Sunday, February 19, 2017

Cara Naikkan Berat Si Kecil

Bila dah bergelar ibu, antara perkara utama yang paling kita risaukan adalah berat baby kita kan. Biasanya untuk 6 bulan pertama, berat baby tiada masalah untuk naik namun bila baby dah mula aktif, masa tu lah antara masa yang sangat mencabar kan

Image result for berat baby


Ada yang kata, tak perlu risau sebab baby dah boleh mula makan masa tu. Tapi kadang-kadang tu mungkin jumlah makanan yang diambil tak setanding dengan tenaga yang digunakan... Ye lah, 6 bulan kedua ni biasanya baby dah mula meniarap, angkat badan, merangkak malah berjalan.. Tentu perlukan lebih tenaga.

Image result for baby merangkak

Ada di kalangan ibu-ibu ni akan memberi bubur yang diblend bersama sayur-sayuran sahaja. Namun kak long ada terbaca artikel mengenai pemakanan baby ni. Untuk bubur tu, sebaiknya harus ada unsur protein seperti ikan atau ayam serta unsur lemak. Untuk unsur lemak biasanya kak long akan masukkan sesudu kecil minyak ke dalam bubur Hana. Baby ni memerlukan lemak dan minyak sebab lemak dan minyak ni adalah kategori makanan yang berkalori tinggi. Jika kita tak membekalkan lemak/ minyak dalam menu harian mereka, berat mereka kurang meningkat dan menu mereka tidak seimbang.

Pemakanan untuk bayi kenalah kreatif untuk mengolahnya. Kalau kita yang dewasa ni pun jemu jika dihadapkan dengan menu yang sama hari-hari apatah lagi mereka. Pelbagaikan unsur dalam sesuatu menu tu. Contoh, jika pagi ni kita dah beri baby kita bubur nasi + ikan + kubis bunga, tengahari tu cuba tukar ke kentang lecek + ayam + lobak merah dan dikisar. Boleh juga jika kita gorengkan keledek atau pisang dan kemudian, kopekkan isinya dan beri baby kita.

Image result for makanan baby

Jangan sekali-kali tambahkan bahan perasa (gula, garam dan bahan lain seumpamanya) sebab ia tidak membantu dalam membekalkan nutrien buat baby kita.

Buat ibu yang menyusu, teruskan penyusuan anda dan jika berat masih tak naik, kak long harap sangat agar ibu-ibu ni teruskan penyusuan anda dan cuba ubah menu atau waktu makan baby. Mereka sebenarnya tak perlukan susu formula pun malah jika kita tambahkan susu formula dalam diet harian mereka, mungkin mereka lagi tidak berminat terhadap makanan.

Ibu-ibu, enjoy feeding your baby :)

Thursday, February 16, 2017

Merancang Percutian Mesra Poket

Salam sayang 

Kawan-kawan kat luar tengah buat apa tu? Yang bekerja sila teruskan kerja ye..yang sedang bersantai-santai tu nikmatilah masa yang ada dengan penuh ceria

Bila cakap bercuti ni kan... Ramai yang nampak kena guna duit banyak, kena amik masa cuti sekolah, kena pergi jauh-jauh kan...Rasa kadang-kadang tu macam membazir pulak bila kita fikir nak pergi bercuti ni

Tapi sebenarnya kan, bercuti ni tak perlu belanja yang besar (tapi ni bergantung pada individu). Pada kak long, jika nak mendekatkan anak-anak dengan alam, nak mengeratkan silaturrahim dengan ahli keluarga..boleh je pilih tempat atau lokasi yang murah dan yang paling penting mesra poket anda sekeluarga.

Korang boleh sediakan tabung khas jugak untuk percutian ni. Sama ada korang masukkan setiap bulan amaun tertentu atau masukkan duit hijau atau oren ke dalam tabung percutian tu. Bila dah tiba masa, bolehlah pecahkan tabung tu :)

Biasanya bila nak bercuti, kita kena survey dulu kos yang diperlukan. Dan biasanya kalau cuti sekolah lebih sedikit harga pengangkutan dan penginapan kan... Jadi sebelum kita ambil keputusan untuk pergi ke mana-mana destinasi, survey dulu blog atau website. Secara tak langsung kita dah boleh buat anggaran jumlah perbelanjaan.

Untuk hotel atau apartment atau homestay, kak long galakkan korang baca review sekali. Kadang-kadang harga mahal tapi tak semestinya review bagus kan. Pilih yang sesuai dengan jumlah ahli keluarga serta harga dan review ye.

Kalau pengangkutan pula, boleh survey tiket-tiket yang murah yang ada dipromosikan. Tawarn macam ni biasanya sekejap je. Jadi kalau rasa nak bercuti hujung tahun, dah kena ada mind setting dari awal tahun lagi. Jadi bila syarikat penerbangan terutamanya buat promosi tiket murah, kita pun dah bersedia.

Harap-harap entry kak long ni serba sedikit membantu korang-korang kat luar tu untuk merancang percutian yang mesra poket lagi bermakna bersama keluarga

Selamat Bercuti! Aloha!

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, February 13, 2017

Di Sebalik Sunk Into The Womb

Salam sayang 

Malam tadi kak long berkesempatan nak melihat sebuah cerita yang popular di Jepun yang berdasarkan kisah benar. Cerita tu bertajuk "Sunk into the Womb".

Image result for sunk into the womb

Kak long takdelah menonton sepenuhnya namun menonton sekejap-sekejap ni pun dah merobek perasaan keibuan kak long.

Cerita ni diadaptasi dari sebuah kisah benar yang berlaku pada tahun 2010 (kalau tak silap kak long) di Osaka, Jepun. Ia berkenaan sebuah keluarga yang mana si suami telah meninggalkan seorang isteri dan 2 orang anak yang masih kecil (lebih kurang 3 tahun dan seorang dan kurang dari setahun yang seorang lagi).

Untuk menanggung kehidupan mereka 3 beranak, si ibu ni telah keluar bekerja. Pada mulanya, kehidupan mereka ceria dan bahagia namun apabila si ibu ni tersilap memilih kawan (kawan ni yang cadangkan agar si ibu menjadi pelayan) maka pengakhiran mereka sekeluarga menjadi tarumatik

Kak long tak sanggup nak tengok setiap scene selepas si ibu meninggalkan anak-anaknya hampir 3 bulan tanpa ada bekalan makanan sehinggakan anak yang paling kecil tu dah berulat bila si ibu kembali ke rumah. Namun yang lebih menyedihkan apabila si ibu tergamak untuk melemaskan anak yang sulung di dalam tab mandi.

Image result for sunk into the womb

Apa yang terjadi seterusnya (jika mengikut cerita asal) si ibu ini kemudiannya ditangkap dan dibicarakan. Si ibu ini dijatuhkan hukuman penjara 30 tahun atas kesalahan mengabaikan sehingga menyebabkan kematian kedua-dua kanak-kanak tersebut.

Kat negara kita pun pernah digemparkan dengan penemuan kanak-kanak OKU yang dibiarkan dalam sebuah bilik dan bila ditemui kanak-kanak tersebut sangat uzur keadaannya kerana kurang zat.

Kat sinilah sebenarnya peranan hidup berjiran dan bermasyarakat tu. Nampak kan kepentingannya. Nasihat untuk diri kak long sendiri, supaya sentiasa menghargai anak-anak serta keluarga dan tak lupa menjadi jiran tetangga yang baik dan berfungsi.

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Friday, February 10, 2017

RAHSIA ALFALFA YANG PATUT KITA TAHU

Salam sayang 

Kak long memang ada alahan sejak kecik lagi. Setiap pagi kalau tak bersin lebih dari 4 kali bukan kak long lah namanya.

Masa zaman belajar dulu,kak long rajin ambil vitamin C sebab nak kurangkan alahan ni lah...Masa tu beli kat farmasi dan cuba pelbagai brand..nak cari yang sedap je masa tu ;). Tapi ambil vitamin C sahaja pun tak lah membantu sangat,kak long masih berhadapan dengan selesema dan bersin di waktu pagi (atau ketika sejuk). Bersin-bersin tu tetap ada tapi ada kurangnya...

Bila kenal Shaklee, kak long ambil full set untuk resdung dan alahan yang ada ALFALFA, B Complex dan Vitamin C. Alhamdulillah nampak perubahan yang positif. Kurang dah bersin-bersin di waktu pagi tu.. Takde lagi sesi menggosok-gosok hidung (sampai tanggal katanya hahaha). Dan yang paling best tu, sejak amik set resdung ni, bau-bau badan yang ala ala kepam tu pun hilang weiii...

Rupa-rupanya ni semua penangan si ALFALFA ni lah...

Image result for alfalfa shaklee

Alfalfa ni kan akarnya boleh mencecah 6 meter panjang. Bila akarnya panjang, dapatlah ia menyerap nutrein dari dalam tanah dengan lebih banyak dan efisien. Pada masa yang sama, daun alfalfa menghasilkan lebih banyak klorofil melalui proses fotosintesis secara semulajadi.

Alfalfa ni mengandungi vitamin antioksidan seperti ACE serta mikronutrien lain seperti kalsium, magnesium, fosforus serta zat besi. Selain itu, alfalfa ni juga kaya dengan kandungan fiber dan vitamin K.

Beza antara Alfalfa Shaklee dengan jenama Shaklee adalah, Alfalfa Shaklee ditanam secara organik tanpa menggunakan sebarang racun serangga sintetik. Di Shaklee, tablet alfalfa ni adalah hasil pemampatan daun-daun yang telah dikeringkan dan dijadikan serbuk. Hanya daun matang sahaja diambil kerana daun alfalfa yang matang kaya dengan klorofil.

Alfalfa ni juga dikenali sebagai salah satu agen detoks yang lembut. Alfalfa membantu "mencuci" darah serta usus. Sebab itulah, mereka yang mempunyai alahan sangat sesuai untuk mengambil Alfalfa sebagai salah satu vitamin mereka. Apabila usus dan darah lebih "bersih", faktor-faktor intrinsik yang menjadi penyebab alahan dapat dikurangkan.

Ada yang berminat nak dapatkan PRMOSI ALFALFA bulan ni?

Boleh klik link kat sebelah tu ye


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, January 16, 2017

Resolusi 2017

Dah masuk hari ke-16 tahun 2017 ni. Ada yang masih belum tetapkan apa-apa impian atau azam untuk tahun ni?



Masih belum terlambat lagi tau. Yang penting tetapkan azam dan TULIS azam tu. Kenapa kak long kata TULIS. Sebab bila kita hanya ingat sahaja apa azam kita, kita pasti akan terlupa apa yang kita nak capai sebenarnya.

Tapi bila kita TULIS dan kemudian kita letakkan pula TULISan tu di tempat yang biasa kita tengok, secara tidak langsung sebenarnya ia akan diproses oleh sel-sel otak kita. Jadi, kita akan baca selalu dan akan bertindak agar setiap azam yang kita tulis tu tercapai.

Tak percaya? Jom kita tulis... Kak long dah... Korang???

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, November 2, 2016

Tabung untuk Sesi Persekolahan Baru

Salam sayang 

Masuk bulan November, maka ibu dan ayah dah mula mencari-cari dana tambahan sempena musim persekolahan baru tahun hadapan.

Untuk kak long, biasanya tabung sekolah dah dibuka seawal Januari lagi, ini untuk mengelakkan kak long dan encik suami pening...sama juga dengan tabung raya...sebaik sahaja habis raya, maka tabung raya tahun hadapan terus dibuka dan belanja ikut jumlah tabungan.

Pada kak long, penting untuk kita sediakan tabung-tabung ni awal-awal terutamanya tabung sekolah anak-anak. Sekurang-kurangnya hasil tabungan tu dapat menampung yuran sekolah, uniform serta yuran tambahan lain. Malah hasil tabungan tu boleh membnatu membeli peralatan sekolah yang lain seerti kasut, beg serta alatulis.

Untuk anak-anak, biasanya jika beg sekolah serta alat tulis masih ada, maka tak perlulah beli yang baru...guna sahaja semula sehingga barang-barang tersebut rosak atau tidak boleh dipakai. Secara tak langsung, ia membantu anak-anak erti berjimat cermat

Lazimnya, setiap tahun kasut dan uniform akan bertukar. Maklumlah, anak-anak kan mudah membesar lagi-lagi anak lelaki, mereka lebih lasak. Kasut bila hujung tahun tu pasti dah koyak serta lusuh.

Berapa banyak yang nak disimpan? Itu bergantung kepada berapa anggaran perbelanjaan persekolahan untuk keluarga tersebut. Macam kak long, memandangkan kedua-dua anak ni bersekolah di sekolah ABIM, yuran lebih tinggi berbanding sekolah kerajaan. Anggaran kasar untuk seorang anak RM1000. Itu tak termasuk beg dan peralatan sekolah yang lain. Jadi lebih kurang hampir RM2000 juga kami perlukan untuk persiapan anak bila buka sekolah nanti. Kalau tak menabung, tentu perit kan :)

Banyak manfaatnya jika kita rajin menabung.

Jom menabung!


Nur Adha @ Kak Long Pengedar
Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Friday, October 21, 2016

Nak Tahu Cara Pilih B Complex?


Kak long dari zaman muda-muda memang amal vitamin (macam tua sangat sekarang ni ye...) maksud kak long sejak zaman belajar, kak long dah biasa amik vitamin. Salah satunya B complex ni lah sebabnya B complex ni sangat membantu kak long untuk terus fokus semasa kuliah sedang berjalan.

Tapi dulu main beli je vitamin kat farmasi, tak tengok brand yang penting murah. Tapi bila dah mula kenal dan belajar pasal vitamin ni, rupanya kita kena tahu dan bijak memilih vitamin mana yang terbaik.

Macam B complex ni kan, antara ciri-ciri yang menunjukkan ia B complex yang bagus adalah seperti di bawah:

🌻 Harus mengandungi kesemua unsur vitamin B - Vitamin B ada 8 unsur iaitu B1, B2, B3, B5, B6, asid folik dan biotin (ini merujuk kepada piawaian RDA) yang mana kelapan-lapan unsur perlu diambil bersama-sama
🌻 Harus mengandungi 100% RDA bagi unsur asid folik dan biotin
🌻 Perbezaan peratusan (%) Nilai Harian bagi B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
🌻 Jangan sekali-kali ambil B complex yang menawarkan pembebasan berterusan (sustained release)

Jadi, kak long dah bagi tips kan bagaimana nak pilih B Complex terbaik...

Pilihan kak long tentulah B COMPLEX SHAKLEE 😘

Image result for b complex shaklee

Harga sebotol B complex Shaklee adalah RM53.75 dan ia mengandungi 120 biji

Berminat untuk mencuba produk Shaklee?

Hubungi
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970