sedikit natrium bagi mempercepatkan penyerapan cecair dalam tubuh kita..jadi kita akan kurang haus.
Ahli Sukan je ke yang boleh ambil Performance Maximum ni? TIDAk sebenarnya malah ia turut digalakkan untuk golongan seperti di baw…

WAHM ~ IMPIAN 2013 ~

Image
WAHM - work at home mom atau dalam bahasa melayu Ibu yang Bekerja Dari Rumah
Dulu-dulu masa mula berkerjaya, tak terfikir langsung nak berhenti kerja. Selalu berdoa agar kak long dikurniakan seorang suami yang sangat sporting untuk membenarkan kak long terus bekerja. Target masa tu tentulah nak income yang besar dan pangkat yang tinggi...
Tapi bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun... well, sememangnya hati manusia ini milik Allah kan... dan Dia sebenarnya yang sering menggerakkan hati kita seiring dengan apa matlamat kita pada masa hadapan. 
Sejak dua menjak ni (beberapa bulan kebelakangan ni terutamanya) kak long mula terbayang ke'indah'an duduk di rumah, membesarkan anak-anak dengan tangan sendiri, memasak untuk mereka tetapi pada masa yang sama turut mendapat income yang berbaloi-baloi dari rumah. Sebelum ni bukan tak pernah berangan macam ni tapi impian tu semakin kuat apatah lagi bila kak long disahkan hamil anak ketiga. Maka semangat untuk jadi seorang WAHM turut …