Posts

Cari Vitamin Untuk Anak?

Image
Salam sayang 

Dah masuk bulan Mac ni... Sekejap je rasa kan. Tak lama lagi bulan Ramadhan bakal menjelma... Korang dah siap ganti ke? Jangan ganti lewat-lewat ye

Bulan lepas, boleh dikatakan bulan sakit untuk kami sekeluarga. Bermula dari anak-anak bawak ke ibu dan ayah dan kemudian pusing ke anak-anak semula dan hujung-hujungnya baby yang kecil pula demam, batuk dan selsema.

Mungkin kerana perubahan cuaca dan suasana tempat tinggal kot. Kak long baru je berpindah dari Sitiawan ke Manjung masuk bulan kedua. Walaupun jarak tak jauh namun banyak beza dari segi cuaca. Sitiawan lebih panas dan kering berbanding Manjung yang lebih banyak hujan. Jadi mungkin sistem badan sedang beradaptasi :)

Anak-anak dari yang sulung (10 tahun) hingga yang nombor 3 (4 tahun) memang kak long pastikan mereka mengambil vitamin yang sepatutnya. Tapi kena tengok kesesuaian ye. Shaklee sememangnya menyediakan formulasi khusus untuk kanak-kanak mengikut umur mereka.

Gambarajah di bawah adalah set lengkap vitami…

Cara Naikkan Berat Si Kecil

Image
Bila dah bergelar ibu, antara perkara utama yang paling kita risaukan adalah berat baby kita kan. Biasanya untuk 6 bulan pertama, berat baby tiada masalah untuk naik namun bila baby dah mula aktif, masa tu lah antara masa yang sangat mencabar kan



Ada yang kata, tak perlu risau sebab baby dah boleh mula makan masa tu. Tapi kadang-kadang tu mungkin jumlah makanan yang diambil tak setanding dengan tenaga yang digunakan... Ye lah, 6 bulan kedua ni biasanya baby dah mula meniarap, angkat badan, merangkak malah berjalan.. Tentu perlukan lebih tenaga.

Vitamin untuk Anak yang Tonsil

Image
Salam sayang 

Beberapa hari ni kerap kak long dapat kiriman sms dan whatsapp dari ibu-ibu yang mempunyai anak yang mengidap penyakit tonsilitis. Ada yang baru pertama kali kena dan ada yang berulang-ulang.

Merancang Percutian Mesra Poket

Salam sayang 

Kawan-kawan kat luar tengah buat apa tu? Yang bekerja sila teruskan kerja ye..yang sedang bersantai-santai tu nikmatilah masa yang ada dengan penuh ceria

Bila cakap bercuti ni kan... Ramai yang nampak kena guna duit banyak, kena amik masa cuti sekolah, kena pergi jauh-jauh kan...Rasa kadang-kadang tu macam membazir pulak bila kita fikir nak pergi bercuti ni

Tapi sebenarnya kan, bercuti ni tak perlu belanja yang besar (tapi ni bergantung pada individu). Pada kak long, jika nak mendekatkan anak-anak dengan alam, nak mengeratkan silaturrahim dengan ahli keluarga..boleh je pilih tempat atau lokasi yang murah dan yang paling penting mesra poket anda sekeluarga.

Korang boleh sediakan tabung khas jugak untuk percutian ni. Sama ada korang masukkan setiap bulan amaun tertentu atau masukkan duit hijau atau oren ke dalam tabung percutian tu. Bila dah tiba masa, bolehlah pecahkan tabung tu :)

Biasanya bila nak bercuti, kita kena survey dulu kos yang diperlukan. Dan biasanya kalau c…

Di Sebalik Sunk Into The Womb

Image
Salam sayang 

Malam tadi kak long berkesempatan nak melihat sebuah cerita yang popular di Jepun yang berdasarkan kisah benar. Cerita tu bertajuk "Sunk into the Womb".

Pil Cuci Usus aka Julap Shaklee

Image
Salam sayang 

Sebelum ni kak long kongsikan bagaimana cara nak mengatasi masalah SEMBELIT kan... Hari ni kak long nak kongsi pula produk yang membantu mereka yang sukar nak membuang air besar...tapi bukan sembelit.. Ni jenis yang membuang sekali seminggu atau sangat sukar nak membuang.

Sangat digalakkan jika kita dapat membuang isi perut kita setiap hari sebenarnya. Mereka yang tidak melalui proses ini mungkin disebabkan oleh diet harian mereka tidak seimbang atau keadaan usus mereka tidak sihat.

Jangan risau, kami di Shaklee ada penyelesaiannya





Apa kandungan dalam Herb Lax Shaklee? Terdapat 9 jenis HERBA dalam HERB-Lax
Bukhorn Bark Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan kelembapan pada usus.
Licorise root Membantu proses detoksifikasi
Fennels Seeds Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alkohol,membantu pencernaan dan berkesan untuk masalah sembelit dan kembung perut atau usus.
Anise Seeds Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk memb…

Sembeli Semasa Pantang - Mohon Dijauhkan

Image
Salam sayang 

Antara pengalaman yang paling tak dapat kak long lupakan dan memang minta dijauhkan adalah SEMBELIT KETIKA PANTANG. Kak long yakin ramai je ibu-ibu berpantang kat luar sana sangat fobia bila berhadapan dengan masalah ini.