, ,

BALM SKEENZ - PENAWAR PENYAKIT KULIT



Wowwieee NEW BALM in the house. Si biru muda yang menarik perhatian para agen dan ds sejak beberapa minggu yang lalu. Kali ni si biru muda buat penampilan khas pulak. 

Khusus buat anak-anak kecil yang comel tapi ada masalah penyakit kulit. Kasihan kan. Bila nampak si comel tergaru-garu. Kekadang sampai melecet. Lagi teruk sampai berdarah. Sebab tu kali ni cik SKEENZ membuat penampilan hebat. Masa promosi haritu pun dah terjual lebih 1000 bekas tau cik SKEENZ ni.


Balm Skeenz dihasilkan dari minyak tumbuhan yang khusus untuk menyembuhkan penyakit kulit, Ia juga membantu memperbaiki keadaan kulit. Antara minyak tumbuhan yang digunakan adalah seperti minyak Argan, minyak biji anggur , minyak rosemary. Balm Skeenz diformulasi dengan bahan yang mesra bayi. Mempunyai bahan seperti shear butter dan vitamin E yang kaya dengan tokoferol membantu menyelesaikan masalah kelembapan kulit.

Balm Skeenz turut disahkan penggunaannya oleh pihak Kementerian Kesihatan Malaysia dan boleh digunakan oleh bayi seawal usia sehari. Bayi yang pramatang tidak digalakkan sehingga usia mereka mencecah 6 bulan.


Balm Skeenz sangat menjimatkan. Hanya sapuan nipis pada kawasan yang terlibat dengan penyakit kulit sudah cukup. Tak perlu sapuan tebal. 1 balm mampu bertahan sehingga 3 bulan dengan penggunaan kerap.

Balm Skeenz dihasilkan di kilang yang bertaraf GMP. Kilang ini mengamalkan tahap kebersihan diri yang bagus serta mempunyai fasiliti hygiene dan keselamatan yang optimum. Maka balm yang dihasilkan juga adalah berkualiti.



Alhamdulillah luka dah kering. Seminggu raya haritu mula guna krim Skeenz yang kak Eda bagi tu. Sampai 2 bulan, krim dah habis, Alhamdulillah parut dah semakin pudar. Parut dah nak ikut ton warna kulit.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.


Share:
Read More
, ,

9 TIPS POTTY TRAINING WAKTU MALAM

Hai korang.

Harini kaklong nak kongsikan 9 tips POTTY TRAINING WAKTU MALAM. Kaklong perolehi TIPS ini dari buku 3 Kertas, 3 Krayon, 3 Pensel Warna karya Adlil Rajiah dan Najmi Haniffah


TIPS 1

Perhatikan rutin anak tidur waktu malam

Pemerhatian perlu dilakukan dengan melihat kekerapan anak kencing di diapers, waktu yang dia kerap kencing, apa faktor yang mendorong dia kencing di diapers.

Contohnya, mungkin jika minum susu 2 botol, anak akan kencing tengah malam. Atau jika pakai baju lengan panjang dan tak menyusu malam dia tak kencing. Atau buka kipas tak kencing tapi buka aircond akan kencing.

Ni semua kena diperhatikan sekurangnya 2 minggu. Nak kenalpasti ni mak ayah kenalah bangun dan periksa anak tu.

TIPS 2 

Persediaan alas tilam kalis air.

Terlajak kencing di atas tilam memang lumrah. Jadi sebelum mak ayah naik menyinga nak menyental tilam, apa kata sediakan dulu alas/ lapik tilam yang kalis air. 

Lebih mudah dibersihkan bukan?


TIPS 3

Galakkan anak membuang sebelum tidur.

Ni perkara utama yang biasanya mak ayah terlupa. Mula-mula mungkin agak sukar. Tapi lama kelamaan lebih mudah.

Sebenarnya ada kajian yang mengatakan anak lebih lena tidur jika pundi kencing mereka kosong.


TIPS 4

Kejut anak bangun pada waktu tertentu yang dia kerap kencing.

Hah yang ni kekadang mak ayah pun terlajak juga kan. Macam tips yang pertama tadi, lepas kita buat pemerhatian pada waktu bila anak kencing, jadi kali ni kita kejutkan mereka pula untuk ke tandas.

Jika perlu, boleh setkan alarm. Nanti dah biasa, anak tu sendiri akan bangun dan ke tandas.

TIPS 5

Jika anak masih menyusu botol, berikan mereka 2 jam sebelum tidur.

Eh kenapa pulak kena 2 jam. Diorang ni biasanya sebelum tidur tu nak nyonyot botol tu dulu. Ni sebabnya. Bila anak diberi minum susu dalam botol 2 jam sebelum tidur, mereka akan dilatih untuk kencing dulu.

Secara tak langsung, pundi kencing mereka dah kosong dan risiko untuk terkencing malam akan berkurang.


TIPS 6

Kurangkan kafein dalam diet anak.

Eh anak minum kopi ke sebelum tidur. Dah tentulah tidak. Tapi biasanya anak-anak ni akan minum air koko, coklat semua tu. Air koko dan coklat ni ada kandungan kafein sebenarnya.

Kafein bersifat diuretik. Ini akan menyebabkan badan kita mengeluarkan air lebih banyak. Jika si manja kita diberikan minuman berkafein sebelum tidur, boleh bayang tak apa yang bakal terjadi?

Lebih kerap kencing malam dan dalam kuantiti yang lebih banyak.


TIPS 7

Beli seluar dalam dan cadar kegemaran anak

Hah yang ni ada tricky sikit. Anak kecil bila suka sesuatu barang tu, diorang akan sangat sayang.

Kat sini ibu ayah kena main psikologi dengan berbual dengan anak. Bagitau mereka seluar dalam atau cadar kegemaran mereka ni kena sentiasa bersih. Tak boleh kotor kena kencing.

Kalau kena kotor atau terkencing, seluar atau cadar tu tak dapat dipakai lagi. Kena cuci dan keringkan. Lama kan nak tunggu. Jadi, diorang kena pastikan yang diorang takkan kencing dalam seluar atau atas cadar tu lagi


TIPS 8

Carta sticker dan ganjaran positif

Untuk yang ni kita boleh gunakan kalendar. Belikan sticker yang mereka suka dan bila hari mereka tak kencing malam, diorang boleh letak sticker tersebut pada kalendar.

Mungkin jika dalam masa seminggu hingga sebulan tu dia berjaya tak kencing malam, ibu ayah bolehlah fikirkan hadiah istimewa. Sekurangnya dia tahu usaha dia ni dihargai ibu dan ayah.

TIPS 9

Sabar dan konsisten.

Tips ni terpakai untuk ibu dan ayah. Biasanya untuk permulaan tu terkucil tu memang la jadi kan.

Ibu ayah kenalah banyakkkk sabar dan teruskan. Jangan dimarahi anak tu. Cuma mungkin boleh dikenakan denda ke macam tak boleh letak sticker, hanya main di dalam rumah untuk hari tersebut.

Dan esoknya teruskan misi seperti biasa.

Semoga tips di atas membantu ibu ayah kat luar sana untuk potty train anak mereka.





Share:
Read More

Pencuri Masa

Pencuri hati oppps pencuri masa
Seperti selalu, setiap pagi, kitorang dalam grup besar SHC akan terima amanat dari Master.
Tajuk ni tajuk pagi tadi. Pencuri Masa.

Image result for pencuri masa

Selalu tak kita beralasan yang kita TAK CUKUP MASA? Rasanya korang tau tak siapa yang CURI MASA korang tu?
Orang yang bisnes online ni, pencuri dia bukan orang lain tapi diri dia sendiri. Eh eh eh senangnya cakap.

Okay,meh kaklong sebutkan 3 perkara yang memang korang biasa je buat setiap hari. Tak sedar yang sebenarnya ia dah pun mengganggu produktiviti korang.

Image result for grup fb
a) Sejenis yang suka lepak kat grup-grup fb. Rasa tak best kalau tak lepak kat grup tu. Grup tu bagus dah. Tapi yang menjadi punca bila kita tak letakkan had masa selama mana nak duduk kat grup tu. Tu yang sedar tak sedar dok balas2 komen kat grup sampai berejam

Image result for berita viral
b) Sejenis yang suka baca berita viral sekali dengan komen. Wei, baca berita tu bagus dah. Tapi bab2 komen tu rasanya boleh je skip baca. Kekadang disebabkan komen2 tu jugalah dalam tak sedar kita terjebak dengan alfitnatun.
Lagi satu, kekadang berita kat medsos ni tajuk je gempak tapi isinya alahai. Lebih baiklah korang baca buku yang lebih membantu tingkatkan tahap pemikiran kita.

Image result for fb

c) Sejenis yang suka skrol fesbuk. Bagus sebab rajin komen dan like. Naikkan engagement katanya. Tapi post sendiri tak buat. Acaner tu. Adalah lebih baik kalau korang buat post korang siap2, pastu tetapkan masa gak berapa lama nak kita skrol.
Lebih banyak masa kita skrol fb tu, banyak la juga masa terbuang kan. Lebih baik korang buat ayat cair meleleh korang untuk pikat hati customer.

Jadi rasanya korang nak buat lagi tak mende ni? Jangan kata kaklong tak habaq naaaa


Kaklong
Cuba jadikan fesbuk tempat menyebarkan yang baik-baik sahaja
Share:
Read More

SOHO Kak Long - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 


Hari ni kaklong nak share pasal SOHO

Soho ni apa?

SoHo ni singkatan dari Small Office Home Office.  SOHO ni mula glemer sejak ada WAHM dan WAHD. Apa pulak tu ye. Bahasa Melayunya Ibu-yang-bekerja-dari-rumah atau Ayah-bekerja-dari-rumah.

Saje la nak share dengan korang semua SOHO kaklong kan.

SOHO yang simple tapi perlu ada beberapa peralatan macam computer atau laptop dan papan tulis/ notice board. Kalau ada meja khas lagi cun tapi kalau takde pun, bukanlah masalah besar. Macam kaklong, meja computer ni memang sejak dari awal bekerja lagi maka kuteruskan je lah guna selagi ia boleh digunakan

Kemudian, perlu ada ruangan khas lah kan.  Sebabnya kat situlah kita nak duduk membuat kerja dan focus pada kerja yang kita tengah buat tu. Tapi tak bermakna ruangan tu statik. Ada orang minggu ni sohonya di ruang tamu, minggu depan di bilik tidur, minggu lagi satu di dapur. Terserah pada keselesaan individu. 

Tapi kaklong personally suka bilik khas sebab senang nak buat filing, nak buat rujukan. Lepas tu mudah kan kaklong juga untuk mencari alat tulis (bab ni kalau mobile memang mudah cicir la kan).

Kat SOHO ni jugak, kaklong letak target kaklong dalam setahun, letak target bulanan. Tempat kaklong review pencapaian kaklong pada setiap bulan. Kat sini jugaklah rekod berkaitan bisnes kaklong simpan. Ada rak khas untuk fail dan juga buku.

Sebenarnya sejak masuk ke rumah baru, memang dah bagitau en suami yang kaklong nak 1 bilik khas. Bukan setakat SOHO tapi juga bilik aktiviti anak-anak. SOHO kaklong tak selalu kemas tau sebab faham-faham je lah kalau dah sebilik beraktiviti dengan anak-anak kan. Tapi di sinilah kebanyakan masa kaklong luangkan bersama mereka.

Berminat menjadi ahli Shaklee atau mencuba produk?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com


Share:
Read More