Thursday, April 19, 2018

SOHO Kak Long - Pengedar Shaklee Manjung

Salam sayang 


Hari ni kaklong nak share pasal SOHO

Soho ni apa?

SoHo ni singkatan dari Small Office Home Office.  SOHO ni mula glemer sejak ada WAHM dan WAHD. Apa pulak tu ye. Bahasa Melayunya Ibu-yang-bekerja-dari-rumah atau Ayah-bekerja-dari-rumah.

Saje la nak share dengan korang semua SOHO kaklong kan.

SOHO yang simple tapi perlu ada beberapa peralatan macam computer atau laptop dan papan tulis/ notice board. Kalau ada meja khas lagi cun tapi kalau takde pun, bukanlah masalah besar. Macam kaklong, meja computer ni memang sejak dari awal bekerja lagi maka kuteruskan je lah guna selagi ia boleh digunakan

Kemudian, perlu ada ruangan khas lah kan.  Sebabnya kat situlah kita nak duduk membuat kerja dan focus pada kerja yang kita tengah buat tu. Tapi tak bermakna ruangan tu statik. Ada orang minggu ni sohonya di ruang tamu, minggu depan di bilik tidur, minggu lagi satu di dapur. Terserah pada keselesaan individu. 

Tapi kaklong personally suka bilik khas sebab senang nak buat filing, nak buat rujukan. Lepas tu mudah kan kaklong juga untuk mencari alat tulis (bab ni kalau mobile memang mudah cicir la kan).

Kat SOHO ni jugak, kaklong letak target kaklong dalam setahun, letak target bulanan. Tempat kaklong review pencapaian kaklong pada setiap bulan. Kat sini jugaklah rekod berkaitan bisnes kaklong simpan. Ada rak khas untuk fail dan juga buku.

Sebenarnya sejak masuk ke rumah baru, memang dah bagitau en suami yang kaklong nak 1 bilik khas. Bukan setakat SOHO tapi juga bilik aktiviti anak-anak. SOHO kaklong tak selalu kemas tau sebab faham-faham je lah kalau dah sebilik beraktiviti dengan anak-anak kan. Tapi di sinilah kebanyakan masa kaklong luangkan bersama mereka.

Berminat menjadi ahli Shaklee atau mencuba produk?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com


Thursday, April 12, 2018

KENALI VITAMIN E SHAKLEE - Pengedar Shaklee Manjung



Wah kapsul apa ni?

Ini lah dia VITAMIN E COMPLEX SHAKLEE

• Satu kapsul menyediakan 400IU vitamin E dari sumber semula jadi daripada minyak kacang soya dalam bentuk D-alfa-tokoferol, yang merupakan bentuk aktif biologi vitamin E dan lebih mudah diserap dalam tubuh.

65mcg selenium untuk melengkapi aktiviti vitamin E bagi memberi fungsi optimum.

39.4mg Ekstrak Biji Anggur, mengandungi proantosianidin, sebatian yang mempunyai kandungan antioksidan yang bagus.


Berminat menjadi ahli Shaklee atau mencuba produk?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

BAHAN RAHSIA VITAMIN E - Pengedar Shaklee Manjung

Korang tau tak apa BAHAN RAHSIA dalam VITAMIN E SHAKLEE?





Nak tau apa dia? Ini dia minyak biji anggur.

Minyak biji anggur ni merupakan agen antioksidan yang sangat bagus. Ia berfungsi dalam mempercepatkan pertumbuhan sel kulit dan juga melembutkan kulit. Ia mempunyai kandungan asid linoleik yang tinggi.


Kalau korang perasan, ada sesetengah bahan kosmetik pun ada minyak biji anggur ni tau.

Minyak ini sangat bermanfaat dalam memperbaiki kulit rosak, kulit kasar, bermasalah atau kulit terbakar disebabkan pancaran matahari.

Nampak gayanya macam boleh buat sunscreen je kan hehehe. Sebab tu lah kalau siapa yang mengamalkan VITAMIN E ni ibarat dah ada pelindung sinar uv. Bukan setakat kat muka tapi seluruh badan. Best kan.

Ibu-ibu yang ada masalah tumit atau siku kasar, jom kita cuba. 

Manalah tahu, boleh buat testimony sendiri lepas ni

Berminat menjadi ahli Shaklee atau mencuba produk?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

Monday, April 9, 2018

MEALSHAKES PILIHAN ANAK - Pengedar Shaklee Manjung



Hari-hari ayam. Hari ni pun request lauk ayam juga.

Ibu ayah naik jemu. Maka menu hari ni ikan pari asam pedas.

Tumis sayur dan gorengkan telur dadar. Tempe goreng kalau ada penambah selera. Percikkan kicap manis dan masin berselang seli.

Yang request ayam tadi pun dah lupa perihal ayam. Maka jomlah makan berjemaah di dalam talam.

Selalu tak korang, ibu-ibu kat luar sana berhadapan dilema ni. Kalau ye, meh kita sep sikit hehehe.

Kaklong pun sama. Di rumah ni 2 item ni wajib ada, AYAM dan TELUR. 2 ni memang favourite anak-anak. Tapi sebenarnya cukup ke nutrien anak-anak kita kalau diorang ni jenis pemilih makan?

Tak cukup sebenarnya. Tapi mujurlah juga kaklong top up nutrien diorang ni dengan pengambilan MEALSHAKES SHAKLEE.

Mealshake ni biasanya diorang akan bancuh sendiri sebagai sarapan ataupun minum petang. Kekadang tu, saje je nak buat smoothies maka tambahlah ESP dan buah-buahan yang diorang suka.

Setakat ni, Alhamdulillah nampaknya diorang ni serasi dengan Mealshakes Shaklee. 

Kat rumah memang kena standby siap-siap 1 canister untuk diorang.

Ibu-ibu kat luar sana biasanya beri suplemen apa untuk anak-anak permata hati?

Berminat menjadi ahli Shaklee atau mencuba produk?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

Friday, April 6, 2018

SUSAH KE BERBISNES? - Pengedar Shaklee Manjung



Kalau ada yang kata susah nak buat part time, sebenarnya menjalani hidup dengan kesempitan lebih susah.

Ingat dulu masa kaklong masih bekerja, buat bisnes Shaklee ni memang part time.

Kerja kilang, selalu outstation. Ada masa balik ikut waktu yang ditetapkan, namun selalunya terlebih la dari masa sebenar.

Bila tiba kena audit ISO atau Food Safety atau Audit dari Pembeli Luar Negara maka kekadang santak ke malam sesorang buat kerja.

Tapi dek kerana masa tu aim untuk bebas hutang PTPTN tu lagi besar maka tak ku pedulikan itu semua. Waktu rehat lepas amik anak tadika, masuk semula ke kilang.

Tak amik waktu rehat macam orang lain sebab masa rehat ni gunakan internet dari telefon (lagi laju) untuk update blog dan fb (masa tu guna buffer). Buat scheduled post untuk 3 hari sekali.

Orang lain waktu rehat sempat tidur, kita waktu rehat berpeluh ketiak beratur di poslaju.

Petang amik anak yang sekolah rendah terus pergi COD barang. Kekadang sampai rumah dah maghrib.

Tapi satu kepuasan bila dapat tahu customer serasi dengan produk yang kita jual, income yang kita dapat mampu menutup lubang hutang silam.

Memang puas dan kepuasan itulah yang membuatkan kaklong tak toleh ke belakang bila keadaan meminta untuk kaklong memilih. Ye, memilih untuk meneruskan kerjaya sebagai Teknologis Makanan atau menjadi suri rumah yang bekerja dari rumah.

Cabaran memang banyak. Duduk bekerja di rumah ni pun besar cabarannya. Tapi kita ada Allah kan. Mohon padaNya agar dipermudahkan urusan dan dilancarkan urusan. Allah majikan teragung kita.

Kaklong doakan jika ada ibu-ibu yang di luar sana yang berniat untuk bekerja dari rumah, moga niat kalian Allah makbulkan. Jangan gusar kerana Allah sebaik-baik perancang.

Kaklong
Ibu anak 4
Masih bertatih dalam dunia bisnes

#CeritaKakLong

Berminat menjadi ahli Shaklee atau mencuba produk?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

Thursday, April 5, 2018

KEBAYA MERAH GIMIK SEMATA

Salam sayang 

Sepanjang minggu lepas viral pasal kebaya merah ni.

Kaklong salah seorang yang terkena lah tu.

Kisahnya, kawan sekolah kaklong hantar mesej dalam grup wasap kami. Dia hantar masa tu dalam jam 11 malam kalau tak silap

Biasanya kaklong ni bukanlah orang yang rajin nak download video ke gambar yang dihantar. Sebabnya malas nak delete bila handphone dah berat nanti kan.

Tapi nak dijadikan cerita, masa tu dah nak tidur dah (semua dah tidur - anak-anak dan suami). Lebih kurang jam 1 pagi gitu. Mata kaklong pulak tak mau nak lelap. Sambil scroll wasap tu nampak la video ni dan terrajin la pulak nak download.

Hasil carian imej untuk kebaya merah

Sekali tengok tak faham sebab masa tu handphone dalam mode silent. Tak puas hati, kaklong buka suara dan tengok semula. Hah memang menempah la kan.

Lepas tengok tu, terus meremang jadinya. Hahaha yang paling tak menahan tu kan, kaklong sanggup tidur menyelit kat anak-anak. Esoknya, encik suami membahan je lah. Hmmmmmm

Tu lah, sape suruh download benda bukan-bukan. Memang pengajaran betul lah.

Rupa-rupanya video tu gimik promosi filem ye. Hmmm terkono la den nampaknya.

Kaklong biasa je tengok cerita hantu tapi biasanya tengok ramai-ramai jadi aura takut tu dah berbagi sorang sikit.

So pengajarannya, sebelum tidur bacalah benda elok-elok sikit bukannya membelek handphone tak berkesudahan kan.


Berminat menjadi ahli Shaklee atau mencuba produk?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com

NAK TURUN KOLESTEROL, MAKAN VITAMIN APA? - Pengedar Shaklee Manjung

Baru-baru ni seorang sahabat lama kaklong ada mesej.

Katanya baru je lepas buat rutin medical check up. Ye lah orang baya kaklong yang di ambang 40 an kenalah rajin buat medical check up kan.

So far katanya dia memang takde apa-apa sakit. Sekadar letih dan penat tu je la.

Cuma bila dia tengok result medical check up tu, nampak bacaan kolesterol jahat ni agak tinggi. Kawan kaklong ni orangnya kecil molek je. Bila dia bagitau yang bacaan kolesterol jahat ni tinggi, agak terkejut lah jugak kan.

Betul la, kurus jangan disangka sihat, gempal jangan disangka banyak penyakit.

Jadi doktor cadangkan untuk dia amik Omega 3. So mula-mula tu memang dia dah decide nak amik OMEGA GUARD SHAKLEE.

Ye lah salah satu fungsi OMEGA GUARD Shaklee ni ialah menghalang penyerapan kolesterol dan pada masa yang sama menurunkan bacaan kolesterol jahat ni tadi.

Tapi kaklong cadangkan untuk dia ambil PHYTOCOL-ST dan juga Omega Guard.



Kenapa?

Sebabnya, Phytocol-ST ni memang dirumus khas untuk bertindak mengurangkan kolesterol jahat yang berkumpul dalam salur darah. Memang pengambilan Phytocol-ST bertujuan menyingkirkan kolesterol jahat tu tadi.

Dalam Phytocol-ST ada sterol dan stanol dari tumbuhan yang membantu aktiviti penyingkiran kolesterol ni tadi

Jadi, untuk menurunkan bacaan kolesterol jahat tu dan pada masa yang sama untuk mencegah daripada ia meningkat, maka kedua-dua pasangan ini wajib diambil.

Pasangan yang dimaksudkan adalah PHYTOCOL-ST dan OMEGA GUARD.


Jadi korang yang kat luar sana, jika bacaan kolesterol jahat aka LDL tu tinggi, meh la cuba amalkan PHYTOCOL-ST dan OMEGA GUARD ni. 

PHYTOCOL-ST dan OMEGA GUARD

sangat dicadangkan untuk mereka yang berKOLESTEROL TINGGI!





Berminat menjadi ahli Shaklee atau mencuba produk?


Hubungi


Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970 
nuradhamansor@yahoo.com