Posts

Berpuasa tanpa Gastrik

Image
Salam sayang

Kak long dulu memang rajin bebeno kena gastrik.  Tak boleh lambat makan,  tak boleh makan pedas. Banyak kena pantang.

Salah satu cara kak long dulu adalah dengan mengambil susu setiap hari. Sekurangnya berkurang lah juga simptom gastrik tu.

Tapi sejak kenal Shaklee,  dan mengamalkan SET GASTRIK, alhamdulillah gastrik makin malu nak menyinggah.  Salah satu item dalam #setgastrikshaklee adalah ESP.  Waktu puasa ni hari-hari kak long pasti membancuh 1 cawan ESP.  Bukan sahaja untuk mengelakkan gastrik malah sumber tenaga untuk kak long.  Takde lah melepek bila dah petang 😀



Yang menariknya dalam Set Ramadhan Shaklee ni,  lecithin turut disertakan.  Kenapa?  Lazimnya mereka yang berpuasa kurang mengambil air  yang mencukupi.  Itu menjadi salah satu punca sembelit.  Lecithin membantu mengurangi simptom sembelit kerana ia membantu melembutkan najis. Sebab itulah kenapa lecithin disertakan di dalam Set Ramadhan ini.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lu…

PERCUTIAN KELUARGA - PERLU KE?

Image
Salam sayang 


Kak long memulakan tradisi bercuti bersama keluarga ini sejak tahun 2015. Sebelum itu, bila bercuti sekadar pulang ke kampung kak long di Batu Pahat, Johor atau Seremban, Negeri Sembilan atau pulang ke kampung suami di Mersing, Johor.
Destinasi pertama kami adalah PULAU LANGKAWI. Kedua-dua kami suami isteri pernah ke Langkawi namun ketika zaman belajar. Maklum bila pergi zaman belajar, jadual tentu berbeza dan perbelanjaan pun berbeza kan.
Tahun berikutnya, kami ke TERENGGANU pula. Niat asal adalah ingin menghadiri majlis perkahwinan sepupu di Kemaman. Namun disebabkan adik bongsu kak long menetap di Dungun, kami pun memanjangkan cuti dan berjalan-jalan ke sekitar Kuala Terengganu. Menarik namun perlu lebih masa untuk cover lebih banyak tempat lagi yang tidak sempat kami jelajahi.
Dan kali ini, tahun 2017 ini kami ingin ke Langkawi sekali lagi. Ini kerana semasa percutian semasa 2015, kami tidak dapat menaiki kereta kabel kerana masalah penyelenggaraan. Jadi besar harap…

WHY I SHAKLEE?

Image
🎼 Sekali...aku jatuh cinta..Cintaku tak pernah berubah...🎼
Amboi bermadah menyanyi bagai kak long hari ini. Sesaje nak menghiburkan hati sendiri, tidak salah kan. Sebenarnya kak long nak beritahu yang kak long memang dah jatuh cinta sangat-sangat dengan Shaklee ni hah...
Jika ditanya kenapa, pelbagai sebab boleh kak long berikan. Namun yang paling menarik akan kak long kongsikan di bawah ya 😍
🍀 SHAKLEE berunsurkan bahan SEMULAJADI. Kesemua vitamin mahupun produk kecantikan kulit ataupun produk kebersihan rumah, adalah berunsurkan bahan semulajadi. Bahan semulajadi tersebut diuji ketulenan bagi memastikan ia SELAMAT dan BERKESAN. Jadi hasilnya produk SHAKLEE  tentu SELAMAT dan BERKESAN
🍀 SHAKLEE BERBALOI dan MUDAH didapati. Shaklee boleh didapati di mana-mana. Ramai sahaja pengedar Shaklee yang boleh dipilih. Selain itu, harganya berbaloi dan berpadanan dengan kualiti produk yang ada. Berbanding dengan jenama lain, harga Shaklee lebih murah dan pengguna dapat berjimat
🍀 BISNES S…

VITALEA SHAKLEE UNTUK PESAKIT DIABETES?

Image
Salam sayang

Kalau semalam kak long berkongsi secara umum berkenaan VITA-LEA, hari ini kak long ingin berkongsi ilmu baru pula. Hendak tahu? Jom baca sehingga habis.
Antara vitamin yang kak long sangat sarankan untuk mereka yang menghidap kencing manis atau DIABETES adalah VITA-LEA. Kenapa?

Untuk bercerita lebih lanjut, jom kita rujuk gambarajah di atas. Gambarajah di atas adalah fakta suplemen yang terkandung di dalam VITA-LEA.  Kita lihat di bahagian kanan ye, untuk bahagian mineral.
Ada 2 unsur mineral yang sangat penting untuk pesakit DIABETES.  2 unsur tersebut adalah KROMIUM dan VANADIUM. Kenapa unsur ini penting?

KROMIUM

Penghidap DIABETES lazimnya disebabkan oleh kurangnya sensitiviti pankreas dalam penghasilan insulin. Insulin ini diperlukan dalam menukarkan glukosa dalam makanan kepada tenaga. Jika sensitiviti insulin terganggu maka ia menyebabkan lebih banyak glukosa terkumpul di dalam darah.
Kromium menjaga keseimbangan kadar gula darah dan meningkatkan efisiensi insulin. Ia …

KENAPA VITALEA SHAKLEE?

Image
Salam sayang 

Hari ini kak long nak berkongsi dengan korang mengenai MULTIVITAMIN PERTAMA iaitu VITA-LEA.

VITALEA adalah produk pertama yang dicipta oleh Dr Forrest C Shaklee pada tahun 1915. Ia terhasil daripada usaha Dr Shaklee mengekstrak nutrien dari makanan dan memperkenalkan "vitalized minerals" kepada masyarakat. Ia berbentuk cecair.

Menariknya VITA-LEA Shaklee adalah multivitamin yang diperkuatkan dengan formula zat besi. VITA-LEA mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

VITA-LEA adalah komposit tablet yang merangkumi 34 sumber makanan.

24 jenis ujian dilakukan untuk memastikan ketulenan bahan mentah yang digunakan.

Hanya 56% sahaja haba digunakan semasa penghasilan tablet ini bagi memastikan enzim masih aktif di dalamnya

Menggunakan teknologi penyalutan terkini bagi memanjangkan tempih jangka hayat tablet

Mempunyai sistem mikro-coating yang berpaten untuk meningkatkan penyerapan asid folik

BERKUALITI TINGGI  -  sebanyak 340 uj…

GEMA GEGARVAGANZA

Image
Malam ini kak long ambil mood untuk menceriakan korang-korang pembaca setia RahsiaSihat.com ni dengan rancangan kegemaran kak long.

Kak long jarang menonton televisyen apatah lagi drama-drama. Namun satu program ini memang kak long tunggu-tunggu sejak trailer keluar di televisyen lagi. Inilah dia programnya... GEMA GEGAR VAGANZA. Kenapa kak long tunggu? Sebabnya kebanyakan kumpulan nasyid kegemaran kak long menyertai program ni.

Memang seronok apabila dapat mengimbau kenangan lagu-lagu nasyid masa zaman persekolahan dulu-dulu. Rasa macam masih muda remaja pula rasanya (sila jangan muntah ye).

Program ini berbeza dengan Gegar Vaganza kerana lagu-lagu yang dipertandingkan kebanyakannya adalah lagu berundur dakwah walaupun berbeza genre. Yang mana tidak pernah menonton atau tidak punya Astro, boleh sahaja menonton di youtube. Kumpulan kegemaran kak long tentulah Hijjaz dan Mirwana. Cara mereka membawa lagu yang diberikan oleh pihak produksi memang berbeza dan mereka memang membawa denga…

PERFORMANCE DRINK - MINUMAN ISOTONIK YANG BERKHASIAT

Image
Salam sayang 

Beberapa hari kebelakangan ini, cuaca panas makin menjadi-jadi. Walaupun ada juga sekali sekala hujan turun namun kepanasan bahang cuaca masih terasa.

Anak-anak pun dah mula nampak keletihan setiap kali pulang dari sekolah. Justeru, kak long sentiasa memastikan bancuhan air PERFORMANCE DRINK sentiasa ada buat mereka. PERFORMANCE DRINK? Air apa tu?


Selalu kan kita dengar yang salah satu petua untuk terus cergas adalah dengan mengambil minuman isotonik. Namun kebanyakan minuman isotonik mempunyai kandungan GULA yang TINGGI serta berGAS. Jadi adakah ada sebarang alternatif untuk minuman isotonik. Jawapan kak long.. PASTI ADA. Mengapa anda perlu berkata YA kepada Performance Drink Shaklee?
Bebas gas atau tidak berkarbonat.Kurang kandungan gula (less sugar).Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempuny…