Thursday, September 22, 2016

Vitamin Tu Apa?



Vitamin

Vitamin adalah nutrien tertentu yang diekstrak dan dikonsetratkan mengikut dos-dos tertentu. Sumber vitamin boleh diperolehi sama ada dari bahan semulajadi (haiwan dan tumbuhan) ataupun diproses secara sintetik menggunakan formula kimia.

Vitamin pada asasnya bertindak dari dalam, iaitu dengan memperbaiki kembali sel dan struktur sel kita.Untuk sel tu kembali pulih, tempoh masa 90 sehingga 120 hari diperlukan. Jadi sepanjang tempoh tersebut sel yang bakal dibnina dan dibentuk perlu mendapat makanan atau sumber yang berkhasiat dan kaya dengan nutrien baru lah sel tu terbina dengan cantik. Bila unit terkecil iaitu sel dalam badan kita dah sihat, secara tidak langsung ia akan terbias pada keadaan kulit. Kulit yang sihat tentu nampak lebih cantik, bukan?

Ingat ye kawan-kawan, kita kena amalkan vitamin tu sekurang-kurangnya 3 bulan dengan konsisten bukan sekjap makan sekejap tinggal dan  bukan setakat  2 minggu lepas tu nak nampak hasil yang cepat.

Nak dapatkan konsultasi penuh tentang vitamin yang sesuai untuk anda?
Hubungi 

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970


Wednesday, September 21, 2016

ESP untuk Ibu Hamil

Salam sayang 

Ada yang bertanya.. ESP ni sesuai ke untuk ibu hamil dan menyusu?

SANGAT SESUAI dik.... Alhamdulillah kak long dah melalui 3 tempoh penyusuan (sehingga extended breastfeeding) serta 2 kehamilan... ESP memang bg feel lain macam...

Apa yang lain macam tu? Kita rasa lebih cergas, lebih bertenaga, berat badan terkawal dan yg lebih best...baby lahir dgn kulit yg bersih dan gebu...


Kak long memang ada GDM bagi kesemua kehamilan namun doktor hanya meminta buat kawalan diet. Bila ada GDM ni pengambilan karbohidrat kena dikurangkan jadi kenalah ada pengganti... ESP adalah pengganti terbaik buat kak long.

Kenapa? Sebab ESP ada GI (Glisemix Index) yang rendah iaitu 39 sahaja

GI tu apa ye?

GI - penunjuk atau penanda aras untuk mengukur berapa cepat makanan yang kita makan ditukarkan menjadi glukosa (tenaga).
Skala yang digunakan : 1-100

Makanan yang ada GI RENDAH akan ditukarkan kepada tenaga secara perlahan-lahan berbanding jika GI TINGGI. Contohnya, jika kita makan nasi sewaktu lunch, tak lama lepas tu kita mula rasa mengantuk dan lebih cepat lapar kan....Itu bermaksud yang nasi tu ada GI yang tinggi (GI nasi antara 72-74). Dan yang lebih memburukkan, makanan yang GI tinggi ni meningkatkan paras gula dalam darah dengan lebih cepat.

Skala ni sebenarnya sesuai kita guna utk pilih makanan. Paras GI boleh dikelaskan seperti:

- Rendah jika GI <55 br="">- Sederhana jika GI = 56-69
- Tinggi jika GI > 69

Siapa yang patut pilih makanan rendah GI?

- orang yang nak kurangkan lemak badan
- orang yang nak kawal paras glukosa dalam badan
- orang yang nak tenaga berpanjangan
- orang yang nak jaga paras kolesterol dan trigliserida

Bulan ni..Beli 2 tong ESP diskaun 5% tau... 

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Tuesday, September 6, 2016

Diet Ibu Hamil

Salam sayang 

Ibu hamil dan menyusu lazimnya dimomokkan dengan kata-kata...
Kena makan lebih sebab nak bagi pada baby tu

Sebenarnya untuk ibu hamil dan menyusu, penambahan kalori sehari adalah antara 300-500 kalori sahaja, tak banyak mana pun. Namun dek kerana kata-kata kat atas tu, maka kita pun beria lah makan lebih... Kadang-kadang yang kita makan tu tak ada banyak nutrisi pun.

Tu yang bahayanya sebab kita kena ingat apa jua yang dimakan oleh ibu yang hamil dan menyusu akan diserap oleh baby. Ibu yang bijak pasti memilih makanan yang baik-baik untuk bayi mereka.

Pengambilan makanan yang tidak seimbang turut menyumbang kepada risiko kesihatan baik untuk ibu malah juga baby. Kencing manis ketika hamil, tekanan darah tinggi serta bacaan hemoglobin darah rendah antara penyakit yang kerap kali ditempuhi oleh ibu hamil.




Gambar kat atas ni adalah sebagai panduan untuk ibu-ibu hamil di luar sana nak merancang menu mereka. Ini sebenarnya untuk tumbesaran baby dalam kandungan juga. Jadi ibu-ibu, jangan fokus kepada makanan yang sedap je ye, ambil kira sekali nutrien apa yang patut kita beri pada baby kita. In shaa Allah ibu dan baby akan sihat jika pemakanan sihat diamalkan

Selain dari itu, biasanya para doktor turut membekalkan vitamin untuk ibu hamil. Vitamin ni wajib diambil untuk mengelakkan kekurangan nutrein tertentu. Alternatif kepada vitamin percuma tu adalah VITAMIN SHAKLEE. Shaklee turut menyediakan SET PRENATAL khusus untuk ibu hamil.

Nak tau apa kandungan SET PRENATAL SHAKLEE, nantikan entry kak long esok ye

Berminat untuk membuat pesanan?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long 
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut 
019-7987970

Monday, September 5, 2016

VIVIX untuk SUAMI

Salam sayang 

Buat apa hari ni. Hari ni hari pertama untuk anak-anak yang mengambil UJIAN PENILAIAN SEKOLAH RENDAH (UPSR)...Kak long doakan agar anak-anak ini diberi kemudahan dan kelancaran dalam menjawab peperiksaan ini ye... In shaa Allah jika dah ulangkaji dan berusaha pasti pertolongan ALLAH sampai jua.

Sebelum ni kak long pernah kongsikan pasal VIVIX untuk orang merokok kan... Alkisahnya, dalam sebulan dua ni kak long mula konsisten memberi VIVIX pada encik suami. Sebelum ni, ambil celup-celup... Vivix tu pun dah nak masuk botol kedua...

Encik suami dah berhenti merokok? Belum lagi namun ada beberapa perkara yang kak long perasan ada perubahan.

Encik suami lebih cergas dan bertenaga... Nak tau kenapa kak long cakap macam tu, sebab sebelum ni encik suami mudah tertidur terutamanya ketika memandu.. Paling lama pun beliau cuma bertahan 1-2 jam...kiranya kalau balik kampung tu banyak kali juga lah kami berhenti sama ada untuk tidur sekejap atau beliau berhenti merokok. Namun sejak amalkan Vivix, beliau boleh memandu berterusan 3-4 jam tanpa mengantuk, jadinya masa perjalanan dapat dipendekkan dan kuranglah kuantiti beliau merokok kan... Tu kesan pertama yang kak long nampak

Kesan kedua... Tiada lagi "bau busuk" bila encik suami bersin. Orang merokok ni biasanya bila bersin ada satu bau yang sangat tidak menyenangkan...Setiap kali bersin, kitorang (kak long dan anak-anak) mesti buka tingkap nak bagi bau tu hilang... Tapi semenjak dua menjak ni, takde lah pula bau tu bila encik suami bersin..

Nampak kan kesan walaupun sedikit yang Vivix sedang merawat dalaman encik suami. Untuk berhenti merokok total, kak long percaya ia perlukan masa memandangkan encik suami ni perokok tegar sejak sekolah menengah lagi.

In shaa Allah, dengan doa serta usaha melalui VIVIX kak long yakin encik suami akan berhenti merokok juga.


Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Friday, September 2, 2016

VIVX dan TELOMERE

Salam sayang 

VIVIX dan Telomere

Ramai dah tahu kan yang VIVIX antara hot produk Shaklee yang mampu "memudakan" seseorang sehingga 25 tahun :)

Bagaimana VIVIX ni berfungsi ye... Okay sebelum tu kita kenal dulu dengan TELOMERE.

Telomeres adalah "pelindung" yang berada dihujung kromosom kita. Telomeres mempunyai tugas sangat penting iaitu MELINDUNGI DNA DARI KEROSAKAN.

Apabila kita lahir, Telomeres kita panjang. TELOMERES INI TERDAPAT DALAM KROMOSOM BADAN KITA. Namun, telomere ini akan memendek dan semakin pendek dengan pertambahan usia.


Apabila telomere ni memendek maka sel-sel tidak lagi dapat berfungsi dengan baik dan boleh menyebabkan sel tersebut mati

Shaklee telah bekerjasama dengan Dr.Elizabeth Blackburn pemenang The Nobel Prize in Physiology or Medicine 2009 yang menemui bagaimana kromosom dilindungi oleh telomeres dan enzim telomerase. 

Kajian telomere ini telah menguji kepanjangan telomeres. 

Landmark Study II yang dijalankan oleh Shaklee membuktikan pengambilan supplemen yang konsisten (Vitalizer, Vivix and Cinch) setiap hari selama 5 tahun dapat mengurangkan kadar pemendekan TELOMERE sebanyak 40% ! 

kajian telomeres

Wah memang mengagunmkan! 40 tahun lebih muda tu. Ini bukti yang VIVIX membantu untuk mengekalkan kemudaan, keremajaan, dan membantu mengelakkan dari penyakit-penyakit disebabkan oleh usia yang semakin meningkat. 

Telomere mengandungi KOD usia kita berdasarkan tahap usia sel kita secara saintifik (namun ajal kita hanya Allah swt sahaja yang tahu) 

Sudah terbukti vivix ni mampu membantu merendahkan kadar pemendekan telomere dan sekaligus memperbaiki sel DNA manusia.

Berminat nak mencuba VIVIX?

Hubungi

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Sunday, August 7, 2016

Make Up Remover Shaklee

Salam sayang 

Sejujurnya kak long memang tak pakai apa-apa alat solek kecuali bedak bayi sahaja. Jadi kak long rasa macam tak pelulah nak beli make-up remover bagai kan.


Tapi semasa kelas Shaklee , Nutritionist ada bagi tahu Nutriwhite Make Up remover juga boleh berfungsi sebagai scrub. Sangat unik sebab takde biji2 halus mcm scrub biasa.

Kalau scrub biasa, ia tak sesuai diambil semasa kulit naik jerawat kerana khuatir jerawat akan merebak. Tapi Shaklee Make Up remover sesuai dan paling best jerawat pun mengecut!

So ia sesuai untuk semua jenis kulit. Kalau scrub biasa, kalau kerap guna boleh lukakan sel kulit muka tapi dengan Shaklee make up remover kulit lebih sihat dan bebas minyak.


Nak cuba? Boleh dapatkan daripada

Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970

Saturday, August 6, 2016

Kebah Demam Lebih Cepat?

Salam sayang 

Kebiasaannya orang akan mengaitkan GLA Complex Shaklee dengan kecantikan dan kesuburan. Tapi ada satu perkongsian dari upline kak long yang menyatakan pengambilan GLA Complex turun membantu demam lebih cepat kebah.

Jom baca perkongsian beliau:

Ni cerita saya :-

Kalau rasa badan lemah dan ada tanda nak demam, saya akan standby GLA Complex siap2. Baru ni masa raya, suami bagi tahu badan dia dah mula panas nak demam... So saya terus ambilkan air dan bagi 2 biji GLA Complex Shaklee.

Alhamdulillah malam tu tak jadi demam dengan izin Allah.

Mengapa saya berikan GLA? Kerana GLA menstabilkan prostagladin dalam tubuh.

Apa pula prostaglandin?

Prostaglandin merupakan bahan hormon dalam badan. Ianya penting untuk fungsi kimia badan seperti mengawal tekanan darah, mengawal muscle contraction, menghalang rembesan gastrik dan banyak lagi. Ia juga adalah anti keradangan, anti pembekuan darah disamping mengurangkan tekanan darah.

Sumber GLA daripada makanan agak terhad dan hanya boleh dijumpai dengan jumlah yang kecil dalam oat dan juga daging organ. Untuk memperolehi sejumlah GLA yang lebih tinggi atas alasan kesihatan tertentu, minyak yang diekstrak daripada biji bunga evening primrose, iaitu dalam bentuk suplemen merupakan alternatif yang lebih mudah dan menyenangkan.

GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.


Bestkan GLA? Dah dapatkan sebotol? Jika belum boleh order dari kami :
Nur Adha @ Kak Long
Pengedar Shaklee Sitiawan, Manjung & Lumut
019-7987970