Wednesday, November 2, 2016

Tabung untuk Sesi Persekolahan Baru

Salam sayang 

Masuk bulan November, maka ibu dan ayah dah mula mencari-cari dana tambahan sempena musim persekolahan baru tahun hadapan.

Untuk kak long, biasanya tabung sekolah dah dibuka seawal Januari lagi, ini untuk mengelakkan kak long dan encik suami pening...sama juga dengan tabung raya...sebaik sahaja habis raya, maka tabung raya tahun hadapan terus dibuka dan belanja ikut jumlah tabungan.

Pada kak long, penting untuk kita sediakan tabung-tabung ni awal-awal terutamanya tabung sekolah anak-anak. Sekurang-kurangnya hasil tabungan tu dapat menampung yuran sekolah, uniform serta yuran tambahan lain. Malah hasil tabungan tu boleh membnatu membeli peralatan sekolah yang lain seerti kasut, beg serta alatulis.

Untuk anak-anak, biasanya jika beg sekolah serta alat tulis masih ada, maka tak perlulah beli yang baru...guna sahaja semula sehingga barang-barang tersebut rosak atau tidak boleh dipakai. Secara tak langsung, ia membantu anak-anak erti berjimat cermat

Lazimnya, setiap tahun kasut dan uniform akan bertukar. Maklumlah, anak-anak kan mudah membesar lagi-lagi anak lelaki, mereka lebih lasak. Kasut bila hujung tahun tu pasti dah koyak serta lusuh.

Berapa banyak yang nak disimpan? Itu bergantung kepada berapa anggaran perbelanjaan persekolahan untuk keluarga tersebut. Macam kak long, memandangkan kedua-dua anak ni bersekolah di sekolah ABIM, yuran lebih tinggi berbanding sekolah kerajaan. Anggaran kasar untuk seorang anak RM1000. Itu tak termasuk beg dan peralatan sekolah yang lain. Jadi lebih kurang hampir RM2000 juga kami perlukan untuk persiapan anak bila buka sekolah nanti. Kalau tak menabung, tentu perit kan :)

Banyak manfaatnya jika kita rajin menabung.

Jom menabung!


Nur Adha @ Kak Long Pengedar
Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Friday, October 21, 2016

Nak Tahu Cara Pilih B Complex?


Kak long dari zaman muda-muda memang amal vitamin (macam tua sangat sekarang ni ye...) maksud kak long sejak zaman belajar, kak long dah biasa amik vitamin. Salah satunya B complex ni lah sebabnya B complex ni sangat membantu kak long untuk terus fokus semasa kuliah sedang berjalan.

Tapi dulu main beli je vitamin kat farmasi, tak tengok brand yang penting murah. Tapi bila dah mula kenal dan belajar pasal vitamin ni, rupanya kita kena tahu dan bijak memilih vitamin mana yang terbaik.

Macam B complex ni kan, antara ciri-ciri yang menunjukkan ia B complex yang bagus adalah seperti di bawah:

🌻 Harus mengandungi kesemua unsur vitamin B - Vitamin B ada 8 unsur iaitu B1, B2, B3, B5, B6, asid folik dan biotin (ini merujuk kepada piawaian RDA) yang mana kelapan-lapan unsur perlu diambil bersama-sama
🌻 Harus mengandungi 100% RDA bagi unsur asid folik dan biotin
🌻 Perbezaan peratusan (%) Nilai Harian bagi B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
🌻 Jangan sekali-kali ambil B complex yang menawarkan pembebasan berterusan (sustained release)

Jadi, kak long dah bagi tips kan bagaimana nak pilih B Complex terbaik...

Pilihan kak long tentulah B COMPLEX SHAKLEE 😘

Image result for b complex shaklee

Harga sebotol B complex Shaklee adalah RM53.75 dan ia mengandungi 120 biji

Berminat untuk mencuba produk Shaklee?

Hubungi
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Wednesday, October 19, 2016

Nak kurus kena makan lemak?

Salam sayang 

MAKAN LEMAK UNTUK BAKAR LEMAK 😱

"Fish oil supplements may help overweight people and people with high blood pressure to lose weight, according to the National Institutes of Health. Omega-3 fatty acids or polyunsaturated fatty acids, are found in fish oil. They are considered essential to your diet because your body can’t make them."

Bagaimana Lemak Omega-3 boleh membakar lemak?

1. Asid Lemak omega-3 membantu anda membakar lemak dengan membantu badan anda bertindak balas dengan lebih baik terhadap hormon yang dipanggil Leptin (Leptin adalah perkataan Yunani bagi nipis)

2. Leptin memberitahu badan anda (otak anda) untuk mengurangkan selera makan anda supaya anda boleh mengekalkan atau mengurangkan berat badan

3. Leptin meningkatkan metabolisme anda dengan meningkatkan pengeluaran tiroid anda (tiroid anda mengawal metabolisme anda)

4. Leptin juga menyebabkan badan anda untuk membakar lemak untuk tenaga

5. Jika badan anda tidak bertindak balas dengan baik terhadap Leptin maka sebaliknya berlaku: Anda akan lapar, dan anda akan menyimpan lebih banyak lemak --> Anda boleh mengambil Omega-3 lemak untuk membantu badan anda bertindak balas lebih baik untuk Leptin jadi anda boleh meningkatkan metabolisme membakar lemak anda
Bulan ni ada PROMOSI OMEGA GUARD.. Jangan lepaskan peluang ye 😍

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Teknologi Makanan Belajar Apa?

Salam sayang 

Sejak berkenalan dengan DIET EAT CLEAN ni, memang bermacam-macam istilah zaman belajar tu didengar balik 😁. Maklumlah akak kan dulu belajar teknologi makanan jadi banyak istilah dalam makanan tu kita boleh jumpa di label-label makanan.

Image result for food technology

Memang kitorang belajar pasal gluten, pasal hydrogented oil, pasal parboiled rice, pasal blast freezing, pasal IQF...cumanya kitorang lebih fokus pada teknik pemprosesan serta sifat makanan itu sendiri.

Kitorang belajar Akta Makanan sebab untuk makanan terproses, setiap bahan tambah/ food additive termasuk pengawet, perisa dan pewarna yang digunakan ada sukatan tertentu yang dibenarkan... Tak boleh letak sesuka hati...yang ada nombor siri E tu, kitorang ada buku khusu untuk nombor E tu... jadi mudah untuk kita rujuk (sangat berguna untuk kak long tau masa bekerja ni)

Kitorang belajar macamana nak buat sosej, nak buat aiskrim, macamana nak buat makanan terperam macam tempe, teh kombucha. Ada juga belajar bioteknologi, yang mana kalau masuk makmal biotek ni macam masuk hospital...bau lysol (pembasmi kuman) memang kuat...kitorang diajar ekstrak enzim dan guna alat berteknologi tinggi macam HPLC

Image result for food technology

Tentang nutrisi makanan, memang bukan kepakaran kami di bidang teknologi makanan ni. Tapi kami belajar tentang functional food. Iaitu bagaimana nak hasilkan makanan berfungsi yang bagus untuk kesihatan contohnya makanan tambahan untuk kanak-kanak berasaskan soya. Selain tu, kami turut mempelajari perkara asas dalam pelabelan makanan, sistem keselamatan dan kebersihan makanan untuk kilang. Kami turut membuat analisis untuk sample-sampel makanan untuk mengetahui nutrisi sesuatu makanan itu.

Kesimpulannya, seronok belajar teknologi makanan ni sebab kita belajar tentang apa yang kita makan. Cuma, makanan terproses ni sebenarnya kurang berkhasiat bergantung kepada jenis bahan yang digunakan serta teknik pemprosesannya.


Kalau korang berminat nak mencuba produk Shaklee....

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Monday, October 3, 2016

Vitamin untuk Anak-anak

Salam sayang 


Anak-anak saya akan bersarapan bancuhan Meal Shake, ESP dan Performance sebelum mereka ke sekolah. Minuman ini juga saya berikan kalau tiada minum petang seperti goreng pisang atau roti.

Mereka dah biasa dengan campuran 3 ini yang kami panggil Tripple Gems.So kalau travel ni la penyelamat kami kalau makanan lambat atau sedang tercari-cari tempat makan.

Tahukah kita anak-anak yang makan tak berhenti-henti dikatakan kerana badan mereka tidak mendapat zat vitamin dan nutrien sebenar yang diperlukan oleh badan. Maka kanak-kanak ini boleh diberikan Meal Shake dalam minuman harian mereka. InsyaALLAH selera mereka akan terkawal.

Berminat untuk dapatkan set vitamin ini?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Thursday, September 22, 2016

Vitamin Tu Apa?



Vitamin

Vitamin adalah nutrien tertentu yang diekstrak dan dikonsetratkan mengikut dos-dos tertentu. Sumber vitamin boleh diperolehi sama ada dari bahan semulajadi (haiwan dan tumbuhan) ataupun diproses secara sintetik menggunakan formula kimia.

Vitamin pada asasnya bertindak dari dalam, iaitu dengan memperbaiki kembali sel dan struktur sel kita.Untuk sel tu kembali pulih, tempoh masa 90 sehingga 120 hari diperlukan. Jadi sepanjang tempoh tersebut sel yang bakal dibnina dan dibentuk perlu mendapat makanan atau sumber yang berkhasiat dan kaya dengan nutrien baru lah sel tu terbina dengan cantik. Bila unit terkecil iaitu sel dalam badan kita dah sihat, secara tidak langsung ia akan terbias pada keadaan kulit. Kulit yang sihat tentu nampak lebih cantik, bukan?

Ingat ye kawan-kawan, kita kena amalkan vitamin tu sekurang-kurangnya 3 bulan dengan konsisten bukan sekjap makan sekejap tinggal dan  bukan setakat  2 minggu lepas tu nak nampak hasil yang cepat.

Nak dapatkan konsultasi penuh tentang vitamin yang sesuai untuk anda?
Hubungi 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970


Wednesday, September 21, 2016

ESP untuk Ibu Hamil

Salam sayang 

Ada yang bertanya.. ESP ni sesuai ke untuk ibu hamil dan menyusu?

SANGAT SESUAI dik.... Alhamdulillah kak long dah melalui 3 tempoh penyusuan (sehingga extended breastfeeding) serta 2 kehamilan... ESP memang bg feel lain macam...

Apa yang lain macam tu? Kita rasa lebih cergas, lebih bertenaga, berat badan terkawal dan yg lebih best...baby lahir dgn kulit yg bersih dan gebu...


Kak long memang ada GDM bagi kesemua kehamilan namun doktor hanya meminta buat kawalan diet. Bila ada GDM ni pengambilan karbohidrat kena dikurangkan jadi kenalah ada pengganti... ESP adalah pengganti terbaik buat kak long.

Kenapa? Sebab ESP ada GI (Glisemix Index) yang rendah iaitu 39 sahaja

GI tu apa ye?

GI - penunjuk atau penanda aras untuk mengukur berapa cepat makanan yang kita makan ditukarkan menjadi glukosa (tenaga).
Skala yang digunakan : 1-100

Makanan yang ada GI RENDAH akan ditukarkan kepada tenaga secara perlahan-lahan berbanding jika GI TINGGI. Contohnya, jika kita makan nasi sewaktu lunch, tak lama lepas tu kita mula rasa mengantuk dan lebih cepat lapar kan....Itu bermaksud yang nasi tu ada GI yang tinggi (GI nasi antara 72-74). Dan yang lebih memburukkan, makanan yang GI tinggi ni meningkatkan paras gula dalam darah dengan lebih cepat.

Skala ni sebenarnya sesuai kita guna utk pilih makanan. Paras GI boleh dikelaskan seperti:

- Rendah jika GI <55 br="">- Sederhana jika GI = 56-69
- Tinggi jika GI > 69

Siapa yang patut pilih makanan rendah GI?

- orang yang nak kurangkan lemak badan
- orang yang nak kawal paras glukosa dalam badan
- orang yang nak tenaga berpanjangan
- orang yang nak jaga paras kolesterol dan trigliserida

Bulan ni..Beli 2 tong ESP diskaun 5% tau... 

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970