Monday, March 27, 2017

Cara minum Cinch Teamix Shaklee

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia

Shaklee memang ada menyediakan pelbagai jenis minuman yang berbentuk serbuk. Antaranya adalah ESP, Mealshake, Performance Drink, Cinch Shake dan juga Cinch Energy Teamix Shaklee

Namun antara yang di atas, Cinch Teamix ini lah yang paling senang dibancuh dan diminum.

Cinch Energy Teamix ini didatangkan di dalam kotak yang berisi 28 stick yang mana ia memudahkan untuk kita membawanya


Image result for cinch tea

Cinch Teamix ini bagaimana cara bancuhan? 
Perlukan air panas? 
Bolehkah dicampur dengan bahan-bahan lain?

Image result for cinch tea

Di bawah ini kak long kongsikan cara penyediaan Cinch Teamix ini ye:

Sediakan air sebanyak 6-8 oz. Boleh gunakan air panas atau air sejuk. Buka 1 sachet Cinch Teamix. Campurkan hingga sebati. Jika sukakan sejuk, boleh tambah ais ketul.

Di atas adalah penyediaan asas Cinch Teamix. Ia boleh divariasikan dengan:

i) Menambah titisan jus lemon atau hirisan lemon - jika sukakan masam
ii) Menambah madu atau gula perang - kak long tidak menggunakan gula putih untuk membancuh Cinch Teamix ini sebab ada rasa yang pelik. Yang paling sedap jika guna madu
iii) Boleh juga tambahkan hirisan halia - Sangat membantu jika banyak angin. Untuk kak long biasanya larutkan sahaja 2 biji peppermint ginger ke dalam bancuhan Cinch Teamix. Mesti tidak lama selepas minum, akan keluarlah angin serata alam 😂
iv) Inginkan rasa seperti Teh Masala - Boleh campurkan buah pelaga dan serbuk kayu manis dalam bancuhan Cinch Teamix serta jangan lupa daun pudina sekali


Jadi, korang bolehlah pilih cara yang mana yang korang gemari ye.

Perunding Kesihatan dan Kecantikan Anda
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Minum Teh untuk Tenaga dan Kurus?

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Shaklee Malaysia

cara-minum-cinch-energy-tea-mix-shaklee

Alhamdulillah. Baru sahaja selesai makan tengah hari. Perut sudah kenyang, mata pun mulalah mengantuk kan. Ish ish ish mana boleh jadi macam ni. Banyak lagi kerja yang perlu dibuat

Teringat tentang Cinch Teamix. Kak long pun ambil 1 sachet cinch tea dan bancuh bersama air sejuk dan jus lemon. Nyaman sungguh rasa tekak. Mata pun bolehlah dibuka seluas-luasnya ye.

Cinch Teamix ini adalah sejenis serbuk hasil campuran proprietari 3 jenis teh iaitu teh merah, teh putih dan teh hijau matcha. Cinch Teamix ini mengandungi unsur TAURINA yang:

 Tinggi antioksidan
 Meningkatkan tenaga
 Meningkatkan metabolisme

Sangat digalakkan pada mereka yang ingin mendapat tubuh badan yang langsing dan sihat. Yang penting Cinch Teamix ini tanpa perasa, pemanis dan pewarna tiruan.

Cinch Tea ini boleh diambil sejuk atau panas. Tidak perlu ditambah dengan gula. Jika inginkan sedikit kemanisan (sebab rasa teh ini memang agak tawar) boleh ditambah dengan madu. 

Macam kak long memang suka masam-masam, jadi kak long sekadar tambah beberapa titis lemon dan sesudu kecil chia seed. Memang rasa umphh dan agak kenyang untuk beberapa jam. Yang seronoknya, badan sentiasa bertenaga dan kalau buat senaman atau kerja rumah yang memerlukan tenaga, memang peluh mencurah-curah.

Belum cuba belum tahu

Nak merasai sendiri ketangkasan Cinch Teamix ini, boleh hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
nuradhamansor@yahoo.com
019-7987970

Sunday, March 26, 2017

Lega sungguh apabila dapat membuang air besar

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google

Image result for kebaikan membuang air besar

Dalam seminggu berapa kerap agaknya kalian membuang air besar? Setiap hari? Jika jawapannya setiap hari maka kalian boleh dikategorikan sebagai mereka yang mempunyai usus yang sihat.

Setiap hari kita pasti akan makan sekurangnya 3 kali sehari dan minum air sekurangnya 2 liter. Makanan dan minuman ini akan diproses dan dicernakan di dalam usus kecil kita. Fungsi usus besar pula ialah menyerap semua bahan yang ada di dalam usus terutama air. Dalam sehari, usus besar menyerap kira-kira sembilan hingga 10 liter air bersama makanan pepejal dan sebagainya yang sudah dicernakan.

Daripada jumlah keseluruhan makanan dan minuman yang diambil, 90 hingga 95 peratus air diserap oleh usus besar dan yang tinggal akan keluar sebagai najis iaitu kira-kira 100 hingga 200 gram setiap hari. Najis biasanya terdiri dari serat atau fiber yang tidak boleh diproses serta bahan-bahan asing lain yang tidak dapat diserap oleh badan.

Menurut Pakar Runding Perubatan Gastroenterologi dan Hepatologi Pusat Perubatan Tropicana Dr P Rajesh Kumar, setiap individu perlu faham tabiat buang air besar yang normal atau sebaliknya dan ia berbeza bagi setiap individu.

Kekerapan membuang air besar

“Kekerapan tabiat membuang air besar yang normal adalah kurang daripada tiga kali dalam sehari atau lebih tiga kali dalam seminggu. Jika tabiat buang air besar berlaku kurang daripada tiga kali seminggu, ia boleh dikategorikan sebagai sembelit dan lebih tiga kali sehari dianggap cirit-birit."

Keadaan najis 

“Selain itu, najis yang normal pula berbentuk sosej manakala ia dikeluarkan dalam tekstur yang lembut seperti mentega kacang,” katanya.

Warna najis yang normal pula ialah daripada coklat kepada kuning keemasan. Kita boleh mendapati gejala tidak normal apabila najis bertukar warna kepada hitam atau hijau.

Najis berwarna hitam seperti rambut kebiasaannya mengandungi darah jika hijau bermaksud ada kuman. Namun, tidak semestinya najis berwarna hijau itu tidak normal kerana ada kalanya ia berlaku apabila individu itu banyak makan sayur.

Jadi kita dah jelas dengan kekrapan yang sebaiknya kita perlu membuang air besar. Serta bagaimana keadaan najis yang dianggap "sihat". Perkara ini mungkin agak menjijikan namun ia sangat penting kerana ia boleh mengganggu kualiti hidup kita. 

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Kelas Euphoria Leader Build Leaders (LBL) 2

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Nur Adha Mansor




Ini entri tertunggak sebenarnya. Pada bulan Februari 2017 yang lalu, lebih tepatnya tarikh 19 Februari, bertempat di Hotel Sri Petaling, Kumpulan Euphoria di bawah bimbingan Kak Norita (bonda bisnes kak long) telah mengadakan Kelas Leader Build Leader Module 2. Kelas tersebut bermula jam 2 petang dan berakhir jam 6 petang.

Secara dasarnya dalam kelas ini, kami pengedar sah Shaklee di bawah Grup Euphoria telah diajar
- Bagaimana sebagai seorang SID ingin mengembangkan organisasi?
- Bagaimana menjadi leader yang berkesan?
- Apakan tugasan seorang leader dan apa yang perlu leader uruskan dalam memastikan organisasi semakin mantap.
- Apakah profil seorang leader.

Kelas ini sangat menarik sebab kadangkala kita tidak tahu teknik sebenar dalam menguruskan organisasi bisnes kita. Selain dari belajar teknik-teknik di atas, kami turut dibekalkan dengan nota yang boleh dirujuk apabila pulang ke rumah. Kami turut diajar bagaimana hendak mengenalpasti keistimewaan produk Shaklee supaya mudahlah memberi konsultasi apabila berurusniaga dengan pihak pelanggan nanti.

Kak N turut menekankan fungsi seorang SID yang bergelar isteri. Walau apa jua bidang pun kita ceburi, jangan sekali-kali kita lupakan tugas utama sebagai isteri dan ibu. Redha suami paling penting kerana itulah kunci kejayaan kita dalam kehidupan. Redha suami membawa kepada keredhaan Allah kan. Sebab dalam hidup ini kita kumpulkan untuk pelaburan akhirat kelak. Sia-sia sahaja jika kita hanya ingin berjaya semata di dunia namun muflis di akhirat.

Alhamdulillah kak long dipertemukan dengan Grup Euphoria ini. Banyak membimbing dan mendidik agar keseimbangan dunia dan akhirat sama dititikberatkan. Doakan agar kumpulan SuriJutawan kak long berjaya dan In shaa Allah ilmu yang diperolehi dalam kelas ini dapat dipraktikkan.

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Alahan Protein Susu Lembu

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Google

Image result for alahan susu lembu

Sekarang ini, banyak iklan di televisyen yang mempromosikan susu yang berasaskan soya. Kenapa? Kerana ada di antara bayi dan kanak-kanak yang menghadapi masalah ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU. Ingin tahu lebih lanjut mengenai alahan ini? Jemput baca perkongsian di bawah ye.

Apa itu ALAHAN PROTEIN SUSU LEMBU?

Alahan protein susu lembu merupakan alahaan yang paling umum di kalangan kanak-kanak. Ia adalah tindakbalas sistem imun yang hipersensitif terhadap protein yang terdapat di dalam susu lembu. Sistem imun tersilap mengesan protein susu lembu sebagai sesuatu yang perlu dielakkan lalu ia mencetuskan tindak balas alergi/ alahan.

Terdapat 5-8% kanak-kanak di seluruh dunia yang mengalami alahan protein susu lembu. Masalah ini berterusan sehingga mereka melalui peringkat remaja. Statistik menunjukkan 1.0-17.5% kanak-kanak yang terlibat adalah kanak-kanak prasekolah dan 1.0-13.5% adalah kanak-kanak berusia 5-16 tahun.

Bagaimana kita boleh mengesan gejala alahan protein susu lembu?

Tanda-tanda alahan boleh dilihat selepas anak-anak terdedah kepada protein susu lembu. Ia tidak terhad kepada susu sahaja tetapi turut merangkumi produk tenusu seperti keju dan mentega. Sesetengah kanak-kanak mungkin menunjukkan lebih dari 1 tanda sahaja.

Antara tanda anak anda mengalami alahan protein susu lembu adalah:
* ekzema atau gatal-gatal pada mana-mana anggota badan
* mata berair, merah serta gatal
* cirit-birit
* muntah serta loya
* hidung berhingus dan kerap bersin
* batuk yang berterusan

Jika anak anda ada mengalami tanda di atas, kemungkinan besar anak anda alah terhadap protein susu lembu. Jadi hentikan sementara dan boleh cuba kenalkan kembali dengan susu atau produk berasaskan susu lembu kemudian hari.

Ingin mencuba produk Shaklee?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Aktiviti Cuti Sekolah

Salam sayang 

Teks: Nur Adha Mansor
Gambar: Al-Baghdadi Cawangan Seri Manjung




Alhamdulillah. Selesai sudah program anak-anak bersama dengan Al-Baghdadi Seri Manjung. Jumaat lepas adalah hari terakhir Anas dan Muaz mengikuti kem sempena cuti sekolah anjuran Al-Baghdadi Seri Manjung.

Ini kali pertama kak long menghantar anak-anak mengikuti kem sebegini. Sebelum ini, masa mereka banyak dihabiskan di rumah sahaja. Niat awal kak long adalah untuk mengurangkan kebergantungan anak-anak daripada gajet serta untuk mereka mengisi masa lapang. Di samping mengurangkan lah aktiviti pertengkaran dan pergaduhan di rumah :). Alhamdulillah, ada kesan positif yang lain pula sepanjang mereka mengikuti program ini.

Antara kesan positif yang kak long boleh nampak adalah jika sebelum ini, Anas terutamanya agak liat untuk disuruh bersolat, namun sejak menghadiri kem ini, kak long dan encik suami kurang bising-bising menyuruh solat. Seakan faham, sebaik sahaja azan berkumandang, Anas terus mengajak adik-adik (Muaz dan Hanis) mengerjakan solat. Kadang-kadang ada kak long tersentap juga, ya lah kita pun ada masanya terlewat namun syukur peringatan yang sangat baik untuk kami berdua.

Al-Baghdadi ini secara asasnya adalah pusat tahfiz yang mengajar anak-anak sedari 4 tahun lagi supaya dekat dengan Al-Quran. Sepanjang kem ini berlangsung, mereka didedahkan dengan surah tertentu dan perlu menghafaz beberapa ayat dari surah yang ditugaskan. Mereka menggunakan teknik hafazan Al-Baghdadi.

Anas nampaknya berminat untuk menyertai kelas tahfiz ini. In shaa Allah, bermula April 2017 ini, kelas tahfiz hujung minggu Anas akan bermula. Setakat ini, Muaz belum lagi menunjukkan minat untuk menghafaz Al-Quran, mungkin minatnya akan timbul sebaik dia melihat abangnya menghafaz. In shaa Allah. Yang pasti doa dan redha kak long dan suami akan sering mengiringi anak-anak dan semoga mereka menjadi anak soleh dan solehah.

Selain beraktiviti di dalam kelas, terdapat juga aktiviti lain seperti jom kreatif. Mereka berpeluang menunjukkan bakat seni mereka. Ada juga slot chef cilik. Muaz teruja membuat sandwich sendiri dan asyik memuji yang sandwich yang dibuatnya sangat sedap.

Dan hari Khamis lepas adalah hari yang mereka sangat tunggu. Apa tidaknya, aktiviti pada hari Khamis adalah pergi ke Kidzoona (kawasan permainan di Aeon Jusco Manjung) serta berkuda. Mereka berpeluang menunggang kuda sendirian dengan pemantauan. Siap minta kak long belikan kuda seorang seekor lagi (alahai anak...kalaulah semudah membeli kucing :) )

Siapa yang tidak suka melihat anak-anak seronok dengan aktiviti yang pelbagai kan. Alhamdulillah, kali ini cuti mereka lebih terarah. In shaa Allah jika ada kesempatan dan kemampuan, pada musim cuti akan datang, kak long akan daftarkan mereka sekali lagi. Kali ini termasuk mek Hanis juga :)
Ada yang berminat untuk mencuba produk Shaklee?

Hubungi
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Thursday, March 9, 2017

Bila Anak Tak Sihat

Salam sayang 

Pagi Jumaat lepas, masa kak long bawa si kecil Hana ke klinik ( demam selsema) ramai sungguh ibu bapa yang membawa anak-anak mereka. Dari sekecil bayi hinggalah yang berusia 12 tahun. Kebanyakan daripada mereka menghidapi demam, batuk dan selesema.

Kak long suka nak kongsikan apa yang boleh kita ibu bapa lakukan ketika anak-anak kita sakit selain dari berjumpa doktor.

i) Antara petua atau pesanan yang pernah guru kak long berikan adalah dengan bersedekah atas nama si anak yang sakit itu. Hikmah bersedekah ni kan salah satunya adalah membentengkan diri dari segala macam kecelakaan, jadi semoga dengan niat sedekah itu, kesihatan anak kita bertambah baik

ii) Membaca dan mensedekahkan Surah Yaasiin serta Al-Waqiah buat mereka. Dengan bacaan surah-surah ini, ia membantu meniupkan semangat yang positif kepada roh kita sekaligus ia membantu dalam menentang/ melawan sakit yang mereka hadapi

iii) Membuat solat hajat untuk mereka. Doa ibu dan ayah terutamanya ibu adalah doa yang tiada hijabnya. Jadi walaupun hanya sekadar demam, tak salahkan kita buatkan solat hajat untuk mereka

Inilah antara apa yang kak long buat. Ubat doktor serta vitamin tetap kak long berikan. Dan sebagai salah satu usaha spiritual, 3 perkongsian di atas boleh dilakukan.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970