,

SEJARAH BALM TASNEEM NATUREL

Hai semua


Buat pembaca baru, kak long ucapkan selamat datang ke blog kak long yang berkisar mengenai kesihatan anak-anak serta serba sedikit ilmu parenting. Dan yang paling utama tentulah kisah BALM TASNEEM NATUREL ni kan.

Okay hari ni kaklong nak cerita sikit sejarah BALM TASNEEM NATUREL.



Balm Tasneem Naturel baru mula beroperasi pada bulan November 2016. Jadi 2019 adalah tahun ketiga Tasneem Naturel beroperasi dengan sistem yang bagus dan lebih sistematik. Jualan setakat ini sudah mencecah melebihi 200k unit balm. Alhamdulillah. 

Maksudnya apa? Maksudnya WUJUD PERMINTAAN YANG TINGGI. 

Ikut sejarah, balm ini asalnya "homemade". Dibuat dan 'dimasak' sendiri oleh Founder TASNEEM NATUREL (TN) dirumah beliau sendiri. Sekarang, demi memenuhi permintaan pasaran yang makin tinggi, ianya sudah dikilangkan oleh kilang bertaraf GMP dan lebih TERJAMIN DARI SUDUT KEBERSIHAN. 

Sejarahnya lagi, balm ini dibuat atas permintaan seorang ibu yang meminta cadangan bagaimana nak atasi masalah anak suka mengamuk. 


Kalian pun mesti ada masalah anak yang sama kan?
Kita faham, anak mengamuk/tantrum ada banyak faktor, antaranya;

• Tak cukup tidur
• Perut tak selesa
• Hidung tersumbat
• Panas
• Penat
• Letih bermain
dan lain-lain.

Jadi, Tasneem Naturel bantu sediakan solusi dengan menggunakan essential oils sebagai bahan utama dalam pembuatan balm ini. Basically, penggunaan essential oils inshaAllah dapat bantu menstabilkan hormon anak yang meragam. 

Tasneem Naturel mengambil inisiatif untuk mengeluarkan solusi ini dalam bentuk 'balm' supaya para ibu mudah sapukan pada anak, mudah dibawa dan juga harga mampu milik.Sebabnya jika guna EO yang asal, kita kena dilute sendiri/DIY sendiri 2-3 jenis EO, baru ia dapat berfungsi dengan baik apabila dititiskan ke dalam diffuser. Itu baru kalau guna diffuser. Bukan balm ya.



Tapi di Tasneem Naturel, kita dah campurkan 6-7 jenis EO dalam satu-satu jenis balm. Banyak kan? Jadi ibu-ibu tak perlu susah-susah buka "lab" sendiri di rumah. Hehee. Plus, ianya lebih menjimatkan. Bayangkan kalau ibu-ibu buat sendiri balm dari EO, berapa kos agaknya nak kena keluarkan untuk beli 6-7 jenis EO?

Haa ini pengguna EO lebih tahu kan?Inilah permulaannya. Selepas itu baru dikeluarkan 3 lagi jenis balm yang berbeza fungsinya tetapi ia adalah masalah tipikal anak-anak kecil. 

Maksudnya balm ini bukan lagi satu kehendak, tetapi ia sudah menjadi KEPERLUAN ibu-ibu diluar sana.

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.


Share:
Read More
, , , ,

INTERMITTENT FASTING (IF) DIET - KAEDAH DIET YANG SEMAKIN TRENDING

Dah macam-macam kaedah diet yang kaklong belajar. Yang terkini rupanya tentang diet dengan berpuasa atau dikenali juga sebagai Intermittent Fasting Diet (IF Diet).



Ada yang kata IF Diet ni sebagai sunnah sebab kita berpuasa. Puasa selain puasa yang wajib sememangnya sunnah. Tapi nak kata Fiet IF ni sebagai sunnah sepenuhnya mungkin tak kot. Sebab diikutkan jika berpuasa, ada waktu sahur, dan kita mula dari terbitnya fajar hingga terbenam matahari. Ni definisi puasa sebenarnya.

Meh nak cerita apa sebenarnya Diet IF ni. Kaklong kongsikan dari Tuan Kevin Zahri ye

Apa dia Intermittent Fasting?


Diet IF adalah cara pemakanan yang melarang pengambilan makanan pada waktu-waktu tertentu. Tapi berbeza dengan amalan puasa Ramadhan, diet IF benarkan anda minum air kosong atau sumber yang tidak berkalori seperti kopi tanpa semasa “berpuasa”.


Jenis diet IF?


Terdapat beberapa jenis atau cara pengamalan IF.

16:8. Ini mungkin yang paling popular di mana anda boleh makan antara jam 12pm hingga 8pm tapi perlu berpuasa 16 jam selebihnya beberapa kali seminggu.

24jam. Di sini anda perlu elak makanan minuman berkalori untuk 24jam mungkin 1-2x seminggu. Sekali lagi – minum air dibenarkan.

5:2. Lima hari seminggu anda dibenarkan seperti biasa tapi dua kali seminggu anda perlu hadkan pengambilan kalori kepada 500-600kcal sahaja.




Pada pendapat kaklong kalau korang rasa nak cuba buat IF diet ni memang boleh la sangat. Sebab kita pun dah biasa berpuasa siang hari kan. Cumanya walaupun dalam diet IF ni berpuasa lebih lama di waktu petang/ malam, pengambilan makanan ketika siang sangatlah memainkan peranan.

Pastikan kita ambil makanan sebenar (real food) dan cuba kurangkan makanan terproses. Biasanya dalam makanan terproses, bahagian makanan sebenar tu sangatlah sedikit. Kemudian, belajar kurangkan gula dan garam dalam makanan dan minuman yang kita ambil.

Jika kita buat diet ni untuk hanya kurus, memang rugi besar. Namun jika niat kita untuk lebih sihat, in shaa Allah kita akan memilih corak pemakanan yang lebih baik. Makanan bergoreng dan terendam minyak memang sedap namun, lemak yang makin menebal dalam badan tu lebih penting untuk diuruskan.


Jangan lupa, walaupun pemakanan menyumbang 80% dari diet harian, untuk kesihatan organ dalaman dan kecergasan, senaman sekurang-kurangnya 30 minit 3 kali seminggu amatlah efektif dalam sesi diet. Berat turun, badan lebih cergas.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More
, , , , , , ,

IBU HAMIL - PERUBAHAN PADA TRIMESTER PERTAMA



Dapat tahu je hamil, perasaan teruja sebagai seorang bakal ibu tu pasti ada kan. Biasanya di awal kehamilan iaitu di trimester pertama (1-3 bulan) tak banyak perubahan fizikal yang nampak. Tapi kan, sebenarnya sistem tubuh kita bekerja dengan sangat aktif. Ini untuk memastikan yang tubuh badan kita bersedia secara fizikal dan emosional sepanjang tempoh kehamilan ini.

Di bawah ni kaklong kongsikan beberapa perubahan yang mungkin berlaku pada tubuh ibu hamil di trimester pertama ( 0 – 12 minggu) kehamilan :

SERING BUANG AIR KECIL

Anda akan merasa lebih sering ingin buang air kecil, ini keraan pertumbuhan rahim yang menekan pundi kencing anda. Ia juga berlaku kerana perubahan hormon. Pastikan ibu hamil minum secukupnya. Dan pastikan juga kebersihan kawasan peribadi anda.

KONSTIPASI/ SEMBELIT 

Trimester pertama mungkin ada sedikit masalah sembelit pada ibu yang hamil. Peningkatan hormon progesterone menyebabkan relaksasi otot sehingga usus kurang efisien. Selain itu, kadangkala suplemen Zat Besi (iron) yang diberikan oleh doktor juga menyebabkan masalah sembelit. Najis juga akan lebih kehitaman kesan pengambilan zat besi. Pemakanan seimbang lengkap dengan sayur dan buah (sumber fiber) membantu masalah ini.

Selain itu, ibu hamil juga boleh menyapu Balm T Rub pada kawasan perut dan betis untuk melegakan masalah sembelit ini.



MORNING SICKNESS (LOYA & MUNTAH)

Loya dan mual di awal pagi atau kadangkala tak kira masa sangat lazim ditemui pada ibu yang di awal kehamilan. Punca loya atau mual adakala kerana bau atau reaksi terhadap sesuatu perkara. Kadangkala bau tumisan di dapur juga mengundang rasa loya dan mual ini.

Jangan risau ye, perubahan ini hanya sementara. Hormon progesteron dan estrogen serta prolaktin dalam badan ibu hamil sedang cuba menyesuaikan diri dengan sistem badan.  Atasilah dengan makan dalam jumlah sedikit tapi kerap. Ada juga yang mengambil buah sitrus untuk kurangkan rasa loya. Mengunyah chewable vitamin C juga membantu mengatasi masalah loya ini.

MERASA LELAH

Lebih penat berbanding biasa. Ia adalah perkara yang normal. Ini kerana tubuh ibu hamil bekerja secara aktif untuk menyesuaikan fizikal dan emosi dalam menempuh tempoh 40 minggu kehamilan ini.

Kekadang terjadinya perubahan pada pola tidur ibu hamil. Namun apa yang penting, ibu hamil perlu dapatkan istirehat yang cukup.


SAKIT KEPALA 

Ibu hamil mungkin akan merasa sakit kepala yang lebih kerap berbanding biasa. Ini boleh terjadi kesan dari mula, keletihan, cuaca terlalu panas mahupun tertekan dengan hal kerja mahupun hal rumahtangga.

Yang lebih penting di saat ini adalah rehat yang cukup. Pengambilan makanan yang seimbang juga memainkan peranan. Jika perlu, boleh dapatkan suplemen kesihatan dari klinik mahupun farmasi.

Namun jika sakit kepala berlaku kerap dan semakin teruk, terus ke doktor. Ia mungkin tanda tekanan darah meningkat (simptom pre-eklampsia).

KEJANG PERUT

Pada trimester awal ini, ada masanya kawasan perut tu akan rasa kejang. Macam kena senggugut lebih kurang gitu. Kejang perut ini berlaku kerana adanya pertumbuhan dan pembesaran dari rahim di mana otot dan ligament merenggang untuk menyokong rahim.

Jika perut kejang dan disertai perdarahan vagina, jangan berlengah untuk ke hospital. Tanda kejang perut dan pendarahan ini adalah salah satu tanda keguguran.


EMOSIONAL

Pada trimester awal kehamilan ini juga terjadi mempengaruhi emosional menjadi tak stabil, hal ini kerana adanya perubahan hormon dan juga rasa tanggung jawab baru sebagai seorang calon ibu.

Ibu hamil perlu untuk mencari waktu untuk diri anda sendiri, bicarakanlah perasaan anda kepada
orang terdekat atau doktor anda. Dan untungnya, tubuh pada akhirnya secara bertahap dapat beradaptasi terhadap perubahan hormonal ini sehingga membuat hidup lebih indah buat anda.

Jika rasa masih moody atau resah, boleh cuba sapukan Balm Calmtime. Bauan dari lavender dan chamomile berupaya memberi ketenangan pada perasaan ibu hamil.

PENINGKATAN BERAT BADAN

Biasanya di awal kehamilan, baju dan seluar biasa ni masih boleh dipakai. Tapi pada akhir trimester pertama ini, akan ada sedikit perubahan terutamanya bab nak zip seluar atau kain. Eh ni bukan kerana buncit tau. Tapi rahim ibu hamil sedang berkembang dan menyediakan ruang untuk janin membesar.

Hormon estrogen yang menyokong pembesaran rahim dan hormon progesterone yang menyebabkan tubuh menahan air.

Ibu-ibu hamil di luar sana jangan risau-risau. Banyakkan berehat dan enjoy perjalanan 40 minggu ni. Saat yang sangat mendamaikan hati.


Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.




Share:
Read More
,

KISAH ANAS ZIKRY - RHEUMATIC CARDITIS FIGHTER (SIRI 1)

Salam sayang 

Maaf buat pembaca sekalian....Sebelum ni sibuk bebeno kak long mengaktifkan fb dan baru cuba-cuba berinstagram (walhal orang lain dah lama dah...)

Macam-macam nak cerita sebenarnya bermula April 2014 hingga ke hari ini. Nanti kak long susun baik-baik ceritanye ye.



Hari ni kak long nak share apa yang terjadi kepada kami sekeluarga bermula dari sebelum Ramadhan 2014 hingga ke saat ini...Untuk lebih spesifik sebenarnya ia lebih kepada kisah putera sulung kak long iaitu Anas Zikry.

Ia bermula 3 minggu sebelum puasa, Anas mengadu sakit-sakit di dada kiri. Pada mulanya kami menyangka ia pedih ulu hati. Sebab Anas ni ada kalanya tak nak makan jadi perutnya mudah masuk angin. Namun ia berulang pada sebelah malam...En suami terus membawa Anas ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.. Waktu malam, biasanya terus ke kecemasan... Kak long hanya tinggal di rumah bersama anak-anak lain... Apabila suami kak long balik, beliau cuma diberitahu yang tiada apa-apa pun yang terjadi, ubat yang dibekalkan hanyalah Paracetamol dan doktor bertugas berkata mungkin Anas mengigau ketika tidur dan Paracetamol adalah untuk memudahkan dia tidur.



Jadi bila mendengar nasihat doktor, kami pun tidak menyangka yang buruk-buruk (kesilapan terbesar kami sebenarnya)... Paracetamol tu kak long sekadar simpan je takdelah bagi Anas makan pun...

Keadaan menjadi semakin buruk selepas 2 minggu... selera makan Anas semakin berkurang, sendi-sendi beliau mula terasa sakit dan wajah Anas semakin pucat...kak long sekadar memberi dia ubat paracetamol yang dibekalkan dan tambahan vitamin-vitamin yang biasa Anas makan.... Pada hari Ahad (14 Jun 2015) kak long sekali lagi membawa Anas ke klinik panel untuk bertanya pendapat (memandangkan pernah dibawa ke GH sebelum ini)... Di klinik panel, kami diberitahu untuk terus merujuk kes Anas ke hospital..doktor bertugas ketika itu memberitahu ada sedikit bunyi lain ketika beliau memeriksa degupan jantung....dan biasanya ia terjadi jika ada masalah injap.



Setelah berbincang dengan suami, kami sepakat nak membawa Anas ke hospital swasta yang berhampiran pada keesokan harinya. Setibanya di sana, doktor pakar kanak-kanak tersebut terkejut dan Anas terus dibawa ke wad kecemasan. Beberapa pakar dipanggil termasuk pakar kanak-kanak dari GH. Anas terus di x-ray, dripping dan kemudian dibuat echo cardiagram untuk melihat dengan lebih jelas kawasan jantung yang terlibat.

Hasil x-ray tersebut jelas kelihatan jantung Anas telah membengkak sehingga 2 kali ganda dan paru-paru Anas dipenuhi air. Setelah membuat echo, memang ada kecederaan pada 2 injap jantung Anas iaitu di injap mitral dan injap aortic. Anas telah didiagnosiskan RHEUMATIC CARDITIS with BRONCHOPNEUMONIA OEDEMA.



Hari yang sama, Anas telah dimasukkan ke wad UNIT RAWATAN RAPI. Bermulalah perjalanan Anas di dalam wad.. Hari kedua menampakkan perubahan positif. Doktor yang in-charge Anas telah berkomunikasi dengan pakar jantung di IJN dan beberapa ubatan telah dimulakan sejak dari hari pertama lagi. Semua ubat dimasukkan melalui tiub. Nampak sungguh terseksa Anas ketika ini, sampel darah diambil beberapa kali untuk pelbagai ujian antaranya untuk memastikan adakah ia jangkitan bakteria atau virus dan dari jenis apa. Hari ketiga, keputusan dah diperolehi dan ia memang sah dari jangkitan virus Streptococcus pyogenes

Keadaan Anas semakin pulih, selera makan bertambah, nampak lebih bertenaga dan ceria... Kak long memberanikan diri meninggalkan Anas di wad untuk membawa Muaz ke tempat mengaji setelah cuti beberapa hari. Namun rupanya ia petanda yang Anas masih belum stabil. Sepeninggalan kak long, bacaan SpO2% (tahap oksigen dalam darah) Anas menurun sehingga di bawah 90% dan topeng oksigen Anas telah bertukar.



Ia menjadi lebih buruk menjelang Maghrib dan doktor pakar anaestetik telah dipanggil. Dalam keadaan Anas meronta-ronta tak mahu dipakaikan C-PAP, doktor tersebut terpaksa membuat prosedur tubing. Anas ditidurkan dan prosedur dilakukan dengan lancar. Memandangkan keadaan Anas yang sangat tidak stabil, doktor pakar kanak-kanak yang bertugas menjaga Anas telah menghubungi doktor pakar di Hospital Raja Perempuan Bainun, Ipoh. Anas mesti dipindahkan ke sana kerana hanya di HRPB terdapat kemudahan ICU Paediatrik.

** Ini merupakan perjalanan kisah Anas sejak hari pertama ia didiagnos dengan RHEUMATIC CARDITIS pada tahun 2014. Setelah 4 tahun alhamdulillah keadaan Anas semakin sihat. Nantikan siri berikutnya dalam Kisah Anas Zikry**

Untuk dapatkan produk Tasneem Naturel, anda boleh hubungi kaklong



Atau anda juga boleh klik sahaja icon di bawah untuk pembelian terus secara online.

Share:
Read More