Friday, June 2, 2017

Berpuasa tanpa Gastrik

Salam sayang

Kak long dulu memang rajin bebeno kena gastrik.  Tak boleh lambat makan,  tak boleh makan pedas. Banyak kena pantang.

Salah satu cara kak long dulu adalah dengan mengambil susu setiap hari. Sekurangnya berkurang lah juga simptom gastrik tu.

Tapi sejak kenal Shaklee,  dan mengamalkan SET GASTRIK, alhamdulillah gastrik makin malu nak menyinggah.  Salah satu item dalam #setgastrikshaklee adalah ESP.  Waktu puasa ni hari-hari kak long pasti membancuh 1 cawan ESP.  Bukan sahaja untuk mengelakkan gastrik malah sumber tenaga untuk kak long.  Takde lah melepek bila dah petang 😀



Yang menariknya dalam Set Ramadhan Shaklee ni,  lecithin turut disertakan.  Kenapa?  Lazimnya mereka yang berpuasa kurang mengambil air  yang mencukupi.  Itu menjadi salah satu punca sembelit.  Lecithin membantu mengurangi simptom sembelit kerana ia membantu melembutkan najis. Sebab itulah kenapa lecithin disertakan di dalam Set Ramadhan ini.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, May 10, 2017

PERCUTIAN KELUARGA - PERLU KE?

Salam sayang 

Image result for family vacation quotes

Kak long memulakan tradisi bercuti bersama keluarga ini sejak tahun 2015. Sebelum itu, bila bercuti sekadar pulang ke kampung kak long di Batu Pahat, Johor atau Seremban, Negeri Sembilan atau pulang ke kampung suami di Mersing, Johor.

Destinasi pertama kami adalah PULAU LANGKAWI. Kedua-dua kami suami isteri pernah ke Langkawi namun ketika zaman belajar. Maklum bila pergi zaman belajar, jadual tentu berbeza dan perbelanjaan pun berbeza kan.

Tahun berikutnya, kami ke TERENGGANU pula. Niat asal adalah ingin menghadiri majlis perkahwinan sepupu di Kemaman. Namun disebabkan adik bongsu kak long menetap di Dungun, kami pun memanjangkan cuti dan berjalan-jalan ke sekitar Kuala Terengganu. Menarik namun perlu lebih masa untuk cover lebih banyak tempat lagi yang tidak sempat kami jelajahi.

Dan kali ini, tahun 2017 ini kami ingin ke Langkawi sekali lagi. Ini kerana semasa percutian semasa 2015, kami tidak dapat menaiki kereta kabel kerana masalah penyelenggaraan. Jadi besar harapan kami untuk menaiki kereta kabel kali ini.

Okay, sebenarnya PENTING ke untuk kita bawa keluarga pergi BERCUTI?

Kak long rasa ia sangat penting. Selain untuk meningkatkan ukhuwah antara kita, ia juga membantu kita untuk lebih mengenali peribadi ahli keluarga yang lain. Secara tak lansung, jalinan silaturrahim akan lebih erat

Selain itu, ia dapat membuka mata kita tentang perbezaan budaya, cara bercakap serta jenis makanan yang ada di satu-satu tempat (Malaysia ni kan pelbagai budaya). Untuk anak-anak, aktiviti percutian membuka minda serta memberi pengalaman baru buat mereka. Jauh berjalan, luas pengalaman kan

Bercuti juga merehatkan minda serta masa untuk kita mengatur kembali urusan kehidupan berkeluarga kita. Jika sebelum ini kita sibuk bekerja, masa bercuti inilah kita recharge kembali idea dan tenaga. Percayalah sebaik sahaja kita habis bercuti dan mula masuk kerja kembali, tenaga serta idea yang lebih baik dapat diberikan.

Dah ada perancangan untuk bercuti tahun 2017? Jika belum, apa kata korang sediakan perancangan dan bajet percutian. Ambillah masa untuk bercuti. Bagus untuk fizikal serta mental dan emosi kita

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Tuesday, May 9, 2017

WHY I SHAKLEE?




🎼 Sekali...aku jatuh cinta..Cintaku tak pernah berubah...🎼

Amboi bermadah menyanyi bagai kak long hari ini. Sesaje nak menghiburkan hati sendiri, tidak salah kan. Sebenarnya kak long nak beritahu yang kak long memang dah jatuh cinta sangat-sangat dengan Shaklee ni hah...

Jika ditanya kenapa, pelbagai sebab boleh kak long berikan. Namun yang paling menarik akan kak long kongsikan di bawah ya 😍

🍀 SHAKLEE berunsurkan bahan SEMULAJADI. Kesemua vitamin mahupun produk kecantikan kulit ataupun produk kebersihan rumah, adalah berunsurkan bahan semulajadi. Bahan semulajadi tersebut diuji ketulenan bagi memastikan ia SELAMAT dan BERKESAN. Jadi hasilnya produk SHAKLEE  tentu SELAMAT dan BERKESAN

🍀 SHAKLEE BERBALOI dan MUDAH didapati. Shaklee boleh didapati di mana-mana. Ramai sahaja pengedar Shaklee yang boleh dipilih. Selain itu, harganya berbaloi dan berpadanan dengan kualiti produk yang ada. Berbanding dengan jenama lain, harga Shaklee lebih murah dan pengguna dapat berjimat

🍀 BISNES SHAKLEE sangat fleksibel. Pesanan boleh dilakukan secara online dan barang dikeluarkan oleh pihak Warehouse dan dihantar oleh syarikat penghantaran yang dijamin selamat. Dan yang penting penghantaran produk dilindungi insurans.

🍀 SISTEM GANJARAN LUMAYAN. BONUS SHAKLEE sentiasa dibayar mengikut waktu (lebih cepat kadangkala). Tidak pernah terlewat. Malah ada pelbagai jenis bonus boleh diperolehi dari syarikat termasuk BONUS KERETA dan BONUS KEPIMPINAN. Ganjaran lain seperti LAWATAN LUAR NEGARA juga diberi kepada mereka yang LAYAK

🍀 SISTEM ADIL. Pengedar Shaklee/ SID dibayar mengikut jumlah usaha yang dilakukan. Jika dibuat bersungguh-sungguh dan jumlah jualan tinggi maka lebih tinggi lah bonus pada bulan tersebut. Jika ramai leader dilahirkan, maka lebih besarlah bonus.

Rasanya cukup buat masa ini. Inilah antara SEBAB kenapa #why I Shaklee.

Ada yang nak berkongsi cerita?


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, May 8, 2017

VITALEA SHAKLEE UNTUK PESAKIT DIABETES?

Salam sayang

Kalau semalam kak long berkongsi secara umum berkenaan VITA-LEA, hari ini kak long ingin berkongsi ilmu baru pula. Hendak tahu? Jom baca sehingga habis.

Antara vitamin yang kak long sangat sarankan untuk mereka yang menghidap kencing manis atau DIABETES adalah VITA-LEA. Kenapa?

Image result for vitalea shaklee content

Untuk bercerita lebih lanjut, jom kita rujuk gambarajah di atas. Gambarajah di atas adalah fakta suplemen yang terkandung di dalam VITA-LEA. 
Kita lihat di bahagian kanan ye, untuk bahagian mineral.

Ada 2 unsur mineral yang sangat penting untuk pesakit DIABETES. 
2 unsur tersebut adalah KROMIUM dan VANADIUM. Kenapa unsur ini penting?

KROMIUM

Penghidap DIABETES lazimnya disebabkan oleh kurangnya sensitiviti pankreas dalam penghasilan insulin. Insulin ini diperlukan dalam menukarkan glukosa dalam makanan kepada tenaga. Jika sensitiviti insulin terganggu maka ia menyebabkan lebih banyak glukosa terkumpul di dalam darah.
Kromium menjaga keseimbangan kadar gula darah dan meningkatkan efisiensi insulin. Ia juga dikenali sebagai “Glucose Tolerance Factor” (faktor pengendali kadar gula darah) yang diperlukan pada proses pengolahan glukosa menjadi tenaga.

VANADIUM

Vanadium adalah mineral esensial yang penting pada manusia. Vanadium berperanan dalam metabolisme karbohidrat dan dalam mengawal kadar glukosa darah. Vanadium juga memberi kesan positif kolesterol dan lipid darah metabolisme.
 Vanadium bertindak seperti insulin. Fungsi utama insulin adalah untuk merangsang GLUT-4 transporter ke permukaan sel dan membawa glukosa dalam. Vanadium telah ditunjukkan untuk mengaktifkan GLUT-4 transporter meniru insulin.

Jadi di sini jelas kan yang penting sebenarnya untuk mereka yang ada DIABETES untuk turut mengambil VITA-LEA sebagai vitamin sokongan mereka.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Sunday, May 7, 2017

KENAPA VITALEA SHAKLEE?

Salam sayang 

Hari ini kak long nak berkongsi dengan korang mengenai MULTIVITAMIN PERTAMA iaitu VITA-LEA.

Image result for vitalea shaklee content

VITALEA adalah produk pertama yang dicipta oleh Dr Forrest C Shaklee pada tahun 1915. Ia terhasil daripada usaha Dr Shaklee mengekstrak nutrien dari makanan dan memperkenalkan "vitalized minerals" kepada masyarakat. Ia berbentuk cecair.

Menariknya VITA-LEA Shaklee adalah multivitamin yang diperkuatkan dengan formula zat besi. VITA-LEA mengandungi 23 vitamin dan mineral kritikal yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

VITA-LEA adalah komposit tablet yang merangkumi 34 sumber makanan.

24 jenis ujian dilakukan untuk memastikan ketulenan bahan mentah yang digunakan.

Hanya 56% sahaja haba digunakan semasa penghasilan tablet ini bagi memastikan enzim masih aktif di dalamnya

Menggunakan teknologi penyalutan terkini bagi memanjangkan tempih jangka hayat tablet

Mempunyai sistem mikro-coating yang berpaten untuk meningkatkan penyerapan asid folik

BERKUALITI TINGGI  -  sebanyak 340 ujian kualiti berbeza dilaksanakan setiap kali penghasilan Vita-lea

Vita-lea bagus untuk mereka yang mementingkan KESIHATAN SENDI, JANTUNG, RAMBUT, KUKU serta SISTEM IMUN


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

GEMA GEGARVAGANZA


Malam ini kak long ambil mood untuk menceriakan korang-korang pembaca setia RahsiaSihat.com ni dengan rancangan kegemaran kak long.

Kak long jarang menonton televisyen apatah lagi drama-drama. Namun satu program ini memang kak long tunggu-tunggu sejak trailer keluar di televisyen lagi. Inilah dia programnya... GEMA GEGAR VAGANZA. Kenapa kak long tunggu? Sebabnya kebanyakan kumpulan nasyid kegemaran kak long menyertai program ni.

Memang seronok apabila dapat mengimbau kenangan lagu-lagu nasyid masa zaman persekolahan dulu-dulu. Rasa macam masih muda remaja pula rasanya (sila jangan muntah ye).

Program ini berbeza dengan Gegar Vaganza kerana lagu-lagu yang dipertandingkan kebanyakannya adalah lagu berundur dakwah walaupun berbeza genre. Yang mana tidak pernah menonton atau tidak punya Astro, boleh sahaja menonton di youtube. Kumpulan kegemaran kak long tentulah Hijjaz dan Mirwana. Cara mereka membawa lagu yang diberikan oleh pihak produksi memang berbeza dan mereka memang membawa dengan gaya mereka tersendiri.

Cubalah menonton..In shaa Allah banyak yang boleh kita dapat. Bukan sekadar hiburan namun ilmu di sebaliknya.

Related image



Nur Adha @ Kak Long Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 019-7987970

Friday, May 5, 2017

PERFORMANCE DRINK - MINUMAN ISOTONIK YANG BERKHASIAT

Salam sayang 

Beberapa hari kebelakangan ini, cuaca panas makin menjadi-jadi. Walaupun ada juga sekali sekala hujan turun namun kepanasan bahang cuaca masih terasa.

Anak-anak pun dah mula nampak keletihan setiap kali pulang dari sekolah. Justeru, kak long sentiasa memastikan bancuhan air PERFORMANCE DRINK sentiasa ada buat mereka. PERFORMANCE DRINK? Air apa tu?

Image result for performance drink shaklee

Selalu kan kita dengar yang salah satu petua untuk terus cergas adalah dengan mengambil minuman isotonik. Namun kebanyakan minuman isotonik mempunyai kandungan GULA yang TINGGI serta berGAS. Jadi adakah ada sebarang alternatif untuk minuman isotonik. Jawapan kak long.. PASTI ADA. Mengapa anda perlu berkata YA kepada Performance Drink Shaklee?
  • Bebas gas atau tidak berkarbonat.
  • Kurang kandungan gula (less sugar).
  • Performance Drink mempunyai kadar natrium yang rendah dan mempercepat kadar penyerapan cecair (elektrolit) dalam tubuh sekaligus anda akan mengatasi masalah dahaga – KURANG HAUS!
  • Bersifat isotonik iaitu minumam ini mempunyai jumlah kepekatan karbohidrat yang sama dengan darah kita. Kesannya ia akan mudah diserap dan sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah dan impaknya- tubuh anda LEBIH CERGAS dan KURANG PENAT! 
  • Mempunyai formula OPTI-CARB yang membantu membekalkan tenaga berterusan

Salah satu pelaburan yang bagus untuk memastikan kecergasan dan keaktifan anak-anak. Apalah kiranya anda memperuntukkan sejumlah wang bagi memastikan ahli keluarga anda yang aktif untuk terus kekal aktif tanpa anda meragui khasiat yang diberikan kepada mereka berbanding minuman isotonik yang lain di pasaran?

Berminat? Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970