Posts

Baju lama & Basic H

Image
Salam sayang buat pembaca setia kak long...

Sebenarnya ada beberapa draft entry yang telah siap kak long tuliskan...Ia berkaitan dengan apa yang berlaku dalam kehidupan kami sekeluarga sejak Mei 2015...

Tapi tu lah masalahnya...bila dah siap...hati pula berat nak publish...masih tak sampai rasanya di hati ni nak ceritakan....tunggu lah ye...jika hati dah ringan nanti kak long publishkan..

Minggu ni minggu yang agak santai buat kak long...ye lah sebelum ni jadual agak ketat dengan audit luaran dan dalaman (sejak beberapa bulan lepas)...jadi minggu ni memang dinanti-nanti...apatah lagi minggu ni ada school break dan Khamis akan datang ni adalah Hari Raya Haji maka memang terasa sungguh santainya tu...

Beberapa hari lepas kak long dah mula packing baju anak-anak nak balik beraya nanti kan...(excited sungguh ni..). Sambil packing tu, packing sekali baju lama-lama yang nak dibawa balik untuk program FREE MARKET. Program ni bertujuan untuk memberikan pakaian atau barangan terpakai yang masi…

LANGKAH KESELAMATAN UNTUK MENGURANGKAN RISIKO PANAHAN KILAT

Image
Assalamualaikum semua

Hari ni kak long nak share sesuatu yang kak long dapat dari FB.

Moga ia bermanfaat buat kita semua

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Tahukah anda bahawa negara kita Malaysia adalah negara ketiga paling banyak menerima panahan kilat di dunia, selepas Rwanda dan Congo.

Namun negara kita tiada program kesedaran mengenai langkah yang perlu diambil ketika mula kedengaran guruh, nampak awan hitam, hujan renyai atau lebat dan sebagainya untuk berlindung dari kemungkinan panahan kilat menyambar pada bila-bila masa.

Bak kata seorang jurutera perunding dan pakar kilat Encik Hartono Zainal Abidin dalam artikel akhbar The Star, “We shouldn’t wait until lightning strikes a VIP before we take strong action.”

Berikut adalah panduan untuk mengurangkan risiko panahan kilat;-

LANGKAH 1 (Fahami aktiviti kilat)
1). Kilat berlaku sebelum, semasa dan selepas hujan.

2). Ambil langkah keselamatan apabila kilat berlaku iaitu dengan mengetahui jarak kilat. Bagi mengira …

Aneurysm - Bengkak Salur Darah

Image
Salam sayang 

Beberapa ketika dahulu, heboh seketika di media sosial dan blog mengenai kematian seorang pelajar KKSB yang dikatakan mengambil beberapa suplemen serentak. Malangnya salah satu suplemen yang diambil adalah Shaklee

Namun Alhamdulillah, kebenaran terbongkar... Suplemen bukanlah penyebabnya... Penyebab utama kematian beliau adalah kerana ANEURYSM. (Al-Fatihah buat Allahyarhamah... Moga diletakkan di kalangan mereka yang beriman)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jadi hari ni kak long nak kongsikan dengan korang berkaitan ANEURYSM ni...

ANEURYSM adalah satu keadaan di mana terdapat pebezaan pada salur darah sama ada ia mengalami pembengkakan atau menggelembung. Lazimnya ia terjadi sejak dari lahir lagi.  Aneurysm boleh terjadi pada satu salur dara (single aneurysm) atau banyak salur darah (multiple aneurysm).
Aneurysm boleh terjadi pada mana-mana bahagian badan namun lazimnya di kepala dan dada. Ia boleh terjadi pada sesiapa sahaja.
Pembengkakan s…

ALFALFA SHAKLEE

Image
Salam sayang 

Sekarang ni dah macam-macam benda nak diviralkan. Banyak-banyak suplemen.. Kak long rasa SHAKLEE antara produk yang HOT dan selalu jadi mangsa VIRAL
Takpe...macam yang selalu orang kata.. Produk yang bagus dan berkesan memang selalu jadi mangsa... Yang penting Pengedar Shaklee harus menambah lagi ilmu mereka supaya dapat memberi konsultasi kepada pelanggan dengan lebih baik
Mengenai kes yang viral baru-baru ni berkaitan ALFALFA... Pihak Pengurusan Shaklee telahpun mengeluarkan satu MEMO berkaitannya...
Ini part yang paling kak long suka..sebab Shaklee merupakan syarikat yang mementingkan KESELAMATAN PRODUK serta KEBERKESANAN PRODUK. 
Pelaburan jutaan ringgit diberikan khusus untuk bahagian R&D Shaklee bagi memastikan produk yang dihasilkan SENTIASA SELAMAT dan SENTIASA BERKESAN. 
Jadi jika ada di antara korang yang mengalami simptom yang pelik-pelik lepas mengambil produk Shaklee... hubungi je nombor di atas... Tak perlu nak viralkan lagi ye...
Nur Adha @ Kak Long 
Pe…